Zprávy

Merkelová gratulovala Sobotkovi ke jmenování premiérem

Německá kancléřka Angela Merkelová gratulovala Bohuslavu Sobotkovi ke jmenování českým premiérem a uvedla, že se těší na vzájemnou spolupráci. V blahopřání, které zveřejnil tiskový úřad německé vlády, také zdůraznila, že členství České republiky v Evropské unii přispělo k evropské jednotě, díky níž mohou obě sousední země dál rozvíjet své vztahy. Merkelová připomněla, že Evropa tento rok slaví 25. výročí pádu "železné opony", která ji po dlouhá desetiletí rozdělovala. V blahopřání k Sobotkově pátečnímu jmenování ministerským předsedou se kancléřka vrátila i hlouběji do minulosti. Poznamenala, že "temná kapitola našich dějin leží za námi, ale současně nám připomíná, abychom to dosažené nepovažovali za samozřejmost". Merkelová tak odkazovala na válečné a poválečné události, které byly po dlouhou dobu hlavní zátěží česko-německých vztahů. "Těším se na naši spolupráci. K Vašemu odpovědnému úkolu Vám přeji hodně štěstí a úspěchu," zakončila kancléřka gratulaci datovanou k úterý.

Prezident zahájil schůzky s kandidáty na ministry

Prezident Miloš Zeman ve středu zahájil schůzky s kandidáty na post ministrů v nové vládě Bohuslava Sobotky. Setkal se se šéfem ANO Andrejem Babišem. Ten se snažil hlavu státu přesvědčit, že Martin Stropnický zvládne odborně resort obrany, v jehož čele by měl stát. Hovořili spolu i o Babišových prioritách v čele ministerstva financí, například o lepším výběru daní a o horizontu přistoupení ČR k euru. Podle Babiše i Stropnického Miloš Zeman nemá výhrady proti jejich jmenování ministry. Zeman také jednal se šéfem lidovců Pavlem Bělobrádkem, ten ale nechtěl výsledky jejich schůzky komentovat. Příslib jmenování ministrem zemědělství dostal i Marian Jurečka z KDU-ČSL. S hlavou státu mluvil mimo jiné o společné zemědělské politice EU a Lesích ČR. Během středy se měl prezident sejít se sedmi budoucími ministry, ve čtvrtek a v pátek ho čekají další schůzky.

Sněmovna podpořila služební novelu, splnila Zemanovu podmínku pro vládu

Sněmovna na své mimořádné schůzi podpořila novelu služebního zákona z pera poslanců sociální demokracie. Koalice ČSSD, hnutí ANO a KDU-ČSL tím splnila podmínku prezidenta Miloše Zemana pro jmenování nové vlády. Předloha přečkala návrh pravicové opozice na zamítnutí a míří k posouzení do výborů. Norma mění zákon z roku 2002, jenž dosud nenabyl účinnosti. Poslanci už avizovali, že ji přepracují. Zatímco předkladatelé zdůvodňovali předlohu potřebou odpolitizovat státní správu, opoziční poslanci mluvili o vládním angažmá šéfa hnutí ANO Andreje Babiše, který by asi nebyl schopen dodat negativní lustrační osvědčení. Podle Františka Laudáta (TOP 09 a Starostové) jde o paralyzaci lustračního zákona. "Trváme na tom, že tento stát by neměli řídit estébáci," zdůraznil. Služební zákon naopak hájila místopředsedkyně ANO Věra Jourová, pozměňovací návrh podle ní splní kritéria dobrého zákona. Předloha se ale nelíbí ani komunistům, podle jejich předsedy Vojtěcha Filipa neřeší, co má. Je podle něho potřeba ji upravit a dovést služební zákon k účinnosti.

Šéf sněmovny Hamáček předpokládá hlasování o důvěře vládě v únoru

Předseda Poslanecké sněmovny Jan Hamáček (ČSSD) předpokládá, že prezident Miloš Zeman jmenuje novou českou vládu v nejbližších dnech. Sněmovna by pak o programovém prohlášení kabinetu premiéra Bohuslava Sobotky mohla hlasovat v únoru. Hamáček to řekl v Bratislavě, kam zavítal na svou první zahraniční cestu ve funkci šéfa Sněmovny. Premiér Sobotka už předložil hlavě státu seznam kandidátů na ministry. Zeman již dříve uvedl, že k některým nominacím má výhrady a že jmenování lidí, které mu navrhne premiér, nepovažuje za automatické. Ještě než ke jmenování dojde, se chce prezident osobně sejít se všemi kandidáty na ministry. Ve středu na Hrad zamířili první z nich, mezi nimi například Andrej Babiš, Pavel Bělobrádek či Milan Chovanec.

Biskupové souhlasí s dluhopisy, čekají na jednání s novou vládou

Biskupové potvrdili, že část finančních náhrad v církevních restitucích může být ve státních dluhopisech. O přesné výši budou jednat s budoucí koaliční vládou Bohuslava Sobotky (ČSSD). Česká biskupská konference (ČBK) projednala na svém zasedání technické parametry transakce s dluhopisy, které jsou pro ni přijatelné, řekl generální sekretář ČBK Tomáš Holub. Nová vláda zřejmě bude chtít řešit více než jen dluhopisy, církev ale odmítá jakékoli změny vyjednaných restitucí. Zástupci koaliční ČSSD a ANO minulý týden uvedli, že chtějí církvím doložit, že výše náhrad v rámci církevních restitucí za nevydaný majetek je nadsazená, a to mimo jiné nadhodnocením ceny pozemků. Během 30 let má stát podle zákona církvím vyplatit 59 miliard korun navýšených o inflaci jako náhradu za nevydaný majetek. Církve mají dostat zpět majetek odhadovaný na 75 miliard korun. Na jednání ČBK se podle Holuba jednalo také o cestě všech biskupů do Vatikánu. Cesta se uskuteční po osmi letech. Holub uvedl, že 15 nejvyšších představitelů české katolické církve bude ve Vatikánu od 11. do 17. února, přičemž uzavřené setkání s papežem Františkem bude 14. února. Biskupové ho budou informovat o činnosti církve i o majetkových záležitostech, tedy i o církevních restitucích.

Vláda v demisi jednala naposled, pár bodů nechala na nový kabinet

Vláda v demisi se ve středu sešla na svém posledním jednání. Její předseda Jiří Rusnok předpokládá, že další zasedání už nebude svolávat. Příští týden by ve Strakově akademii mohl usednout nový kabinet. Přesné informace, kdy by měl být nový kabinet jmenován, prý ale Rusnok nemá. Prezident Miloš Zeman už dřív řekl, že vládu designovaného premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD) jmenuje do konce ledna. Odcházející ministři začali projednávat třeba zákon o státním zastupitelství. Jednání ale přerušili. Podle Rusnoka je rozhodnutí o normě politická záležitost, má ho tak udělat nová vláda. Na ní ministři nechali i veřejné zakázky, které překračují 300 milionů. Týká se to obnovení mostu Mariánské Radčice či vyhodnocení stability zlikvidovaných důlních děl na Ostravsku. Kabinet se naopak zabýval nadlimitní veřejnou zakázkou na interaktivní personální portál pro zaměstnance ve veřejné správě. Podle ministra práce v demisi Františka Koníčka by projekt měl být financován z fondů EU z programu lidských zdrojů a zaměstnanosti. Má zefektivnit veřejnou správu. Poslední jednání kabinetu nebylo slavnostní, odehrálo se prý jako obvykle. "Děkujeme vám za vaši přízeň po dobu našeho krátkého fungování, budeme se těšit nashledanou," rozloučil se na tiskové konferenci Rusnok.

Vláda schválila změny podnikání finančních institucí

Od roku 2015 by neměla Česká národní banka (ČNB) dohlížet na úroveň likvidity poboček zahraničních bank působících v ČR. Nově by tento ukazatel, který se zaměřuje na schopnost společnosti krátkodobě dostát svým závazkům v případě neočekávaných problémů, měly kontrolovat orgány země, kde má pobočka sídlo. Návrh příslušné novely schválila vláda. Změnu si vyžádaly nové směrnice a nařízení EU ohledně podnikání finančních institucí. Novinka se týká např. tuzemské pobočky Citibank. Návrh ale ponechává ČNB právo vyžadovat od poboček bank ze států EU pravidelné informace o činnosti pobočky a přijímat vůči pobočkám opatření k ochraně finanční stability Česka při mimořádné situaci. ČNB rovněž bude mít dál právo kontrolovat pobočky bank států EU na místě.

Vláda zamítla návrh KSČM o referendu k církevním restitucím

Rusnokova vláda v demisi odmítla návrh komunistických poslanců o referendu o zrušení církevních restitucí. Po jednání kabinetu to novinářům řekl premiér Jiří Rusnok. Podle něj se vláda nezabývala politickou podstatou předlohy, ale její právní a technickou stránkou. Ústavní předloha tak do Sněmovny zamíří se zamítavým stanoviskem kabinetu. Aby začala platit a uspořádalo se referendum, musel by zákon schválit Parlament a podepsat prezident. Komunisté podotýkají, že většina obyvatel se vyjadřovala proti restitucím v podobě, v jaké byly přijaty. Podle KSČM by měli rozhodnout občané, když ponesou důsledky vyrovnání s církvemi. Církve by měly dostat asi polovinu někdejšího majetku zhruba za 75 miliard korun, který je v držení státu, a za další náhradu 59 miliard korun během 30 let. Stát naopak církvím přestane po čase hradit platy duchovních.

Vláda přijala změny doplatku na bydlení, v ubytovně má být nižší

Rusnokova vláda v demisi schválila návrh novely o hmotné nouzi, která mění vyplácení doplatku na bydlení. Lidé v tísni, kteří žijí v ubytovnách, by od roku 2015 měli dávku dostávat jen půl roku, v mimořádných případech pak nejvýš rok. Nemá převyšovat obvyklé nájemné. Zpřístnit se mají i pravidla pro její přidělení. Novinářům to řekl ministr práce v demisi František Koníček. Podle odhadů vládní agentury pro sociální začleňování v ubytovnách žije až 100.000 lidí. Často bydlí v nevyhovujících podmínkách a platí přemrštěné nájmy. Podle zjištění sdružení Vzájemné soužití dva dospělí se čtyřmi dětmi hradili v jedné z ostravských ubytoven měsíčně za místnost 17.400 korun, v jiné 24.000. Lidem v tísni doplácí částky stát. Výdaje výrazně rostou. Důvodem je podle autorů nejen krize a zdražování bydlení, ale také to, že situace začali někteří majitelé ubytoven využívat. Podle novely by ubytovny měly nově splňovat standardy kvality, a to třeba stanovený počet metrů na osobu.

Pod koaliční dohodou je už všech 111 podpisů poslanců

Koaliční dohodu podepsali všichni poslanci ČSSD, ANO a KDU-ČSL. Svůj podpis připojil i poslední zástupce lidovců. Novinářům to bez bližších podrobností řekl šéf poslaneckého klubu KDU-ČSL Marian Jurečka. Koalice chtěla mít všech 111 podpisů do úterka. Jurečka už v úterý řekl, že více lidoveckých poslanců mělo výhrady, týkaly se například programu v oblasti zdravotnictví.

Mládek se s odbory shodl na povinném zastoupení zaměstnanců v dozorčích radách

Kandidát na ministra průmyslu a obchodu Jan Mládek se s odbory dohodl na tom, že vláda novelou obnoví povinné zastoupení zaměstnanců v dozorčích radách firem. Novinářům to řekli Mládek a předseda Odborového svazu KOVO Josef Středula. Tato povinnost z nového občanského zákoníku, který začal v lednu platit, zmizela. Zástupci průmyslových odborů Mládkovi nabídli spolupráci, své znalosti a zkušenosti. Diskutovali také o problémech s nedostatkem kvalifikovaných zaměstnanců, situaci kolem dolů na Ostravsku a Karvinsku či prolomení těžebních limitů, což jsou odbory připraveny podpořit.

Plzeňský kraj v pondělí změní hejtmana, Chovanec rezignuje

Plzeňský kraj by měl mít od pondělí 27. ledna nového hejtmana, čtvrtého od vzniku krajů. Na pondělí je svoláno mimořádné jednání zastupitelstva, na programu je rezignace hejtmana a volba nového. Dosavadní hejtman Milan Chovanec (ČSSD), který se po loňských podzimních volbách stal poslancem a je kandidátem na ministra vnitra, v neděli dopisem rezignuje na hejtmanskou funkci. Souběh dvou placených veřejných funkcí zakazuje krajským zastupitelům loni přijatý etický kodex. Den před jednáním zastupitelstva, v neděli 26. ledna, vyprší Chovancovi tříměsíční lhůta umožňující současné vykonávání funkce hejtmana a poslance. Novým hejtmanem by se měl stát hejtmanův první náměstek Václav Šlajs (ČSSD). Proti němu se ale loni na podzim zvedla vlna nesouhlasu. Otevřený dopis "Nechceme politruka hejtmanem Plzeňského kraje" podepsalo na internetu přes 2600 lidí. Vytýkají mu zejména to, že byl dlouholetým členem KSČ a mnoho let i důstojníkem komunistické armády, kde vykonával funkci předsedy útvarové organizace KSČ. V roce 1989 zdárně ukončil studium na Vysoké škole politické ÚV KSČ.

Stát neobnoví podporu hypoték pro mladé ani letos

Stát ani letos neobnoví podporu hypoték pro mladé u nově čerpaných půjček. Sdělil to Marek Ženkl z odboru komunikace ministerstva pro místní rozvoj (MMR). Stát tuto podporu nevyplácí už od roku 2011. Za rok 2013 průměrná úroková sazba činí 3,5 procenta, respektive 3,53 procenta při použití jiné metodiky. Příspěvek pro nově čerpané hypoteční úvěry resort ale poskytuje pouze v případě, že jejich úroková sazba přesáhne pět procent. Na podporu hypoték mají nárok mladí do 36 let. Úroková dotace se při splnění podmínky výše průměrných úrokových sazeb poskytuje po celou dobu splácení hypotéky, maximálně však po dobu deseti let. Podpora je určená na úvěr nebo jeho část, a to na koupi nejméně dva roky staré nemovitosti. V případě bytů se podpora poskytuje do limitu 800.000 korun, u rodinných domů s jedním bytem činí limit 1,5 milionu korun. Část úvěru překračující tyto limity dotována není.

Policie obvinila devět lidí kvůli stavebním tendrům ohledně pošty

Policie obvinila devět lidí kvůli údajné manipulaci se stavebními zakázkami souvisejícími s Českou poštou. Případ se týká zásahu Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu v pražských pobočkách pošty. Informaci o obvinění sdělil ČTK žalobce Vrchního státního zastupitelství v Praze Zdeněk Matula. "Tři obviněné osoby působily jakožto zástupci veřejného zadavatele, šest obviněných osob zastupovalo obchodní společnost," napsal v tiskové zprávě Matula. Lidé jsou prý podezřelí ze zvýhodnění při veřejné zakázce a podplacení. Podle vyšetřovatelů jednali organizovaně a upravovali tendry "malého rozsahu na stavební práce". Policie od rána zasahovala v několika objektech pošty v Praze. Akce se údajně týká vyšetřování činnosti bývalého zaměstnance podniku, uvedl mluvčí pošty Ivo Mravinac.

Kvůli nepokojům na sídlišti v Č. Budějovicích je obviněno 47 lidí

V souvislosti s loňskými nepokoji na českobudějovickém sídlišti Máj policie zatím obvinila 47 lidí. Někteří z nich už byli odsouzeni k podmíněným trestům. Nepokoje na největším sídlišti ve městě vznikaly od června do srpna loňského roku, kdy se tam konalo několik protiromských demonstrací a pochodů. Nejvíce lidí bylo obviněno z útoku na úřední osobu, řekl jihočeský policejní mluvčí Jiří Matzner. Při nepokojích policie zajistila 224 lidí. Podle kriminalistů se v létě na českobudějovickém sídlišti konalo 11 protestních akcí. Většinou mířily proti romské komunitě, která na Máji žije. Při demonstracích a protestních pochodech bylo zraněno devět policistů. Počet obviněných podle Matznera ještě není konečný.

Soud vrátil Březinův případ nezdaněného lihu žalobci

Případ údajného hlavního aktéra nelegálních obchodů s lihem, zlínského podnikatele Radka Březiny, jeho bratra Tomáše a dalšího muže se vrací do přípravného řízení. Kauzu nelegálních obchodů s lihem vrátil žalobci olomoucký krajský soud. Vyhověl tak návrhům obhájců, kteří poukazovali hlavně na souběžné nové trestní stíhání. Podle nich se s tímto případem kryje, stejně jako řada důkazů. Proti tomuto rozhodnutí si podal státní zástupce Michal Galát stížnost. Tvrdí, že obhajoba byla účelová a jde pouze o to dostat bratry Březinovy z vazby. Případ, který měl olomoucký soud řešit, se týká skrytých zásob nezdaněného lihu v bývalé olomoucké sladovně, v areálu bývalé cihelny ve Stojčíně na Pelhřimovsku a ve Valašském Meziříčí. Za první dva případy je obžalován Radek Březina. Jeho bratr Tomáš je obžalován za ukryté zásoby ve Valašském Meziříčí. Daňový únik byl vyčíslen dohromady téměř na půl miliardy korun.

Soud osvobodil tři Vietnamce viněné z vraždy podnikatele

Pražský městský soud nedostatek důkazů osvobodil tři Vietnamce, kteří čelí obžalobě ze zorganizování přes 11 let staré vraždy vietnamského podnikatele. Podle státní zástupkyně byla motivem vraždy snaha o ovládnutí stánkového prodeje v Praze. Trojice se muži údajně pomstila za to, že jí zmařil plán na spojení tržnic Bokave a Sapa. Podle soudce ale nebylo prokázáno, že vraždu spáchali obžalovaní muži. Předvolaní svědci podle něj měnili své výpovědi a nebyli věrohodní. Samotného vraha se policistům zatím nalézt nepodařilo. Dostali však z vietnamského prostředí tip na tři muže, kteří za vraždou údajně stáli. Obžalovaní svou vinu odmítají. Tvrdí, že se jim někdo mstí křivým obviněním. Osvobozující rozsudek není pravomocný.

Počet českých firem s vlastníkem z daňového ráje přesáhl 13.000

V loňském roce opět přibylo českých společností, které mají vlastníka se sídlem v daňovém ráji. Ke konci roku jich bylo 13.047, což bylo o 371 firem více než v roce 2012. Jejich majitelé kontrolují 3,3 procenta tuzemských společností a do základního kapitálu těchto firem investovali téměř 400 miliard korun, což představuje 16 procent celkového základního kapitálu českých firem. Největší zájem je nadále o Seychely a Kypr. Informovala o tom poradenská společnost Bisnode. Téměř tři pětiny společností s vlastníkem z daňového ráje podniká v oblasti nemovitostí nebo obchodu.

NWR se dohodla na cenách uhlí pro 1. čtvrtletí

Těžební společnost NWR se dohodla na cenách koksovatelného uhlí pro 1. čtvrtletí letošního roku. Ve srovnání s průměrnou realizovanou cenou v posledním čtvrtletí loňského roku cena klesla o sedm procent na 91 eur (2506 Kč) za tunu. Společnost, která je majitelem OKD, to uvedla v tiskové zprávě.

Milada Horáková by mohla mít ještě letos v Praze pomník

V centru Prahy by mohla ještě letos vzniknout socha političky Milady Horákové. Organizátoři nyní dokončují soutěžní podmínky, jejich podrobnosti by měly být známy v polovině února. Uvedl to zastupitel Prahy 1 Martin Jan Stránský. Jako o možných lokalitách se uvažuje o dvou místech ve Vrchlického sadech, na Malostranském náměstí nebo ve Sněmovní ulici. Národně socialistickou poslankyni Horákovou nechal ve vykonstruovaném procesu odsoudit k trestu smrti poúnorový komunistický režim.. O vytvoření pomníku v životní velikosti usiluje kromě Stránského také Klub dr. Milady Horákové. Peníze na pomník chtějí organizátoři získat se sbírky. Stránský neočekává, že by finanční otázka měla způsobit potíže. Na poctu Horákové byl v Praze vytvořen v roce 2009 také pomník s bustou v parku na náměstí Hrdinů v Praze 4 nedaleko budovy věznice a soudu.

Sudetští Němci budou mít své muzeum nejdříve v roce 2018

Sudetoněmecké muzeum v Mnichově se otevře nejdříve v roce 2018. Informoval o tom tamní deník Merkur, kterému to potvrdil předseda Sudetoněmeckého krajanského sdružení Franz Pany. O vybudování stálé výstavní instituce usilují Němci vysídlení po druhé světové válce z bývalého Československa už roky. Zatím poslední termín otevření byl rok 2015. Bavorská zemská vláda loni oznámila, že chce převzít řízení stavby. Chce do ní investovat 20 milionů eur (550 milionů Kč), dalších deset milionů (275 milionů Kč) slíbil přidat německý stát. Na 1200 metrech čtverečních by za čtyři roky měla být k vidění stálá expozice rozdělená do třech částí. Oddíl nazvaný "Domov!" přiblíží dějiny a kulturu sudetských Němců v českých zemích, sekce "Ztráta - konec samozřejmostí" se bude věnovat citlivému období nacismu a poválečnému vysídlení, poslední část "Domov?" bude pojednávat o dějinách sudetských Němců po roce 1945.

Výtvarnou osobností roku 2013 je Dominik Lang

Cena Osobnost roku, která se uděluje žijícím autorům za nejvýraznější umělecký počin uplynulého roku, dostal třiatřicetiletý Dominik Lang. Porota jej ocenila za dvě samostatná výstavní vystoupení - Expanded Anxiety ve vídeňské Secesi a Procházení zdí v Domě umění v Českých Budějovicích. Ocenila také jeho prezentaci na výstavě finalistů Ceny Jindřicha Chalupeckého. Lang je nejmladším laureátem ceny a prvním, který v jednom roce získal Chalupeckého cenu i Osobnost roku. Za pořadatele to řekl Jan Skřivánek, šéfredaktor časopisu Art+Antiques. Porota vyzdvihla Langovu schopnost obstát na mezinárodní umělecké scéně i to, že přes celkově kompaktní charakter své práce nalézá od výstavy k výstavě vždy nové a objevné řešení.

Hořící keř má rekordních 14 nominací na filmové ceny Český lev

Film polské režisérky Agnieszky Hollandové věnovaný Janu Palachovi Hořící keř získal rekordních 14 nominací na výroční ceny Český lev. Dvanáct nominací má snímek Zdeňka Tyce nazvaný Jako nikdy. Na tiskové konferenci v Praze to oznámilo vedení České filmové a televizní akademie (ČFTA), která prestižní ocenění udělí pojedenadvacáté. Akademie udělí ceny poprvé ve své režii 22. února v pražském Rudolfinu, moderátorem v přímém přenosu České televize bude Marek Eben. Akademici vybírali z 29 celovečerních hraných a animovaných filmů a 17 celovečerních dokumentů uvedených do distribuce v roce 2013. Kromě už jmenovaných mají naději ještě filmy Revival Alice Nellis a Rozkoš Jitky Rudolfové po jedenácti a Klauni s osmi nominacemi. Dále to jsou Líbánky v režii Jana Hřebejka s pěti a Colette režiséra Milana Cieslara se čtyřmi nominacemi. Třikrát se dostalo na Křídla Vánoc Karin Babinské, po jedné nominaci mají Cyril a Metoděj - Apoštolové Slovanů Petra Nikolaeva a snímek Jiřího Menzela Donšajni, který loni v říjnu akademie nominovala na Oscara. Americká filmová akademie jej ale nepustila do užšího výběru. Českého lva za nejlepší dokument si odnese režisér jednoho z těchto filmů: DK (Bára Kopecká), Hoteliér (Josef Abrhám ml.), Hledá se prezident (Tomáš Kudrna), SHOW! (Bohdan Bláhovec) a Šmejdi (Silvie Dymáková).

Uherské Hradiště připomene sté výročí narození malíře Vaculky

Uherské Hradiště připomene letošní sté výročí narození akademického malíře, grafika, keramika a sochaře Vladislava Vaculky. Slovácké muzeum chystá v září ve své galerii výstavu malířova díla a jeho ženy Idy a radnice v den vernisáže slavnostně odhalí pamětní desku na domě, kde Vaculkovi žili a tvořili. Uvedl to místostarosta Evžen Uher. Vaculkovi patřili v Uh. Hradišti k významným kulturním osobnostem, za minulého režimu byli perzekvováni. Do jejich ateliéru docházel například filozof Vladimír Blažek, spisovatelé Milan Kundera, Milan Uhde a Ludvík Vaculík. Ten patřil k jejich nejbližším přátelům a Vaculkovým věnoval kapitolu v románu Český snář. Když Vaculka ilustroval a graficky upravoval samizdatové vydání básní Jana Skácela, zasáhla komunistická Státní bezpečnost (StB). Během domovních prohlídek a výslechů Vaculka v r. 1977 zemřel. Autorem pamětní desky ke stému výročí od Vaculkova narození 3. ledna 1914 je Vaculkův žák Otmar Oliva.

Ze sportu:

Český hokejista Jaromír Jágr přispěl v úterním utkání NHL jedním gólem k jednoznačnému vítězství New Jersey 7:1 nad St. Louis. Jedenačtyřicetiletý útočník skóroval potřetí z posledních čtyř zápasů, když se od jeho brusle odrazil puk do branky a zvyšoval tím vedení týmu v první třetině na 3:1. Další čeští hráči Marek Židlický a Patrik Eliáš se na nejvyšší výhře Devils v sezoně podíleli dvěma asistencemi.

Nižnij Novgorod vyhrál v KHL nad týmem Lev Praha 5:2. Novgorod prakticky rozhodl v první třetině, kterou vyhrál 3:0. Pražané přišli o sérii šesti vítězství.

Fotbalisté Slavie porazili v závěrečném utkání skupiny B Tipsport ligy v Edenu v malém pražském derby druholigovou Viktorii Žižkov 3:2. Souboj dvou týmů, které v prvních dvou zápasech nezískaly ani bod, rozhodl krátce po přestávce útočník Pavel Vyhnal. Zápas už nemohl nic změnit na tom, že do Final Four v Berouně postoupila pražská Dukla, která vyhrála skupinu bez ztráty bodu.

Obránce Radoslav Kováč se v létě vrátí do Sparty. Čtyřiatřicetiletý fotbalista se s vedoucím celkem první ligy dohodl na dvouleté smlouvě a na Letnou přijde po skončení kontraktu v Liberci.

Obránce Jan Rajnoch by mohl v zimě posílit Liberec. Dvaatřicetiletý fotbalista se dohodl na ukončení smlouvy v druholigové turecké Adaně Demirspor. Potvrdil, že by rád přijal nabídku Slovanu.

Na účast ve finále čtyřhry žen na Australian Open nedosáhla Květa Peschkeová. Česká tenistka spolu se Slovinkou Katarinou Srebotnikovou, s níž v roce 2011 získala deblový titul ve Wimbledonu, nestačily v semifinále na nejvýše nasazené Saru Erraniovou a Robertu Vinciovou z Itálie a prohrály 1:6, 4:6. Ze hry venku je už i Radek Štěpánek. S Indem Leanderem Paesem podlehli ve čtvrtfinále mužské čtyřhry francouzskému páru Michael Llodra, Nicolas Mahut 2:6, 6:7.

Poprvé v osmnáctileté historii extrémního závodu psích spřežení Šediváčkův long po hřebenech Orlických hor museli musheři zapřáhnout místo saní tréninkové káry. Důvodem je nedostatek sněhu. Novinářům to řekl šéf závodů Pavel Kučera. "Věříme, že v dalších dnech ještě napadne a přejdeme na saně. Sešlo se tady z pěti státu 50 musherů a 11 bikerů. Je to polovina z přihlášených, ale to ovlivnilo počasí. Například nedorazila velká francouzská výprava, protože jet na káry 1000 kilometrů se nevyplatí," řekl Kučera. Podle organizátorů je Šediváčkův long jeden z nejtěžších závodů psích spřežení v Evropě a nejdelších závodů v Česku.

Tovární jezdec Škody Jan Kopecký ovládl již posedmé v kariéře motoristickou anketu Zlatý volant. Úřadující mistr Evropy vyhrál kategorii automobilové soutěže a maratony, navíc stejně jako v předešlých letech získal nejvíce bodů ze všech laureátů. V anketě Zlatá řídítka kraloval Karel Hanika, který v minulém roce vyhrál Red Bull Rookies Cup a mistrovství Evropy ve třídě Moto3.

Počasí:

Ve čtvrtek bude zataženo až oblačno. Místy slabé sněžení, večer v západní polovině Čech bude četnější. Teploty -4 stupně až nula.