Zprávy

Zeman letos pojede dvakrát do Ruska

Prezident Miloš Zeman navštíví v druhé polovině letošního roku oficiálně Rusko, kde se setká se svým protějškem Vladimirem Putinem. Zemanovu návštěvu potvrdil český velvyslanec v Rusku Vladimír Remek. Neoficiálně bude mít Zeman příležitost se s Putinem setkat také na zahájení olympiády v Soči. Zimní hry začnou příští pátek. Hlava českého státu se zúčastní recepce, kterou ruský prezident pořádá pro zhruba čtyři desítky vrcholných politiků. Příležitost k setkání bude podle Remka také na zahajovacím ceremoniálu. Podle dřívějších informací Zeman do Soči poletí na dva dny fandit českým sportovcům. Je přesvědčen, že do olympiády by se neměla míchat politika a lidská práva. Kvůli nesouhlasu s ruským postojem vůči homosexuálům na hry nejedou například německý, francouzský nebo americký prezident.

Babiš: Státním zaměstnancům bude navýšena mzda o 2 pct.

Všem státním zaměstnancům bude navýšena mzda o dvě procenta, uvedl ministr financí Andrej Babiš (ANO). Státní rozpočet pro letošní rok podle něj také počítá s tím, že policisté dostanou 1,4 miliardy na mzdy a tisícovku nových míst. Babiš tak v Otázkách Václava Moravce České televize popřel informace o tom, že zvyšování mezd odmítá. Nový ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD) při uvedení do úřadu uvedl, že nová vláda nechce snižovat počty policistů, má v plánu zvyšovat jejich mzdy a zajistit proplácení přesčasů. Chovanec uvedl, že počítá s navýšením počtu policistů o 1000 až 1500 tak, jak ho schválila minulá vláda.

Babiš: Cícer skončí v čele Finančního analytického útvaru MF

Ředitel Finančního analytického útvaru ministerstva financí Milan Cícer ve funkci končí, ministr financí Andrej Babiš (ANO) již má jeho nástupce. Cícer podle Babiše odchází na vlastní žádost, z rodinných důvodů požádal o přeložení do Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových. Babiš to řekl v Otázkách Václava Moravce České televize. Nástupcem Cícera by podle Babiše měl by být Kazda, který pracuje v policii 17 let a dělá na expozituře v Plzni. Podle Babiše by také měla by být obnovena finanční policie.

Babiš zatím nedá pojišťovnám miliardy na odkup pohledávek

Ministr financí Andrej Babiš (ANO) zatím nedá 3,5 miliardy korun na odkup nedobytných pohledávek, které mají zdravotní pojišťovny za státními firmami. S ministrem zdravotnictví Svatoplukem Němečkem (ČSSD) chce nejdříve jednat, podívat se, jak systém vypadá a zda je tok peněz transparentní. Babiš to řekl v pořadu České televize Otázky Václava Moravce. Odkup nedobytných pohledávek by mohl pomoci pojišťovnám pomoci snížit propad zdravotního pojištění a vykompenzovat zrušení některých poplatků.

Prima: Zakázka na dodávku aut pro Lesy ČR je prý ušita na míru

Zakázka státního podniku Lesy ČR na nákup třiceti nových aut v hodnotě 25 milionů korun je ušita na míru jednomu dodavateli, řekl v sobotu v televizi Prima vedoucí analytického oddělení Transparency International Stanislav Beránek. Prima navíc zjistila, že podnik požaduje ve svých vozech nadstandardní vybavení, jako vyhřívání předních i zadních sedadel, provedení potahů, řadicí páky i volantu v kůži nebo senzory deště a vyjetí z jízdního pruhu. Podle mluvčího Lesů ČR Zbyněk Boublík však nejde o nic neobvyklého. "Technické požadavky odpovídají běžnému standardu u poptávaného typu vozidel s přihlédnutím k jejich intenzivnímu využití a předpokládané délce životnosti," uvedl. Státní podnik přitom loni v listopadu od Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) dostal za chyby při nákupu aut Audi už druhou pokutu. Antimonopolní úřad mu za soutěž na nákup dvou vozů z roku 2008 udělil sankci 140.000 korun. Už dříve ÚOHS pokutoval částkou 160.000 korun nákup aut Audi z roku 2009.

V Praze byl v taxíku nalezen zastřelený muž

V Lužické ulici v Praze 2 bylo v zaparkovaném autě taxislužby nalezeno tělo člověka, který zemřel v důsledku střelných zranění. Jde o dvaačtyřicetiletého muže ze Středočeského kraje, po němž v uplynulých dnech vyhlásila pátrání středočeská policie. Uvedl to mluvčí pražské policie Tomáš Hulan. Policisté vyrazili na místo krátce před jedenáctou hodinou na základě oznámení, že v této ulici již několik dní stojí zaparkované vozidlo značky Honda tmavě šedé barvy. Podezření, že by někdo mohl být uvnitř, se pak potvrdilo, uvedl Hulan. Policie pak mohla potvrdit, že muž byl zastřelen a že jde o člověka, který byl od čtvrtka pohřešován. Přesný čas jeho úmrtí určí až výsledky pitvy.

Hasiči v Orlové objevili mrtvého bezdomovce

Mrtvého bezdomovce objevili hasiči časně ráno při hašení požáru v bývalém objektu škrobárny v Orlové na Karvinsku. ČTK o tom informoval mluvčí hasičů Marek Gašparín. K požáru v Nádražní ulici vyjížděli hasiči okolo 02:30. "Po příjezdu na místo hasiči potvrdili, že se jedná o požár v bývalém objektu škrobárny, ve kterém v současnosti přespávali bezdomovci. Při hašení požáru hasiči nalezli jedno mrtvé tělo," řekl Gašparín. Dodal, že příčina úmrtí bezdomovce i vznik požáru se stále šetří.

Na Klínovci v Krušných horách zahynul řidič sněžného skútru

Na Klínovci v Krušných horách zemřel v pátek večer osmatřicetiletý řidič sněžného skútru. Okolnosti jeho smrti prošetřují kriminalisté z Kadaně. ČTK to řekla mluvčí policie Alena Bartošová. Muže ležícího pod skútrem podle ní našla u jedné z chat zhruba v 19:00 žena, která tudy procházela a přivolala pomoc. Muž byl podle něj v bezvědomí a bez známek srdeční činnosti, pokusili se ho proto resuscitovat. V této činnosti pak dalších zhruba tři čtvrtě hodiny pokračovala i záchranná služba, muže se ale oživit nepodařilo.

Předběžné škody po požáru pekáren u Kladna jsou 50 milionů Kč

Škody po požáru v areálu pekáren La Lorraine na okraji Kladna se předběžně odhadují na 50 milionů korun. Příčina vzniku požáru se vyšetřuje, řekla mluvčí středočeských hasičů Lenka Kostková. Hasiči požár stále dohašují a vyšetřovatelé se k hledání příčiny vzniku dostanou nejdříve v neděli nebo spíše v pondělí, řekl šéf krajských hasičských vyšetřovatelů Libor Pospíšil. Záchranáři museli ošetřit osm lidí, kteří se nadýchali kouře. Šest z nich převezli do kladenské nemocnice k dalšímu vyšetření. Hasiči k zásahu vyjížděli v pátek v 09:00. V areálu hořela dvoupatrová budova, která spojuje objekty vrátnice s areálem a nový mrazák na pečivo, jenž je údajně největší v Evropě. V hořící budově byl také uskladněn polystyren.

Klavíristu Bronfmana nechtěli diváci v Rudolfinu pustit z jeviště

Slavný americký klavírista Yefim Bronfman v sobotu s velkým úspěchem vystoupil ve Dvořákově síni pražského Rudolfina. Umělec přijel na pozvání dirigenta a hornisty Radka Baboráka a jeho orchestru Česká Sinfonietta. Diváci dlouho nadšeně aplaudovali jeho koncertnímu provedení děl Ludwiga van Beethovena. Bronfman přednesl Beethovenův Klavírní koncert č. 1 C dur a jako přídavek zahrál finále z jeho druhého klavírního koncertu B dur. Poté si publikum vytleskalo další dva přídavky. Pětapadesátiletý Bronfman v Česku koncertoval již několikrát. Například v roce 2010 jeho vystoupení s Pražskou komorní filharmonií uzavřelo v Rudolfinu Cyklus mimořádných projektů. Hrál už se řadou světových orchestrů včetně Newyorské filharmonie, s izraelskými filharmoniky stejně jako s Vídeňskou a Londýnskou filharmonií a na salcburském festivalu také s berlínskými filharmoniky. Podnikl i evropské turné s pěvkyní Magdalenou Koženou.

Správní rada vyzvala ústecké Činoherní studio, aby hrálo dál

Správní rada Činoherního divadla v Ústí nad Labem vyzvala vedení, aby pokračovalo v započaté sezóně a požádalo o granty vypsané ústeckým magistrátem. Usnesení správní rady na svém webu vyvěsilo město Ústí nad Labem. Část opozice začala sbírat podpisy zastupitelů nutné pro svolání mimořádného zastupitelstva města. Činoherní divadlo dočasně ukončilo provoz v pátek večer hrou Romeo a Julie. Ředitel Vladimír Čepek to zdůvodnil tím, že se změnily podmínky financování a on by neměl na únorové výplaty hercům. Správní rada ale konstatuje, že není žádný relevantní důvod k přerušení činnosti divadla. To má prý na svých účtech dostatek finančních prostředků k úhradě svých závazků do poloviny března. Jako obecně prospěšná společnost žije divadlo především díky ročním příspěvkům z městského rozpočtu. Vloni od města dostalo na své fungování 9,5 milionu korun. V rozpočtu na letošní rok má město pro divadlo 2 milionů korun. Město ale změnilo podmínky a uchazeči se musí zúčastnit grantového řízení.

Horácké divadlo uvedlo muzikál Šumař na střeše

Horácké divadlo v Jihlavě v sobotu uvedlo jako první premiéru letošního roku americký muzikál Šumař na střeše. V dramaturgii hostující Kateřiny Jonášové jej nastudovala režisérka Kateřina Dušková. V hlavní roli mlékaře Tovjeho se představil Josef Kundera, jeho ráznou ženu Goldu ztvárnila Anna Bazgerová. Děj muzikálu vychází z povídek ruského spisovatele Šoloma Alejchema. Jejich svérázným hrdinou je mlékař Tovje s pěti dcerami. Působivost libreta Josepha Steina a písní Sheldona Harnicka umocňuje hudba Jerryho Bocka. Březen přinese divákům Horáckého divadla fantaskní pohádkovou komedii pro dospělé Král jelenem. Poslední premiérou divadelní sezony bude 10. května jevištní adaptace novely Vladislava Vančury Rozmarné léto.

V zoo Plzeň se narodilo mládě vzácného nosorožce indického

V plzeňské zoologické zahradě se narodilo mládě vzácného nosorožce indického. Pětiletá samice Manjula porodila svého prvního potomka v noci na neděli. Porod i první okamžiky života mláděte mohli lidé sledovat na internetu. Zoo spustila na začátku roku on-line přenos z vnitřní ubikace samice. Plzeňská zoo je jediná, která v současnosti nosorožce indické v Česku chová. Naposledy se v ČR narodilo mládě v roce 1997 v královédvorské zoo.

Ze sportu:

Zdeněk Štybar se stal potřetí v kariéře mistrem světa v cyklokrosu. V nizozemském Hoogerheide porazil obhájce titulu Belgičana Svena Nyse a navázal na triumfy z let 2010 a 2011. V posledních sezonách jsou přitom pro Štybara prioritou již závody na silnici.

Čeští tenisté postoupili do čtvrtfinále Davisova poháru. O vítězství obhájců titulu nad Nizozemskem v Ostravě rozhodl Tomáš Berdych, který zdolal Thiema de Bakkera 6:1, 6:4 a 6:3 a zajistil svěřencům kapitána Jaroslava Navrátila vedení 3:1. Držitelé "salátové mísy" z posledních dvou let vyhráli v Davis Cupu podesáté za sebou, o semifinále budou hrát 4. až 6. dubna v Japonsku.

Bez nemocné Petry Kvitové odletěly české tenistky k utkání 1. kola Fed Cupu do Španělska. Českou jedničku v sestavě kapitána Petra Pály nahradila Barbora Záhlavová-Strýcová. Role první hráčky tak na antuce v Seville příští víkend připadne Lucii Šafářové, dvojkou je Klára Zakopalová. Čtvrtou členkou je Andrea Hlaváčková, semifinalistka turnaje v thajské Pattaye, která dorazí za týmem v pondělí.

Karolína Plíšková na turnaji v thajské Pattaye na druhý titul v kariéře nedosáhla. Ve finále podlehla jednadvacetiletá česká tenistka 3:6 a 6:7 Rusce Jekatěrině Makarovové, jež už v semifinále vyřadila Andreu Hlaváčkovou.

Lyžařka Šárka Strachová zaznamenala v generálce na olympijské hry v Soči nejlepší výsledek v sezoně. Vlajkonoška české výpravy obsadila deváté místo v dnešním slalomu Světového poháru v Kranjské Goře a po roce se v elitním seriálu prosadila do nejlepší desítky.

Skokan na lyžích Jan Matura obsadil v posledním závodu před olympijskými hrami jedenácté místo. Na Světovém poháru na velkém můstku ve Willingenu slavil double polský mistr světa Kamil Stoch. Body v Německu získal i patnáctý Jakub Janda, Romanu Koudelkovi dnes postup do 2. kola utekl o jedinou pozici.

Biatlonista Michal Krčmář skončil čtrnáctý ve stíhacím závodě na mistrovství Evropy v Novém Městě na Moravě. Titul vybojoval suverénně Maxim Cvetkov z Ruska, který zlatem zkompletoval medailovou sbírku na tomto šampionátu. Bronzovou medaili má z vytrvalostního závodu a stříbro ze sprintu. Medaili pro český biatlon na mistrovství v Novém Městě na Moravě získal junior Adam Václavík. Po pátečním druhém místě ve sprintu skončil třetí ve stíhacím závodu. Zvítězil Rus Alexandr Povarnicin. Nejlepší Češka Lea Johanidesová obsadila až 44. místo.

Jakub Holuša vytvořil na mítinku v irském Athlone český halový rekord v běhu na 1500 m časem 3:38,79 minuty a má limit na halové MS v Sopotech.

Cyklokrosař Tomáš Paprstka skončil osmý na mistrovství světa mezi jezdci do 23 let. Dosáhl tak dosud nejlepšího umístění pro českou výpravu v nizozemském Hoogerheide. Titul získal suverénně jeden z hlavních favoritů Belgičan Wout van Aert.

Dálková běžkyně na lyžích Adéla Boudíková dosáhla pátým místem v König Ludwig Laufu nejlepšího výsledku v sérii Ski Classics. Stanislav Řezáč dojel v Německu na trati 46 km klasicky sedmý jen pět vteřin za vítězným Norem Johanem Kjölstadem. Ženám kralovala Švýcarka Seraina Bonerová.

Česká hokejová reprezentace se musí na olympijských hrách v Soči obejít bez útočníka Vladimíra Sobotky z St. Louis, který si v pátečním utkání na ledě Caroliny poranil koleno. Šestadvacetiletý Sobotka, který měl v národním týmu debutovat, má podle deníku St. Louis Post Dispatch zlomenou čéšku a za čtyři týdny se podrobí dalšímu vyšetření.

Útočník Aleš Hemský se v NHL po téměř třech týdnech vrátil do sestavy Edmontonu. Oilers v sobotu prohráli 0:4 v Bostonu, jehož vítězný gól vstřelil jiný český útočník nominovaný na olympijské hry do Soči David Krejčí.

Český obránce Zbyněk Michálek přispěl v sobotním utkání NHL prvním gólem sezony k výhře Phoenixu 3:1 nad Pittsburghem a stal se třetí hvězdou zápasu. Jindřichohradecký rodák kvůli zranění vynechal více než dvacet utkání v probíhajícím ročníku. Po snížení hostí přidal třetí gól Radim Vrbata po asistenci Martina Hanzala.

Český reprezentant František Rajtoral zažil vítěznou premiéru v dresu Hannoveru. V 19. kole německé ligy se podílel na výhře 3:1 nad Mönchengladbachem. Leverkusen zdolal Stuttgart 2:1 a přerušil sérii tří porážek.

Výprava atletů na halové mistrovství světa na začátku března v Sopotech bude bohatší minimálně o jednoho tyčkaře. Na přeborech Prahy ve zrenovované hale Otakara Jandery ve Stromovce překonal limit Jan Kudlička a v českém týmu tak už je šest reprezentantů. Kudlička skočil 575 cm, čímž se dostal na dělené čtvrté místo letošních světových tabulek. Druhý skončil Michal Balner, který překonal limit Českého atletického svazu na centimetr přesně 565 cm, ale to mu start v Sopotech nezaručuje.

Hokejisté Mladé Boleslavi si díky vítězství 4:2 v Mostě zajistili šest kol před koncem vítězství v základní části první ligy. Bruslařský klub vede po 46. kole o devatenáct bodů před druhou Olomoucí, jež neuspěla na ledě Benátek.

Ruští výškaři Alexej Dmitrik a Maria Kučinová vyhráli mezinárodní závod Hustopečské skákání. Dmitrik zdolal 232 cm a marně útočil ještě na výšku 237 cm, Kučinová překonala 197 cm stejně jako vítězka Beskydské laťky Emma Greenová, která se musela spokojit s druhým místem kvůli jednomu zaváhání na 191 cm. Jaroslav Bába skončil po viróze dvanáctý s výkonem 220 cm, Magdalena Nová jedenáctá (180).

Házenkářky Poruby prohrály v prvním utkání osmifinále Vyzývacího poháru se švédským Höörem 24:25. Na začátku druhého poločasu přitom domácí tým vedl nad semifinalistkami minulého ročníku o pět branek. Odveta se hraje příští sobotu na severu Evropy.

Snowboardistka Ester Ledecká obsadila druhé místo v konečném pořadí Světového poháru v paralelních závodech. V závěrečném paralelním obřím slalomu v německém Sudelfeldu dnes skončila pátá, v hodnocení této disciplíny jí patří celková třetí pozice. Křišťálové glóby získala Švýcarka Patrizia Kummerová, která ovládla i dnešní generálku před olympijskými hrami v Soči.

Počasí:

Oblačno až zataženo, teploty přes den -1 až +3 stupně.

Meteorologové prodloužili výstrahu na výskyt ledovky do pondělního poledne. Největší nebezpečí hrozí na Vysočině a v Jihomoravském kraji.