Zprávy

0:00
/
0:00

Lidovci dostali od ČSSD nabídku na zemědělství a kulturu

Lidovci dostali od šéfa ČSSD a pravděpodobného příštího premiéra Bohuslava Sobotky nabídku na ministerstvo zemědělství, kultury a jeden vládní post bez portfeje. Sociální demokraté i hnutí ANO mají za to, že by to měla být třetí a poslední nabídka, podle předsedy KDU-ČSL Pavla Bělobrádka by s ní ale lidovci nemuseli souhlasit. Místo kultury by rádi vzali některý významnější ekonomický nebo silový resort, například ministerstva dopravy, školství nebo práce a sociálních věcí. Rozhodnout o tom má v sobotu celostátní výbor strany. Odmítnutí by mohlo znamenat konec pokusů o sestavení trojkoalice. Bělobrádek by se ale chtěl se šéfy ČSSD a ANO ještě do konce týdne znovu sejít. Podle šéfa poslanců ANO Jaroslava Faltýnka je ale výměna ministerstva dopravy nebo obrany za lidoveckou kulturu "mimo hru". Páteční jednání podle něj skončilo vítězstvím KDU-ČSL, která by měla nabídku přijmout. "My respektujeme rozhodnutí sociální demokracie, která se nechala v podstatě dotlačit do této situace a přistoupila na ultimátum KDU-ČSL," nechal se slyšet.

ČSSD chce mít na ministerstvu zemědělství, které nabídla lidovcům, svého náměstka. Ten by měl na starosti Státní pozemkový úřad, který má vliv na vydávání státního majetku v rámci církevních restitucí. Novinářům to po jednání předsedů koaličních stran řekl šéf ČSSD Bohuslav Sobotka.

Ombudsman Varvařovský skončil ve funkci

Ombudsman Pavel Varvařovský tento pátek skončil ve funkci. Důvody rezignace v polovině šestiletého funkčního období neprozradil. Úřad veřejného ochránce práv povede do zvolení nového ombudsmana zástupce Varvařovského Stanislav Křeček. ČTK to řekla mluvčí kanceláře Iva Hrazdílková. Zákonodárci musí podle zákona zvolit nového ochránce práv do 60 dní od uvolnění tohoto postu. Osmašedesátiletý Varvařovský byl po Otakaru Motejlovi druhým českým ombudsmanem. V úřadu byl od 13. září 2010. Od samotného počátku se netajil tím, že na této funkci nijak nelpí. Uváděl to, když zákonodárci nevěnovali dostatečnou pozornost jeho legislativním doporučením, a zamýšlel se přitom nad smyslem své činnosti. Možnost, že by z funkce odešel, uvedl i při jednání o svém zástupci.

Restituční dohoda mezi Zemanem a Dukou bude až v novém roce

Prezident Miloš Zeman a pražský arcibiskup Dominik Duka nestihnou uzavřít dohodu k církevním restitucím na Pražském hradě do konce roku, připadne to až na počátek nového roku. Uvedl to ředitel odboru vnějších vztahů pražského arcibiskupství Milan Badal. Dohoda se má týkat formálního vydání některých nemovitostí katolické církvi a následné směně za jiné v areálu Hradu. Církev už podala žádosti o vydání devíti objektů; po směně by mohla mít k dispozici asi třetinu původně vyžadovaného objemu nemovitostí. Církve mohou podle dřívějších informací žádat o navrácení majetku do 2. ledna.

Farnost požádala Národní galerii o vydání Madony z Veveří

Římskokatolická farnost Veverská Bítýška předala Národní galerii výzvu k vydání Madony z Veveří. Cenný obraz připisovaný Mistru Vyšebrodského oltáře vznikl nejspíš v druhé polovině 14. století. Do roku 1938 zdobil kostelík na hradě Veveří, sdělila mluvčí brněnského biskupství Martina Jandlová. V současnosti je obraz jedním ze stěžejních děl v expozici středověkého umění v Anežském klášteře v Praze, kde by podle Jandlové zůstal i v případě vydání. V rámci majetkového narovnání mezi církvemi a státem brněnské biskupství podá do konce zákonné lhůty asi 750 výzev týkajících se movitého a nemovitého majetku. Mezi nemovitým majetkem dominuje památka UNESCO - poutní kostel svaté Jana Nepomuckého na Zelené hoře, o který biskupství požádalo 27. června 2013. Mezi movitým vyniká právě Madona z Veveří.

STEM: Vrácení majetku církvím je podle 70 pct lidí nespravedlivé

Vrácení majetku církvím považuje za spravedlivé 30 procent lidí, zbývajících 70 procent si myslí opak. Na otázku, zda souhlasí s platným zákonem o církevních restitucích, ale kladně odpovědělo jen 22 procent Čechů, 78 procent je proti. Podle dvou pětin občanů jsou ale církve důležité. Církevních restitucí se zastává většina věřících, kteří i přikládají církvím největší důležitost. Ovšem ani názory věřících na restituce nejsou zcela jednoznačné, vyplynulo z průzkumu agentury STEM. Církve, které se státem uzavřely dohodu, mají podle schváleného zákona dostat nemovitý majetek v hodnotě přibližně 75 miliard korun. Během 30 let jim stát vyplatí také celkem 59 miliard korun navýšených o inflaci. Současně se až na nulu bude snižovat státní dotace církvím. Při současných jednáních o nové vládě se ale vede debata o změně rozsahu restitucí.

Státní zastupitelství v kauze Promopro žaluje 12 lidí

Vrchní státní zastupitelství v Praze ve čtvrtek podalo obžalobu na 12 lidí v případu sporné zakázky pro firmu Promopro z doby českého předsednictví Evropské unii. ČTK to řekl státní zástupce Tomáš Černý. Podle něho byla zakázka na zajištění audiovizuální techniky předražená o 388 milionů korun. Podle dřívějších informací médií jsou mezi obviněnými bývalá náměstkyně exministra obrany Alexandra Vondry (ODS) Jana Hendrichová a také tehdejší ředitelé odborů Radomír Karlík a David Mlíčko. Úředníci podle policie zvýhodnili firmu Promopro před ostatními soutěžiteli tím, že vyloučili část uchazečů, kteří pak nemohli podat své nabídky. Trojici bývalých státních zaměstnanců viní policisté z pletich při veřejné soutěži a veřejné dražbě, zneužívání pravomoci veřejného činitele a porušování povinnosti při správě cizího majetku. Vondra jako vicepremiér pro EU za přípravu předsednictví zodpovídal, obviněn však nebyl.

Státní zástupce podal obžalobu na 8 lidí v kauze ROP Severozápad

Státní zástupce dnes podal ke Krajskému soudu v Ústí nad Labem obžalobu na osm lidí obviněných kvůli machinacím s dotacemi v Regionálním operačním programu (ROP) Severozápad. Informaci České televize potvrdil ČTK krajský státní zástupce Jan Jakovec. Mezi obviněnými je bývalý náměstek hejtmanky Pavel Kouda (ČSSD) a také tři už bývalí ředitelé Úřadu regionální rady ROP Severozápad Petr Vráblík, Pavel Markvart a Petr Kušnierz. Některým z nich hrozí až dvanáctileté vězení. Kušnierz si už odpykává pětiletý trest za přijímání úplatků.

Kauza exposlance Ratha má vánoční přestávku

Krajský soud v Praze v pátek pokračoval pro letošek posledním dnem v kauze exposlance Davida Ratha (dříve ČSSD) obžalovaného z korupce. Další hlavní líčení je na programu v lednu a únoru. Soud v nynější fázi přehrává policejní odposlechy, ve kterých jsou podle obžaloby důkazy o uplácení při zadávání veřejných zakázek. Aktéři kauzy se v nich baví například o průběhu stavebních a zdravotnických tendrů ve Středočeském kraji. Soudce Robert Pacovský pokračoval v přehrávání odposlechů pořízených ve vile další obžalované, někdejší ředitelky kladenské nemocnice Kateřiny Pancové. Rath s ní například probíral, jakým způsobem je vhodné načasovat zadání výběrového řízení. V záznamech se zmiňovaly také částky, které podle žalobce Petra Jiráta souvisí s udělováním provizí za upravené tendry.

Policisté odhalili gang, který prodával drogy do Německa

Policisté při rozsáhlé akci rozkryli organizovanou skupinu, která v Aši prodávala do Německa marihuanu a pervitin. Zadrželi šest lidí původem z Vietnamu. Policisté v Německu v souvislosti s tímto případem vyšetřují dalších 12 lidí, kteří drogy pašovali přes hranice, informovala mluvčí Národní protidrogové centrály Barbora Kudláčková. Policejní operace Chinh a Kolej trvaly více než rok. Odhalená skupina se zabývala distribucí pervitinu a marihuany a další trestnou činností spojenou s úniky na cle a daních. Drogy cizinci distribuovali především odběratelům z Německa, kteří je pravidelně jezdili nakupovat do Česka. Celkem byla zdokumentována distribuce dvou kilogramů pervitinu a deseti kilogramů marihuany. Při následných domovních prohlídkách byla odhalena pěstírna marihuany pro řádově několik set rostlin ve fázi před výsadbou. Na místě byly zajištěny i peníze v korunách a eurech, v přepočtu řádově v milionech korun.

Pardubičtí celníci zabavili ve vlaku 160 dávek drogy LSD

Celkem 160 dávek LSD a další drogy našli celníci při kontrole rychlíku na trase Česká Třebová - Pardubice. Převážel je dvaadvacetiletý muž. Informoval o tom mluvčí Celního úřadu pro Pardubický kraj Václav Kánský. V batohu muž kromě LSD pašoval ještě 4,7 gramu pervitinu a 5,2 gramu marihuany. LSD se užívá téměř výhradně formou malých papírků o rozměrech zhruba pět krát pět milimetrů napuštěných roztokem drogy. Celní správa předala celou věc policii. Letos je to první případ zjištění halucinogenu v Pardubickém kraji.

Důvěra v českou ekonomiku v prosinci opět stoupla

Důvěra v českou ekonomiku pátý měsíc za sebou stoupla. V prosinci se souhrnný indikátor důvěry proti listopadu zvýšil o jeden bod na 5,5 bodu. Zvýšila se důvěra v obchodě a ve vybraných odvětvích služeb, v průmyslu se nezměnila a ve stavebnictví mírně klesla. U podnikatelů důvěra rostla, naopak u spotřebitelů se téměř nezměnila, informoval Český statistický úřad. "Celková důvěra v české ekonomice je tak nejvyšší za poslední zhruba rok a půl," uvedl analytik ČSOB Petr Dufek. Zásluhu na tom podle něj měla zřejmě oslabená koruna, která vehnala spotřebitele do obchodů, aby využili stávajících cen ještě před zdražením dováženého zboží. Indikátor důvěry v obchod od listopadu poskočil o 6,3 bodu a ve vybraných odvětvích služeb včetně bankovního sektoru o 2,4 bodu.

ŘSD otevřelo dva nové úseky R7 na Chomutovsku

Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) otevřelo dva nové úseky rychlostní silnice R7 na Chomutovsku. Dohromady měří téměř 16 kilometrů a jejich vybudování stálo přes pět miliard korun. Informovala o tom mluvčí ŘSD Nina Ledvinová. Úsek mezi Vysočany a Droužkovicemi měří 9,4 kilometru a podle Ledvinové stál bez DPH 2,4 miliardy korun. Navazující 6,4 kilometru dlouhý úsek z Droužkovic do Nových Spořic stál bez DPH dvě miliardy korun. Podle hejtmana Ústeckého kraje Oldřicha Bubeníčka (KSČM) je otevření dvou nových úseků R7 pro kraj mimořádně důležité. Výrazně zlepší dopravní obslužnost strategické průmyslové zóny Triangle na Žatecku. Kraji by to podle Bubeníčka mohlo pomoci s přilákáním nových investorů do Triangle. Čtyřpruhová komunikace už vede z Prahy do Slaného.

Lesy ČR nemusí platit 4,2 mld. Kč firmě Less & Forest

Státní podnik Lesy České republiky (LČR) nemusí zaplatit více než 4,2 miliardy korun, které po ni požadovala zkrachovalá lesnická firma Less & Forest. O rozhodnutí Okresního soudu v Hradci Králové informoval mluvčí LČR Zbyněk Boublík. Less & Forest a insolvenční správkyně firmy svůj nárok zdůvodnily údajnou neplatností smluv o komplexních lesnických činnostech a prodeji dříví. Rozsudek dosud není pravomocný.

Vydavatele deníků Blesk a Aha! získají Křetínský a Tkáč

Společnost Ringier Axel Springer CZ, největšího vydavatele deníků na českém trhu, koupili podnikatelé Daniel Křetínský a Patrik Tkáč. Předchozí informace médií potvrdili ve společné tiskové zprávě s tím, že ohodnocení společnosti činí 170 milionů eur (4,7 miliardy korun). Původní vlastník Ringier Axel Springer Media AG jim zároveň prodal svou účast v české První novinové společnosti (PNS), jejímž hlavním předmětem činnosti je distribuce tisku. Transkaci podhléhá schválení antimonopolního úřadu. O převzetí vydavatele dříve jednal i podnikatel Andrej Babiš, z transakce ale sešlo a miliardář nakonec získal konkurenční společnost Mafra.

Stát přispěje na vznik muzea Jana Palacha ve Všetatech

Stát přispěje k tomu, aby se z rodného domu Jana Palacha ve Všetatech na Mělnicku stalo muzeum. Opravit chátrající objekt a otevřít v něm muzeum plánuje občanské sdružení Národ pohasl. Sdružení usiluje o vznik muzea přes dva roky. Poslanci v tomto týdnu při schvalování rozpočtu na příští rok přidali ministerstvu kultury šest milionů korun na odkoupení domu a zřízení expozice, která by Palacha a jeho burcující čin z roku 1969 připomínala. Dům by měl být zpřístupněn veřejnosti a využíván například pro edukační účely. Jan Palach se narodil 11. srpna 1948. Na protest proti sovětské okupaci v srpnu 1968 a vývoji ve společnosti se 16. ledna 1969 v Praze na Václavském náměstí polil hořlavinou a zapálil. Svým činem chtěl probudit národ z otupělosti a beznaděje a vyburcovat ho k odporu proti nastupující normalizaci.

Skauti dovezli do Prahy Betlémské světlo

Tradiční Betlémské světlo, jeden z novodobých symbolů Vánoc, dorazilo do Prahy. Od skautů ho v katedrále sv. Víta převzal kardinál Dominik Duka. Betlémské světlo přivezli skauti minulý víkend do Brna z Vídně. Nyní se přes ně a věřící šíří po českých a moravských chrámech i domácnostech. Do Vánoc bude světlo k dispozici v mnoha kostelech, skautských klubovnách či na obecních úřadech. Brněnští skauti dovezli Betlémské světlo z rakouské metropole poprvé v roce 1994, tradice však v tuzemsku vznikla už v roce 1990, kdy je přebírali od exilových skautů na hranicích s Rakouskem. Světlo má připomínat především duchovní rozměr Vánoc, o němž většina lidí v tehdejším Československu po pádu předchozího režimu nevěděla téměř nic. Šíření betlémského světla vzniklo v Rakousku v roce 1986.

V Praze proběhlo poslední rozloučení s publicistou Dorůžkou

V Ústřední obřadní síni v Praze na Olšanských hřbitovech se dnes přátelé a rodinní příslušníci naposledy rozloučili s významným hudebním publicistou a překladatelem Lubomírem Dorůžkou. Přední český muzikolog, novinář, překladatel americké literatury, hudební organizátor, publicista a pedagog zemřel náhle 16. prosince ve věku 89 let. Dorůžka studoval hudební vědu a estetiku, po roce 1948 přestoupil na obor anglická a americká literatura. V 50. letech pracoval v sekretariátu Pražského jara, Syndikátu československých spisovatelů a ve Státním hudebním vydavatelství. V roce 1964 se stal šéfredaktorem hudebního časopisu Melodie, funkci zastával do roku 1970, kdy odešel na protest proti zrušení přidruženého čtrnáctideníku Aktuality Melodie. Byl také dlouholetým spolupracovníkem Českého rozhlasu. Věnoval se propagaci populární a jazzové hudby. Je autorem řady knih, mezi nejvýznamnější patří Od folklóru k Semaforu (1964), Panoráma populární hudby 1918-1978 (1981), Panoráma jazzu (1990), Český jazz mezi tanky a klíči, 1968-1989 (2002).

Monumentální betlém z Jiříkova se rozrostl o další sochy

O další čtyři postavy se rozrostl největší betlém na světě ,vyřezaný v životní velikosti. Od roku 1989 na něm pracuje řezbář Jiří Halouzka z Jiříkova na Bruntálsku. Betlém se rozkládá na ploše 200 metrů čtverečních a nyní čítá na 234 figur. Počet osazenstva podle řezbáře ještě zdaleka není konečný, už nyní pracuje na koních či dvoutunových slonech. Betlém, který figuruje v Guinnessově knize rekordů, si mohou návštěvníci prohlédnout v jíříkovské Pradědově galerii. Kromě vlastního betlému představuje Halouzkova galerie také muzeum malých betlémů moravských řezbářů, kde mohou návštěvníci jednotlivá díla porovnat. Pradědova galerie od tohoto týdne provede návštěvníky už v sedmi světových jazycích. "Poslední sedmou řečí jsem zvolil japonštinu, aby i poslanec Okamura výklad slyšel ve své rodné řeči. Jezdí sem totiž lidé z celého světa. V každém sektoru galerie je mluvící socha, která umí podat výklad ke každé sekci zvlášť," dodal Halouzka. Jeho dílu tak mohou porozumět mimo jiné například Angličané, Němci, Francouzi, Poláci a Rusové.

Nová lanovka na Sněžku sveze první cestující

Nová lanovka na nejvyšší českou horu Sněžku sveze první cestující. Proti původní lanovce s otevřenými sedačkami má nové zařízení komfortnější kabinky. Nové jsou i všechny tři stanice. Investorem lanovky za více než 300 milionů korun bylo město Pec pod Sněžkou, většinu nákladů platí dotace z fondů Evropské unie. Hodinová kapacita lanovky zůstala na 250 lidech. Na pátek bylo naplánováno oficiální spuštění lanovky pro obyvatele Pece pod Sněžkou a pro lidi, kteří se na její stavbě podíleli. Další dva dny budou moci jezdit i turisté ubytovaní v Peci pod Sněžkou, a to zdarma. Od 23. prosince se lanovka otevře široké veřejnosti.

Ze sportu:

Dvojnásobní daviscupoví šampioni Tomáš Berdych i Radek Štěpánek přislíbili účast v prvním kole soutěže o "salátovou mísu" i v dalším roce. Měli by se objevit v sestavě proti nizozemským tenistům 31. ledna až 2. února v Ostravě.

Biatlonistka Jitka Landová vyhrála na světové univerziádě v Itálii závod s hromadným startem. O dvě desetiny sekundy porazila Polku Nowakowskou.

Česká naděje pro olympijské hry v Soči snowboardcrossařka Eva Samková si poranila levé koleno. Vítězka úvodního závodu Světového poháru proto nezasáhne do dalšího dílu seriálu v Lake Louise. Hned po příletu z Kanady absolvuje trojnásobná juniorská mistryně světa vyšetření u fyzioterapeuta Pavla Koláře.

Brankář Petr Čech útočí na deváté vítězství v anketě Zlatý míč o nejlepšího českého fotbalistu. Po podzimu získal v hlasování novinářů 726 bodů a vede s náskokem 63 bodů před Tomášem Rosickým z Arsenalu. Třetí Václav Kadlec z Frankfurtu ztrácí už 375 bodů.

Hokejový útočník Jakub Voráček se ve čtvrtečním utkání NHL brankou a dvěma asistencemi podílel na velkolepém obratu Philadelphie, která pěti góly ve třetí třetině otočila duel s Columbusem z 0:3 na 5:4. Nejproduktivnější nováček sezony Tomáš Hertl nedohrál zápas San Jose s Los Angeles, v první třetině utrpěl zranění po faulu kolenem Dustina Browna.

Čeští hokejisté vstoupili vítězně do Channel One Cupu, když v pražské O2 areně porazili suverénního lídra Euro Hockey Tour Finsko 2:0. Vítěznou branku vstřelil před 13.096 diváky v 38. minutě v přesilovce dvaačtyřicetiletý útočník Petr Nedvěd a v závěrečné power play potvrdil výhru Jaroslav Hlinka. Tým kouče Aloise Hadamczika podržel skvělým výkonem gólman Jakub Kovář, který udržel potřetí v národním týmu čisté konto.

Trojnásobný mistr světa Pavel Kubina oznámil konec hokejové kariéry. Podle šestatřicetiletého vítěze Stanleyova poháru z roku 2004 převážily rodinné důvody. Rodák z Čeladné od krátkého březnového angažmá v Ženevě nehrál za žádný tým.

Tenisovou sezonu v České republice uzavře dnes večer vyhlášení ankety Zlatý kanár v Přerově. Na ocenění znovu aspiruje především daviscupový tým, který se postaral o nejvýraznější úspěch českého tenisu v letošním roce.

České plavkyně Simona Baumrtová a Petra Chocová se zúčastní souboje Evropy s výběrem USA, který dnes a v sobotu hostí pětadvacetimetrový bazén v Glasgowě. Favority exhibičního klání jsou Američané, kteří dosud neprohráli ani jedno ze čtyř utkání.

Počasí v pátek:

Zataženo až oblačno, mlhy a výjijmečně mrznoucí mrholení. Teploty -2 až +2 stupně, na horách kolem jednoho.