Zprávy

Prezident podepsal rozpočet na příští rok

Prezident Miloš Zeman dnes podepsal státní rozpočet na příští rok, který počítá se schváleným schodkem 112 miliard korun. ČTK to sdělil prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček. Rozpočet ve čtvrtek schválila Sněmovna podle návrhu úřednické vlády Jiřího Rusnoka. Poslanci současně změnili rozpočet na letošní rok. Snížili jeho celkové příjmy a výdaje shodně o 4,4 miliardy korun, schodek zůstal stejný.

ČSSD, ANO a KDU-ČSL podepíšou koaliční smlouvu 6. ledna

Předsedové ČSSD, hnutí ANO a KDU-ČSL podepíšou koaliční smlouvu 6. ledna. Do té doby bude už hotový definitivní seznam navržených ministrů, který poté předseda ČSSD a pravděpodobně premiér nové vlády Bohuslav Sobotka předá prezidentovi. Ve vládě bude osm zástupců ČSSD, šest zástupců ANO, tři zástupci KDU-ČSL. Sobotka to řekl po nedělním jednání lídrů rodící se vládní koalice. Konkrétní jména ale neuvedl. "Pokud jde o ty resorty, které bude mít na starosti sociální demokracie, tak o tom já ještě chci nejprve informovat užší vedení strany. Pak zveřejním jména," řekl.

Předseda hnutí ANO Andrej Babiš řekl, že na ministra obrany navrhuje Martina Stropnického, na ministryni pro místní rozvoj někdejší náměstkyni z tohoto ministerstva Věru Jourovou, na ministra životního prostředí poslance Richarda Brabce. Ministryní spravedlnosti by měla být poslankyně a profesorka Helena Válková. Babiš by měl být ministrem financí a vicepremiérem pro ekonomiku. Post ministra dopravy je zatím podle něj otevřený.

Lidovci přijali nabídku tří ministerských křesel - ministra zemědělství, kultury a bez portfeje. Ministrem zemědělství má být místopředseda strany Marián Jurečka, ministrem kultury poslanec Daniel Herman a ministrem bez portfeje pro vědu a inovace předseda strany Pavel Bělobrádek. "My nic rozporovat asi nebudeme, je samozřejmě potřeba, aby se vyřešila situace s lustračním osvědčením pana předsedy Babiše," řekl Bělobrádek novinářům.

Analytici: Babiš by mohl být na MF pojistkou proti růstu daní

Nový ministr financí bude mít podle analytiků, které ČTK oslovila, nelehký úkol snižovat deficit rozpočtu a zároveň naplňovat koaliční cíle, které si často vyžádají vyšší výdaje rozpočtu. Nicméně v osobě Andreje Babiše vidí například hlavní ekonom Patria Finance David Marek jakousi pojistku proti zvyšování daní v ČR. Poukázal na to, že Babiš už před volbami sliboval, že daně se nebudou zvyšovat. Z koaliční dohody přitom vyplývá podle Marka to, že v řadě oblastí bude muset dojít k nárůstu výdajů. Tím pádem se budou muset snižovat výdaje v jiných oblastech. Analytik UniCredit bank Pavel Sobíšek uvedl, že kumulace funkcí vicepremiéra pro ekonomiku a ministra financí je v české politice neobvyklá, má ale svou logiku.

Linet letos zvýšil tržby o 15 procent

Jeden z největších světových výrobců zdravotních lůžek a další zdravotnické techniky Linet letos zvýšil tržby o 15 procent z loňských 136 milionů na zhruba 150 milionů eur (z více než 3,7 miliardy korun na více než 4,1 miliardy korun). V příštím roce firma očekává další růst tržeb o 20 procent. Linet letos vyrobí kolem 70.000 zdravotních lůžek a v příštím roce očekává zvýšení produkce na 77.000 lůžek. V rozhovoru s ČTK to uvedl zakladatel firmy Zbyněk Frolík. Společnost působí zejména na evropských trzích a lůžka dodává do více než 100 států. Podle Frolíka se firmě začalo dařit v USA, kde každoročně rostou obraty o 50 až 100 procent. Linet se stal prvním mimoamerickým dodavatelem lůžek a získal na tamním trhu v segmentu polohovatelných lůžek patnáctiprocentní podíl.

Pražské kostely nabízejí možnost sestavit si vlastní betlém

Sestav si svůj betlém je název vánoční hry pro děti. V pražských kostelích, kde budou betlémy vystaveny od 24. prosince po celé vánoční období, mohou získat po jedné papírové postavičce z celkem tří desítek figurek. Současně tam dostanou i brožuru s historií jednotlivých betlémů. Ta je k dispozici i v Pražské informační službě a dalších turistických informačních centrech. ČTK to sdělil mluvčí arcibiskupství Aleš Pištora. Aktivita je propojena s akcí Betlémské světlo organizovanou Junákem - svazem skautů a skautek, které bude u betlémů svítit.

Na Slovensku zřejmě našli pohřešovaného Čecha

Na Slovensku našli v Západních Tatrách lidské ostatky, které pravděpodobně patří českému turistovi pohřešovanému od října. Na svých internetových stránkách o tom informovala slovenská Horská záchranná služba. Tělesné pozůstatky podle uvedených informací objevil ochránce přírody už v pátek a nález oznámil na tísňové lince. Záchranáři pak v sobotu našli tělo v oblasti Zadního holého vrchu v Liptovských kopách, jež jsou součástí Západních Tater. Mrtvého poté přepravili na nosítkách do Podbanské a předali ho policii.

Otužilci si připomněli výročí první plavby

Počátky otužování v českých zemích a otužileckou legendu Alfreda Nikodéma si v sobotu připomnělo něco málo přes desítku plavců, kteří se ponořili do chladné Vltavy poblíž holešovické tržnice v Praze. Akce se konala u příležitosti letošního 90. výročí prvního otužileckého vystoupení v Praze. Místo pořadatelé vybrali proto, že v počátcích otužování se plavalo často právě v této lokalitě, u Ústředních jatek královského města Prahy. Dnešní plavání a otužování pořádala Česká otužilecká unie, která sdružuje otužilce a organizuje sportovní soutěže a propagační otužilecké akce. Otužilecká klubovna je součástí vodácké loděnice v Praze 4 - Hodkovičkách na břehu Vltavy. Během vánočních svátků se bude ve Vltavě konat nejstarší a nejznámější tuzemská otužilecká soutěž, zmíněný Memoriál Alfreda Nikodéma. Tradičně se uskuteční 26. prosince ve Vltavě u Národního divadla v Praze a pořadatelé očekávají asi 250 otužilců z ČR, Polska, Itálie, Británie i Německa.

Pražská zoo v pondělí poprvé ukáže mládě tygra sumaterského

Pražská zoologická zahrada v pondělí zpřístupní pavilon kočkovitých šelem uzavřený od letošních povodní, lidé si budou moci poprvé prohlédnout mládě tygra sumaterského narozené v červenci. Informovala o tom Jana Ptačinská Jirátová z tiskového oddělení zoo. V dalších dnech pak zoo chystá vánoční program. Pavilon kočkovitých šelem a terárií v dolní části zahrady byl zatopen při červnových záplavách, jeho oprava byla odložena s ohledem na odchov tygříka. Tygr sumaterský patří ke kriticky ohroženým druhům. Na ostrově Sumatra v Indonésii žije v rezervacích přes 400 jedinců, v zoologických zahradách v Evropě pak kolem 100 kusů.

Ze sportu:

Čeští hokejisté Jaromír Jágr, Marek Židlický a Patrik Eliáš měli v sobotním utkání NHL výrazný podíl na výhře New Jersey ve Washingtonu 5:4 v prodloužení. Židlický vstřelil dvě branky a byl vyhlášen první hvězdou zápasu. Jágr zaznamenal tři kanadské body za gól a dvě přihrávky a 694. trefou v NHL vyrovnal v historické tabulce střelců sedmého Marka Messiera. Eliáš přispěl k vítězství Devils dvěma asistencemi, stejnou bilanci si na druhé straně připsal Martin Erat.

Český basketbalista Jan Veselý zůstal ve druhém utkání za sebou mezi náhradníky Washingtonu, který v sobotu zvítězil v NBA v Bostonu 106:99, přestože prohrával již o 18 bodů. Celtics ztratili slibný náskok stejně jako v předchozím duelu s Detroitem, v němž vedli dokonce o 21 bodů, a nepovedlo se jim upevnit si první místo v Atlantické divizi. O třetí vítězství Washingtonu v řadě se zasloužil 27 body Trevor Ariza.

Krasobruslař Tomáš Verner získal jubilejní desátý titul mistra České republiky. Na společném česko-slovensko-maďarsko-polském šampionátu v Bratislavě porazil druhého Michala Březinu o 28 bodů. Sedmadvacetiletý Verner ovládl páteční krátký program i sobotní volnou jízdu.

Skokan na lyžích Jan Matura se na SP v Engelbergu propadl z devátého místa na konečnou 22. pozici. Jakub Janda byl 15., vyhrál Polák Stoch.

Čeští hokejisté zdolali na Channel One Cupu v Soči Švédsko 2:1 po samostatných nájezdech a s pěti body vedou tabulku turnaje. V rozstřelu rozhodl Roman Červenka a ukončil sérii čtyř porážek ve vzájemných zápasech s výběrem Pära Martse. V závěrečným utkání čeká Čechy v neděli od 11:00 SEČ domácí Rusko a k triumfu na třetím dílu Euro Hockey Tour jim stačí získat bod.

Ostravští obhájci mistrovského titulu prohráli v 11. kole volejbalové extraligy doma s ČZU Praha 1:3 a soupeř je vystřídal na čtvrtém místě tabulky. Ostravané neuspěli po třech vítězstvích za sebou. Hosté v útoku nejvíce spoléhali na reprezentanta Michala Fingera, který se postaral o 31 bodů ČZU.

Na osmém místě skončil Zdeněk Štybar při svém prvním ostrém startu v této cyklokrosové sezoně v belgickém Essenu, kde žije. Ve čtvrtém dílu série Bpost Bank Trofee ztratil bývalý dvojnásobný mistr světa přes minutu na vítězného Kevina Pauwelse, který vyhrál suverénně před dalšími Belgičany Svenem Nijsem a Nielsem Albertem.

Česká výprava obsadila v medailovém pořadí světové zimní univerziády v Itálii páté místo. Reprezentanti vybojovali v 78 disciplínách čtyři zlaté, tři stříbrné a šest bronzových medailí. Nejlepší byli Rusové s 15 tituly před Polskem (deset), Koreou (osm) a Čínou (pět).

Znakařka Simona Baumrtová skončila druhá a prsařka Petra Chocová čtvrtá na stometrových tratích na exhibičním souboji plavců Evropy s výběrem USA v Glasgowě. Evropský výběr nakonec po velkém boji prohrál s Američany o jediný bod 131:132.

Skikrosaři Tomáš Kraus a Andrea Zemanová vypadli v osmifinále Světového poháru v italském Innichenu. Kraus skončil jednadvacátý, Zemanová, která vyvázla bez zranění z nebezpečně vyhlížejícího pádu, byla o čtyři místa horší. Zvítězili Švýcarka Fanny Smithová a poprvé v kariéře Kanaďan David Duncan.

Počasí:

Polojasno nebo skoro jasno, místy s nízkou oblačností, teploty přes den maximálně 0 až 4 stupně, při nízké oblačnosti kolem -1, na horách +2.