Zprávy

MfD: Šéf VV Bárta i detektiv protikorupční policie byli obviněni

Šéf Věcí veřejných a bývalý ministr dopravy Vít Bárta byl obviněn. Uvedl to deník Mladá fronta Dnes (MfD). Případ souvisí s odposlechy lobbisty Romana Janouška a bývalého pražského primátora Pavla Béma (ODS). Spolu s Bártou byl zadržen i vedoucí odboru analytiky a informatiky protikorupční policie Jan Petržílek, podle deníku je stíhán také. Bárta byl ve čtvrtek odpoledne zadržen, propuštěn byl v pátek večer. K případu se nevyjádřil, pouze sdělil, že se ničeho nezákonného nedopustil. Odposlechnuté telefonické hovory Janouška a Béma zveřejnila MfD loni v březnu. Deník uvedl, že je v roce 2007 pořídila Bezpečnostní informační služba (BIS), z níž o dva roky později unikly do bezpečnostní agentury ABL (dnes Mark2 Corporation Czech), kterou tehdy vlastnil Bárta. Podle některých médií zadržený kriminalista Petržílek pracoval před svým nástupem k protikorupční policii právě pro BIS. Utajovaný svědek pak podle MfD Generální inspekci bezpečnostních sborů potvrdil, že Bártovi poskytl nahrávky právě Petržílek. Státní zastupitelství ani inspekce však odmítají sdělit jakékoli okolnosti kauzy s odkazem na zákon o ochraně utajovaných informacích.

Krajské organizace ČSSD podpořily Bohuslava Sobotku

Sociální demokraté v Plzeňském kraji podpořili předsedu ČSSD Bohuslava Sobotku, vyjádřili mu i podporu jako kandidátovi na premiéra. Na mimořádném setkání podpořili ve stranických funkcích také krajského šéfa Milana Chovance, jenž se spolu s dalšími čtyřmi členy vedení ČSSD účastnil utajované schůzky s prezidentem Milošem Zemanem. Sobotka, který na jednání do Volduch na Rokycansku přijel, řekl, že další spolupráci s Chovancem si dovede představit. Naopak viníci současné stranické krize Michal Hašek a Zdeněk Škromach by měli rezignovat na funkce místopředsedů ČSSD a Jeroným Tejc na funkci předsedy poslaneckého klubu, řekl Sobotka novinářům.

I sociální demokraté na Vysočině velkou většinou vyslovili podporu předsedovi strany Bohuslavu Sobotkovi. Krajská konference vyzvala k opuštění stranických funkcí Michala Haška, Zdeňka Škromacha, Jeronýma Tejce a Milana Chovance, protože lhali o svých povolebních jednáních. Na funkce v předsednictvu ČSSD by měli rezignovat ti, kteří v neděli podpořili výzvu k rezignaci Sobotky. S usnesením novináře seznámil nově zvolený předseda krajského výkonného výboru Petr Krčál, který je radním kraje.

V JAR byl zavražděn muž, který prý byl Krejčířovou spojkou

Jihoafrická policie řeší další vraždu, která by podle spekulací místních médií mohla mít souvislost s uprchlým českým podnikatelem Radovanem Krejčířem. Zpravodajský server televizní stanice eNCA napsal, že v johannesburské čtvrti Bedfordview, kde Krejčíř provozuje své podnikání, byl v noci na sobotu během loupeže zastřelen 54letý Srb. Podle serveru byl tento muž Krejčířovým spolupracovníkem. O Krejčířovi jihoafrická média dlouhodobě píší jako o jedné z hlavních postav místního podsvětí a spojují ho hned s několika vraždami. Český podnikatel zprávy odmítá jako nepodložené. Uprchlý Čech je v Jihoafrické republice od roku 2007, kdy tam přijel ze Seychel s falešným pasem. České policii unikl o dva roky dříve při domovní prohlídce. V ČR ho soud loni na podzim nepravomocně odsoudil k 11 letům vězení za více než půlmiliardový daňový únik. České úřady dlouhodobě usilují o Krejčířovo vydání do vlasti, zatím neúspěšně. Podnikatel by chtěl v Jihoafrické republice zůstat a požádal o politický azyl. Místní úřady mu ho loni odmítly udělit, on se ale proti tomu odvolal a čeká na výsledek odvolacího řízení.

Nehoda na pět hodin uzavřela Pražský okruh směrem k D1

Kvůli nehodě kamionu byl dnes kolem 08:30 uzavřen Lochkovský tunel na Pražském okruhu ve směru k dálnici D1. Dva lidé se lehce zranili. ČTK to řekla policejní mluvčí Hana Jeřábková. Až kolem 13:30 se podařilo zprůjezdnit jeden pruh a po 15:00 plně obnovit provoz. Do odvodňovacího systému tunelu uniklo po nehodě hodně nafty, kterou musela odstranit specializovaná firma.

Historický pivovar v Kutné Hoře odhaluje vzácné památky

Historická budova Schwarzenberského pivovaru v Kutné Hoře - Sedlci postupně prochází rekonstrukcí. Jeho majitel, restaurátor a akademický malíř Jan Chejn při jeho opravách nachází vzácné památky, například točité schodiště z konce 16. století. V budoucnu se mají v areálu pořádat umělecké akce a také se v něm znova začne vařit pivo. Jan Chejn to řekl při příležitosti druhého ročníku dne otevřených dveří pivovaru. Pivovar Sedlec prochází rekonstrukcí od roku 2011. Původně byl součástí areálu cisterciánského hospodářského dvora. Schwarzenberský pivovar byl zprovozněn v roce 1864. Jan Chejn jej koupil od rodiny Schwarzenbergů, která ho získala v restituci.

Ze sportu:

Český tenista Tomáš Berdych vypadl na turnaji série Masters v Paříži ve čtvrtfinále. Vítěz tohoto turnaje z roku 2005 nestačil na obhájce loňského triumfu Davida Ferrera ze Španělska, jemuž podlehl 6:4, 5:7 a 3:6.

Tenista Tomáš Berdych se na Turnaji mistrů v Londýně utká se světovou jedničkou Rafaelem Nadalem, kterého neporazil přes sedm let. Ostatními soupeři českého hráče ve skupině A budou další Španěl David Ferrer a Švýcar Stanislas Wawrinka, proti kterému nastoupí v pondělí k prvnímu zápasu turnaje.

Fotbalisté Plzně v předehrávce 13. kola první ligy porazili doma Jablonec 6:1 a minimálně do soboty se vrátili na druhé místo tabulky před Teplice. Jablonec dohrával od 22. minuty bez vyloučeného Nováka.

Hokejisté Sparty porazili v 17. kole Tipsport extraligy Liberec 5:2 a po sedmé výhře za sebou zvýšili náskok v čele tabulky na pět bodů. Na druhé místo se posunula díky vítězství 5:1 nad Vítkovicemi Kometa Brno, která předstihla o skóre Slavii a Hradec Králové. Mountfield vyhrál právě na Slavii 2:1.

Čeští házenkáři vyhráli nad vicemistry Evropy Srbů. Po páteční remíze 29:29 je v druhém přípravném utkání v Praze porazili 30:25.

Útočník San Jose Tomáš Hertl byl vyhlášen nejlepším nováčkem měsíce října v NHL. Stále ještě devatenáctiletý centr nasbíral ve 13 zápasech 11 bodů (8+3) a je nejproduktivnější mezi debutanty v zámořské hokejové lize.

Fotbalisté Českých Budějovic remizovali ve 14. kole druhé ligy doma s Vlašimí 0:0 a promarnili možnost posunout se do čela tabulky. To by jim zajistila i nejtěsnější výhra, takto zůstali čtvrtí za triem Hradec Králové, Karviná, Táborsko.

Z duelu bratrů Kovářů v KHL vyšel úspěšněji brankář Jakub, jehož Jekatěrinburg porazil 5:4 po samostatných nájezdech Magnitogorsk s Janem Kovářem v centru elitního útoku. Bývalý útočník Plzně svého staršího bratra nepřekonal, nicméně připsal si dvě asistence.

Třinečtí hokejisté porazili na vlastním ledě v 17. kole extraligy obhájce titulu Plzeň 3:0. Oceláři vstřelili všechny tři branky ve druhé třetině a všech byl Jiří Polanský. Brankář Šimon Hrubec si připsal třetí čisté konto v sezoně.

Český basketbalista Jan Veselý bude po této sezoně NBA nechráněným volným hráčem. Vedení Washingtonu Wizards totiž nevyužilo opci, která mu umožňovala s šestkou draftu 2011 prodloužit smlouvu o další rok.

Hokejisté Lva Praha zakončili v Kontinentální lize sérii čtyř zápasů venku výhrou na ledě Atlantu Mytišči 4:0 a vrátili se v Západní konferenci na pozice pro play off.

České florbalistky prohrály v úvodním utkání na Euro Floorball Tour v Göteborgu se Švýcarskem 4:7. Vítězky rozhodly v druhé třetině, v které získaly díky třem gólům vedení 5:2. Další zápas čeká Češky v sobotu od 17:30 proti Švédsku.

Čeští florbalisté vstoupili do turnaje Euro Floorball Tour ve švýcarském Schaffhausenu porážkou se Švédskem 3:10. Svěřenci trenérů Radima Cepka a Zdeňka Skružného sice vedli ve 12. minutě 3:2, ale úřadující mistři světa pak ukázali svou sílu. Další zápase čeká český výběr v sobotu od 14:00 proti Finsku.

Počasí:

V noci bude oblačno až zataženo, ojediněle déšť a mlhami. Teploty klesnou na 9 až 5 °C. Zítra přes den bude oblačno až zataženo s deštěm. Odpolední teploty 9 až 13, na horách kolem 7°C. Čerstvý západní vítr může v nárazech dosahovat až 90, na horách až 110 km/h.