Zprávy

0:00
/
0:00

Zeman v Izraeli: Boj s terorismem je úkol celého civilizovaného světa

Boj proti mezinárodnímu terorismu je společným úkolem nejen České republiky a Izraele, ale celého civilizovaného světa. Prezident Miloš Zeman to řekl na úvod setkání s izraelským prezidentem Šimonem Peresem v Jeruzalémě. S teroristy se podle něj nevyjednává, ale bojuje. Vyjednávání je pouze činí silnějšími, řekl Zeman, který zároveň označil Izrael za ostrov demokracie na Blízkém východě. Důležitost boje s terorismem Zeman zdůraznil i při pozdějším setkání s izraelským premiérem Benjaminem Netanjahuem. Prezident připomněl, že Česko nedávno nabídlo, aby jeho vojáci působili v rámci mise OSN na Golanech. České ministerstvo obrany také vysílá dopravní letadlo CASA s posádkou na Sinajský poloostrov. Zeman vyzdvihl i fakt, že ČR v rámci Evropské unie podpořila zařazení vojenského křídla libanonského hnutí Hizballáh na evropský seznam teroristických organizací. Izrael tento unijní krok v červenci uvítal. Jednání s Peresem bylo krátce po zahájení přerušeno, neboť izraelský prezident musel odjet za umírajícím rabínem Ovadiou Josefem. Izraelské úřady později oznámily skon tohoto duchovního vůdce sefardských židů.

Prezidenta na cestě do Jeruzaléma doprovází delegace podnikatelů pod vedením viceprezidenta Svazu průmyslu a dopravy Stanislava Kázeckého a prezidenta Česko-izraelské smíšené obchodní komory Pavla Smutného. Členy delegace jsou zástupci energetického gigantu ČEZ, společnosti Meopta-Optika, stavební firmy Královopolská RIA, elektrotechnické společnosti ETD Transformátory či firmy Frentech Aerospace. Dále jsou zastoupeni představitelé firem Tatra Trucks, Dekonta, Industry Servis ZK, Top Hotel Groups, Albion Hotel, AŽD Praha, Sigma Group nebo Lázně Jáchymov. S prezidentem cestují i zástupci ČSOB, České spořitelny, České exportní banky a CzechInvestu a dalších společností.

Zeman: Podmínkou stěhování ambasád je mír na Blízkém východě

Podmínkou přestěhování zahraničních ambasád v Izraeli z Tel Avivu do Jeruzaléma je ukončení blízkovýchodního mírového procesu a výstavba rezidenční čtvrti pro diplomaty. V Jeruzalémě řekl prezident Miloš Zeman. Hlava státu se nedávno vyslovila pro přesunutí českého velvyslanectví do Jeruzaléma. Zemanovo prohlášení vyvolalo kritiku ze strany palestinského vedení. Ke kritikům se přidala Organizace islámské spolupráce (OIC). "Podmínkou pro přestěhování naší ambasády není jenom ukončení mírového procesu, ale také výstavba rezidenční čtvrti v Jeruzalémě pro budoucí velvyslanectví," řekl novinářům Zeman po návštěvě památníku holocaustu Jad vašem. Radním města přeje, aby pro novou městskou část vybrali opravdu dobrého architekta. "Aby se tato čtvrť nepodobala bruselsko-evropské architektuře," dodal Zeman.

Klaus: ČR by v případě vystoupení z EU měla zůstat sama sebou

Pokud by nebylo možné EU změnit, ČR byla měla evropské společenství opustit a zůstat sama sebou. Při uvedení nové knihy to řekl exprezident Václav Klaus. V knize Česká republika na rozcestí: Čas rozhodnutí, kterou napsal Klaus společně se svými kolegy, volá po zásadních změnách v ekonomice i politice. Změny je podle autorů možné uskutečnit v podstatě jen za předpokladu, že Česko vystoupí z Evropské unie. První dvě části knihy přinášejí popis nynější situace a analýzu příčin krize společnosti. Ve třetí části autoři v čele s Klausem nastiňují návrh řešení. V ekonomice jde mimo jiné o deregulaci tržního prostředí, dokončení privatizace, omezení mandatorních výdajů státu a zrušení přímých firemních daní. V politice píšou například o prodloužení volebních období, o posílení stability vlád a o jmenování, nikoli volení, senátorů. Mezi dalšími návrhy je také podpora učňovského školství na úkor humanitních oborů a snížení počtu vysokých škol. Názory bývalé hlavy státu už minulý týden vyvolaly odmítavé reakce mnohých politiků.

STEM: Důvěra Čechů v EU i EP se mírně zvýšila

Důvěra Čechů v Evropskou unii i Evropský parlament (EP) se po loňském propadu mírně zvýšila, přesto zůstává nízká. EU nyní důvěřují dvě pětiny Čechů. To je z dlouhodobého hlediska jedna z nejnižších hodnot. Nízká je rovněž jejich důvěra v EP, která činí stejně jako před půl rokem 35 procent. Vyplývá to z průzkumu agentury STEM. Důvěra v EU podle STEM dlouhodobě kolísala přibližně mezi 50 a 60 procenty, zatím posledním vrcholem byla doba počátku českého evropského předsednictví v roce 2009. Následně v roce 2010 projevovalo důvěru EU mírně nad 50 procent Čechů. Pokles pod 50procentní úroveň STEM poprvé za celou dobu sledování zaznamenal v první polovině roku 2011. Následoval další propad na historické minimum v roce 2012, kdy EU vyslovovalo důvěru 37 procent Čechů. Letos v únoru to bylo 42 procent, nejnovější údaje tak svědčí o stagnaci. Důvěra v EP má obdobný průběh.

Rusnok: Z evropských fondů se nepodaří vyčerpat 30 až 70 miliard korun

Z evropských fondů se nepodaří v programovacím období 2007 až 2013 vyčerpat 30 až 70 miliard korun. Premiér Jiří Rusnok vidí důvody ve velmi složitém způsobu, jimiž se evropské peníze příjemcům přidělují. "Nezvládli jsme management jejich čerpání," zdůraznil premiér na sněmu Svazu průmyslu a dopravy ČR v Brně na Mezinárodním strojírenském veletrhu. V souvislosti s projekty zmínil neschopnost české administrativy i oborových svazů zvládat dlouhodobé projekty a cíle. "Když v letech 1996 až 1998 zasáhla Česko první ekonomická krize, chtěl Svaz průmyslu a dopravy od vlády zvýšit podporu technického školství. To se nestalo a dneska se žádá totéž. Zoufale nám chybí velkorysost a strategické myšlení," zdůraznil Rusnok. Česko se podle něj upíná k jedinému velkému projektu, jímž je rozšíření jaderné elektrárny Temelín. Západní Evropa přitom prožívá renesanci železnice, staví se vysokorychlostní tratě, přestože mají dálnice. "My místo toho napřimujeme staré tratě a nedokážeme se odhodlat ke stavbě nových tratí," uvedl Rusnok.

Průmyslníkům vadí korupce v Česku i podnikatelské prostředí

Průmyslníkům vadí korupce v Česku, za poslední rok se prý nezlepšilo podnikatelské prostředí. Na Sněmu svazu průmyslu a dopravy v Brně to řekl prezident svazu Jaroslav Hanák. Země má podle něj na druhé straně stále dobré parametry v zadluženosti, ratingu nebo výši nezaměstnanosti. Podle Hanáka je problémem například činnost Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS), který často rozhoduje pomalu klíčové tendry. Stát by podle Hanáka měl co nejdříve přijmout zákon o státní službě a zrychlit proces digitalizace státní správy. Hanák kritizoval také nedostatečnou dopravní infrastrukturu země. Naopak pochválil státní podporu exportu. Zmínil například dohodu mezi ministerstvem průmyslu a zahraničních věcí a výběr vedoucího managementu České exportní banky, CzechInvestu a pojišťovací společnosti EGAP.

Policisté dostanou příští rok přidáno plošně dvě procenta z platu

Policistům i občanským zaměstnancům sboru se v příštím roce zvýší plat plošně o dvě procenta. Dohodli se na tom zástupci odborů s vedením policie. Potvrdil to šéf Nezávislého odborového svazu policie (NOSP) Milan Štěpánek. Podle něho bude mít sbor k dispozici příští rok o 730 milionů korun více než letos. Na jednání s policejním prezidentem Martinem Červíčkem a jeho náměstky se podle něj řešilo také spravedlivější rozdělování rizikového příplatku. Šéf NOSP zdůraznil, že policisté požadovali navrácení deseti procent z platu, které jim zhruba před třemi lety kabinet sebral kvůli škrtům v rozpočtu. "To, že nám vláda nedala tarifní tabulku, hodnotíme hodně negativně," postěžoval si Štěpánek. Policistů je v současné době přibližně 38.500, ministr vnitra v demisi Martin Pecina však avizoval, že by se jejich počet měl v budoucnu zvýšit.

Stavebnictví v srpnu kleslo o 8,1 procenta

Stavební výroba se v srpnu opět vrátila k propadu. Ve srovnání se stejným obdobím loňského roku klesla o 8,1 procenta, když v červenci nepatrně vzrostla o 0,2 procenta. Uvedl to Český statistický úřad (ČSÚ). Meziměsíčně byla stavební produkce po očištění od sezónních vlivů nižší o 3,5 procenta. V srpnu se dokončilo meziročně o 23,8 procenta méně nových bytů, naopak zahájeno jich bylo ve srovnání se stejným měsícem loňského roku o tři procenta více. Stavební produkce od počátku roku do konce letošního srpna klesla ve srovnání se stejným obdobím konjunkturního roku 2008 o 28,6 procenta, uvedl ČSÚ.

ČSÚ: Zahraniční obchod v srpnu skončil přebytkem 20,6 mld. Kč

Zahraniční obchod Česka skončil v srpnu přebytkem 20,6 miliardy korun. Proti loňskému srpnu je to o 4,2 miliardy korun více. Vývoz meziročně stoupl o 1,9 procenta, dovoz se téměř nezměnil, zvýšil se jen o 0,1 procenta. Uvedl to Český statistický úřad. Podle analytiků česká ekonomika zvolna nabírá na obrátkách. Zároveň se teritoriálně mění poptávka po českém zboží. Zatímco ještě před půl rokem rostl tuzemský vývoz nejdynamičtěji do Ruska, Polska a na Slovensko, u všech těchto zemí došlo v srpnu k meziročnímu poklesu. Export naopak roste do Číny a velkých zemí EU. Za celý letošní rok odhaduje analytik Komerční banky Jiří Škop další rekordní přebytek obchodní bilance, a to ve výši 332,3 miliardy korun.

Průmyslová výroba v srpnu meziročně vzrostla o 1,6 pct.

Průmyslová výroba v srpnu meziročně vzrostla o 1,6 procenta. Po očištění od vlivu počtu pracovních dnů byl růst ještě výraznější, a to o 4,2 procenta. Meziměsíčně byla po vyloučení sezónních vlivů výroba vyšší o 4,7 procenta. Hodnota nových zakázek meziročně vzrostla o 12,3 procenta. Informoval o tom Český statistický úřad (ČSÚ). Průmyslová výroba navázala v srpnu na červencový růst, který přišel po dvou měsících propadu. "Srpnový výsledek průmyslu dopadl nad očekávání dobře. Zvlášť příjemnou zprávou je růst zakázek o více než 12 procent," uvedl analytik ČSOB Petr Dufek.

MPO otevře do konce roku dalších 12 zahraničních kanceláří

Ministerstvo průmyslu a obchodu (MPO) chce v budoucnu mnohem více posilovat export české průmyslové výroby. S ministerstvem zahraničí proto podepsal ministr Jiří Ciencala smlouvu o spolupráci a během letošního roku společně navyšují počet zahraničních kanceláří, které exportérům pomáhají. Zatímco na začátku roku jich bylo 32, nyní jich je 44 a na konci roku se počítá s 56 kancelářemi, řekl Ciencala na tiskové konferenci v Brně. "Místa jsme vybírali s ministerstvem zahraničí a se Svazem průmyslu a dopravy. Úkolem těchto kanceláří je zajistit obchodní příležitosti pro české firmy a poskytovat na místě asistenci a zpravodajství. Těmito kancelářemi bychom měli pokrýt všechny důležité trhy," řekl ředitel sekce zahraničního obchodu na MPO Zdeněk Vališ. Nově tak vznikly kanceláře například v Buenos Aires, Pekingu, Tel Avivu či Jakartě a chystají se v Singapuru, Samaře či v Jižní Koreji. Kanceláře by měly pomoci také k dalšímu snižování závislosti na vývozu do zemí Evropské unie, loni tento podíl činil 80 procent.

ROP Severozápad dostal peníze na dotace

Na konto Regionálního operačního programu (ROP) Severozápad přišla první část peněz na zaplacení dotací na projekty, které už byly realizovány. Podle předsedy regionální rady programu Petra Navrátila (ČSSD) přišlo 1,58 miliardy korun. Úřad tak může po více než roční pauze žadatelům dotace proplácet. Program v současné době dluží žadatelům zhruba dvě miliardy korun. Dotace ale nedostanou projekty, které jsou z nějakých důvodů pozastaveny. Podle mluvčího úřadu ROP Severozápad Vojtěcha Krumpa je nyní pozastaveno 11 projektů. ROP Severozápad byl kvůli chybám v projektech zastaven v roce 2011. Teprve po dohodě s ministerstvy financí a pro místní rozvoj mohl být obnoven. Karlovarský a Ústecký kraj mají ale podle rozhodnutí Evropské komise zaplatit celkem zhruba 2,6 miliardy Kč pokuty.

ArcelorMittal Ostrava za téměř miliardu Kč modernizuje ocelárnu

Hutní společnost ArcelorMittal Ostrava chce za téměř miliardu korun zmodernizovat část své ocelárny. Cílem je zvýšení kvality oceli a produkce nových výrobků, které se používají na výrobu trubek pro těžbu ropy a zemního plynu. Firma svůj záměr zveřejnila na Mezinárodním strojírenském veletrhu v Brně (MSV). Podle generálního ředitele ArcelorMittal Ostrava Tapase Rajderkara huť bude moci navýšit export svých výrobků mimo Evropu. Aktuálně podnik exportuje asi polovinu své produkce. Modernizaci firma dokončí letos v listopadu.

Aroja představila na strojírenském veletrhu největší 3D tiskárnu na světě

Společnost Aroja ze Strážnice na Hodonínsku představila na Mezinárodním strojírenském veletrhu (MSV) novinku - největší 3D tiskárnu na světě. Dokáže vytisknout model o rozměru jednoho kubického metru. ČTK to řekl jednatel společnosti Jan Škopík. Podle něj má 3D tisk všestranné využití. Mezi zákazníky firmy jsou sklářské společnosti, slévárny nebo plastikářské firmy. Mezi zákazníky společnosti Aroja jsou často i architekti nebo designéři. Na zakázku si nechají vyrobit model domu, který projektují a mohou jej před realizací stavby ukázat zákazníkovi.

Ve Vesci začala stavba vědeckého centra Biocev za 2,85 mld Kč

Ve Vesci u Prahy začala stavba biotechnologického a biomedicínského centra Biocev za 2,85 mld Kč, které jdou převážně z fondů EU. Podle premiéra v demisi Jiřího Rusnoka vytvoří skvělé předpoklady pro spojení vědy a soukromého byznysu. Při slavnostním poklepání na základní kámen centra premiér řekl, že spatřuje silný a nevyužitý potenciál ve spolupráci veřejného a soukromého sektoru. Podle Rusnoka je Biocev mimořádný tím, že spojuje šest ústavů Akademie věd ČR a dvě excelentní fakulty Univerzity Karlovy do střediska, které se bude zabývat jak klasickým základním a aplikovaným výzkumem, tak výchovou mladých vědců a spolupracovat se soukromou sférou. Vědci se v novém výzkumném centru excelence budou zabývat například vývojem nových léčiv, zlepšením diagnostiky chorob, vývojem tkání pro poškozené orgány nebo vývojem přírodních antibiotik. Centrum by ve Vestci mělo vyrůst do dvou let.

Hlavní líčení v Rathově kauze potrvá nejméně do února

Hlavní líčení v kauze exposlance Davida Ratha (dříve ČSSD) obžalovaného s dalšími deseti lidmi z korupce potrvá nejméně do února příštího roku. Krajský soud v Praze, který případ projednává, chce slyšet další svědky a znalce, přečíst listinné důkazy a přehrát mnohahodinové záznamy policejních odposlechů. Uvedla to mluvčí soudu Zuzana Steinerová. První část projednání byla nařízena do konce letošního října. Soudce Robert Pacovský nařídil na listopad čtyři dny jednání, na prosinec a leden vždy po 12 dnech a zbytek hlavního líčení zatím vychází na 4. až 7. února 2014. Jednání může i poté pokračovat. Pacovský kauzu projednává od počátku srpna. Zatím vyslechl všech 11 obžalovaných a řadu svědků. Nechal také přehrát videozáznam z Rathova zadržení loni v polovině května a z některých domovních prohlídek. Zbývá řada svědků a také výslechy znalců.

Stíhání Musely a Sýkory v kauze MUS trvá

Bývalý náměstek ministra průmyslu Robert Sýkora a zbrojař Pavel Musela jsou i nadále stíháni v souvislosti s privatizací Mostecké uhelné (MUS). Žalobce z olomouckého vrchního státního zastupitelství Petr Šereda zamítl v těchto dnech jejich stížnosti proti obvinění. Oběma hrozí až pět let vězení. Podle žalobce jejich stíhání souvisí s rozhodováním vlády o prodeji akcií MUS. Sýkora měl podle obvinění přijmout finanční úplatek formou převedení peněžní částky na účet, kterým disponoval ve Švýcarsku. Podle Šeredy šlo o úplatek ve výši 85.000 dolarů, což v té době činilo necelé tři miliony korun. Úplatek mu měl podle žalobců předat zbrojař Pavel Musela. Žalobci v kauze MUS nyní vedou jedno společné řízení. Kromě Musely a Sýkory jsou v něm stíhání ze zneužití informace a postavení v obchodním styku také bývalí manažeři a vlastníci dolů Antonín Koláček, Marek Čmejla, Jiří Diviš, Oldřich Klimecký a Petr Kraus. Policie je podezřívá, že z MUS vyvedli 150 milionů dolarů, tedy přes tři miliardy korun, které využili na nákup akcií MUS.

Policie navrhuje obžalovat čtyři lidi kvůli ovlivňování fotbalu

Policisté z Útvaru odhalování korupce a finanční kriminality navrhli dvěma státním zastupitelstvím obžalovat čtyři muže kvůli údajnému ovlivnění zápasů první fotbalové ligy. Sdělil to mluvčí útvaru Jaroslav Ibehej. Kriminalisté podle něj ukončili vyšetřování dvou případů. V prvním případu policisté navrhli Okresnímu státnímu zastupitelství Praha-západ obžalovat tři muže. Jeden z nich je rozhodčí, který podle mluvčího dostal nabídku 200 tisíc korun za to, že ovlivní jeden z ligových zápasů ligy v sezoně 2011/12. Druhý případ směřuje k sezoně 2012/13. Kriminalisté navrhují státnímu zástupci v Příbrami obžalovat muže, který podle nich nabídl fotbalistovi úplatek 50 tisíc korun, aby úmyslně špatnou hrou ovlivnil utkání.

Okradený válečný veterán dostal od ministerstva nové medaile

Veterán Vasil Korol, kterému v létě zloději ukradli jeho válečná vyznamenání, dostal nové medaile. Předali mu je zástupci ministerstva obrany a Československé obce legionářské. Jednadevadesátiletý Korol se za druhé světové války účastnil bojů u Kyjeva i karpatsko-dukelské operace, v které přišel o ruku. Za své hrdinství byl vyznamenán mnoha vojenskými vyznamenáními, loni mu byl propůjčen Řád Bílého lva. Zloději Korolovi medaile ukradli na konci června přímo v domově pro válečné vysloužilce, do jeho pokoje se dostali pod záminkou opravy toalety. Zloději zatím nebyli dopadeni.

Národní galerie dostala čtyři žádosti o vydání církevního majetku

Národní galerie (NG) v Praze eviduje dosud v rámci vyrovnání státu s církvemi žádosti od čtyř subjektů o vydání majetku. Všechno jsou movité památky, mezi žádostmi není žádná, která by se týkala nemovitosti. Podle informací ČTK se tedy zatím žádosti netýkají ani Šternberského paláce na Hradčanech, jednoho ze sídel sbírek NG. Bývalý ředitel NG Vladimír Rösel na takovou možnost upozorňoval ve své koncepci. Z děl, která dnes spravuje NG, se spekuluje například o vydání stěžejního díla Mistra vyšebrodského oltáře, devíti deskových maleb z poloviny 14. století. Cisterciáci z Vyššího Brodu, kteří se o ně již dříve neúspěšně soudili, by ale dílo zřejmě ponechali v NG jako zmíněnou dlouhodobou zápůjčku. Pravděpodobně nejvýznamnější položkou v oblasti kulturního dědictví, které se restituce bude týkat, je kostel svatého Jana Nepomuckého na Zelené hoře ve Žďáru nad Sázavou. Již v červnu o něj požádalo brněnské biskupství.

Festival Devět bran uctí památku filmaře Jiřího Krejčíka

V pražském Divadle Komedie začne podzimní část 14. ročníku festivalu Devět bran. Je náhradou za letní část, která se měla uskutečnit v Divadle pod Palmovkou, avšak musela být kvůli poškození této scény povodněmi zrušena. Přehlídka uctí památku vynikajícího režiséra Jiřího Krejčíka, který v srpnu zemřel. Uvede jeho snímky Půlnoční mše a Božská Ema. Festival je letos věnován slovenské židovské kultuře. Do 13. října nabídne koncerty, filmové projekce a divadelní představení. Prezentovat se bude například bratislavský divadelní soubor Astorka Korzo´90 s představením Franze Kafky Zámek. V hudební části vystoupí Kaschauer Klezmer Band, dále romský hudebník Mario Bihári a skupina Bachtale Apsa.

Slovenské národní divadlo přiveze do Prahy Verdiho Rigoletta

Opera Slovenského národního divadla z Bratislavy vystoupí 12. října na jevišti Státní opery v Praze. Uvede Verdiho Rigoletta pod taktovkou dirigenta Friedricha Haidera. Slavná opera je nejnovější inscenací operního souboru slovenské první scény, v Bratislavě měla premiéru teprve 4. října. Za její originální scénickou podobou stojí operní režisér a intendant Státního divadla v Chotěbuzi Martin Schüler. Opera Slovenského národního divadla hostovala v Praze mnohokrát, tentokrát to však bude historicky poprvé na jevišti Státní opery.

Rozhlasové Minutové hry jsou nyní k vidění jako komiks

Dvanáct krátkých rozhlasových her, které vznikly v uplynulém roce v rámci projektu Minutové hry, získalo nově podobu komiksu. Vytvořilo je dvanáct osobností české komiksové scény a dalších oblastí vizuálního umění. Představeny budou od 8. října na výstavě v brněnské kavárně Trojka a od 10. října v pražském café V lese. Nové zpracování minutových her vzniklo ve spolupráci s projektem Komixxx.cz. Český rozhlas zahájil projekt Minutové hry před rokem. Jde o krátká rozhlasová díla obvykle v délce od jedné do dvou minut. Aktuálně je vysílá stanice Vltava a Dvojka a dostupné jsou také on-line na webu http:// min utovehry.cz.

Soutěž o nejlepší frgál v Karlovicích vyhrál tvarohový z Leskovce

Tvarohový frgál Zdenky Pončíkové z Leskovce zvítězil v soutěži o nejlepší valašský frgál, která se konala ve Velkých Karlovicích na Vsetínsku. Akce byla součástí třídenního Karlovského gastrofestivalu, letos se konala již 12. rokem. Valašský frgál by na konci roku měl získat evropskou ochrannou známku. Porotci ochutnali rekordních 98 koláčů, o 15 více než loni. Novinkou byl frgál bezlepkový a dýňový, řekl šéf poroty Ladislav Frgal. Frgály dodaly do soutěže amatérské i profesionální kuchařky, jejich výtvory poté mohli ochutnat návštěvníci gastrofestivalu.

Zoo v Hodoníně má jako jediná v ČR chovný pár bílých lvů

Zoologická zahrada v Hodoníně má chovný pár vzácných lvů jihoafrických, kterým se pro barvu jejich srsti přezdívá bílí. Je jedinou zoo v zemi, která je chová. Narození mláďat očekávají chovatelé přibližně za dva roky, řekla mluvčí zahrady Bohuna Mikulicová. Pár tvoří desetiměsíční lev, jehož si zoo přivezla letos v srpnu z Jihoafrické republiky. Stejně starou partnerku přivezli chovatelé v uplynulých dnech ze zoo v polském Borysewu. Lev jihoafrický je nápadný nejen světlou barvou srsti, ale i bohatou hřívou, která sahá až k jeho slabinám. Vedení zoo předpokládá, že se šelmy stanou velkou atrakcí pro návštěvníky.

Sport:

Česká tenistka Petra Kvitová si potřetí v kariéře zahraje na Turnaji mistryň. Oznámila to Ženská tenisová asociace WTA. Kvůli zranění ramena naopak v Istanbulu, kde se osm nejlepších hráček sezony představí od 22. do 27. října, bude chybět světová trojka Ruska Maria Šarapovová.

Fotbalová asociace ČR potvrdila, že mezi hráči, s nimiž zahájila disciplinární řízení kvůli sázkařské aféře, je i teplický obránce David Jablonský, jako jediný z fotbalistů aktuálně působících v první lize. Seznam hráčů se shoduje s tím, který v minulém týdnu zveřejnil server aktuálně.cz. Asociace rovněž odmítla, že by s hráči zahájila řízení protiprávně s tím, že k případu přistupuje ještě podle bývalého disciplinárního řádu platného do 30. června letošního roku.

Fotbalová reprezentace se bude muset v závěrečných dvou zápasech kvalifikace mistrovství světa na Maltě a v Bulharsku obejít bez kapitána Tomáše Rosického. Záložník Arsenalu se omluvil na přání svého klubu, protože není úplně fit. Dočasný trenér národního týmu Josef Pešice místo něj povolal sparťana Bořka Dočkala.

Vedení Příbrami podle informací ČTK odvolalo trenéra Františka Straku, který v úvodních deseti kolech první fotbalové ligy získal s týmem jen osm bodů. Nahradit by ho měl bývalý kouč Brna Petr Čuhel. Zástupci dvanáctého celku tabulky se oficiálně vyjádří na úterní tiskové konferenci.

Krasobruslař Tomáš Verner vstoupil skvěle do olympijské sezony. Sedmadvacetiletý český reprezentant o víkendu ovládl Memoriál Ondreje Nepely a navíc si vytvořil nový osobní rekord. Po předešlých dvou nevydařených sezonách věří, že bude opět bojovat o nejvyšší umístění a na hrách v Soči se s kariérou rozloučí úspěchem.

Český útočník Radek Dvořák rozhodl v nedělním utkání NHL svým druhým gólem v sezoně o výhře Caroliny 2:1 nad Philadelphií. Šestatřicetiletý hokejista, který získal smlouvu teprve dva dny před startem soutěže, byl vyhlášen druhou hvězdou utkání.

Hokejisté Pardubic zvítězili v 10. kole Tipsport extraligy na ledě mistrovské Plzně 5:4 po samostatných nájezdech a posunuli se do čela tabulky o skóre před pražskou Slavii, Kometu Brno a Třinec. Dosud vedoucí Slavia prohrála právě na ledě Třince 2:3 a Kometa zvítězila v Litvínově 4:1.

Tenistka Karolína Plíšková se rozloučila s turnajem v Linci v prvním kole. Jednadvacetiletá Češka vypadla s někdejší vítězkou Roland Garros Francescou Schiavoneovou z Itálie, které podlehla 5:7 a 2:6.

České stolní tenistky získaly na mistrovství Evropy v rakouském Schwechatu v soutěži družstev bronzové medaile. V semifinále podlehly 1:3 na zápasy Německu, jediný bod získala nejzkušenější členka výběru Renata Štrbíková. Muži prohráli na turnaji i druhý zápas a sestoupili z elitní divize.

Družstvo českých stolních tenistů prohrálo na mistrovství Evropy utkání o 11. místo s Polskem 1:3 a skončilo v elitní divizi poslední.

Český motocyklový jezdec Karel Hanika se stal o víkendu ve španělském Albacete mistrem Evropy ve třídě Moto3. Vítěz letošního seriálu Red Bull Rookies Cup porazil v dramatickém závodu o 0,086 sekundy druhého Bryana Schoutena z Nizozemska. Třetí skončil Australan Remy Gardner, syn exmistra světa Wayna Gardnera.

Počasí:

V noci bude místy jasno, jinak zataženo nízkou oblačností nebo mlhy. Ochladí se na 9 až 5 stupňů, Taky zítra čekáme zpočátku zataženo nízkou oblačností nebo mlhy, postupně většinou slunečno. Teploty 14 až 18 stupňů, při nízké oblačnosti jen kolem 12ti a na horách 9 st.