Zprávy

Hašek s Tejcem rezignovali, Sobotka vyhrál povolební střet

Ostrý povolební střet uvnitř sociální demokracie vyhrálo křídlo šéfa strany Bohuslava Sobotky. V pátek totiž i v důsledku aféry okolo lánské schůzky s prezidentem Zemanem odstoupil druhý muž ČSSD Michal Hašek a jeho vlivný spojenec, šéf poslaneckého klubu Jeroným Tejc. Nic tak nestojí v cestě tomu, aby ústřední výkonný výbor sociální demokracie v neděli jasně potvrdil Sobotkovu pozici v čele strany i v čele týmu, který bude vyjednávat o nové vládě. Hašek s Tejcem svůj odchod zdůvodnili snahou umožnit Sobotkovi "plně uplatnit mandát předsedy a osobní odpovědnost za vytvoření a fungování vlády". Nechtějí se prý stát záminkou k tomu, aby jednání o novém kabinetu skončila neúspěšně. V prohlášení také uvedli, že si stojí za hlasováním předsednictva, které den po volbách Sobotku vyzvalo k rezignaci. Zároveň zkritizovali "umlčovací politiku uvnitř ČSSD" a "nevídanou mediální kampaň" okolo utajované povolební schůzky s prezidentem v Lánech, na níž prý nevidí nic špatného. Vedle Haška s Tejcem již z vysokých stranických funkcí odstoupili i další dva účastníci lánské schůzky - Zdeněk Škromach a Jiří Zimola.

Experti: Rezignace Haška a Tejce jen dočasnou kapitulací

Rezignace Michala Haška a Jeronýma Tejce na jejich funkce ve vedení ČSSD byla podle expertů jejich vynucenou dočasnou kapitulací. Jednotu a smír v sociální demokracii to ale neznamená, shodli se politologové. "Pan Sobotka sice vyhrál jednu bitvu, ale ví Bůh, jak to bude s celou válkou," upozornil politolog Zdeněk Zbořil. Podle něj Hašek a Tejc "po tomhle zážitku už nemohou s novým vedením ČSSD spolupracovat, ať už říkají cokoli". Má za to, že očekávanou vládu pod vedením Sobotky by podpořili, ale budou působit destruktivně. Zbořil také poukázal na to, že aktéři lánské schůzky byli jedni z nejpopulárnějších sociálních demokratů, a až opadnou vášně, mohli by na to navázat, pokud nevytvoří nějakou novou socialistickou stranu. Podle Daniela Kunštáta bylo ve vyjádření Haška i Tejce znát, že jejich podpora zbylému vedení sociální demokracie není žádná. "Mám pocit, že naznačovali, že to s nimi ještě bude mít těžké," řekl. Připomněl, že Hašek a Tejc slíbili podporovat program sociální demokracie, nikoli program očekávané vlády pod vedením Bohuslava Sobotky. Poslali vzkaz, že "ještě není dobojováno", dodal Kunštát.

Zaorálek a Chovanec nehodlají odstoupit z funkcí v ČSSD

Místopředseda ČSSD Lubomír Zaorálek nevyslyší výzvu Michala Haška s Jeronýmem Tejcem a na funkci ve stranickém vedení nerezignuje. Zaorálek označil výzvu za falešnou. Je přesvědčen o tom, že ani oni sami nesložili funkce kvůli volebnímu výsledku sociální demokracie, ale kvůli obavám, že by je z nich odvolal nedělní ústřední výkonný výbor. Na výboru bude Zaorálek prosazovat, aby se nekonal mimořádný stranický sjezd. K odchodu z vedení ČSSD se nyní nechystá ani Chovanec. "Ohledně zodpovědnosti za výsledek voleb, k níž jsem se vždy hlásil, jsem připraven složit účty na mimořádném sjezdu naší strany," sdělil ČTK Chovanec.

Sobotka chce jednat o vládě už v neděli

Předseda sociální demokracie Bohuslav Sobotka chce zahájit jednání o vládě zřejmě hned v neděli po zasedání výkonného výboru ČSSD. Ve vyjednávacím týmu chce zástupce vedení strany a poslaneckého a senátorského klubu. Sobotka to řekl České televizi. ČSSD se zatím nebude zabývat volbou nových místopředsedů. Sobotka chce na nedělním výkonném výboru svolat volební sjezd. "Termín, který chci navrhnout, je 22. únor příštího roku. Já doufám, že do té doby bude již bude už vyjednána nová vláda," řekl Sobotka.

ČSSD, ANO a KDU se zřejmě neshodnou na církevních restitucích

Možní koaliční partneři ČSSD, ANO a KDU-ČSL se neshodnou v názoru na církevní restituce. Zatímco sociální demokraté restituce dlouhodobě kritizují a chtějí snížení plateb státu, ANO ani lidovci nechtějí restituce znovu otevírat. Místopředsedkyně ANO Věra Jourová řekla, že s programem lidovců vidí hnutí shodu ve zhruba 80 procentech, s ČSSD asi v 60 procentech. Podle předsedy ČSSD Bohuslava Sobotky je shoda například ve valorizaci důchodů a zefektivnění chodu státu. S ANO se ale sociální demokraté neshodnou v názoru na daně. ČSSD by ráda zvýšila část daní z příjmu, ANO to odmítá. Lidovci uvažují jen o progresivním zdanění fyzických osob. ANO za svoji prioritu označuje protikorupční návrhy iniciativy Rekonstrukce státu, v tom se zřejmě shodne i s lidovci a sociálními demokraty. ANO by také rádo prosadilo změny v oblasti vymahatelnosti práva a justice. Lidovci zase mají priority v rodinné politice, zasazují se třeba o společné zdanění manželů.

ANO chce post předsedy Sněmovny a omezit počet výborů

Hnutí ANO 2011 bude požadovat post předsedy Sněmovny, řekla po jednání s lidovci místopředsedkyně hnutí Věra Jourová. O tom, kdo by mohl funkci obsadit, bude ANO podle Jourové jednat příští týden na poslaneckém klubu. Lidovci vzali požadavek ANO na vědomí. Se zástupci KDU-ČSL se ANO dohodlo na tom, že budou prosazovat snížení počtu výborů, podvýborů a komisí. Chtějí rovněž, aby Sněmovna měla čtyři místopředsedy. Zástupci obou stran řekli, že platí jejich dřívější postoj k možnému vstupu do vlády s ČSSD. Buď do vlády půjdou obě strany, nebo ani jedna. V úvahu připadá také tolerance menšinové vlády ČSSD. ANO i KDU-ČSL chtějí udělat vše pro to, aby nenastalo rozpočtové provizorium, nebo aby provizorium bylo co nejkratší. Chtějí usilovat o snížení rozpočtového schodku.

NSS zatím kvůli volbám dostal 23 podnětů

Nejvyšší správní soud (NSS) zatím dostal v souvislosti s letošními volbami do Poslanecké sněmovny 23 podnětů. Deset jich volební senát už vyřešil přípisem, tedy v podstatě odložil bez projednání, protože nesplňovaly zákonem stanovené požadavky. Další návrh soudci odmítli usnesením, řekla mluvčí soudu Sylva Dostálová. Mezi deseti stížnostmi, kterými se již soud nebude zabývat, jsou například ty, které neměly zákonem předepsanou formu. Typicky jde o elektronická podání bez zaručeného elektronického podpisu. U dalších podání bylo z obsahu zřejmé, že pisatelé nežádali vyslovení neplatnosti volby některého ze zvolených kandidátů, nýbrž pouze vyslovovali kritické názory na volební a povolební dění. Desetidenní lhůta pro zpochybnění voleb vyprší v sobotu v 16:00. Po předchozích volbách před třemi lety NSS dostal v zákonné lhůtě 45 stížností, žádné z nich nevyhověl.

Nezaměstnanost v říjnu zůstala na 7,6 procenta

Míra nezaměstnanosti v Česku v říjnu zůstala na zářijových 7,6 procenta. Úřad práce evidoval 556.681 uchazečů o zaměstnání, z toho 540.419 lidí ve věku 15 až 64 let, kteří mohli okamžitě nastoupit do práce. Uvedlo to ministerstvo práce a sociálních věcí na svých webových stránkách. Analytici podobný vývoj očekávali. Úřady práce ke konci října evidovaly oproti září o 377 méně uchazečů o práci, proti konci loňského října to ovšem bylo o 59.919 lidí více. "V současnosti lze hovořit o stabilizaci trhu práce. Aktuální míra nezaměstnanosti však prozrazuje, že situace na pracovním trhu má k ideálu daleko," uvedl analytik společnosti Akcenta Miroslav Novák. "I přesto, že v těchto dnech přibývá sezonních pracovníků na úřadech práce, tak ekonomika stačí vytvářet nová pracovní místa. Pozitivní vývoj hospodářství tak dopadá na trh práce. Firmy pociťují vyšší počet zakázek a nabírají nové pracovníky. To kompenzuje postupný konec sezonních prací," uvedl ředitel divize Řízení rizik Equa bank Radek Pluhař.

Horníci OKD v referendu podpořili stávku

Zaměstnanci těžební firmy OKD dali v referendu odborářům svolení, aby vyhlásili stávku. Odbory o tom budou rozhodovat příští týden. Hlasování se zúčastnilo přes 60 procent zaměstnanců, se stávkou souhlasilo více než 90 procent z nich. Za odboráře to oznámil Miroslav Klika. Referendum se konalo kvůli tomu, že se odboráři nemohou shodnout se zaměstnavatelem na nové kolektivní smlouvě pro léta 2014 až 2018. Zaměstnanci odmítli návrh smlouvy, který jim předložilo vedení společnosti. Od 15. října v OKD platí stávková pohotovost. Horníci se v minulosti zapojovali do celostátních odborářských protestů, ale jinak v celém OKD zatím nikdy stávka nebyla. Pokud tam horníci stávkovali, šlo vždy jen o jednotlivé doly. Naposledy 1. prosince 2003 na Dole Paskov, kde několik stovek horníků protestovalo proti postupu vlády, která zrušila vyhlášku o hornických výhodách z roku 1991. Horníci Dolu Paskov výstražně stávkovali rovněž v roce 1996 kvůli nesouhlasu s předpokládaným útlumem těžby ve své šachtě.

Lidé si objednali spořicí dluhopisy za 21,4 miliardy korun

Zájemci si v rámci vánoční emise objednali spořicí státní dluhopisy za 21,4 miliardy korun. Vyplývá to z informací ministerstva financí (MF). Cenné papíry musí investoři uhradit do 14. listopadu. Ministerstvo začalo dluhopisy nabízet v pondělí 4. listopadu a následně ve čtvrtek upisovací období ukončilo. Původně měl termín vypršet 29. listopadu. Původní plány ministerstva financí počítaly v rámci vánoční emise s prodejem dluhopisů za pět až 10 miliard korun. Předčasně muselo ministerstvo kvůli velkému zájmu zkrátit termín na objednávky již při jarní emisi. Na jaře MF prodalo dluhopisy za 17,6 miliardy korun. Dluhopisy jsou k dispozici pro občany ČR i cizince. Koupit je mohou také občanská sdružení, nadace a nadační fondy, obecně prospěšné společnosti, zahraniční neziskové společnosti, kraje, města a veřejné vysoké školy.

Škoda Transportation vyhrála tendr na servis tramvají v Cagliari

Škoda Transportation zvítězila v tendru na kompletní servis tramvají v italském Cagliari. Zajistí servisní činnosti po dobu pěti let za 87 milionů korun s opcí na dalších pět let. Škodovka na Sardinii v minulých letech dodala devět nízkopodlažních tramvají a 16 trolejbusů. ČTK to řekla mluvčí strojíren Lubomíra Černá. "Zakázka zahrnuje denní údržbu tramvají Škoda 06T po dobu pěti let s opcí na dalších pět let. Součástí jsou pravidelné kontrolní prohlídky, střední opravy a velká oprava při najetí 600.000 kilometrů," uvedl manažer prodeje Škody Transportation Patrizio Bruno Scuderoni.

Japonská Onamba zavře továrnu v Olomouci

Japonská společnost Onamba ještě letos zavře továrnu v Olomouci, ve které od roku 2001 vyrábí kabelové svazky. Propustí přitom osm desítek ze stovky zaměstnanců. Zbývajících 20 pracovníků bude zajišťovat obchodní činnost. Uvedl to Jaroslav Mikšaník z olomouckého úřadu práce. Celkové tržby společnosti Czech Republic Onamba včetně obchodní činnosti loni klesly meziročně o šest procent z 571 milionů korun v roce 2011 na 535 milionů korun. Onamba byla jedním z prvních zahraničních investorů, kteří zamířili do olomoucké průmyslové zóny.

Úroda brambor v ČR klesla letos na historické minimum

V Česku se letos urodilo zhruba o pětinu méně brambor než před rokem. Podle odhadu Českého statistického úřadu (ČSÚ) zemědělci a zahrádkáři celkově sklidili 637.484 tun brambor, nejméně od dvacátých let minulého století, odkdy se údaj sleduje. Farmářské ceny brambor se ustálily na šesti až sedmi korunách za kilogram. V příštích týdnech nepředpokládají bramboráři výrazné změny cen. Informace prezentoval Ústřední bramborářský svaz ČR. Pokles produkce souvisí zejména s dlouhodobým poklesem pěstební plochy brambor v Česku. Plocha, na níž farmáři vysázeli brambory, letos meziročně klesla o necelá dvě procenta na 23.205 hektarů. V roce 2012 byl meziroční pokles takřka jedenáctiprocentní.

Na polsko-českých hranicích jsou dočasné hraniční kontroly

Dočasné hraniční kontroly, které jsou zavedené na polských hranicích, žádné vážnější problémy v dopravě nezpůsobily. Například hraniční přechod v Náchodě - Bělovsi byl normálně průjezdný. Žádné problémy nejsou ani na česko - polských hraničních přechodech v Libereckém či Moravskoslezském kraji. V souvislosti se zavedením dočasným kontrol také není povolené překračovat hranice Polska mimo hraniční přechody, což by mohlo zkomplikovat cesty například některým turistům v Krkonoších. Polsko kontroly zahájilo kvůli zajištění bezpečnosti během konference OSN o změnách klimatu, která se ve Varšavě bude konat od 11. do 22. listopadu. Opatření úřady zruší 23. listopadu. Polsko hraniční kontroly obnovilo na hranicích s Českem, Německem, Litvou, Slovenskem a na všech polských letištích a v přístavech.

Pražské metro od 9. listopadu zavede komunikační vagon pro seznamování

Nezadaní cestující, kteří nastoupí v sobotu na trase metra A do prostředního vagónu soupravy, nemusí vystupovat sami. Pražský dopravní podnik (DPP) totiž spustí od soboty 9. listopadu takzvaný komunikační vagon metra, ve kterém se lidé mohou seznamovat, nebo si jen tak nezávazně povídat. Vagon měl být původně označen samolepkou a měl být vyloženě seznamovací. Od toho nakonec DPP ustoupil. Podle ředitele podniku Jaroslava Ďuriše to bylo příliš svazující a omezující, proto se dopravce rozhodl pro komunikační vůz, který tak nebude sloužit pouze nezadaným.

U Manětína chtějí astronomové vyhlásit oblast tmavé oblohy

Oblast tmavé oblohy, tedy místo, kde noční oblohu nenarušuje světlo lidských sídel, by chtěli vyhlásit astronomové a starostové osmi obcí kolem Manětína na severním Plzeňsku. Na celém světě je zatím vyhlášeno 43 oblastí tmavé oblohy, většina z nich je v USA. V Evropě je jich osm, z toho v Česku dvě - Jizerská a Beskydská. Oblasti tmavé oblohy nevznikají jen pro astronomy, kterým nabízejí výborné podmínky pro pozorování, jde i o zachování a ochranu nočního životního prostředí, na které jsou lidé i zvířata přirozeně zvyklí, sdělil Pavel Suchan z Astronomického ústavu Akademie věd ČR. V okolí Manětína by mohla oblast tmavé oblohy zahrnout území o rozloze 315 kilometrů čtverečních. Je to území s jednou z nejnižších hustot osídlení v ČR - na jeden kilometr čtvereční tam připadá 13 obyvatel, což je zhruba desetina republikového průměru.

Obrana má zaplatit rodině zabitého výsadkáře téměř čtyři miliony

Ministerstvo obrany má zaplatit rodině výsadkáře Lukáše Syručka, který zahynul při seskoku testujícím nové padáky, téměř čtyři miliony korun. Rozhodl o tom nepravomocně Městský soud v Praze. Příbuzní zemřelého muže žádají 6,5 milionu korun. Tvrdí, že za smrtelný pád je odpovědná armáda. Nechala prý nezkušeného výsadkáře seskočit s nevyhovující výstrojí. Ministerstvo obrany odpovědnost za smrt mladého muže odmítá.

Protikorupční policie obvinila dva lidi kvůli zdravotním knížkám

Protikorupční policie obvinila dva lidi v souvislosti s elektronickými zdravotními knížkami. Podezřelí jsou z pletich při veřejné soutěži, za což jim hrozí až osm let, stíháni jsou na svobodě. Oznámil to Pavel Prygl z Vrchního státního zastupitelství v Praze. Trestní oznámení podal loni tehdejší ministr zdravotnictví Leoš Heger, podle ministerstva se ve Všeobecné zdravotní pojišťovně (VZP) kvůli projektu IZIP zbytečně ztratilo 450 milionů Kč. Stíhání zahájil policejní Útvar odhalování korupce a finanční kriminality ve čtvrtek. V případu elektronických zdravotních knížek používaných VZP byl jeden člověk obviněn z trestného činu pletichy při veřejné soutěži a veřejné dražbě a druhý z navádění ke stejnému činu.

Dva skautští vedoucí dostali za zneužívání dětí 10 let vězení

Dva bývalé skautské vedoucí z Ústí nad Labem, kteří sexuálně zneužívali děti, odsoudil krajský soud k desetiletému vězení a desetiletému zákazu práce s dětmi a mládeží. Soud jim rovněž nařídil ambulantní sexuologickou léčbu. Jedné z obětí mají vyplatit 300.000 Kč za nemajetkovou újmu. Dvojice podle obžaloby zneužila 39 obětí ve věku od 12 do 18 let, některé z nich pocházely i ze skautského hnutí. Vzhledem k věku obětí soud jednal s vyloučením veřejnosti, rozsudek byl vyhlášen veřejně. Obžaloba muže vinila kromě znásilnění také například ze sexuálního nátlaku, pohlavního zneužití či výroby dětské pornografie. Hrozilo jim až 12 let vězení.

V Žatci si připomněli 75 let od vypálení synagogy

Lidé v Žatci si v pátek na pietní akci připomněli 75. výročí Křišťálové noci, při které byla podpálena zdejší synagoga, jedna z největších v Čechách. Sdružení rodáků a přátel města Žatec ji uspořádalo s Nadačním spolkem Saaz/Žatec a ve spolupráci s Židovskou obcí Teplice. Protižidovský pogrom se odehrál v noci na 10. listopadu 1938 v Německu, k němu připojeném Rakousku a v Sudetech. "Byly zničeny například synagogy v Mostě nebo Liberci a v celé Evropě bylo zničeno nebo poškozeno 1300 židovských objektů," připomněl předseda Sdružení rodáků a přátel města Žatec Petr Šimáček. Podle vzpomínek žateckého rodáka Petera Klepsche nacisté během Křišťálové noci žateckou synagogu sice zapálili a chtěli ji zničit, na pokyn radnice však včas zakročili hasiči a oheň zlikvidovali. Účastníci pietního setkání položili k vchodu synagogy květiny, program provázela také hudba v podání tělesa Jazz Khonspiracy. Hrály se i skladby žateckého rodáka Karla Reinera.

Paříž má Knihovnu Václava Havla

Pařížský starosta Bertrand Delanoë a česká velvyslankyně Marie Chatardová slavnostně otevřeli ve francouzském hlavním městě Knihovnu Václava Havla. "Mám velkou radost z toho, že nejhezčí knihovna v Paříži, nejmodernější i nejvelkorysejší, nese jméno muže, který byl také tak velkorysý a pro lidstvo udělal tolik dobrého," řekl starosta Delanoë podle Českého rozhlasu. Knihovna se nalézá v 18. pařížském obvodu na severu města, v revitalizovaných prostorách někdejšího nádraží, v halách Pajol na stejnojmenné ulici. Kromě tisíců knih pro dospělé a mládež nabízí také sedm tisícovek komiksů či skoro tři tisícovky DVD, k dispozici jsou také dvě stovky videoher. Na dotaz na Václava Havla však elektronický katalog knihovny zatím odpovídá jediným dramatikovým dílem, hrou Audience. Zhruba za dva týdny však knihovnou mají znít úryvky z dalších Havlových děl.

Olympic chce v Lucerně připomenout atmosféru prvních koncertů

Kapela Olympic plánuje na vystoupení v pražské Lucerně, které se uskuteční 6. prosince, připomenout atmosféru svých prvních koncertů. Ten vůbec první proběhl při premiéře pořadu Ondráš a big beat v divadle Semafor 11. listopadu 1963. Olympic tehdy ještě vystupoval pod jménem Karkulka (Karlínský kulturní kabaret). Představením Ondráš a big beat, později přejmenovaným na Ondráš podotýká, jeho autor a tvůrce Karel Mareš zahájil vpád rokenrolu do divadla Semafor. S Olympikem v pořadu vystupovali zpěváci Josef Laufer, Pavel Bobek, Miki Volek, Naďa Urbánková, Yvonne Přenosilová a další. Olympik dnes hraje ve složení Petr Janda (kytara, zpěv), Milan Broum (baskytara) a Jiří Valenta (klávesy). V pozici stálého hosta je bubeník Martin Vajgl. Podle publikace Olympic 50 se do ledna letošního roku podařilo od roku 1963 věrohodně doložit 6686 koncertů.

České filmy čeká uvedení na řadě zahraničních festivalů

České filmy budou i v listopadu uvedeny na mnoha zahraničních festivalech, například v Rakousku, Řecku, Německu, Francii či Makedonii. Oznámila to Denisa Štrbová z Českého filmového centra. Významný mezinárodní festival v Soluni, který končí 10. listopadu, má v mezinárodní soutěži slovensko-český sociálně laděný snímek Zázrak režiséra Juraje Lehotského. Dalším film v programu je vítěz z loňského MFF v Rotterdamu Můj pes Killer režisérky Miry Fornayové nebo snímek Jana Hřebejka Líbánky, natočený podle scénáře Petra Jarchovského. Mezinárodní festival v německé Chotěbuzi, který se zaměřuje na tvorbu z východní Evropy, uvádí několik českých snímků. V sekci Focus jde o časosběrný dokument Heleny Třeštíkové s názvem Vojta Lavička: Nahoru a dolů, který představuje 16 let v životě mladého romského hudebníka, novináře a aktivisty. Ve stejné sekci je zařazena i komedie Milana Cieslara Láska je láska.

V New Yorku bude přehlídka filmů Jana Němce

Filmy českého režiséra Jana Němce vyzdvihla americký list The Wall Street Journal (WSJ). Podle něj si jeho "vizionářská díla" jako Démanty noci i pozdější "esejistické filmy zabývající se dějinami a pamětí", zaslouží, aby byly ve Spojených státech uváděny více, než je tomu dosud. WSJ píše o Němcovi v článku nazvaném Znovuobjevený český mistr u příležitosti retrospektivy jeho filmů, která začíná v Hudební akademii v newyorském Brooklynu. Přehlídka s titulem Independent of Reality: The Films of Jan Němec (Nezávislé na realitě: Filmy Jana Němce) se posléze přesune do Austinu ve státě Texas, do Clevelandu v Ohiu, do univerzity v Berkeley v Kalifornii, na Yaleovu univerzitu ve státě Connecticut a do dalších amerických měst. WSJ označil jako zlatý hřeb přehlídky "ohromující" Démanty noci, které Němec v roce 1964 natočil podle literární předlohy Arnošta Lustiga.

Pražská zoo končí s přenosem goril, lidé kritizovali chovatele

Pražská zoo po osmi letech končí s živým přenosem z pavilonu goril, někteří diváci totiž kritizovali práci chovatelů a snažili se poškodit dobré jméno zahrady. Zoo to uvedla na svém webu. Přenos sledovaly tisíce lidí, zahrada místo něj nabídne výběr zajímavostí ze života goril z videozáznamu. Gorily patří k maskotům pražské zoo, když byl před pěti lety přenos na čas ukončen, zvedla se kvůli tomu vlna kritiky. Projekt začal v roce 2005 reality show Odhalení, jejímž autorem byl tehdejší zaměstnanec Českého rozhlasu a nynější ředitel zoo Miroslav Bobek. Někteří diváci například velmi emotivně reagovali a bili na poplach, když se gorily popraly, to je přitom přirozená součást života tlupy.

Ze sportu:

Skifař Ondřej Synek se nejlepším světovým veslařem roku nestal. Anketu FISA vyhrála novozélandská dvojka bez kormidelníka Murray, Bond.

Hokejová reprezentace vstoupila do turnaje Karjala debaklem se Švédskem 0:6. Úřadující mistři světa rozhodli o své čtvrté výhře za sebou nad svěřenci trenéra Aloise Hadamczika již v první třetině, v níž si v Gävle vypracovali třígólový náskok. Čeští hráči, kteří na druhé akci seriálu Euro Hockey Tour obhajují prvenství z loňského roku, Švédsku potřetí nedokázali vstřelit ani gól.

Fotbalisté Liberce dokázali v Evropské lize podruhé sebrat body favorizované Seville. Ve 4. kole základní skupiny H nečekaně remizovali ve Španělsku 1:1 a zopakovali výsledek z domácího duelu před dvěma týdny. Ve 29. minutě otevřel skóre Perotti, v 71. minutě ale vyrovnal po velkém sólu Pavelka.

Hokejový útočník Radek Dvořák po desetizápasové odmlce znovu skóroval v NHL a jediným gólem zařídil výhru Caroliny nad New Yorkem Islanders 1:0. Svou čtvrtou trefu v sezoně zaznamenal ve čtvrtek Jaromír Jágr, jenž dvě sekundy před koncem třetí třetiny střelou do prázdné branky při power-play pečetil výhru New Jersey 3:0 na ledě Philadelphie.

Poslední tým hokejové extraligy Chomutov odvolal trenéra Jiřího Čelanského. Nahradí jej Josef Turek, který v této sezoně vedl Skalici.

Světová jednička Rafael Nadal stojí Tomáši Berdychovi v cestě do semifinále Turnaje mistrů v Londýně. Český tenista má ve skupině A na kontě jednu výhru a jednu porážku a postup mu zajistí jakékoli vítězství nad Nadalem, kterého ale Berdych nedokázal porazit už patnáctkrát po sobě.

Český tenista Radek Štěpánek s Indem Leanderem Paesem na Turnaji mistrů v Londýně poslední zápas ve skupině B prohráli, stále ale drží šanci na postup. Španělským obhájcům titulu Marcelu Granollersovi s Marcem Lópezem podlehli za hodinu a 51 minut 6:4, 6:7, 8:10.

Pistolář Martin Strnad skončil druhý v rychlopalbě ve finále Světového poháru v Mnichově. Obhájce prvenství prohrál jen s Američanem Milevem.

Je takřka jisté, že českým Atletem roku se v sobotu poprvé stane překážkářka Zuzana Hejnová. Úřadující mistryně světa a letos neporažená závodnice je jasnou favoritkou, vyhrála i anketu o nejlepší atletku Evropy a dostala se mezi tři nejlepší atletky světa podle mezinárodní federace IAAF.

Počasí:

V sobotu bude oblačno, občas s deštěm. Teploty 8 až 12 stupňů, na horách kolem čtyř.

V pražském Klementinu padl teplotní rekord z roku 1895, naměřili zde 17,9 stupně. Původní rekord byl 16,5 stupně. Klementinum měří od roku 1775. Rekordy padaly i na desítkách míst po celých Čechách.