Zprávy

0:00
/
0:00

Prezident Zeman: Česko podcenilo technické vzdělání

Česká republika podle prezidenta Miloše Zemana podcenila technické vzdělání. Právě jeho podpora by přitom mohla pomoci zaměstnanosti. Zeman to řekl při setkání s členy moravskoslezského zastupitelstva, kterým zahájil svou třídenní návštěvu Moravskoslezského kraje. Severní Morava a Slezsko je regionem s druhou nejvyšší nezaměstnaností v zemi, která v srpnu dosáhla 9,7 procenta. Kvůli plánovanému uzavření Dolu Paskov se navíc očekává její zvýšení. Prezident připomněl, že během své návštěvy se podívá také do úspěšných podniků jako jsou například Vítkovice Machinery Group nebo automobilka Hyundai.

Zeman podle Štěcha nebude vetovat aktuální zákonná opatření

Prezident Miloš Zeman nebude podle předsedy Senátu Milana Štěcha (ČSSD) vetovat zákonná opatření k daním, zvýšení plateb za státní zdravotní pojištěnce a veřejným zakázkám, která má horní komora projednávat příští týden. Štěch to řekl po schůzce s hlavou státu. K nejdiskutovanějším ze čtyř opatření patří návrhy úprav daní z příjmů a z nabytí nemovitostí, které jsou nutné v návaznosti na nový občanský zákoník. Původní předlohy Senát počátkem září odmítl. Důvodem bylo mimo jiné kontroverzní daňové zvýhodnění investičních fondů a osvobození dividend a podílů na zisku od daní z příjmů už od příštího roku. Vláda Jiřího Rusnoka proto normy upravila v duchu připomínek horní komory. Žádné potíže by v Senátu nemělo mít zvýšení platby za státní pojištěnce o 4,7 miliardy korun od příštího roku a zachování limitu pro veřejnou zakázku malého rozsahu u stavebních prací na třech milionech korun kvůli čerpání peněz z EU.

S prezidentem poletí na Ukrajinu přes sto českých podnikatelů

Na pracovní cestu na Ukrajinu, kterou má Miloš Zeman naplánovanou na říjen, poletí s prezidentem více než sto českých podnikatelů. Tyto cesty jsou jednou z forem podpory tuzemských podnikatelů. Prezident Zeman to řekl v Ostravě. Ještě před Ukrajinou prezident s podnikateli navštíví Izrael, od svého nástupu do funkce už byl na Slovensku, v Rakousku, Polsku a Německu. Zdůraznil, že podnikatelé už v dané zemi musí mít nějakého partnera. Prezident nebo jiní politici pak asistují při podpisu smluv. Minulý týden prezident na svém profilu na sociální síti Facebook napsal, že bude chtít po podnikatelích, kteří ho budou doprovázet na cestách, aby přispěli na uhrazení státního dluhu. Dnes ve Vítkovicích neuvedl, zda na tom trvá. Nadační fond na splácení státního dluhu představil Zeman v červnu Každý měsíc až do března 2018 do něj vloží 60.000 korun, tedy třetinu svého platu. Chce tak motivovat lidi s vyššími příjmy, aby se na krácení státního dluhu podíleli.

Šlouf ještě do voleb zváží odchod od zemanovců

Lobbista Miroslav Šlouf, kterého vedení Strany práv občanů - zemanovci (SPOZ) vyškrtlo z čela pražské kandidátky, ještě do voleb zváží, zda ze strany vystoupí. Následovat by ho prý mohli i další spolustraníci. Záležet bude na tom, jak se vedení SPOZ postaví k jeho požadavku, aby byl po volbách svolán mimořádný volební sněm. Šlouf se s vedením strany, kterou založil, rozkmotřil kvůli sestavení pražské kandidátky. Předsednictvo strany ho z jejího čela odstranilo a zcela ji změnilo podle svých představ. Na přístup vedení zemanovců si stěžovali i někteří členové strany z Plzeňského a Královéhradeckého kraje.

Rada seniorů vyzvala důchodce, aby nevolili bývalou koalici

Rada seniorů České republiky doporučila důchodcům, aby šli k volbám a nehlasovali pro strany bývalé vládní koalice. Na společné tiskové konferenci se zástupci ČSSD organizace také informovala o podepsání dohody se sociální demokracií o nápravě legislativy uplynulých let. Předseda Rady seniorů ČR Zdeněk Pernes oznámil uzavření dohody se sociální demokracií o nápravě "zdevastované legislativy" uplynulých pravicových vlád. Dává se tím prý určitá naděje seniorům, že pokud volby vyhraje ČSSD, bude se jim žít lépe. Česká republika je podle nové studie vzniklé za podpory OSN 25. nejlepším místem k životu pro seniory na světě. Studie posuzovala celkem 91 států.

Česká ekonomika loni klesla méně, než se uvádělo

Česká ekonomika loni klesla méně, než se dosud uvádělo. Hrubý domácí produkt (HDP) se snížil o 0,9 procenta, zpřesnil Český statistický úřad. Dosud na základě omezeného souboru ukazatelů uváděl pokles o 1,2 procenta. Pro letošní druhé čtvrtletí statistici druhým zpřesněním potvrdili mezičtvrtletní růst ekonomiky o 0,6 procenta a meziroční pokles o 1,3 procenta. V letošním druhém čtvrtletí se tak česká ekonomika po poklesu v šesti čtvrtletích po sobě dostala z recese.

ČSÚ: Deficit veřejných financí loni stoupl na 4,43 procenta HDP

Deficit veřejných financí loni stoupl na 4,43 procenta hrubého domácího produktu z předloňských 3,2 procenta. Uvedl to Český statistický úřad. Zveřejněné číslo je součástí notifikace vládního deficitu a dluhu, které předkládá Evropské komisi každá členská země Evropské unie dvakrát do roka. Ještě v březnové notifikaci uváděli statistici deficit za loňský rok 4,4 procenta a za předloňský 3,25 procenta. Důvodem loňského nárůstu bylo jednorázové zaúčtování církevních restitucí a úpravy v čerpání fondů EU. Bez těchto vlivů by byl loni deficit veřejných financí podle dřívějších informací ČSÚ pod EU požadovanou tříprocentní hranicí.

Ekologické investice v Česku loni vzrostly o tři procenta

Investice do ochrany životního prostředí v Česku loni vzrostly o tři procenta na 25,6 miliardy korun. Zatímco podniky své ekologické investice mírně omezovaly, stát je naopak zvýšil. Nejvíce se investovalo do nakládání s odpadními vodami, na které směřovalo takřka 12 miliard korun. Údaje zveřejnil Český statistický úřad. Podniky loni daly do ekologických investic 13,2 miliardy korun, což byla meziročně zhruba o miliardu méně. Veřejný sektor investoval loni 12,4 miliardy korun, meziročně bezmála o dvě miliardy více. Zhruba 40 procent veřejných výdajů pocházelo z vlastních zdrojů a rozpočtů, přibližně 5,7 miliardy představovaly dotace, z toho více než polovina ze zahraničí. Především na velkých projektech v oblasti čištění odpadních vod se finančně významně podílí Evropská unie. Prostřednictvím úvěrů a půjček byly financovány projekty za 1,2 miliardy Kč.

ČR vyhrála arbitráž o zhruba 1,8 mld. Kč s německým developerem

Česká republika zvítězila v arbitráži s německým developerem ECE. Ten se domáhal náhrady škody zhruba 1,8 miliardy korun s úroky kvůli údajnému zmaření investice do výstavby obchodního centra Galerie Liberec. Na internetu o tom informovalo ministerstvo financí. Investor bude České republice muset uhradit většinu nákladů na právní zastoupení a vedení arbitráže, uvedlo MF. Společnost ECE Group požadovala náhradu kvůli rozhodnutí ministerstva pro místní rozvoj ohledně plánované stavby obchodně-společenského centra Galerie v Liberci. Ministerstvo zrušilo územní rozhodnutí pro výstavbu poté, co uznalo námitky nizozemské firmy Multi Development, že se nestala účastníkem stavebního řízení. Spor patří do série arbitráží, které se MF ještě za ministra financí Miroslava Kalouska podařilo vyhrát. Naposledy Česká republika vyhrála loni v červnu arbitráž o necelé čtyři miliardy korun s německou společností InterTrade Holding.

ČTÚ: Všech pět uchazečů splnilo formální podmínky pro aukci LTE

Všech pět uchazečů přihlášených do aukce kmitočtů pro rychlé mobilní sítě LTE splnilo formální požadavky pro účast ve výběrovém řízení. Český telekomunikační úřad bude návazně zkoumat, zda uchazeči splnili i další stanovené podmínky. ČTÚ to uvedl v tiskové zprávě. Vlastní elektronická aukce kmitočtových úseků a přiřazení konkrétních kmitočtových bloků úspěšným účastníkům aukce se podle ČTÚ uskuteční ještě do konce tohoto roku. Rozhodnutí o přídělu rádiových kmitočtů by pak ČTÚ měl vydat na začátku roku 2014 poté, co úspěšní uchazeči uhradí cenu za vydražené spektrum. Do aukce se vedle současných operátorů T-Mobile, Vodafone a Telefóniky přihlásila společnost Tasciane ze skupiny KKCG Karla Komárka a Revolution Mobile, která vznikla přejmenováním PPF Mobile Sevices po jejím prodeji řediteli Tomáši Budníkovi. Samotná PPF se rozhodla aukce neúčastnit kvůli tomu, že by v příštích 15 letech fakticky nemohla koupit některého z mobilních operátorů.

Na zateplení domů půjde až 1,5 miliardy korun

Na energetické úspory v budovách, zateplení i stavby nových rodinných domů, se může čerpat až 1,5 miliardy korun z takzvaného autovrakového účtu. Ministerstvo životního prostředí může využít peníze, které pocházejí z poplatků na ekologickou likvidaci autovraků, na snižování energetické náročnosti budov, konkrétně pro program Nová zelená úsporám. Z autovrakového fondu se tak možnost čerpání prodlouží o rok, a to do 31. prosince 2014. Ministr životního prostředí Tomáš Jan Podivínský podepsal s Antonínem Šípkem ze Sdružení automobilového průmyslu a Jaroslavem Tunklem ze Svazu dovozců automobilů dodatek k již dříve uzavřenému memorandu. Podivínský nedávno neúspěšně jednal s premiérem Jiřím Rusnokem o převodu dalších tří miliard korun z národních zdrojů pro Novou zelenou úsporám.

Ministr dopravy odvolal šéfy silnic, vodních cest, drážního úřadu

Ministr dopravy v demisi Zdeněk Žák odvolal šéfa Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) Davida Čermáka, šéfa Ředitelství vodních cest (ŘVC) Jana Skalického a ředitele Drážního úřadu Pavla Kodyma. Novým ředitelem ŘSD se má stát Pavel Kočica, ředitelství vodních cest povede Lubomír Fojtů a Drážní úřad Jiří Hanuš, řekl Žák České televizi. Dosud největší personální obměnu prosadil Žák v Českých drahách, které krátce po jeho nástupu opustil management v čele s dlouholetým generálním ředitelem Petrem Žaludou. Ministr v demisi se rovněž netají snahou provést personální změny v další státní organizaci - Správě železniční dopravní cesty a spekuluje se rovněž o možném odvolání ředitele Řízení letového provozu Jana Klase.

Novým generálním ředitelem automobilky Tatra je Petr Karásek

Novým generálním ředitelem kopřivnické automobilky Tatra je devětačtyřicetiletý Petr Karásek. V podniku působil od července jako konzultant s úkolem provést hloubkovou analýzu podniku a navrhnout vizi budoucnosti Tatry. Jako generální ředitel má za úkol prosadit Tatru celosvětově jako unikátního výrobce užitkových vozů do terénu, informoval mluvčí automobilky Andrej Čírtek. Pozice generálního ředitele byla v Tatře volná od konce července po odchodu Ronalda Adamse. "Petra Karáska čeká nelehký úkol restrukturalizovat Tatru a nasměrovat ji k prosperitě. Jsme s Jaroslavem Strnadem přesvědčeni, že je pro tuto roli výborný kandidát," uvedl za majitele René Matera. Vlastníkem automobilky je od letošního března společnost Tatra Trucks, která patří českým podnikatelům Strnadovi a Materovi. Firma získala Tatru v dražbě, kam se automobilka dostala kvůli dluhům.

Lázně Dolní Lipová končí předčasně sezonu

Lázně Dolní Lipová na Jesenicku, kam jezdí hlavně lidé trpící kožním onemocněním, musejí kvůli své ekonomické situaci ukončit v polovině října předčasně sezonu. Vedení se zároveň rozhodlo, že propustí všech 44 stálých zaměstnanců. Lázním ubyli pojištěnci, počet pacientů se snížil až o 70 procent. Osud lázní s dvousetletou historií zůstává nejistý, vedení se bude snažit získat investora. Podle starosty obce Lipová - lázně Lubomíra Žmolíka je to rána pro tamní zaměstnanost, dotkne se podle něj celých rodin. Existenční problémy trápí i další lázně v tuzemsku. Příčinou je nový indikační seznam, který lázeňskou péči omezil. Lázním klesly příjmy od zdravotních pojišťoven, počty léčených, počty zaměstnanců i jejich platy. Problémem se v polovině září zabýval se zástupci lázní a odbory ministr zdravotnictví Martin Holcát. Slíbil jim, že projedná se zdravotními pojišťovnami navýšení platby za ošetřovací den, a to zejména na příští rok. Více peněz by mohly lázně dostat už i letos.

Vinaři z ČR získali na MUNDUS vini v Německu 4 zlaté a 4 stříbrné

Vinaři z Česka získali na soutěži MUNDUS vini v Německu čtyři zlaté a čtyři stříbrné medaile. Zlatou získalo například vinařství Arte vini nebo Bohemia Sekt. V soutěži bylo letos 21 firem z ČR, z nichž třetina získala medaili. V tiskové zprávě to uvedl Vinařský fond. Zlatou medaili na MUNDUS vini získalo například vinařství Arte vini za Veltlínské zelené, moravské zemské víno 2012. Další zlatou z Německa veze Bohemia Sekt za Bohemia Sekt Prestige Chardonnay brut 2011, Vinařství U Dvou lip za Tramín červený, pozdní sběr 2011 a Znovín Znojmo za Ryzlink rýnský, ledové víno 2012. Hodnocení vín na MUNDUS vini je podle odborníků přísné. Stříbrnou medaili získává víno s bodovým ziskem nad 85 bodů, zlatou nad 90 a velkou zlatou nad 95 bodů.

Při výbuchu nádrže benzínky na D8 u Prahy zemřel člověk

Na dálnici D8 nedaleko Zdib u Prahy odpoledne vybuchla nádrž benzinové stanice. Tlaková vlna odhodila a zabila jednoho údržbáře, který právě na nádrži pracoval. Uvedli to mluvčí středočeské záchranky Tereza Vojtová a mluvčí středočeské policie Jakub Vinčálek. Nádrž vybuchla kolem 15:00 na benzinové stanici Lukoil, na místě zasahovali hasiči, záchranáři i policie. Dálnice je ve směru na Teplice uzavřena. Policie odklání dopravu přes výjezd na Březiněves, zpět se řidiči vracejí u nájezdu na Zdiby. Doprava z dálnice bude odkloněna do té doby, než bude možné bezpečně projet.

Soud zprostil exšéfa Tatry Adamse obžaloby z korupce

Brněnský městský soud zprostil bývalého šéfa automobilky Tatra Kopřivnice Ronalda Adamse obžaloby z korupce. Hrozilo mu až pět let vězení za to, že údajně nabídl úplatek 20 milionů korun někdejšímu náměstkovi ministryně obrany Martinu Bartákovi. Barták měl za to firmě zajistit lukrativní zakázku. Podle soudkyně Šárky Dufkové se trestný čin nestal. Nepodařilo se jej prokázat. Verdikt zatím není pravomocný. Státní zástupce se proti němu může odvolat ke Krajského soudu v Brně. Adams vinu od počátku popírá. O Bartákovi, který jej obvinil z korupce, otevřeně řekl, že je lhář a vše si vymyslel, aby znesnadnil objasňování jiných událostí, které jsou s ním spojeny. U ostravského soudu čelí Barták obžalobě v jiné kauze, kdy prý žádal o úplatek. Brněnský případ se týká společného jednání Adamse s Bartákem na zbrojařském veletrhu Idet v roce 2009. Podle policie se Adams snažil úplatkem 20 milionů u Bartáka dosáhnout toho, aby ministerstvo rozšířilo zakázku pro Tatru Kopřivnice a nechalo si u firmy vyrobit 500 vozidel za zhruba půl miliardy korun.

Pancová přišla k soudu poprvé bez pout, vrátila pas

Bývalá ředitelka nemocnice v Kladně Kateřina Pancová obžalovaná v kauze exposlance Davida Ratha (dříve ČSSD) přišla k soudu poprvé bez pout a v doprovodu advokáta. Dosud ji vodila vězeňská eskorta, protože byla vazbě, odkud ji soud minulý týden po více než 15 měsících propustil. Pancová také odevzdala soudci cestovní pas, což byla jedna z podmínek propuštění. Pancovou doprovodil k soudu její advokát Tomáš Sokol. Cestovní doklad musela odevzdat proto, že důvodem vazebního stíhání byla obava z jejího útěku do zahraničí. Ve vazbě zůstává její přítel, bývalý poslanec a šéf středočeské pobočky Všeobecné zdravotní pojišťovny Petr Kott a exhejtman Rath.

V Libanonu asi našli pohřešovaného Čecha

Libanonská policie zřejmě našla českého turistu, který byl pohřešován od minulého týdne, když se ztratil během výletu do těžce přístupného údolí na severu země. Libanonský list The Daily Star napsal, že muž je zřejmě mrtev. Tělo šestačtyřicetiletého turisty se podle zdroje listu našlo na stezce v údolí Kadíša. Pátrání po českém turistovi trvá od čtvrtka. Muž se ubytoval v hotelu, odkud se vydal na túru do posvátného údolí a ve středu večer poslal do hotelu několik textových zpráv s prosbou o pomoc.

V přerovském babyboxu byl odložen čerstvě narozený chlapec

Do babyboxu přerovské nemocnice v úterý odpoledne někdo odložil novorozeného chlapečka. Dítě je zdravé, váží 2,96 kilogramu a měří 50 centimetrů. V přerovské nemocnici se signál babyboxu rozezněl poprvé od jeho instalace v únoru 2010. Jde o 93. dítě odložené v síti babyboxů v Česku. ČTK o tom informovali zástupci nemocnice a iniciátor projektu Ludvík Hess. V Olomouckém kraji fungují nyní už čtyři babyboxy. Kromě Přerova jsou umístěny také v areálu šumperské nemocnice, olomoucké fakultní nemocnice a od letošního roku také v prostějovské nemocnici. Babyboxy mají i své odpůrce, včetně České neonatologické společnosti. Loni se proti nim postavil Výbor OSN pro práva dítěte. Podle něj odporují babyboxy pěti článkům Úmluvy o právech dítěte, například právu na totožnost, státní příslušnost a možnost znát své rodiče.

Z matematiky propadla u opravných maturit víc než půlka žáků

Z matematiky propadla u podzimních maturit víc než polovina studentů, oproti loňsku je to ale mírné zlepšení. Žáci se naopak pohoršili v češtině, letos jich propadla z mateřského jazyka čtvrtina. Vyplývá to z výsledků, které poskytlo centrum pro přípravu maturit Cermat. V matematice se neúspěšnost vyšplhala na 52,8 procenta, loni test v podzimním termínu nezvládlo 56 procent mladých. Naopak v češtině loni byla neúspěšnost v základní verzi 18 procent, kdežto letos 25 procent. Z angličtiny letos propadlo 26,7 procenta žáků, z němčiny, kde je každoročně vysoká neúspěšnost, pak 42,4 procenta.Celkový podíl neúspěšných studentů stejně jako konkrétní počet propadlíků ale Cermat letos na rozdíl od minulých let nesdělil. K podzimnímu termínu se přihlásilo přes 20.500 žáků.

Evžen Plocek by se mohl stát čestným občanem Jihlavy

Evžen Plocek, jenž se v dubnu 1969 v Jihlavě zapálil na protest proti nastupující normalizaci v tehdejším Československu, by se mohl stát in memoriam čestným občanem Jihlavy. Usilují o to představitelé jihlavské krajské pobočky Masarykovy demokratické akademie. Devětatřicetiletý Plocek je vedle Jana Palacha a Jana Zajíce považován za pomyslnou třetí pochodeň roku 1969. Zapálil se 4. dubna 1969 před sídlem jihlavského okresního výboru KSČ.Jeho čin byl nejméně znám a i dnes je mnohem méně připomínán oproti dvěma studentským předchůdcům. K připomínce výročí se chystá řada akcí. Ve středu 9. října se uskuteční na radnici veřejná diskuse na téma Plockův odkaz s historiky a představiteli města a kraje. Do konce roku by měl k setkání vyjít sborník. Amatérský film z Plockova pohřbu uvidí diváci letošního jihlavského festivalu dokumentárních filmů.

PIS turistickým balíčkem láká mimopražské české turisty do Prahy

Pražská informační služba (PIS) spustila kampaň, v jejímž rámci chce turistickým balíčkem zahrnujícím ubytování a vstupenky přilákat české mimopražské turisty. Kampaň nese název Nenechte Prahu jen Pražákům a nabízí turistům od 1. listopadu 2013 do 2. února 2014 výhodné ceny ubytování a vstupenek do Národní galerie a na Staroměstskou radnici. Novinářům to řekla ředitelka PIS Nora Dolanská. Nejlevnější varianta balíčku stojí 1100 korun pro dvě osoby. Podle Dolanské se projekt snaží jednak posílit tuzemskou turistiku v Praze - čeští turisté totiž tvoří pouhých deset procent všech návštěvníků Prahy. Druhým smyslem akce je vyplnit takzvané turistické meziobdobí a prodloužit pobyt turistů v Praze.

Zájemci si mohou v Mikulově prohlédnout téměř opravenou synagogu

Milovníci historie si mohou v neděli prohlédnout Horní synagogu v Mikulově, v níž bude po současné rekonstrukci od jara 2014 expozice o rabi Löwovi a židovské vzdělanosti na Moravě. Synagoga vznikla v 16. století a je cennou památkou. V modlitebně patrně působil i jeden z nejznámějších moravských zemských rabínů Jehuda ben Becalel - známý rabi Löw. Do Prahy odešel z tohoto místa po 20 letech a traduje se, že slavná legenda o Golemovi, jehož údajně stvořil, má své kořeny právě v moravském Mikulově. Nová výstava přiblíží Mikulov jako město, které bylo po staletí hlavním centrem Židů na Moravě. Obnova mikulovské synagogy je součástí projektu nazvaného 10 hvězd - Revitalizace židovských památek v ČR.

V Dubí otevřeli muzeum porcelánu

V Dubí na Teplicku otevřeli muzeum nazvané Dům porcelánu s modrou krví. Ukazuje kromě výrobků místní porcelánky proslavené "cibulákovým" vzorem i díla z 23 dalších míst z Česka i Německa. Dubí se tak připojilo k mezinárodnímu projektu Porcelánová cesta, který symbolicky spojuje místa v Bavorsku a Česku, kde se porcelán vyrábí nebo vyráběl. Dnes spojuje více než 40 míst a snaží se především o jejich vzájemnou propagaci. Výroba porcelánu v Dubí příští rok oslaví 150 let, v roce 1964 začal podnikatel Anton Tschinkel v Dubí vyrábět keramiku a po deseti letech přestavěl továrnu na výrobu porcelánu. Dnešní akciová společnost Český porcelán Dubí nabízí svým zákazníkům více než 660 tvarů v cibulovém provedení.

Šporcl představil album houslových legend a vyjede na turné

Poctou legendárním českým houslistům je nové album virtuosa Pavla Šporcla. Má název Mé houslové legendy a umělec s ním v listopadu vyjede na turné po desítce českých a moravských měst. Na novém CD Šporcl představuje skladby, jejichž autory jsou nejvýznamnější čeští housloví virtuosové období mezi Paganinim a Oistrachem, kteří v 19. a na počátku 20. století sbírali nejvyšší pocty v hudebních metropolích světa (New York, Londýn, Vídeň, Berlín, Mnichov, Praha, Charkov, Kyjev). "Ferdinand Laub, Jan Kubelík či Váša Příhoda byli prohlašováni za nejlepší virtuosy své doby, Otakar Ševčík působil jako vyhledávaný pedagog ve Vídni, v Rusku i Americe," podotkl na setkání s novináři v Praze Šporcl. Jedna z linií české houslové školy vede právě od Ševčíka přes jeho žáky Jaroslava Kociana a Václava Snítila až k Pavlu Šporclovi, který u nás patří k nejžádanějším umělcům klasické hudby.

V budově Akademie věd začíná výstava k výročí narození Wichterleho

Sté výročí narození slavného českého chemika Otto Wichterleho připomene výstava, která bude slavnostně zahájena v budově Akademie věd ČR. Wichterle (1913 až 1997) patřil k zakladatelům makromolekulární organické chemie, jeho objevy vedly k zásadnímu zdokonalení a celosvětovému rozšíření měkkých kontaktních čoček. Pro veřejnost bude výstava nazvaná Otto Wichterle v archivních dokumentech zdarma přístupná od středy do 31. října. Autoři výstavy představují Wichterleho nejen jako významného badatele, ale i pedagoga, akademika a mapují jeho životní osudy, jež ovlivnily společenské a politické události druhé poloviny 20. století. Wichterle se po válce podílel na reformě vysokoškolského studia chemie. V roce 1958 musel Wichterle po čistkách z vysoké školy odejít a Československá akademie věd mu umožnila pokračovat ve výzkumu makromolekulárních látek. Stal se ředitelem Ústavu makromolekulární chemie, i ten však musel v roce 1969 z politických důvodů opustit. Wichterle byl jedním z prvních signatářů dokumentu Dva tisíce slov. V akademii mu ale zakazovali cesty do zahraničí a hrozili neprodloužením smlouvy. Po roce 1989 se Wichterle stal prvním polistopadovým předsedou Československé akademie věd a podílel na její transformaci do Akademie věd ČR.

Neznámé Vláčilovy filmy uvede přehlídka v Praze

Neznámé filmy režiséra Františka Vláčila budou 3. října večer uvedeny v Městské knihovně v Praze. Asociace českých filmových klubů (AČFK) a Vojenský historický ústav tak zahájí přehlídku snímků známých filmařů z období jejich působení v Československém armádním filmu. Přehlídka má název Filmaři ve zbrani s je složena z pěti pásem krátkých a středometrážních titulů. Kromě tvorby Františka Vláčila připomene projekty Václava Hapla, Pavla Háši, Ivana Baladi a Vladimíra Síse. František Vláčil strávil v Československém armádním filmu celkem sedm let a toto působení mu vynahrazovalo absenci formálního filmového vzdělání.

Sport:

Na internetových stránkách Českého olympijského výboru www.olympic.cz z ačal volný prodej vstupenek na zimní olympijské hry v Soči. Ceny lístků se pohybují od 550 do 26.000 korun. V prodeji jsou nadále i zájezdové balíčky.

Dva fotbalisté se po 10. kole první ligy dostali do všech devíti sestav médií, z nichž se tvoří ideální jedenáctka All Stars. Plný počet hlasů získali teplický záložník Admir Ljevakovič a znojemský brankář Vlastimil Hrubý, který pomohl svému týmu čistým kontem proti Mladé Boleslavi k premiérové výhře v nejvyšší soutěži.

Mistryně světa v běhu na 400 metrů překážek Zuzana Hejnová je mezi desítkou nominovaných kandidátek na vítězství v anketě o nejlepší atletku světa podle mezinárodní federace IAAF. Papírovou favoritkou na prestižní ocenění je Jamajčanka Shelly-Ann Fraserová-Pryceová, mezi muži pak její krajan Usain Bolt, kteří získali na mistrovství světa v Moskvě tři zlaté medaile ve sprintech na 100, 200 a 4x100 metrů.

Petra Kvitová po triumfu v Tokiu vstoupila vítězně i do turnaje v Pekingu. Světová sedmička v druhém kole zdolala americkou tenistku Varvaru Lepchenkovou 2:6, 6:2, 6:0 a její další soupeřkou bude pátá nasazená Italka Sara Erraniová. Postoupil také Tomáš Berdych, vypadl naopak Lukáš Rosol, který podlehl prvnímu hráči žebříčku Novaku Djokovičovi 0:6, 3:6.

Hokejisté Lva Praha vyhráli v Kontinentální lize na ledě Vladivostoku 3:2 v prodloužení. Pražský tým přišel o výhru v normální hrací době 47 sekund před koncem, už po 21 sekundách nastaveného času ale rozhodl o dvoubodové výhře Lva nad nováčkem soutěže svým druhým gólem v zápase finský obránce Topi Jaakola.

Fotbalisté Dukly v dohrávce 10. kola první ligy remizovali 1:1 s Jabloncem. Pražané doma prodloužili sérii bez porážky na šest utkání. Duklu poslal do vedení v úvodu Španěl Romera, před pauzou vyrovnal Hubník. Severočeši jsou v tabulce na šestém místě, Dukla s bodovou ztrátou sedmá.

Vedení fotbalové Slavie nakonec nepodá protest proti výkonu sudího Libora Kovaříka v sobotním derby proti Spartě, i když je přesvědčeno, že svými verdikty poškodil červenobílé a hrubě ovlivnil výsledek utkání, které Letenští vyhráli 2:0. Vršovičtí ale podají podnět komisi rozhodčích a disciplinární komisi FAČR, aby upustily od trestu za druhou žlutou kartu pro vyloučeného kapitána Karola Kisela.

Čeští hokejoví útočníci Václav Nedorost a Lukáš Kašpar přispěli v KHL celkem třemi góly k vítězství Doněcku 6:1 nad Omskem. Sibiřský tým prohrál už šesté utkání za sebou, z toho třetí pod vedením českého kouče Miloše Říhy.

Hokejisté Slovanu Bratislava zvítězili v Kontinentální lize v Chabarovsku 5:2. K tříbodovému zisku slovenského celku přispěli i čeští hráči Tomáš Mojžíš a Tomáš Netík, kteří vstřelili po jedné brance.

Čeští gymnasté se na mistrovství světa v Antverpách neprobojovali do finále víceboje. Martin Konečný skončil v kvalifikaci třicátý, Daniel Radovesnický byl jednatřicátý. Postoupilo 24 závodníků, z první pozice olympijský vítěz a trojnásobný světový šampion Kohej Učimura z Japonska.

Počasí:

Bude jasno nebo polojasno, v severovýchodní polovině území přechodně oblačno. Teploty 8 až 12 stupňů, na horách kolem tří.