Zprávy

Ústřední výbor ČSSD schválil koaliční smlouvu s ANO a KDU-ČSL

Ústřední výkonný výbor ČSSD na jednání v pražském Kongresovém centru podle očekávání schválil koaliční smlouvu s hnutím ANO a KDU-ČSL.Výbor, který je nejvyšším stranickým orgánem mezi sjezdy, tak potvrdil rozhodnutí, které mu v pátek doporučilo předsednictvo strany. Vnitrostranické referendum ke smlouvě tak nebude. Referendum původně navrhoval Sobotka, nyní od tohoto plánu ustoupil. Podle něho by znamenalo zdržení při sestavování nové vlády. Podobně se před jednáním vyjádřil místopředseda Lubomír Zaorálek. Někdejší první místopředseda ČSSD Michal Hašek, jenž patří k Sobotkovým oponentům, už ráno uvedl, že koaliční smlouva bude bez větších problémů schválena. Lidovci budou koaliční smlouvu projednávat v neděli, hnutí ANO zkraje příštího týdne. Příští týden by měla začít jednání předsedů stran o rozdělení resortů a o personálním obsazení. Lidovcům se nelíbí, že by jim měla podle prvotního návrhu připadnout jen dvě křesla.

Konference KDU-ČSL bude v neděli jednat o koaliční smlouvě

Celostátní konference KDU-ČSL bude jednat v neděli o koaliční smlouvě s ČSSD a hnutím ANO. Očekává se, že debata se povede taky o rozdělení křesel ve vládě a o jménech. Lidovci nejsou spokojeni s prvotním návrhem, podle kterého by měli získat jen dvě křesla. Protože se bude projednávat dohodnutá programová a procedurální část koaliční smlouvy, první místopředseda KDU-ČSL Marian Jurečka soudí, že projde. Jurečka trvá na třech resortech, a to takových, které by byly blízké prioritám KDU-ČSL. Kulturu a zdravotnictví dopředu neodmítá. Okruh zájmu prý ale zahrnuje zemědělství, sociální věci, školství, případně životní prostředí nebo průmysl. Vyjednávání o resortech by mělo začít po neděli.

Sobotka: ČSSD bude při rozdělování vládních křesel velkorysá

Sociální demokracie bude jednat s ANO a KDU-ČSL o rozdělení křesel ve vládě velkoryse, řekl předseda ČSSD Bohuslav Sobotka. Konečné složení nového kabinetu by už stranické orgány podle něho schvalovat neměly. Termín zahájení jednání o rozdělení křesel v kabinetu chce Sobotka domluvit s předsedy hnutí ANO a KDU-ČSL Andrejem Babišem a Pavlem Bělobrádkem ještě v sobotu. Měla by se uskutečnit v "nejbližším termínu" poté, co se Bělobrádek vrátí ze Spojených států. Sobotka podle serveru iDnes.cz zvažuje, že by v jeho vládě byl ministr pro lidská práva. Podle šéfa hnutí ANO Andreje Babiše jsou lidská práva důležitá, je třeba se snažit o jejich podporu a dodržování. Případný vznik funkce naopak nezavrhuje první místopředseda lidovců Marian Jurečka. ČSSD podle Sobotky nechce jednání o kabinetu komplikovat, i proto se samostatně jedná o změně církevních restitucí. Místopředsedkyně ČSSD Alena Gajdůšková zopakovala, že první schůzka ČSSD a ANO se zástupci církví bude 17. prosince v Senátu. Jednat by se mělo o budovách na Pražském hradě a o výši finančních náhrad.

Na Liberecku havaroval autobus s 43 lidmi, je 6 zraněných

U Osečné na Liberecku dnes havaroval autobus s 43 cestujícími, převážně dětmi. Sjel do příkopu, zřejmě kvůli námraze na vozovce, řekl krajský policejní mluvčí Petr Kmínek. Nehoda se stala krátce po 9:00 ve směru na Český Dub. Zraněno bylo šest lidí, z toho dva mají zranění středně těžká, ostatní lehká. Práci záchranářů komplikovala silně namrzlá vozovka. Silnice číslo 278 je v místě nehody dočasně uzavřená, policie odklání dopravu.Na místo jeli policisté, zasahují tu hasiči a zdravotnická záchranná služba. Cestující, kteří nebyli zraněni, odvezli hasiči do Liberce. Policie vyzývá řidiče k opatrnosti, silnice jsou v dané lokalitě namrzlé a špatně sjízdné.

Plynaři v Plzni obnovili dodávku plynu po výbuchu

Všechny domácnosti v Plzni, které ve čtvrtek připravil výbuch ve čtvrti Lochotín o plyn, mají už dodávku obnovenu. Poslední zhruba tři desítky domácností připojili plynaři v sobotu dopoledne, řekl luvčí RWE pro severní, západní a střední Čechy Pavel Zajíc. Neštěstí se stalo ve čtvrtek v 11:10 v Sokolovské ulici, výbuch zranil pracovníky firmy při výměně vodních uzávěrů plynovodu. Bylo zraněno sedm lidí, z toho pět těžce. Podle zpřesněných informací RWE připravil výbuch o dodávku plynu 1335 domácností. Drtivou většinu jich plynaři připojili v pátek. Případem se zabývá policie, už zahájila úkony trestního řízení pro podezření z obecného ohrožení z nedbalosti. Případnému pachateli hrozí až pět let vězení. Vyšetřování výbuchu vede i plynárenská společnost.

Lokomotiva "Bardotka" naposledy vyjela v čele osobního vlaku

Motorová lokomotiva řady 749, přezdívaná Bardotka nebo Zamračená, v sobotu naposledy vyjela v čele pravidelného osobního vlaku Českých drah. Od neděle 15. prosince už tyto lokomotivy nebudou do provozu nasazovány a nahradí se další legendární motorovou lokomotivou s přezdívkou Brejlovec. Z Čerčan na Benešovsku na hlavní nádraží v Praze vyjela Bardotka naposledy v 16:48, řekla ČTK mluvčí Českých drah Radka Pistoriusová. Lokomotivy dosud jezdily o víkendech v takzvaném Posázavském pacifiku, což je trasa Praha - Vrané nad Vltavou - Čerčany. V letním období to potom bylo ještě v úseku Čerčany - Světlá nad Sázavou. Během roku se objevovaly i na víkendových rychlících Praha - Tanvald, kde už byly nahrazeny lokomotivami "Brejlovec".

U. Hradiště chce být město UNESCO pro řemesla a folklor

Uherské Hradiště usiluje o přijetí do Sítě kreativních měst UNESCO v oblasti řemesel a lidového umění. Radnice tak chce napomoci uchování hodnot tradiční lidové kultury, upozornit na výjimečnost dochovaných řemeslných praktik a také podpořit turistický ruch v Uherském Hradišti. ČTK to řekl starosta Květoslav Tichavský. Podle něj by zisk titulu Kreativní město UNESCO byl pro Uherské Hradiště vysoce prestižní záležitostí. "Jsme kulturním centrem celé oblasti, je tady mnoho souborů, sborů, muzikantů i lidových umělců. Řada lidových tradic tak je ve městě i v jeho širším okolí stále živá," uvedl Tichavský. Uherské Hradiště by bylo z Česka prvním městem v síti pro oblast řemesel a lidového umění. Z tuzemska o titul Kreativní město UNESCO za literaturu usiluje Praha.

Ostravská galerie připravuje výstavu Začátek století

Ostravská galerie připravuje výstavu Začátek století 2000-2010. Představí nejvýznamnější domácí autory prvního desetiletí 21. století. Vystaveno bude široké spektrum děl, obrazy, fotografie, videa, sochy, objekty a další. ČTK to řekla mluvčí Galerie výtvarného umění v Ostravě Kateřina Naarová. Výstava se v roce 2012 konala v Západočeské galerii v Plzni a byla úspěšná. Nedávno byla oceněna Uměleckou cenou města Plzně jako kulturní událost loňského roku. Oproti původní výstavě je ostravská částečně obměněna. Významnou obměnu představuje instalace Jána Mančušky Prostor za zdí, která se podařila zapůjčit ze soukromé sbírky. V Galerii výtvarného umění Ostrava bude výstava k vidění od 20. prosince do 23. února.

Ze sportu:

Akrobatická lyžařka Nikola Sudová vstoupila do olympijské sezony dvanáctým místem ve Světovém poháru v jízdě v boulích ve finské Ruce. Jednatřicetiletá Sudová závodila ve Finsku v bolestech, poté co si ve čtvrtek při tréninku poranila nohu. Do šestnáctičlenného prvního finále postoupila z kvalifikace jako patnáctá, do užšího finále pro šest nejlepších už se nedostala.

Biatlonista Ondřej Moravec dojel druhý ve sprintu Světového poháru ve francouzském Le Grand Bornand u Annecy a počtvrté v kariéře vystoupil v individuálním závodu na stupně vítězů. Těsně za elitní trojicí skončila čtvrtá Gabriela Soukalová a nadále vede průběžné pořadí Světového poháru. Oba budou mít šanci vylepšit svá umístění v nedělních stíhacích závodech.

Biatlonistka Gabriela Soukalová skončila čtvrtá ve sprintu v Annecy a nadále vede pořadí Světového poháru. Veronika Vítková doběhla sedmnáctá.

Běžec na lyžích Martin Jakš obsadil v závodě na 30 km volně v Davosu 23. místo a poprvé v sezoně Světového poháru bodoval. Lukáši Bauerovi poslední distanční závod před Tour de Ski nevyšel, doběhl jednačtyřicátý.

Běžkyně na lyžích Eva Vrabcová-Nývltová obsadila desáté místo na 15 km volně v Davosu a poprvé v SP skončila v intervalovém závodu v TOP 10.

Antonín Hájek dokázal v Titisee-Neustadtu jako druhý český skokan na lyžích po Jakubu Jandovi v této sezoně Světového poháru bodovat. Po nevydařeném druhém kole obsadil třicáté místo a získal jeden bod. Zvítězil Rakušan Thomas Morgenstern.

České curlerky nepostoupily na olympijské hry v Soči. V dodatečné kvalifikaci v německém Füssenu skončily šesté a nedostaly se do play off. Šanci na premiérovou účast pod pěti kruhy naopak mají muži vedení skipem Jiřím Snítilem, které dnes od 20:00 čeká v boji o olympiádu domácí Německo.

Basketbalista Jan Veselý v pátečním utkání vyrovnal osmi body své maximum v sezoně NBA, ale Washingtonu to k vítězství v Atlantě nepomohlo. Wizards na palubovce Hawks podlehli 99:101 v prodloužení.

Rychlobruslařka Martina Sáblíková vyhrála na zimní univerziádě v Itálii s přehledem závod na 3000 metrů. Dvojnásobná olympijská vítězka z Vancouveru a dvojnásobná mistryně světa v této disciplíně tak získala zlato, které jako jediné ve své medailové sbírce dosud neměla.

Český lyžař Kryštof Krýzl prošel 27. časem do druhého kola obřího slalomu ve Val d'Isére a má šanci na první body v sezoně Světového poháru. Ondřej Bank zůstal tři místa za postupovou třicítkou.

Přemysl Kubala s Janem Dumkem budou na letošním závěrečném turnaji Světového okruhu v plážovém volejbalu hrát o třetí místo, které by bylo nejlepším českým výsledkem v historii. V sobotních zápasech play off v jihoafrickém Durbanu vyřadili soupeře z Turecka a Brazílie, až v semifinále je zastavili Lotyši Martinš Plavinš a Aleksandrs Solovejs.

České házenkářky prohrály v posledním utkání základní skupiny mistrovství světa s Rumunkami 23:29 a do vyřazovací fáze postoupily s bilancí dvou výher a tří porážek ze čtvrtého místa v tabulce. V osmifinále se svěřenkyně trenéra Jana Bašného utkají v pondělí s obhájkyněmi titulu a olympijskými vítězkami Norkami, které bez prohry ovládly skupinu C.

Hokejisté Sparty zamířili v 30. kole do Liberce a stejně jako při prvním měření sil v sezoně pod Ještědem neuzmuli Bílým Tygrům ani bod. Druhý Hradec Králové toho ovšem nevyužil a po porážce 1:6 se Slavií nadále ztrácí 10 bodů. K vedoucímu tandemu se tak přiblížila Plzeň, která porazila Třinec. Poprvé od roku 2007 si tři body vezou Karlovy Vary ze Zlína.

Hokejisté Slavie zvítězili ve 30. kole extraligy na ledě Hradce Králové vysoko 6:1. Mountfield prohrál nejvýraznějším rozdílem v sezoně a přišel o sérii šesti výher před svými diváky, Slavia vyhrála potřetí za sebou a sama naopak ukončila čekání na výhru venku po předchozích sedmi neúspěšných pokusech.

Hokejisté Pardubic porazili ve 30. kole extraligy Kladno 5:1 a i ze třetího vzájemného utkání v sezoně si odnesli všechny tři body. Domácí o výhře rozhodli během deseti minut druhé třetiny, kdy nasázeli Rytířům tři branky.

Hokejisté Plzně porazili ve 30. kole Třinec 4:0, připsali si již sedmou domácí výhru za sebou a upevnili si tak průběžnou třetí příčku. Naopak Oceláři potvrdili svoji mizernou formu, když v posledních šesti utkáních vstřelili pouhých šest branek a jen jednou zvítězili.

Hokejisté Litvínova vyhráli v zápase 30. kola extraligy na ledě posledního Chomutova 4:0 a ovládli tak i třetí podkrušnohorské derby sezony. Dvěma góly se na výhře hostů podílel Jakub Černý, brankář Pavel Francouz udržel popáté v sezoně čisté konto. Chomutov si připsal sedmou porážku z posledních osmi zápasů, doma podruhé za sebou neskóroval.

Basketbalistky USK Praha udržely neporazitelnost i v 19. ligovém zápase v sezoně a Hradec Králové přehrály rozdílem 34 bodů 95:61. Základ vítězství úřadující mistryně položily hned v první čtvrtině, kterou po drtivém nástupu vyhrály 36:11, a svůj náskok pak s přehledem kontrolovaly.

Plavkyně Simona Baumrtová získala na mistrovství Evropy v krátkém bazénu v závodě na 100 metrů znak první individuální medaili pro českou výpravu. Dvaadvacetiletá bronzová medailistka z loňského šampionátu skončila v novém národním rekordu 56,28 sekundy druhá. Bronz přidalo družstvo ve složení Baumrtová, Petr Bartůněk, Lucie Svěcená a Tomáš Plevko ve smíšené štafetě na 4x50 m polohově.

Štafeta biatlonistů Lukáš Kristejn, Jaroslav Soukup, Michal Krčmář, Ondřej Moravec obsadila v závodu Světového poháru v Annecy deváté místo. Češi si tak o dvě příčky pohoršili oproti úvodní štafetě olympijské sezony, jež se jela minulý týden v Hochfilzenu.

Čeští hokejisté Lukáš Kašpar a Václav Nedorost se v KHL celkově třemi góly podíleli na výhře Doněcku 5:3 nad Podolskem. Kašpar se trefil dvakrát a připsal si ještě asistenci, Nedorost skóroval jednou.

Počasí:

Zataženo nízkou oblačností nebo mlhy. Ojediněle mrholení. Od vyšších poloh a na severovýchodě místy i v nížinách jasno. Teploty 0 až 4 stupně, v polohách nad 700 metrů kolem 8.

Příští dva týdny bude v České republice tepleji, než je koncem roku běžné. První polovina ledna bude teplotně kolem normálu. Srážek bude méně než obvykle, a to zejména v první polovině čtyřtýdenního období. Vyplývá to z měsíčním výhledu počasí, který zveřejnil Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ).