Četí politici Bushe podpořili, informace o odvetném útoku nemají

Prezident Václav Havel podpořil v pátek rozhodný americký postoj v boji proti terorismu, jak jej více než týden po teroristických útocích na New York a Washington vyjádřil v noci na pátek středoevropského času americký prezident George Bush. Podporu mu vyjádřili rovněž zástupci českých parlamentních stran, výhrady k případnému vojenskému útoku měli jen komunisté. "Já se domnívám, že je třeba opravdu velmi rázná odpověď na ty teroristické útoky, které nemají obdoby," řekl Havel a zdůraznil, že to není válka s nějakým konkrétním státem, národem nebo náboženstvím. "Je to opravdu válka s teroristy," dodal.

Stínový ministr zahraničí za ODS Jan Zahradil vidí v Bushově vystoupení důkaz, že akci proti teroristům hodlají USA velmi dobře promyslet a že stojí o co nejširší celosvětovou koalici protiteroristických sil. Čtyřkoaliční senátor Josef Zieleniec ocenil, že Bush deklaroval závazek a odhodlání USA střetnout se se světovým terorismem. Předseda zahraničního výboru Poslanecké sněmovny Lubomír Zaorálek (ČSSD) si dovede představit, že terorista a hlavní podezřelý Usáma bin Ládin stane před soudem.

Šéf KSČM Miroslav Grebeníček by si přál, aby na terorismus nereagoval Bush silovými prostředky. "Přeji si, aby skutečně za terorismus následoval trest, ale před nezávislým soudem," řekl. Podle Bushe použijí USA všechny prostředky, včetně "každé nutné válečné zbraně,", konkrétní akci neohlásil.

Ministr obrany Jaroslav Tvrdík zatím nemá informace o tom, že by Spojené státy chystaly v těchto chvílích odvetný útok na Afghánistán. "Všechny naše zdroje ukazují, že se bude jednat spíš o dlouhodobější opatření, že se USA budou v první řadě snažit důsledně došetřit útok, vytvořit mezinárodní koalici a přesvědčit islámské státy, že to není namířeno proti nim, ale proti teroristům," řekl. Podle náčelníka generálního štábu Jiřího Šedivého zůstává česká armáda na stejném stupni pohotovosti, poněkud se zvýšila pohotovost jednotek protivzdušné obrany.

Po pátečním jednání meziresortního krizového štábu řekl Tvrdík, že v současnosti jsou proti teroristickým útokům podobným těm, které se staly minulý týden v USA, chráněna všechna "krizová místa" v Česku. Krizový štáb rozhodl o obnovení všech civilních letů nad republikou. Rozmístění jednotek vybavených raketami země-vzduch zřejmě v blízkosti strategických objektů, jakými jsou například jaderné elektrárny, nechtěl náčelník generálního štábu Jiří Šedivý komentovat. Řekl jen, že stíhací letouny jsou schopny zasáhnout do několika minut.

Ochranu strategických objektů zpřísňuje i policie. Podle náměstka ministra vnitra Petra Ibla jsou některá opatření konstantní, některá se dělají tak, aby z pohledu bezpečnosti byla kvalitnější. Policejní prezident Jiří Kolář upozornil, že české jaderné elektrárny zajišťují speciální policejní útvary, které monitorují podezřelá vozidla i osoby. Šedivý informoval, že u běžných vojenských útvarů se zpřísněná opatření zmírňují, vojáci musejí být nyní dostupní místo do 120 minut až za 360 minut. Jednotky, u nichž se nepředpokládalo jejich využití v první fázi, musejí být připraveny do šesti namísto do dvou hodin. Tvrdík rovněž informoval, že USA nebudou žádat NATO o vojenskou pomoc při odvetném útoku na Afghánistán.