Zprávy

0:00
/
0:00

Ve Staré Boleslavi začíná svatováclavská pouť

Převezením relikvie svatého Václava z Prahy do Staré Boleslavi, kde byl patron země zavražděn, začne svatováclavská pouť. V sobotu se pak na Mariánském náměstí uskuteční tradiční mše, kterou bude sloužit pražský arcibiskup Dominik Duka. Na svatováclavské pouti se vedle duchovního programu uskuteční koncerty a tradiční pouťové zábavy. Akci pravidelně navštěvuje několik tisíc lidí. Prezident Miloš Zeman se pouti nezúčastní vzhledem ke svému dlouhodobě plánovanému soukromému programu. V sobotu mu bude 69 let. Letošním významným hostem je mnichovský kardinál Reinhard Marx, který se podle České biskupské konference vysloví nejen k 75. výročí mnichovské dohody, ale promluví také o "světlých okamžicích" společných oběma sousedním národům Čechů a Němců. Národní svatováclavskou pouť obnovila v roce 2003 římskokatolická církev. Při své návštěvě v roce 2009 na ni zavítal nyní už bývalý papež Benedikt XVI. Tehdy na akci dorazilo 50.000 lidí.

Kohout jednal v OSN o Sýrii či investicích v Asii a Africe

Rada bezpečnosti OSN by měla postoupit situaci v Sýrii Mezinárodnímu trestnímu soudu (ICC). Uvedl to český ministr zahraničí Jan Kohout, který se ve čtvrtek zúčastnil ministerského zasedání k Sýrii pořádaného v rámci Valného shromáždění OSN. Podpořil posílení důvěry v ICC a uvedl, že mezinárodní soud by měl začít řešit zločiny v Sýrii. Česko podle Kohouta nadále vidí politické řešení krize jako jedinou možnost. Rada bezpečnosti OSN by měla podle prohlášení ministerské skupiny přijmout takovou rezoluci, která by přinutila syrský režim zničit chemické zbraně v závazném termínu. Kohout se v OSN sešel také s ministry zahraničí Vietnamu, Iráku či Etiopie, s nimiž jednal o možných českých investicích.

MfD: Kancléř Mynář stále nemá bezpečnostní prověrku

Hradní kancléř Vratislav Mynář (SPOZ) stále nemá bezpečnostní prověrku, žádost o ni dokonce pozastavil. Nemůže se tak účastnit některých jednání včetně zasedání vlády. Zastupují ho při nich jeho podřízení. Mynář se bez prověrky na stupeň tajné či přísně tajné nemůže účastnit například projednávají informací od zpravodajských služeb. Vedle jednání vlády nemůže ani na Bezpečnostní radu státu nebo zasedání Evropské unie či Severoatlantické aliance. Napsala to Mladá fronta Dnes (MfD). Podle deníku se odborníci i Mynářovi předchůdci podivují, jak může Hrad bez prověrky vést. "Nedovedu si představit, že by šéf politického odboru tuto prověrku neměl," řekl někdejší mluvčí prezidenta Václava Havla Ladislav Špaček s tím, že v režimu utajení je třeba i program státní návštěvy. To, že jeho kancléř nemá bezpečnostní prověrku, ale není podle prezidenta Miloše Zemana žádný problém. Prezident prý komunikuje přímo s premiérem a vládou.

Hradecká SPOZ vyloučila Drymla, Ludvigha a Salače

Hradecký krajský výbor Strany práv občanů - zemanovci (SPOZ) vyloučil ze strany vedle senátora Vladimíra Drymla i Ottu Salače z Jaroměře a Františka Ludvigha z Náchoda. Výbor také pro nečinnost zrušil základní organizaci strany v Trutnově. Předsednictvo strany ve čtvrtek s rozhodnutím výboru vyslovilo souhlas. ČTK to řekl předseda krajského výboru Miroslav Matějka. Drymla výbor podle něj vyloučil kvůli chování na krajské konferenci 15. září, kdy senátor údajně slovně i fyzicky napadal její účastníky a organizátory. Například Matějku Dryml v potyčce chytil za kravatu a později v prohlášení uvedl, že by Matějka "zasloužil pár facek, aby se konečně probral". Salač a Ludvigh se podle Matějky na krajské konferenci nechali Drymlem "strhnout k destrukci". Dryml Matějku již dříve obvinil z takzvaného velrybářství při náboru straníků, stranu v kraji prý Matějka podle něj rozložil. Matějka Drymlova narčení odmítl.

CVVM: Důvěra lidí v Zemana vzrostla, vládě věří skoro třetina

Po předchozím mírném poklesu se důvěra lidí v prezidenta Miloše Zemana zvýšila, věří mu 53 procent lidí. Vládě Jiřího Rusnoka důvěřuje 28 Čechů, což je o skoro polovinu více než předchozí vládě Petra Nečase. U úřednické vlády v demisi šlo o první průzkum důvěryhodnosti.Lidé také více věří senátorům, naopak krajským a obecním zastupitelům, starostům i hejtmanům méně. Vyplývá to z aktuálního průzkumu Centra pro výzkum veřejného mínění (CVVM). Více než tři čtvrtiny dotázaných jsou nespokojeny s politickou situací.

STEM: Do Sněmovny by se nyní dostalo sedm stran

Ve Sněmovně by podle aktuálního průzkumu agentury STEM nyní usedli zástupci sedmi stran. Vítězem by byla ČSSD, která by získala 72 mandátů, strana ale mírně ztrácí. S výrazným odstupem za ní následují KSČM, ODS a TOP 09. Pětiprocentní hranici nutnou pro vstup do dolní parlamentní komory by překročily i hnutí ANO, Strana práv občanů - zemanovci (SPOZ) a KDU-ČSL. Výsledky se příliš neliší od průzkumu, který agentura zveřejnila 16. září. V druhé půli září v růstu pokračovalo hnutí ANO, dílčí zlepšení zaznamenaly ODS a KSČM. Dílčí pokles je znát u TOP 09 a ČSSD. Podle STEM je ochotno přijít k volbám 65 procent Čechů, 17 procent svou účast jasně odmítá a 18 procent lidí ještě neví. Ochota jít volit se výrazně zvyšuje.

MPSV chystá mimořádnou valorizaci důchodů

Ministerstvo práce připravuje na příští rok mimořádnou valorizaci penzí. Další přidání by důchodcům mělo zřejmě dorovnat to, oč přišli kvůli dosavadnímu pomalejšímu zvyšování penzí. Vyplývá to z vyjádření ministra práce a sociálních věcí v demisi Františka Koníčka. Letos se důchody zvedly v průměru o 137 korun, v lednu by to mělo být průměrně o 45 korun. Od letoška po tři roky je kvůli úsporám růst penzí menší. Podle zákona se důchody zvyšují vždy od počátku roku o třetinu růstu reálných mezd a procentní část penze od letoška do roku 2015 o třetinu růstu cen. Do loňského roku se zvedaly o růst cen a třetinu růstu reálných mezd. Průměrný starobní důchod na konci pololetí činil podle České správy sociálního zabezpečení 10.948 korun, průměr všech důchodů - tedy starobních, pozůstalostních a invalidních - dosáhl na 10.639 korun.

Senát ke dni státnosti ocenil lékaře, desetibojaře či japanistku

Desetibojaři Robert Změlík a Roman Šebrle, japanoložka Vlasta Winkelhöferová, muzikant Jiří Pavlica a mořeplavec Richard Konkolski patřili mezi 17 osobností, které tento pátek dostaly stříbrné pamětní medaile Senátu. Při příležitosti Dne české státnosti jim je v sídle horní komory předal její předseda Milan Štěch (ČSSD). Dalším oceněným je prezident Festivalu spisovatelů Praha Michael March, americký básník a překladatel, který žije od roku 1996 v Praze. Dále Libor Peška z Povodí Vltavy, který při letošních povodních nedaleko Vyššího Brodu zachránil život člověku. Medaili dostal rovněž Kosovan Gjon Perdedaj. V září 2000 se v Praze zastal seniorky, jíž napadl zloděj. Dále byl oceněn Ilja Hradecký, zakladatel občanského sdružení Naděje, které pečuje o lidi bez domova; dramaturg a spoluzakladatel Činoherního klubu Jaroslav Vostrý a někdejší umělecký ředitel festivalu Smetanova Litomyšl Vojtěch Stříteský. Mezi vyznamenanými lékaři byl neurochirurg Eduard Zvěřina, ředitel Ústavu molekulární genetiky Akademie věd Václav Hořejší a vedoucí týmu medicínských aplikací liberecké univerzity Irena Lovětínská Šlamborová, která se podílela na vývoji nanovrstvy. Z oceněných si pro medaili nemohl přijet pouze profesor Jiří Bartek, vedoucí laboratoře Cell Cycle and Cancer v Kodani, který se věnuje především výzkumu regulačních mechanismů dělení nádorových buněk a mechanismů vedoucích ke vzniku nádorů.

Do ČR přijede hledat rodinné kořeny bratr Johna Kerryho

Do České republiky přijede v půlce října bratr současného šéfa americké diplomacie Cameron Kerry. S manželkou zavítá do Horního Benešova na Bruntálsku, kde žili jeho předci. Uvedl to starosta města Michal Blažek s tím, že jde o soukromou návštěvu. V Horním Benešově bydlel dědeček obou bratrů Fritz Kohn. Radnice před lety uvedla, že na to chce upozorňovat i na místě domu, kde žil. O židovských kořenech sahajících na území České republiky psala americká média v roce 2003. Podle nich Fritz Kohn v roce 1902 změnil jméno na Frederick A. Kerry a konvertoval ke katolicismu. Kerry není prvním ministrem zahraničí, jehož rodinné kořeny sahají do ČR. Původem Češka je také Madeleine Albrightová, která byla první ženou v roli šéfky americké diplomacie.

Vrchní soud pustil z vazby Kateřinu Pancovou

Kateřina Pancová byla v pátek navečer propuštěna z vazby. Pražský vrchní soud totiž zamítl stížnost státního zástupce proti jejímu propuštění na svobodu. Bývalá ředitelka kladenské nemocnice je obžalovaná v kauze exposlance Davida Ratha ze sjednání výhody při zadání veřejné zakázky a z poškození finančních zájmů Evropské unie. Hrozí jí až deset let vězení. Pancová strávila ve vazbě přes 16 měsíců, soud ji poslal za mříže loni 17. května. S Pancovou žádal o propuštění z vazby i obžalovaný Petr Kott, který je jejím partnerem. Tomu však středočeský soud nevyhověl, protože podle něj hrozí, že by Kott mařil proces například útěkem do ciziny. Podle obžaloby, která viní celkem 11 lidí z manipulace zakázek ve Středočeském kraji a z korupce, žádala Pancová spolu s Kottem úplatky ve výši 48,2 milionu korun. Z této částky prý stihli před svým zadržením převzít 38,2 milionu.

Za údajné machinace s dotacemi dostali úředníci podmíněné tresty

Pražský městský soud uložil bývalému šéfovi Úřadu regionální rady regionu soudržnosti Jihozápad Jiřímu Trnkovi a jeho podřízenému Martinu Půlpytlovi tříleté podmíněné tresty odnětí svobody. Zakázal jim také pracovat s dotacemi - Trnkovi na pět let, Půlpytlovi na čtyři roky. Podle nepravomocného rozsudku muži zneužili svou pravomoc kvůli údajným machinacím s evropskými dotacemi. Oba vinu popírají. Mužům hrozilo až deset let za mřížemi. Kauza se týká páté výzvy Regionálního operačního programu (ROP) Jihozápad, která byla vyhlášena v březnu 2009 a v níž mělo být rozděleno přes 3,7 miliardy korun. Obžalovaní údajně zasahovali do schvalování a hodnocení výběru jednotlivých projektů a žádostí o dotace. Některé kvalitnější projekty prý vyřadili a zařadili místo nich jiné.

Policie zadržela Vietnamce a Rakušany kvůli prodeji pervitinu

Policie zadržela šest Vietnamců, kteří prý na tržnici v Kaplici prodávali pervitin především zahraničním osobám. Kriminalisté rovněž zatkli tři osoby, které drogu v Rakousku dále distribuovaly. Při domovních prohlídkách a prohlídkách jiných prostor policie mimo jiné zajistila 1,2 kilogramu pervitinu, jehož cena se pohybuje kolem dvou milionů korun. Zadrženým hrozí trest odnětí svobody na osm až 12 let. Informovala o tom mluvčí Národní protidrogové centrály Barbora Kudláčková.

Celníci našli v cizincově kufru na Ruzyni osm kg drogy ketamin

Ruzyňští celníci ve čtvrtek našli při letištní kontrole osm kilogramů syntetické drogy ketamin. V kufru ji pašoval cizinec cestující z Dillí přes Moskvu. Hodnotu drogy se jim nepodařilo určit, protože se v České republice prakticky neužívá. ČTK to sdělil tiskový mluvčí ruzyňského celního úřadu Pavel Drobek. Drogu celníci objevili při běžné kontrole zavazadel. Jejich zájem vzbudilo sedm lahví, které odhalil rentgen v látkovém kufru. Podle obalů se mělo jednat o vlasovou kosmetiku a potravinové doplňky, ale obsah byl jiný. Na pražském Letišti Václava Havla pracovníci celního úřadu v uplynulých týdnech zajistili několik nelegálních zásilek. Koncem léta zadrželi 195.000 kusů padělaných léků na podporu erekce, přičemž by hodnota originálů byla kolem 87 milionů korun.

ČSÚ: Závislost českého exportu na zemích EU pomalu klesá

Závislost českého exportu na zemích EU pomalu klesá. Podíl tuzemského vývozu do osmadvacítky se loni snížil na 80,9 procenta z 83 procent v roce 2011. Rozhodující část vývozu do EU směřovala do třinácti států, především do Německa. Vyplývá to z analýzy zahraničního obchodu, kterou zveřejnil Český statistický úřad (ČSÚ). Podle analytika ČSOB Petra Dufka jde zatím o vcelku malý posun v teritoriální orientaci českého zahraničního obchodu. "Přesto ukazuje, že se čeští exportéři v době slabé poptávky v zemích EU poohlížejí po dalších trzích. Rostl podíl vývozu do Ruska, USA, na Ukrajinu, do Turecka a Japonska. Je to pozitivní vývoj, avšak dlouhodobě se česká ekonomika závislosti na evropském trhu rozhodně nezbaví," uvedl Dufek. Michal Brožka z Raiffeisenbank tento vývoj považuje za důsledek relativně nižší poptávky ze zemí EU, s níž má ČR přebytky zahraničního obchodu, a naopak rostoucí poptávky z některých zemí mimo EU, se kterými má Česko zahraniční obchod v deficitu.

AI: České zbrojovky loni vyvezly zbraně za 6,8 mld Kč

Pro české zbrojovky byl loňský rok rekordní. Z Česka byl v loňském roce vyvezen vojenský materiál za 6,8 miliardy korun. V roce 2011 byla hodnota tohoto exportu 4,5 miliardy korun. Víc než třetina zbraní ale směřovala do zemí, kde jsou porušována lidská práva. V analýze Výroční zprávy ministerstva průmyslu a obchodu o kontrole vývozu vojenského materiálu za rok 2012 to uvedla organizace Amnesty International ČR (AI). Podle analýzy loni směrovalo až 38,6 procenta z celkového objemu vyvezeného vojenského materiálu do zemí, kde neexistuje demokratická kontrola ozbrojených složek, nezávislé soudnictví a policie a způsob vlády je z podstaty autoritářský. Za tyto země AI považuje například Jemen, Egypt nebo Alžírsko. V roce 2011 přitom směřovalo do "rizikových" zemí 34,5 procenta vývozu.

GfK: Podíl chytrých telefonů letos v ČR přesáhne 60 procent

Podíl tzv. chytrých telefonů na celkových prodejích v Česku letos přesáhne 60 procent. Ještě loni to přitom byla méně než polovina. První tzv. smartphony se objevily na trhu v roce 2005. Vyplývá to z odhadu analytické firmy GfK Czech. Podle Marka Bulíře z GfK Czech je český trh mobilních telefonů dlouhodobě víceméně stabilní, tedy pohybuje se mezi 2,7 a 2,8 milionu prodaných kusů ročně. Nejprodávanější značkou mobilů v Česku je Samsung, následuje dříve dominantní Nokia a Sony. Množství aktivních SIM karet u operátorů stouplo v pololetí o zhruba 42.000 na 14,08 milionu. Za růstem stojí především příchod virtuálních mobilních operátorů.

Lékaři IKEM poprvé rozdělili darovaná játra dvěma dospělým

Lékaři transplantačního centra pražského Institutu klinické a experimentální medicíny (IKEM) poprvé v Česku při transplantaci jedna darovaná játra úspěšně rozdělili mezi dva dospělé. Dosud se dělila játra vždy jen pro jednoho dospělého a dítě. Sdělila to mluvčí IKEM Veronika Velcová. Lékaři provedli transplantaci v noci na pondělí, játra dostal mladý manželský pár, který se otrávil muchomůrkou zelenou. Otrava touto houbou je téměř vždy smrtelná. Příprava řady dílčích operací trvala celý den, sama operace pak 12 hodin. "Nyní, čtyři dny poté, se manželům daří dobře, transplantovaná játra začala fungovat a je reálný předpoklad, že by tak otravu mohli přežít," uvedla mluvčí s tím, že nebýt okamžité transplantace, mladý pár by se nedožil ani dalšího rána. Program dělení jater na dvě části zavedl IKEM v roce 2003.

V sociálních službách by mohlo vzniknout 12.000 míst

V Česku by mohlo v sociálních službách vzniknout skoro 12.000 pracovních míst. Ve své studii o zajištění péče o seniory, handicapované a další potřebné to uvedl Výzkumný ústav práce a sociálních věcí. Podle něj však vytváření nových pracovních příležitostí brání nynější systém financování. Provozovatelé žádají stát a kraje o dotace, platí jim i klienti. Ti na to dostávají příspěvek od státu. V rozpočtu je ale každoročně méně peněz. Zařízení tak nemají jistotu, že finance dostanou, často získají i méně než v předchozím roce. Podle autorů studie přesto pracovníků, kteří se starají o handicapované a starší lidi, postupně přibývá. V roce 2006 v sociálních službách mělo zaměstnání 36.500 osob a v r. 2010 kolem 40.400. Loni to podle dostupných informací bylo už zhruba 43.000 lidí. Experti uvádějí, že je to ale stále málo. Česká společnost totiž stárne a lidí, kteří potřebují pomoc, postupně přibývá.

Do Noci divadel se v listopadu zapojí 80 souborů

Více než 80 souborů a divadel z 21 českých a moravských měst se rozhodlo zapojit do projektu Noc divadel 2013. Sobota 16. listopadu se tak stane dnem otevřených scén a výjimečných zážitků. Akce se uskuteční souběžně v jedenácti evropských zemích. Poprvé bude v České republice, kde je jejím koordinátorem Institut umění - Divadelní ústav (IDU). Řekla to mluvčí IDU Eliška Míkovcová. Noc divadel 2013 se uskuteční ve většině divadel pro návštěvníky zdarma. Divadla připravila pohádky, dětské zážitkové hry a workshopy pro nejmenší. Pak odstartuje i program pro dospělé, který bude až do noci, někde až do ranních hodin. Hrát se má nejen na prknech velkých divadel či v menších alternativních prostorech, ale i na ulici, ve vestibulu metra či na nádraží.

ČRo: Historici asi objevili část praporce svatého Václava

Historici se domnívají, že na Pražském hradě objevili zbytek praporce svatého Václava. Nález by doplnil Václavovu zbroj. Už několik let historici zkoumají meč, drátěnou košili a přilbici svatého Václava, kterého jeho bratr Boleslav nechal zavraždit 28. září roku 935. Uvedl to Český rozhlas. "My si dnes myslíme, že ten křížek, který je dnes na praporci svatého Jiří, byl původně na praporci svatého Václava," řekla ČRo kurátorka sbírek Pražského hradu Milena Bravermanová. Praporec svatého Jiří je trvale vystavený v expozici svatovítského pokladu na Pražském hradě, křížek na něm je zhotovený ze železného pletiva a lemovaný zlatem. Podle Bravermanové jsou si nesmírně podobné technologie výroby křížku a kroužkové zbroje, kterou nosil kníže Václav. Textilie původního praporce svatého Václava se nedochovala.

Baťův institut ve Zlíně otevřel novou knihovnu

Bývalá 15. budova baťovských průmyslových závodů v centru Zlína se po celkové rekonstrukci poprvé otevřela veřejnosti. Objekt bude sloužit Krajské knihovně Františka Bartoše. Dokončil se tak projekt Baťova institutu, který kromě 15. budovy tvoří budova 14, ve které od května sídlí krajská galerie výtvarného umění a Muzeum jihovýchodní Moravy ve Zlíně. Projekt si vyžádal přes 900 milionů korun, řekl krajský radní Ladislav Kryštof (ČSSD). Knihovna získala více než dvojnásobné prostory, než měla v bývalé historické budově k dispozici. Mohla tak sloučit veškeré své sklady rozmístěné po městě, k dispozici má celkem přes 7000 metrů čtverečních, z toho asi polovina slouží veřejnosti. Knihovna vlastní 265.000 knih, 160.000 je jich ve volném výběru. Nabízí také periodika, zvukové a audiovizuální dokumenty, mapy či normy. Čtenáři mají k dispozici desítky počítačů s přístupem na internet, automaty na půjčování knih i samoobslužný systém vracení knih, který se nachází ve vestibulu knihovny.

Muzeum mimořádně vystaví originál Bible kralické z roku 1613

Moravské zemské muzeum v Brně mimořádně vystaví originál jednosvazkového vydání Bible kralické z roku 1613. Přispěje tak k letošním oslavám 400. výročí posledního předbělohorského vydání jedné z nejvýznamnějších českých literárních památek. Expozice v Dietrichsteinském paláci se pro veřejnost otevře v sobotu a kvůli ochraně vzácného tisku potrvá pouze dva týdny. Takzvaná jednodílka patří k nejvýznamnějším výsledkům práce tiskárny Jednoty bratrské, která v Kralicích nad Oslavou sídlila v období 1578 až 1621. Oproti starší a honosnější šestidílce, tedy šestisvazkovému vydání, je tištěna velkými literami a nabízí revidovaný překlad. Moravské zemské muzeum pečuje o rozsáhlý fond Jednoty bratrské a stará se také o památník v Kralicích nad Oslavou. Ve svých sbírkách uchovává dva exempláře jednodílky z roku 1613. Originály však vystavuje pouze sporadicky - za posledních 15 let to bude teprve podruhé.

Sport:

Tenistka Petra Kvitová postoupila poprvé v kariéře do finále turnaje v Tokiu a má na dosah druhý titul v sezoně. Sedmá nasazená česká hráčka v japonské metropoli otočila zápas s bývalou světovou jedničkou Venus Williamsovou a Američanku porazila po boji 3:6, 6:3, 7:6 za dvě hodiny a 24 minut. Kvitová se ve finále střetne s Angelique Kerberovou, která porazila další bývalou první hráčku světa Caroline Wozniackou z Dánska 6:4 a 7:6.

Český tenista Tomáš Berdych postoupil na turnaji v Bangkoku do semifinále. Ve čtvrtfinále nejvýše nasazený hráč porazil 7:6 a 6:4 Lu Yen-Hsuna z Tchaj-wanu, který v předchozím kole vyřadil Lukáše Rosola.

Tvrdý povrch s vyšším odskokem zvolili podle očekávaní Srbové na finále tenisového Davisova poháru proti českým obhájcům titulu. Zápas o "salátovou mísu" se bude hrát 15. až 17. listopadu v hale v Bělehradě.

Hokejisté Lva Praha začali těžkou sérii venkovních zápasů v Kontinentální lize výhrou na ledě Novokuzněcku 5:3. Lev si v devátém utkání sezony připsal šestou výhru. Další duel čeká svěřence trenéra Václava Sýkory v neděli na ledě Novosibirsku, pak nastoupí ještě na Dálném východě s Vladivostokem a Chabarovskem.

Český hokejista Dmitrij Jaškin začne sezonu na farmě St. Louis v celku Chicago Wolves v nižší AHL. Dvacetiletý útočník ve čtvrtek opustil přípravný kemp spolu s dalšími šesti hráči Blues. Jaškin si už v minulé sezoně odbyl premiéru v NHL, když po skončení sezony v Monctonu Wildcats v juniorské QMJHL sehrál dva zápasy, v kterých nebodoval.

Český hokejový útočník Tomáš Plekanec rozhodl ve čtvrtečním přípravném zápase na nový ročník NHL o vítězství Montrealu nad Ottawou 3:1. New Jersey bez Jaromíra Jágra i odpočívajícího Patrika Eliáše vyhrálo v generálce nad Philadelphií 4:1.

Disciplinární komise Fotbalové asociace ČR udělila teplickému obránci Michaelu Lüftnerovi trest na jedno soutěžní utkání za vyloučení v pondělní dohrávce 9. kola první ligy v Příbrami. Lüftner dostal ve 29. minutě utkání po stažení domácího Švancary rovnou červenou kartu. Teplice ale i bez svého zadáka vyhrály jasně 4:0.

Středeční zápas fotbalové Ligy mistrů mezi CSKA Moskva a Viktorií Plzeň se uskuteční v Petrohradu. Důvodem změny místa konání zápasu jsou problémy s trávníkem na stadionu Chimki v Moskvě, kde ruský šampion hraje svá domácí utkání. Termín zápasu zůstává stejný 2. října od 18:00 SEČ. CSKA o tom informuje na svém webu.

Český automobilový jezdec Jan Kopecký zahájil Chorvatskou rallye čtvrtým časem v úvodní divácké rychlostní zkoušce. Na 1,7 km dlouhém testu v Poreči byl již jistý mistr Evropy o 1,6 sekundy pomalejší než domácí Juraj Šebalj, který rovněž řídí vůz Škoda Fabia S2000 a zdejší soutěž již třikrát vyhrál. Před českým pilotem figurují ještě Jihoafričan Henk Lategan a Němec Hermann Gassner junior.

Golfistka Klára Spilková odstoupila kvůli zdravotním potížím z turnaje Ladies European Tour ve Francii. Po nepovedeném prvním kole figurovala osmnáctiletá česká hráčka na 68. místě.

Počasí:

V sobotu bude jasno až polojasno, ojediněle mlhy nebo oblačnost. Nejvyšší teploty 12 až 16 stupňů.