Zprávy

VZP koupí IZIP za 59 mil.Kč, za roční provoz dosud platila 72 mil.

Všeobecná zdravotní pojišťovna koupí za 59 milionů korun kontroverzní portál IZIP, přes který komunikuje VZP s pojištěnci. Šéf pojišťovny Zdeněk Kabátek to řekl v ČT s tím, že majetkem VZP se IZIP stane ke konci letošního roku. Provoz portálu bude pak stát pojišťovnu pět milionů ročně, nyní za provoz platí společnosti IZIP 72 milionů. Transakcí tak VZP do budoucna každý rok ušetří 67 milionů korun. Kabátkův postup schválila správní rada VZP, částka, za kterou VZP Portál koupí, je podle ředitele přiměřená. Za projekt IZIP dala VZP v průběhu deseti let téměř dvě miliardy korun, nepodařilo se jí ho ale plošně rozšířit. Elektronické zdravotní knížky, ve kterých mají pojištěnci záznamy o svém zdraví, nemocech a užívané léčbě, zůstávají zatím součástí aktiv společnosti IZIP, v níž VZP má 51 procent akcií. O řešení se podle Kabátka stále jedná.

Pražská policie při fotbalovém derby zadržela 82 lidí

Pražská policie v souvislosti se sobotním fotbalovým derby mezi Slavií a Spartou zadržela 82 lidí. Většinu kvůli přestupkům, 13 fanoušků je podezřelých z trestného činu propagace fašismu nebo výtržnictví. Policie také hledá fanouška, který hodil během zápasu mezi příznivce domácí Slavie dělbuch, a několik z přihlížejících tak lehce zranil. Na webu to oznámil mluvčí pražské policie Tomáš Hulan, upřesnil tak sobotní údaje. Policejní bezpečnostní akce podle mluvčího skončila až dnes půlhodinu po půlnoci. Policie fanoušky zadržela mimo jiné kvůli přestupkům zakrývání obličeje, používání nepovolené pyrotechniky nebo neuposlechnutí výzvy od policisty. Přímo na stadionu v Edenu museli po utkání policejní těžkooděnci bránit střetu příznivců Sparty a Slavie, kteří vběhli na hřiště.

V Neratovicích vjel rychlík na kolej proti stojícímu vlaku

V Neratovicích na Mělnicku vjel v sobotu večer rychlík na kolej proti stojícímu rychlíku. Pravděpodobně to způsobila lidská chyba. Po zastavení byly rychlíky od sebe více než sto metrů. Nikdo z cestujících nebyl zraněn. ČTK to sdělil mluvčí Drážní inspekce Martin Drápal. Ve stanici stál podle něj rychlík z Prahy do Turnova, rychlík z Tanvaldu do Prahy vjížděl kolem 20:00 do stanice kvůli poruše zabezpečovacího zařízení na pokyn přivolávací návěsti. Podle Drápala nejel větší rychlostí než 30 kilometrů v hodině. "Strojvedoucí tohoto rychlíku zastavil vlak bez použití rychlobrzdy provozním brzděním," doplnil mluvčí. Podobná událost se v polovině září stala v Brně-Chrlicích.

Při srážce autobus a auta v Opočně se zranilo pět lidí

V Opočně se v neděli odpoledne srazil osobní vůz s autobusem. Nehoda si vyžádala pět zranění, z toho jedno je těžké. ČTK to řekla mluvčí krajské policie Iva Kormošová. Všichni zranění skončili v nemocnici v Rychnově nad Kněžnou. Doprava v místě nehody byla asi hodinu řízena kyvadlově.

D1 je po nočních přerušovaných uzavírkách opět průjezdná

Nejfrekventovanější tuzemská dálnice D1 je po noční přerušované uzavírce v úseku mezi Loktem a Hořicemi opět průjezdná. Dálnice byla v noci opakovaně uzavřena kvůli výstavbě nového mostu na 71. kilometru. Uzavírka se obešla bez problémů. Šlo o letošní poslední úplnou uzavírku kvůli modernizaci D1, předtím byla silnice o víkendu přes noc uzavřena třikrát. Pokaždé to bylo kvůli bourání starých mostů přes D1. Zatím ani v jednom případě omezení nezpůsobila podle ministerstva dopravy podstatnou dopravní komplikaci. O opravě dálnice D1 rozhodlo ministerstvo předloni v červnu. Celá modernizace mezi Mirošovicemi na 21. kilometru a Kývalkou na 182. kilometru má stát asi 14 miliard korun, počítá se s využitím peněz z Evropské unie.

První blok elektrárny Temelín je po odstávce na plném výkonu

První blok Jaderné elektrárny Temelín byl po odstávce opět připojen k rozvodné síti, od nedělního dopoledne pracuje na plný výkon. Sdělil to mluvčí elektrárny Marek Sviták. Energetici museli v pátek v noci odpojit turbogenerátor, aby mohli vyvážit turbínu. Reaktor zůstal v provozu na třetinovém výkonu. Od pondělí, kdy skončila pravidelná odstávka pro výměnu paliva, má elektrárna jmenovitý elektrický výkon dvakrát 1055 MWe, dosavadní výkon tedy zvýšila o 80 MWe. Díky tomu má potenciál vyrobit za rok přibližně o 600.000 megawatthodin (MWh) elektřiny více. Na domácí spotřebě se Temelín podílí dvaceti procenty. Od začátku roku elektrárna Temelín vyrobila přes deset miliard kilowatthodin elektřiny.

Češi si koupili na slevových serverech letní dovolené za 700 milionů

Češi si na slevových serverech koupili letní dovolené v hodnotě 700 milionů korun, o pětinu víc než loni. Tři čtvrtiny prodaných zlevněných zájezdů připadají na tuzemsko. Ze zahraničních pobytů volili Češi na slevových serverech nejčastěji dovolené na Slovensku, v Itálii a Chorvatsku. Vyplývá to z údajů vyhledavače slev Skrz.cz a statistik slevových serverů. Délka prodaných zlevněných zahraničních pobytů se nejčastěji pohybovala mezi sedmi a deseti dny. Průměrná částka, za kterou Češi v průměru pořídili na slevových serverech zahraniční dovolenou, se pohybuje okolo 5100 korun. Podle průzkumu portálu Skrz.cz lidé reklamují na slevových serverech asi tři procenta zájezdů, 85 procent zákazníků je se zájezdy koupenými se slevou spokojeno.

V Česku se prosazuje trend sociálních kaváren

Nejen kvalitní kávu, ale také pomoc lidem, kteří mají ztížené podmínky při vstupu na trh práce, nabízí tzv. sociální kavárny. Na fungování takových podniků se mimo jiné podílí například zaměstnanci se sluchovým postižením či lidé pečující o nemocného příbuzného. Kavárny se sociálním rozměrem spolu s dalšími podniky nabídnou od pondělí do pátku doprovodný program k akci Prague Coffee Festival, která se uskuteční 5. října. Provoz sociálních kaváren podporují dotace z Evropské unie, o které lze od roku 2009 požádat v rámci tzv. sociálního podnikání. Do projektu se zapojují například Tichá kavárna v Praze 8, která zaměstnává osoby se sluchovým postižením. V rámci festivalu se představí také Naše kavárna v Thomayerově nemocnici v Praze, která nabízí práci maminkám, které mají dlouhodobě hospitalizované děti na jednotce intenzivní péče. Programy v českých kavárnách se spolu s akcí Prague Coffee Festival uskuteční v souladu s mezinárodním dnem kávy, který připadá na 1. října.

Brněnská Husa na provázku oslavila 45 let

Brněnské divadlo Husa na provázku oslavilo devítidenním festivalem nazvaným Divadlo v pohybu 45 let své existence. Akce s podtitulem Duha v Brně v neděli skončila, většina představení byla vyprodaná. Divácky nejnavštěvovanější akcí byl úvodní dvanáctihodinový blok Den extáze v Domě umění a Domě pánů z Fanalu, který nabídl průřez tvorbou divadla a zúčastnily se jej nejvýznamnější osobnosti s Husou spjaté. Přehlídka představení divadla se konala kromě tradičních prostor na Zelném trhu také v pavilonu Anthropos a ve vile Tugendhat. Soubor Husy na provázku hrál poprvé v březnu 1968 v Procházkově síni. Prvními členy byli profesionální hudebníci, herci a studenti uměleckých škol, zejména posluchači JAMU. První festivalová akce pod názvem Divadlo v pohybu se konala roku 1973.

Brněnský sbor vstoupil do sezony třemi zahraničními turné

Český filharmonický sbor Brno vstoupil do nové sezony třemi zahraničními turné. Zpíval na festivalech v Německu a Francii, stejně jako ve vyprodaných sálech v Bernu a Budapešti. V Berlíně pak vystoupil s tamní slavnou filharmonií. ČTK to oznámil tajemník sboru Ladislav Chmelík. První cesta mířila už koncem srpna na festival v Eberbachu v Německu, kde zaznělo Rekviem Giuseppa Verdiho. Odtud se sbor vydal do jižní Francie, kde vystoupil na dvou letních festivalech. Začátkem září koncertoval ve Švýcarsku. S bernskými symfoniky provedl dvakrát Missu solemnis Ludwiga van Beethovena. Ze Švýcarska odjel Český filharmonický sbor Brno do Berlína, kde s dirigentem Simonem Rattlem a Berlínskou filharmonií zpíval dvakrát Janáčkovu Glagolskou mši. Ve druhém zářijovém týdnu pak sbor spojil síly s Budapešťským festivalovým orchestrem a pod taktovkou Ivána Fischera zazpíval Rekviem Antonína Dvořáka.

V Ostravě začal Svatováclavský hudební festival

V Ostravě začal Svatováclavský hudební festival, který se zaměřuje na duchovní hudbu. Na zahájení v ostravském kostele Panny Marie Královny zaznělo oratorium Eliáš Felixe Mendelssohna. Celkem nabídne 35 koncertů v 18 obcích Moravskoslezkého kraje. ČTK to za pořadatele akce řekla Andrea Fajkusová. Festival, který potrvá do 28. října, slibuje podle organizátorů řadu uměleckých osobností a předních souborů nejen z Česka, ale i z dalších deseti zemí. "Z dlouhé řady zvučných jmen se návštěvníci festivalu mohou těšit například na světově uznávanou harfistku Janu Bouškovou, izraelského violoncellistu Gavriela Lipkinda, francouzského flétnistu Philippa Bernolda nebo polského kytaristu Marcina Dyllu," uvedla Fajkusová.

V Hradci začal divadelní festival Čekání na Václava

Groteskou nazvanou ... a na hrušce sedí diktátor autorů Jaroslava Gillara a Vladimíra Škutiny v podání společnosti Werichova Kampa začal v Hradci Králové festival Čekání na Václava. Přehlídka se letos koná již podesáté. Do 28. října, kdy festival končí, nabídne divákům přes tři desítky představení včetně dvou premiér. Pořádající Klicperovo divadlo uvede 12. října poprvé hru Sestup Orfeův v režii Martina Glasera. Na 26. října připravuje premiéru hry Soudce v nesnázích v nastudování Šimona Dominika. Uveden bude například komorní muzikál Touha jménem Einodis pražského Divadla Ungelt s Martou Kubišovou a Anetou Langerovou v roli baronky Sidonie Nádherné, vzpomínání Luďka Munzara na básníka Františka Hrubína s klavírním doprovodem Emila Viklického, hra Tichý Tarzan v provedení brněnského Divadla Husa na provázku nebo komedie Antona Pavloviče Čechova Racek, s níž přijede Dejvické divadlo. Chybět nebude ani oblíbené Divadlo Járy Cimrmana se hrou Lijavec.Závěrečným představením festivalu bude 28. října autorské představení Jiřího Suchého nazvané Co na světě mám rád.

Sport:

Plochodrážní závod o Zlatou přilbu vyhrál Australan Darcy Ward. Druhý v pardubickém finále skončil Američan Greg Hancock, třetí místo obsadil Polák Przemyslaw Pawlicki. Nejlepším českým jezdcem byl Josef Franc na jedenáctém místě.

Hokejisté Lva Praha prohráli v Kontinentální lize s Novosibirskem 3:5, poté co už po první třetině vedl domácí Sibir 4:0. Lev si připsal v desátém utkání sezony čtvrtou porážku. V úterý čeká svěřence trenéra Václava Sýkory od 11:00 středoevropského letního času duel na ledě Vladivostoku.

Motocyklový jezdec Jakub Kornfeil po pádu nedokončil Velkou cenu Aragonie, do níž startoval z nadějné desáté pozice. Po sérii pěti závodů, v nichž bodoval, přišel o šanci na další bodový příděl už v nájezdu do třetího kola. Ve třinácté Grand Prix sezony nedojel do cíle závodu Moto3 potřetí. Lukáš Pešek v královské MotoGP skončil devatenáctý, poslední mezi jezdci, kteří závod dokončili.

Fotbalisté Viktorie Žižkov remizovali v 10. kole druhé ligy s Bohemians Praha 1:1 a dál čekají na první letošní výhru v domácím prostředí. Pražské derby přineslo v souboji týmů z dolní poloviny tabulky Fotbalové národní ligy hodně emocí. Žižkov je zatím třináctý, Bohemians patří předposlední místo. Oba týmy dělí jediný bod.

Petra Kamínková a překvapivě Petr Vitner jsou mistry České republiky v silničním běhu. Kamínková se na trůn na legendární běchovické desetikilometrové trati vrátila po třech letech, Vitner porazil favorizovaného Jiřího Homoláče. Absolutními vítězi 117. ročníku slavného závodu se stali Ukrajinec Olexandr Matvijčuk a Keňanka Christine Chepkemeiová.

Pouze do čtvrtfinále mezinárodního mistrovství republiky v badmintonu v Brně se dostali české jedničky Petr Koukal a Kristína Gavnholtová. Tituly ve dvouhře získali Anup Shridhar z Indie a Kirsty Gilmourová ze Skotska.

Fotbalisté Sparty vyhráli v pražském derby na hřišti Slavie 2:0 a v čele prvoligové tabulky si po 10. kole udrželi čtyřbodový náskok na mistrovskou Plzeň. "Sešívaní" zůstávají na předposledním místě a v Edenu prohráli čtvrté z pěti utkání v sezoně. Duel rozhodli odchovanci Slavie. Po hodině hry se z přímého kopu Lukáš Vácha, v závěru pojistil vítězství Bořek Dočkal.

Fotbalisté Olomouce v prestižním moravském derby zvítězili nad Brnem 2:0 a připsali si třetí výhru v nejvyšší soutěži za sebou. Sigma se dostala na sedmé místo, Brno je třinácté.

Fotbalisté Slovácka a Ostravy se v 10. ligovém kole rozešli smírným výsledkem 2:2.

Fotbalisté Znojmo slaví svou historicky premiérovou výhru v nejvyšší soutěži. Nováček první ligy v 10. kole překvapivě porazil v Brně Mladou Boleslav 2:0, bodoval po čtyřech předešlých porážkách a z posledního místa v tabulce ztrácí už jen bod na nesestupové příčky. Zápas sledovala nejnižšší návštěva v tomto ročníku 391 diváků.

Fotbalisté Teplic dál drží třetí místo v tabulce i stoprocentní domácí bilanci. V desátém ligovém kole porazili Bohemians Praha 1905 vysoko 5:1 a jako první tým nastříleli v sezoně 30 gólů.

Český fotbalista Jaroslav Plašil svým prvním gólem v italské lize pomohl Catanii k výhře 2:0 nad Chievem. Sicilský tým vyhrál poprvé v sezoně.

Hokejisté Karlových Varů porazili v 7. extraligovém kole Liberec 5:1. Západočeši tak pod nově dosazeným koučem Karlem Mlejnkem i ve druhém utkání po sobě bodovali a vůbec poprvé v sezoně vyhráli za tři body. Energie udělala zásadní krok k vítězství povedeným nástupem - už v polovině první třetiny vedli domácí 2:0.

Hokejistům Lva Praha bude několik zápasů chybět útočník Niko Kapanen. Finský centr si podle klubového webu z pátečního utkání Kontinentální ligy v Novokuzněcku, kde přispěl dvěma góly k výhře 5:3, odnesl zranění v dolní polovině těla.

Jan Kopecký s převahou vyhrál Chorvatskou rallye a šestým vítězstvím v sezoně potvrdil zisk titulu mistra Evropy. Tovární jezdec Škody se v čele pořadí držel od páté ze čtrnácti rychlostních zkoušek, celkem vyhrál devět měřených testů, z toho šest za sebou v závěru první etapy a na začátku druhé.

Tenistka Lucie Šafářová vyřadila v 1. kole v Pekingu turnajovou patnáctku Australanku Samanthu Stosurovou. Vítězku US Open 2011 zdolala 7:5, 6:3

Radek Štěpánek vyhrál ve Francii popáté v kariéře tenisový challenger. V souboji dvou účastníků nedávného daviscupového semifinálové v Praze porazil ve finále v Orléansu Argentince Leonarda Mayera 6:3 a 6:4.

Tenista Tomáš Berdych ani ve třetím letošním finále neuspěl. Nejvýše nasazený český hráč dnes v Bangkoku prohrál s Kanaďanem Milosem Raonicem 6:7, 3:6 a dál je v sezoně jako jediný z elitní desítky světového žebříčku bez turnajového titulu.

Čeští hokejisté Martin Erat z Washingtonu, Jakub Kindl z Detroitu a Radko Gudas z Tampy Bay si připsali v sobotních přípravných zápasech na nový ročník NHL po jedné asistenci, ale porážkám svých týmů nezabránili. V brance Detroitu odchytal úvodní dvě třetiny duelu na ledě Toronta Petr Mrázek a při porážce 1:3 inkasoval dvě branky.

Motocyklista Jakub Kornfeil po pádu nedokončil Velkou cenu Aragonie, do níž startoval z nadějné 10. pozice. Závod MS v Moto3 vyhrál Španěl Rins.

Počasí:

Jasno až polojasno, ojediněle mlhy nebo oblačnost. Nejvyšší teploty 12 až 16 stupňů.