Zprávy

0:00
/
0:00

Policie zatkla Víta Bártu a detektiva protikorupční policie, zřejmě kvůli odposlechům

Předsedu Věcí veřejných Víta Bártu ve čtvrtek zatkla policie. Spolu s ním byl zadržen i vedoucí odboru analytiky a informatiky protikorupční policie Jan Petržílek. Zadržení souvisí s odposlechy lobbisty Romana Janouška a bývalého primátora Pavla Béma (ODS). Informaci o odposleších, se kterou přišel server Novinky.cz, potvrdil ČTK důvěryhodný zdroj. Odposlechnuté telefonické hovory Janouška a Béma, které loni v březnu zveřejnil deník Mladá fronta Dnes, ukazují Janouškův vliv na chod města pod Bémovým vedením. Deník tehdy uvedl, že je v roce 2007 pořídila Bezpečnostní informační služba (BIS), z níž o dva roky později unikly do bezpečnostní agentury ABL. Tu tehdy vlastnil Bárta. Server Novinky.cz upozornil, že zadržený kriminalista Petržílek pracoval před svým nástupem k protikorupční policii právě pro BIS. K protikorupčnímu tvaru, který se následně odposlechy zabýval, Petržílek přešel ve stejné době, kdy byly zveřejněny.

Účastníci lánské schůzky ve vládě nebudou, zůstávají jen ve stínové vládě ČSSD

I když jsou čtyři z účastníků takzvané lánské schůzky ve stínové vládě sociální demokracie, její předseda Bohuslav Sobotka je z ní nevyloučí. Chce se soustředit na jednání o vládě skutečné. V té ale "pučisté", jak jim Sobotka říká, usednou jen stěží. V případě statutárního místopředsedy ČSSD Michala Haška je to pak podle jednoho ze Sobotkových nejbližších spojenců vyloučené. Hašek, Škromach a Tejc ve čtvrtek po jednání grémia sociální demokracie uvedli, že v příštích dnech zváží svou politickou budoucnost. Hašek se veřejnosti omluvil za to, že o schůzce s hlavou státu opakovaně lhal, a Škromach litoval "některých ne úplně přesných informací" ze své strany. Oba chtějí na zasedání ústředního výkonného výboru ČSSD 10. listopadu oznámit, jestli se vzdají funkcí. Jako první k takovému kroku částečně ve čtvrtek večer přistoupil Zimola, který rezignoval na členství v předsednictvu a výkonném výboru ČSSD. Nadále zůstává předsedou jihočeské sociální demokracie, hejtmanem a poslancem. Do šesti měsíců od voleb se má rozhodnout pro jeden z posledních dvou postů.

Nejvyšší správní soud zatím dostal pět stížností na volby

Nejvyšší správní soud (NSS) už dostal pět stížností na předčasné volby. První stížnost byla podána předčasně, a tak ji soud odmítl, druhá přišla elektronicky bez zaručeného podpisu navrhovatele a NSS k ní nesmí přihlížet. Uvedla to mluvčí soudu Sylva Dostálová. Stížnosti lze podávat do soboty 9. listopadu do 16:00. Týkají se například možné neplatnosti voleb v některých okrscích. Jedna přišla z Ostravy, další z Rouchovan na Třebíčsku. Podrobnosti zatím soud nesdělí. Volební senát NSS se bude v nadcházejících dnech scházet k jednáním o těchto i případných dalších stížnostech, doplnila mluvčí. Výsledky voleb byly vyhlášeny podle volebního zákona jejich publikováním ve Sbírce zákonů ve středu. Od čtvrtka lze až do příští soboty stížnosti podávat.

Kanadský list má výhrady ke jmenování Jelineka velvyslancem v ČR

Výhrady vůči jmenování podnikatele, politika a sportovce českého původu Otto Jelineka novým kanadským velvyslancem v Praze publikoval ve čtvrtek na svých stránkách kanadský list The Globe and Mail. Autor článku Daniel Livermore se ptá, zda může kanadské zájmy hájit muž, který Kanadu opustil v roce 1994 a v České republice strávil 18 let. List píše, že Jelinek může mít v ČR vlastní obchodní zájmy a jeho jméno se navíc objevilo v souvislosti se skandálem kolem pronájmu švédských letounů Gripen. Jelinek se v roce 1940 narodil v Praze a po roce 1948 jeho rodina emigrovala. V roce 1962 se stal krasobruslařským mistrem světa a o deset let později zahájil politickou kariéru. Celkem pětkrát byl zvolen poslancem kanadského parlamentu. V roce 1994 se Jelinek přestěhoval zpět do České republiky, kde se stal šéfem české pobočky firmy Deloitte a v roce 2002 šéfem pobočky firmy pro střední Evropu. Od roku 2007 do roku 2011 byl předsedou představenstva společnosti Colliers International. V roce 2012 se vrátil zpět do Kanady, kde působil jako nezávislý konzultant.

Syn chartisty Hájka odmítl převzít otcovo státní vyznamenání

Mezi vyznamenanými prezidentem Milošem Zemanem měl být 28. října posmrtně také jeden z prvních mluvčích Charty 77 Jiří Hájek. Státní vyznamenání ale nebylo předáno, protože Hájkův syn Jan se předávání ve Vladislavském sálu Pražského hradu nechtěl zúčastnit. Vyplývá to z informací serveru Revolver Revue, které Hájek ČTK potvrdil. Prezidentova mluvčí Hana Burianová ČTK sdělila, že k této záležitosti zjišťuje informace a bude je mít zřejmě v pátek. Převzít vyznamenání od Zemana odmítl také hudebník Vladimír Mišík.

Holcát obnovil funkci hlavní sestry ČR

Ministr zdravotnictví Martin Holcát obnovil funkci hlavní sestry ČR. K 1. listopadu jí jmenoval Alenu Šmídovou. Dosud vedla na ministerstvu oddělení ošetřovatelství. Jako hlavní sestra má zastupovat zájmy více než 100.000 zdravotních sester. Holcát považuje za důležité, aby sestry měly na úřadu zástupkyni, na kterou se mohou v případě potřeby obrátit. Šmídová vystudovala střední zdravotnickou školu v oboru zdravotní sestra a filosofickou fakultu Univerzity Karlovy, kde ve studijním programu ošetřovatelství/pedagogika získala magisterský titul. Od roku 2010 vede oddělení ošetřovatelství a dalších nelékařských oborů a uznávání kvalifikací na odboru vzdělávání a vědy ministerstva zdravotnictví.

Šéf Povodí Moravy po dohodě s ministrem Tomanem končí

Generální ředitel státního podniku Povodí Moravy Radim Světlík po dohodě s ministrem zemědělství v demisi Miroslavem Tomanem odchází z funkce. Oznámilo to ministerstvo zemědělství. Podnik dočasně povede Jan Hodovský. V pondělí 4. listopadu bude vypsáno výběrového řízení na nového šéfa. Světlík působil v čele státní firmy od září 2010. Možné odvolání občanského demokrata Světlíka avizovala ve svém pátečním vydání jihomoravská regionální mutace Mladé fronty Dnes. Už tři týdny před volbami obměnil prý Toman dozorčí radu podniku, označovaného za baštu ODS. Toman v nedávných parlamentních volbách neúspěšně kandidoval za Stranu práv občanů - zemanovce (SPOZ) jako volební lídr v Ústeckém kraji.

V USA zahájili antidumpingové řízení proti dovozu české oceli

Americké ministerstvo obchodu zahájilo antidumpingové řízení proti dovozu speciální oceli ze sedmi států včetně České republiky. Oznámil to specializovaný server SteelOrbis. Řízení se týká elektrooceli s orientovanou strukturou, které se využívá například při výrobě plechů pro transformátory. Dumpingové rozpětí vyvážené oceli, tedy rozdíl mezi vývozní cenou a běžnou hodnotou zboží v zemi výrobce, se podle amerického ministerstva v případě České republiky pohybuje v rozmezí zhruba 68 až 235 procent. Hodnota dovozu tohoto druhu oceli z České republiky do USA dosáhla loni podle ministerstva částky 7,7 milionu dolarů (146 milionů korun). Podnět k zahájení antidumpingového řízení podaly americké firmy AK Steel Corporation, Allegheny Ludlum LLC a United Steelworkers. Kromě Česka americké úřady zahájily antidumpingové řízení i proti vývozcům z Číny, Německa, Japonska, Jižní Koreje, Polska a Ruska.

Firma NWR předala ministrovi studii řešení situace v OKD

Společnost New World Resources (NWR), která vlastní těžební firmu OKD, předala ve čtvrtek ministrovi průmyslu v demisi Jiřímu Ciencialovi studii řešení situace v podniku. Ministr materiál posílá i premiérovi Jiřímu Rusnokovi. Společnost OKD letos kvůli špatným hospodářským výsledkům a situaci na trhu s uhlím začala s úspornými opatřeními. Propustila už 250 lidí z administrativy a chce zavřít ztrátový Důl Paskov, kvůli čemuž by o práci přišly další stovky lidí. Už nyní je v regionu bez práce přes 82.000 lidí. S uzavřením Dolu Paskov nesouhlasí odboráři. Podle nich jsou pod zemí ještě miliony tun uhlí, které by se daly vytěžit. Pokud nepomůže stát, chce OKD důl zavřít ke konci roku 2014. Odboráři, vláda i představitelé kraje chtějí, aby tam firma těžbu minimálně prodloužila.

Schodek státního rozpočtu stoupl v říjnu na 47,7 miliardy Kč

Schodek státního rozpočtu v říjnu stoupl na 47,7 miliardy korun ze zářijových 38,2 miliardy korun. Uvedlo to ministerstvo financí s tím, že jde o nejlepší říjnový výsledek od roku 2008. Loni v říjnu deficit činil 51,3 miliardy korun. Na celý letošní rok je schválen rozpočet se schodkem 100 miliard korun. Premiér Jiří Rusnok v polovině října uvedl, že schodek letošního státního rozpočtu by mohl díky čerpání peněz z evropských fondů skončit výrazně lépe. Celkové příjmy rozpočtu ke konci října meziročně stouply o 2,3 miliardy korun na necelých 890 miliard. Daňové příjmy bez pojistného na sociální zabezpečení klesly o jedno procento na 447 miliard korun. Schválený rozpočet přitom počítá s jejich růstem o 2,5 procenta.

Podmínky v průmyslu jsou nejlepší za uplynulých dva a půl roku

Podmínky ve zpracovatelském sektoru v Česku se v říjnu zlepšily. Index nákupních manažerů PMI stoupl v říjnu na 54,5 bodu ze zářijových 53,4 bodu. Index, který sleduje kromě výroby a nových objednávek zaměstnanost, termíny dodávek od dodavatelů a zásoby, se tak dostal na nejvyšší hodnotu za posledních dva a půl roku. Oznámila to společnost Markit Economics. Úroveň 50 bodů je v indexu předělem mezi růstem a poklesem aktivity. "Potěšující je, že za zlepšením stojí všechny složky indexu, včetně vývoje objednávek a zaměstnanosti. V nejbližší době by česká ekonomika měla i nadále unikat recesi," uvedl hlavní analytik Raiffeisenbank Michal Brožka.

Pětina nákupních center v ČR se potýká s nízkou návštěvností

Přibližně pětina středně velkých a velkých nákupních center v ČR se potýká s nízkou návštěvností či obsazeností. Přesto je na trhu místo pro nová nákupní centra, hlavně v menších městech. Vyplývá to z údajů realitních poradenských společností Cushman & Wakefield a Jones Lang LaSalle. V pražských Bohnicích se dnes otevírá veřejnosti Obchodní centrum Krakov, bude 19. pražským nákupním centrem. V Česku je v současné době umístěno 90 moderních nákupních center s celkem více než 2,2 milionu metrů čtverečních pronajímatelných ploch. Čtvrtina všech těchto nákupních center je umístěna v Praze. V počtu nákupních parků je ČR pod průměrem EU, v porovnání s hodnotami z Británie a Francie zaostává Česko asi o 50 metrů čtverečních na tisíc obyvatel.

Policie rozbila mezinárodní skupinu padělatelů dokladů

Útvar pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) zadržel edm cizinců, kteří prý byli součástí mezinárodní skupiny padělatelů dokladů. V zahraničí bylo zadrženo dalších 19 lidí a provedeno přes 50 domovních prohlídek, informoval mluvčí útvaru Pavel Hanták. Skupina prý v Praze zajišťovala výrobu padělaných občanských a řidičských průkazů, určeny byly pro zprostředkovatele a odběratele v Německu, Rakousku, Francii, Norsku, Finsku a dalších evropských zemích. Část padělků byla distribuována i do Spojených arabských emirátů. Podle detektivů byl hlavou celé organizované skupiny sedmačtyřicetiletý Armén. Kriminalisté v Česku zadrželi tři občany Arménie a po jednom z Moldávie, Alžírska, Tuniska a Ukrajiny. Policie poté tři z těchto lidí obvinila z trestného činu padělání a pozměnění veřejné listiny a tři z legalizace výnosů z trestné činnosti. Hrozí jim až deset let vězení.

V říjnu zemřelo na silnicích o 11 méně než loni

Na českých silnicích v říjnu podle předběžných policejních statistik zemřelo 49 lidí. Proti stejnému měsíci v loňském roce je to o 11 lidí méně. Od roku 1992 byl nejtragičtější říjen 1995, kde zemřelo 168 lidí. Poslední dopravní nehoda s tragickými následky se stala ve čtvrtek na Litoměřicku. Od začátku roku dosud na českých silnicích zemřelo 483 lidí. Nejtragičtějším měsícem byl červenec, kdy si nehody vyžádaly 72 obětí, naopak v únoru při nich zemřelo 33 lidí, letos zatím nejméně.

Počet lidí s HIV v Praze přesáhl v září tisícovku

Lékaři v Praze evidovali už víc než tisícovku lidí s virem HIV. Od počátku sledování v roce 1986 do konce letošního třetího čtvrtletí testy potvrdily nákazu u celkem 1005 osob z metropole. Vyplývá to ze statistik, které poskytla národní referenční laboratoř pro AIDS Státního zdravotního ústavu. Podle ní bylo v celé ČR dosud 2063 nakažených. U 396 nemoc selhání imunity už propukla. Zemřelo 198 osob. Počet nakažených v Česku v posledním desetiletí každoročně narůstá. V roce 2002 testy potvrdily infekci u 50 lidí, o pět let později jich bylo už 121. V roce 2009 vyšetření odhalilo 156 nových nákaz a v roce 2010 pak 180. Předloni počet poklesl na 153. Loni byl ale rekordní. Podle laboratoře jich bylo 212. Celkem 88 procent pacientů se infikovalo při sexu. Čtrnáct osob se v minulosti nakazilo při transfuzi krve. Takový případ se ale od počátku testování - tedy za více než čtvrt století - v ČR neobjevil. S virem HIV se narodilo také šest dětí, přenesl se na ně z matky.

Po celé ČR začíná festival Týden vědy a techniky

Ve výzkumných institucích a ústavech Akademie věd začíná festival Týden vědy a techniky. Třináctý ročník nabídne více než 500 akcí po celé České republice, včetně téměř 60 výstav, 330 přednášek a expozic. Přehlídka, která má letos motto Fascinace světem, se pořádá do 15. listopadu. Zájemci se mohou setkat s vědci ve vědeckých kavárnách, na seminářích i v laboratořích, kde jim ukážou nejmodernější výzkumné přístroje a přiblíží nejnovější trendy v oboru. Přednášky nabídnou témata od matematiky a historie, až po nanomateriály, energii vody, české právo, imunitní systém nebo výzkum vesmíru. Lidé budou moci nahlédnout do tajů mikrosvěta i záhad lidského mozku, "zavítat" do samého nitra zemětřesení a do vzdálených koutů Sluneční soustavy, rozkrýt tajemství DNA anebo kmenových buněk, nebo se pokusit najít nové zdroje energie. Bližší informace o festivalu jsou k dispozici na webu http://www.tydenvedy.cz www.tydenvedy.cz.

Zemřel spisovatel Jaroslav Putík

V pražské střešovické nemocnici zemřel ve čtvrtek ve věku 90 let spisovatel Jaroslav Putík. ČTK to řekl jeho vnuk Daniel Putík. Spisovatelsky Putík debutoval už před koncem druhé světové války, ale následně musel čelit mnoha překážkám, včetně uvěznění v koncentračním táboře a perzekuce za komunistické totality. Byl autorem různorodé tvorby, jeho asi nejznámějším dílem je román Muž s břitvou.

V Praze začíná oborová přehlídka loutkových divadel

Celkem třináct souborů, skupin či sólových interpretů se až do 3. listopadu zúčastní XXIII. ročníku oborové přehlídky loutkových divadel. Pod názvem Přelet nad loutkářským hnízdem představí to nejlepší a nejinspirativnější z tvorby profesionálních i amatérských loutkářů. Hostitelem je tradičně pražské Divadlo Minor. Starším dětem budou určeny například Pohyblivé obrázky osobité performerky a výtvarnice Hany Voříškové, dále komedie Carla Gozziho Láska ke třem pomerančům v podání souboru Geisslers Hofcomoedianten a tragický příběh o Daidalovi a Ikarovi v adaptaci královéhradeckého Divadla Drak. Do festivalové nabídky byl zařazen workshop výroby loutek, letos vedený výtvarnicí Barborou Hubenou.

Ze sportu:

Tenisová legenda Ivan Lendl na jaře příštího roku v Londýně sehraje reprízu wimbledonského finále s Australanem Patem Cashem z roku 1987. Jejich zápas v hale Earl's Court bude 3. března součástí exhibiční akce World Tennis Day, na které se představí i někdejší velcí rivalové Andre Agassi a Pete Sampras.

Tenista Tomáš Berdych poprvé v kariéře porazil Kanaďana Milose Raonice a po výhře 7:6 a 6:4 postoupil do čtvrtfinále turnaje Masters v Paříži. O semifinále se český vítěz tohoto turnaje z roku 2005 utká s obhájcem loňského vítězství Davidem Ferrerem ze Španělska.

Obránce Jakub Krejčík ze Sparty nahradí v nominaci hokejové reprezentace na nadcházející turnaj Karjala zraněného Petra Čáslavu z Čerepovce.

Volejbalistky UP Olomouc porazily i v odvetném utkání Poháru CEV rakouský Linec hladce 3:0 a postoupily do druhého kola. V něm bude jejich soupeřem v prosincovém dvojzápase ázerbájdžánský celek Azerrail Baku.

Předsedkyně komise rozhodčích Fotbalové asociace ČR Dagmar Damková přestala zveřejňovat tresty pro sudí, protože jí to zakazují pravidla UEFA. Uvedla to v rozhovoru pro Právo. V opačném případě by prý hrozil FAČR postih. Damková rovněž odmítla, že by ze své pozice stranila fotbalistům Plzně, odkud pochází.

První fotbalovou ligu čeká o víkendu další šlágr. Vedoucí Sparta Praha v sobotu přivítá ve 13. kole Teplice, které se díky výhře nad mistrovskou Plzní vyšvihly už na druhé místo. Letenští budou hájit šestibodový náskok i pozici posledního týmu bez porážky.

V předehrávce 13. kola první fotbalové ligy se dnes večer utkají obhájce titulu Plzeň a držitel poháru Jablonec. Oba týmy se momentálně trápí a výsledkovou krizi by ve vzájemném souboji chtěly utnout.

V 17. kole hokejové extraligy se pokusí pražské kluby prodloužit své úspěšné série. Vedoucí Sparta vyhrála šestkrát v řadě, Slavia vybojovala pět vítězství po sobě a je druhá. Slavia může jít do čela, pokud by naplno uspěla proti čtvrtému Hradci Králové a Liberec si odvezl všechny body z ledu Sparty.

Hokejový útočník David Krejčí se ve čtvrtečním utkání NHL podílel jednou asistencí na vítězství Bostonu 3:2 po samostatných nájezdech nad Anaheimem. Po chytré přihrávce českého hráče vyrovnal na 2:2 v 58. minutě střelou do odkyté branky Zdeno Chára. V penaltovém rozstřelu uspěl jako jediný Jarome Iginla.

Hokejisté Lva Praha zakončí čtyřzápasovou venkovní sérii v KHL dnešním utkáním na ledě Atlantu Mytišči. Duel se odehraje za "dohledu" deseti krásek včetně Miss České republiky Gabriely Kratochvílové, které budou propagovat finále soutěže Miss Universe, jež se koná příští týden v Moskvě.

Počasí:

Skoro jasno, teploty 7 až 11 stupňů.