Zprávy

Šedivý: Praha mohla být pro Palestince překladištěm zbraní

Bývalý náčelník generálního štábu Jiří Šedivý si myslí, že Česká republika mohla Palestincům sloužit jako překladiště zbraní. Uvedl v rozhovoru pro server Aktuálně.cz v reakci na nález zbraní v objektu budoucí palestinské ambasády. Středeční výbuch trezoru tam usmrtil palestinského velvyslance Džamála Muhammada Džamála. "Možná tu mluvíme o celé dobře organizované distribuční síti zbraní a výbušnin, kdy se pod diplomatickým krytím uskutečňuje rozsáhlý transfer zbraní s přesnými adresáty výzbroje," řekl Šedivý, který v současné době mimo jiné působí jako vedoucí oddělení bezpečnostních studií vysoké školy CEVRO Institu. Podle dostupných informací se v objektu budoucí palestinské ambasády v Praze - Suchdole našlo údajně sedm desítek střelných zbraní, které neprošly českou evidencí. Palestinská strana jejich výskyt nevysvětila.

Velvyslancovo tělo bude do Palestiny převezeno asi v pondělí

Tělo velvyslance Džamála Muhammada Džamála, který zemřel na následky zranění po středečním výbuchu v rezidenci v Praze - Suchdole, bude do Palestiny převezeno zřejmě v pondělí. ČTK to řekl tiskový mluvčí palestinské ambasády Nabíl Fahil. Velvyslancova dcera Rana řekla, že už byl stanoven termín pohřbu jejího otce, nechtěla ho ale prozradit. Experti kriminalistického ústavu stále zkoumají trezor, jehož výbuch ambasadora zabil. Náměstek ředitele pro vědu a zahraniční styky Marek Kotrlý však nechtěl říci, zda už identifikovali látku, která způsobila explozi. Záhadou zůstává původ a účel zbraní, které čeští vyšetřovatelé našli v objektu budoucí palestinské ambasády. Policejní mluvčí Andrea Zoulová ČTK řekla, že o víkendu policie zřejmě žádné informace k případu nezveřejní.

iDnes.cz: Špidla bude Sobotkovým šéfporadcem

Bývalý premiér a eurokomisař Vladimír Špidla přijal nabídku pravděpodobného premiéra Bohuslava Sobotky, aby se stal jeho šéfporadcem. Špidla, který byl v užším výběru kandidátů na ministra práce a sociálních věcí, tak nakonec ve vládě nebude. Napsal to server iDnes.cz. Sobotka potvrdil, že chce využít zkušeností Špidly jako bývalého eurokomisaře a bývalého předsedy vlády pro svůj tým poradců. Šéf ČSSD se už sešel s pravděpodobným ministrem průmyslu a obchodu Janem Mládkem a hlavním kandidátem na zdravotnictví Svatoplukem Němečkem. S dvojicí dalších pravděpodobných ministrů - Lubomírem Zaorálkem (zahraničí) a Milanem Chovancem (vnitro) - se šéf největší parlamentní strany viděl již na pátečním grémiu.

Ministerstvo práce asi povede Petr Krčál

Ministrem práce a sociálních věcí by se v nové vládě mohl stát sociální demokrat Petr Krčál, radní Kraje Vysočina. Jak řekl ČTK, byl pozván na schůzku s předsedou strany a pravděpodobným příštím premiérem Bohuslavem Sobotkou. Sejít se mají v neděli odpoledne. Podle Krčála je pravděpodobné, že nabídka na vedení ministerstva práce během nedělní schůzky padne. "Ale bude to pravděpodobně širší debata, nejen o ministerském postu, ale samozřejmě i o situaci v tom resortu," uvedl Krčál. Jedním z témat podle jeho očekávání bude kolabující systém pro vyplácení dávek.

Letošní první schůze Sněmovny bude v únoru

První letošní schůze Sněmovny se uskuteční v únoru. Měla by začít 4. února. Poslanci mají do té doby naplánovány dva týdny na zasedání výborů, dva týdny mají podle harmonogramu volné. Zatím není zřejmé, kdy budou poslanci hlasovat o důvěře nové vládě. Jasněji by mohlo být potom, co ji prezident Miloš Zeman jmenuje. Kabinet musí před Sněmovnu předstoupit s žádostí o vyslovení důvěry do měsíce od jmenování. Poslanci schválili od ustavení nové Sněmovny šest zákonů; čtyři zákonná opatření Senátu, státní rozpočet na letošní rok a normu proti nekalým praktikám při předváděcích a prodejních akcích. Nyní leží ve Sněmovně více než šest desítek zákonných norem - vládních i poslaneckých.

Krejčíř požádal nejvyšší soud JAR o propuštění na kauci

Právníci uprchlého českého podnikatele Radovana Krejčíře v pátek požádali nejvyšší soud v Johannesburgu, aby Krejčířovi umožnil propuštění na kauci. Informují o tom jihoafrická média. Krejčíř je od prosince ve vazbě a soud nižší instance mu propuštění na kauci tehdy zamítl. Krejčířovi právníci v prosinci nedokázali soud přesvědčit, že v Česku pravomocně odsouzený podnikatel nebude zastrašovat svědky a neuprchne z Jihoafrické republiky. Advokát 45letého Krejčíře podle serveru tamního listu Post nyní nejvyššímu soudu řekl, že Krejčíř z Jihoafrické republiky neuprchne, pokud bude na kauci propuštěn. Český uprchlík k soudu osobně nepřišel. Krejčíř spolu se třemi Jihoafričany čelí obvinění z pokusu o vraždu a z únosu. Ostatním třem obžalovaným soud v prosinci propuštění na kauci povolil.

Mladý muž zahynul v pražském metru, část linky C stála

Ve stanici pražského metra Budějovická skočil v pátek večer mladý muž pod vlak metra, zraněním na místě podlehl. Provoz linky C v úseku Pražského povstání - Kačerov dvě hodiny před půlnocí stál. ČTK to řekly mluvčí pražského dopravního podniku Aneta Řehková a policejní mluvčí Jana Rösslerová. "Mladý muž spáchal sebevraždu skokem pod soupravu metra," uvedla Rösslerová. Bližší okolnosti ani věk oběti s ohledem na rodinu nechtěla uvést. Metro na části linky C nejezdilo kvůli člověku v kolejišti také minulou neděli odpoledne. Přerušení provozu mezi stanicemi Florenc a Pražského povstání tehdy trvalo zhruba hodinu. Ve stanici Muzeum skočil pod projíždějící vlak metra muž (rok narození 1983), vážně se při tom zranil.

U Roudnice nad Labem havarovalo letadlo, dva zranění

Poblíž letiště v Roudnici nad Labem na Litoměřicku havarovalo v pátek navečer malé civilní letadlo Cessna 172. ČTK to řekla krajská policejní mluvčí Šárka Poláčková. Pilota a ještě jednoho člověka odvezli záchranáři do nemocnice. V letadle byli v době nehody dva muži, záchranáře zavolal sám pilot. Ředitel letiště Vlastimil Dvořák ČTK řekl, že letadlo mělo v Roudnici neplánovaně přistát. V okolí roudnického letiště byla ale v době havárie silná mlha. "Už jen rozhodnutí letět v tomto počasí bylo špatné rozhodnutí," doplnil Dvořák, který je dlouholetým pilotem.

Plzeňský historik sepsal českou obdobu Deníku Anny Frankové

Plzeňský historik Jiří Sankot objevil a sepsal českou obdobu světoznámého Deníku Anny Frankové. Na téměř neznámém příběhu třináctileté Židovky Věry Kohnové z Plzně učí děti o holokaustu. Dívka byla stejně stará jako Franková, která pocházela z německé židovské rodiny a zemřela také v koncentračním táboře. Sankot našel její příběh na internetu v r. 2009. Deník v podobě černobílých faksimilí vyšel v roce 2006 v mizivém nákladu. "Strašně mě zajímaly detaily o dívce a rodině, které scházely nebo byly nejasné," uvedl Sankot. Příběh Věry Kohnové je podle Sankota trochu záhadný. Narodila se v roce 1929. Deník si začala psát po večerech od srpna 1941 do ledna 1942. Symbolicky končí na 90. straně, kde se rozloučila slovy "S Bohem." Rodina odjela transportem do Terezína, ale podle Sankota měla smůlu, že odtud směřovala za necelé dva měsíce do polské Izbici, kde byli všichni pravděpodobně při příjezdu zastřeleni.

Ze sportu:

Běžec na lyžích Aleš Razým obsadil v předposlední etapě Tour de Ski, kterou byla klasická desítka ve Val di Fiemme, jako nejlepší z Čechů 21. místo. Martin Jakš byl šestadvacátý, navzdory tomu si o tři příčky polepšil na průběžné 14. místo. Ženy měly na pořadu klasickou pětku, na níž Eva Vrabcová-Nývltová skončila třiadvacátá a klesla z průběžného šestého místa na hranici první desítky.

Sdruženář Miroslav Dvořák si dojel ve dvacetistupňovém mrazu v Čajkovském pro druhé umístění na stupních vítězů ve Světovém poháru. Šestadvacetiletý Čech v Rusku obsadil třetí místo a vyrovnal svůj nejlepší výsledek v kariéře, jehož dosáhl před rokem v Almaty.

Finský skokan na lyžích Anssi Koivuranta vyhrál jednokolový závod Turné čtyř můstků v Innsbrucku. Nejlepším Čechem byl na 22. místě Jan Matura, o čtyři příčky za ním skončil Antonín Hájek. Velké problémy měl Lukáš Hlava, kterého po odrazu rozhodil silný poryv větru a český reprezentant měl co dělat, aby nespadl. Druhé kolo bylo zrušeno kvůli silnému větru.

Biatlonista Michal Šlesingr obsadil zásluhou bezchybné střelby páté místo ve stíhacím závodu SP v Oberhofu. Vyhrál Nor Emil Hegle Svendsen.

Klára Zakopalová zahájila novou tenisovou sezonu třetím deblovým titulem v kariéře. Jednatřicetiletá pražská rodačka společně s Rumunkou Monicou Niculescuovou vyhrála turnaj v Šen-čenu. Dvouhru ovládla domácí favoritka Li Na.

Čeští volejbalisté zahájili boj o postup na letošní mistrovství světa porážkou. Národní tým prohrál v Opavě svůj úvodní kvalifikační zápas s Nizozemskem 0:3 po setech 14:25, 19:25 a 33:35. Dnes se čeští hráči utkají s Kyprem.

České volejbalistky prohrály v kvalifikaci mistrovství světa s Bulharskem 0:3 po setech 14:25, 19:25 a 22:25. V neděli Češky potřebují porazit Slovensko, aby měly šanci zahrát si v září v Itálii mezi elitou.

Čeští házenkáři prohráli v druhém zápase přípravného turnaje v Maďarsku před ME s Poláky 23:31 a nenavázali na páteční triumf nad domácím týmem.

Hokejisté Sparty vyhráli v 35. kole Tipsport extraligy v Brně 4:2 a upevnili si vedení v soutěži. Druhý Hradec Králové totiž nezvládl zápas na ledě Vítkovic, kde bez svého kapitána a nejproduktivnějšího hráče Jiřího Šimánka prohrál 2:6. Sparta má v čele náskok již čtrnáct bodů.

Hokejisté pražské Slavie vyhráli v 35. kole extraligy nad Plzní 3:1 a uspěli proti svému přemožiteli z loňského semifinále po čtyřech porážkách za sebou. Pražané zabrali po dvou prohrách. Mistrovská Plzeň, která nastoupila bez kapitána Martina Straky, venku popáté za sebou nebodovala.

Hokejisté Pardubic v 35. kole extraligy na domácím ledě porazili Liberec 4:1. Vítězný gól dal v polovině zápasu v přesilovce Endál. Liberec stihl ještě ve třetí třetině utkání zdramatizovat, avšak dva góly Pardubic v závěrečné pětiminutovce rozhodly.

Hokejisté Zlína porazili v 35. kole extraligy Chomutov 3:2 po samostatných nájezdech, duel rozhodl v osmé sérii obránce Petr Zámorský. Piráti dokázali smazat dvoubrankové manko a vynutit si prodloužení, i páté nájezdy v sezoně však prohráli. Poslední tým soutěže ale bodoval poprvé po sedmi porážkách v normální hrací době.

Hokejisté Třince vyhráli v 35. kole extraligy na ledě Kladna 2:1 a ukončili tak dlouhé čekání na gól na kluzištích soupeřů u výhru venku. O dvoubodovém zisku Ocelářů, kteří se z venkovních duelů vraceli před dneškem šestkrát poraženi, rozhodl Vojtěch Polák, který nastoupil za Třinec poprvé v sezoně.

Hokejisté Karlových Varů porazili v 35. kole extraligy Litvínov 2:1 a přiblížili se tak svému soupeři i desátému místu v tabulce na šest bodů. Všechny branky padly v přesilových hrách.

Čeští florbalisté utrpěli v přípravném zápase v Göteborgu debakl s domácími mistry světa Švédy 2:13. Duel v hale Scandinavium, který se hrál v rámci mládežnického turnaje Gothia Cup a byl součástí propagace prosincového mistrovství světa, sledovalo ve zcela zaplněném hledišti 11.132 diváků.

Počasí:

Zataženo až oblačno, ojediněle polojasno. Teploty 4 až 8 stupňů, na horách kolem 4.

V noci na neděli může foukat silný vítr v oblastech nad 600 metrů nad mořem ve Zlínském, Olomouckém a Moravskoslezském kraji, varují meteorologové. Na období od dnešních 18:00 hodin do nedělní páté hodiny ranní proto Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) vydal výstrahu s nízkým stupněm nebezpečí.

Meteorologové v lednu neočekávají žádné velké ochlazení. Po nadprůměrně teplém příštím týdnu sice začne mrznout, ale teploty budou pod nulu klesat především v noci. Nejvyšší denní teploty by se měly nadále pohybovat nad bodem mrazu. Vyplývá to z měsíčního výhledu počasí, který dnes zveřejnil Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ).