Zprávy

0:00
/
0:00

Prezident Zeman navrhl Suchánka na ústavního soudce

Prezident Miloš Zeman navrhl na ústavního soudce Radovana Suchánka z Katedry ústavního práva Právnické fakulty Univerzity Karlovy. Informovala o tom hradní mluvčí Hana Burianová. Zeman o záměru navrhnout Suchánka informoval již na začátku září. S nominací poté souhlasil předseda Ústavního soudu (ÚS) Pavel Rychetský, s nímž ji Zeman konzultoval. Nyní o návrhu budou jednat senátoři. Suchánek je absolventem Právnické fakulty Univerzity Karlovy a od roku 2000 zde pracuje jako odborný asistent. V minulosti působil jako poradce ministra práce a sociálních věcí Zdeňka Škromacha a ministryně zdravotnictví Milady Emmerové. Letos v červnu se podílel na zastupování ČSSD u Ústavního soudu při jeho rozhodování o církevních restitucích. Škromachovi jako místopředsedovi Senátu radí i nyní. Suchánek je také koncipientem v Advokátní kanceláři Petržílek.

NYT: Sýrii pomáhaly s chemickými zbraněmi SSSR i Československo

Sýrie nashromáždila jeden z největších světových arzenálů chemických zbraní díky zemím jako Sovětský svaz, Československo a Írán, ale i s pomocí dodávek ze západní Evropy a Spojených států. Napsal to americký list The New York Times (NYT) s odvoláním na americké diplomatické depeše a odtajněné zpravodajské zprávy. Již v roce 1991 americké zpravodajské služby dospěly k závěru, že "Československo a Sovětský svaz poskytovaly Sýrii chemické látky, systémy pro jejich nasazení a výcvik", uvedly NYT. Podle stejné zpravodajské zprávy měla Sýrie nejspíš má i půltunové letecké bomby se sarinem, tedy nálože se zřejmě větší kapacitou, než byly raketové hlavice, které 21. srpna usmrtily tolik lidí na předměstí Damašku.

ČSSD bude prosazovat majetková přiznání, u realit nad 10 mil. Kč

Lidé, kteří by si pořídili v jednom roce nemovitosti za více než deset milionů korun, by měli podle představ ČSSD podávat majetková přiznání a doložit, kde na ně vzali peníze. U movitých věcí, jako jsou automobily nebo letouny, nebo u cenných papírů a podílů v obchodních společnostech by činila hranice pro přiznání dva miliony korun. Příslušný zákon chce sociální demokracie prosadit, pokud bude po volbách vládnout. Řekl to její předseda Bohuslav Sobotka. Pokud by lidé nebyli schopni prokázat, že si na nemovitosti nebo jiné věci vydělali, zaplatili by z dané částky 100procentní daň. Sobotka uvedl, že povinnost by nezasahovala do minulosti, platit by měla od roku 2015. Týkala by se také držení hotovosti nad určitou výši. Jejím hlavním cílem by bylo zamezit legalizaci výnosů z trestné činnosti. Finanční úřady by navíc podle plánů ČSSD mohly do pěti let od pořízení majetku nabyvatele vyzvat, aby vysvětlil, z jakých prostředků jej nabyl. Proti daňovým únikům chce ČSSD bojoval také povinným zavedením registračních pokladen.

Kandidátka ČSSD v Olomouckém kraji bude znovu napadena u soudu

Kandidátní listina ČSSD v Olomouckém kraji bude znovu napadena u soudu. Právní zástupce nespokojených straníků z Mohelnicka Pavel Němec se se stranou nedohodl na smírčím jednání. U pražského obvodního soudu se proto chystá podat žalobu i další návrh na předběžné opatření, který má zabránit registraci kandidátní listiny. Podle Němce sestavení kandidátky neodpovídalo demokratickým principům, sestavena prý byla úzkým okruhem straníků a rozhodnuto bylo "za zavřenými dveřmi na sekretariátech". Němec, který byl letos v lednu ze strany vyloučen, ČSSD navíc vzkazuje, že pokud soud nerozhodne do voleb, po vyhlášení volebních výsledků napadne celé volby v Olomouckém kraji. Obvodní soud v minulých dnech již jeho první návrh zamítl. Zástupci ČSSD jakékoliv pochybení při sestavování kandidátní listiny odmítají.

Předseda VV Bárta bude kandidovat za Úsvit Tomia Okamury

Předseda Věcí veřejných Vít Bárta bude kandidovat za hnutí Úsvit Tomia Okamury jako lídr kandidátky v Plzeňském kraji. Jeho protivníkem bude exministr spravedlnosti Jiří Pospíšil (ODS). V čele pražské kandidátky Úsvitu stane diplomat Milan Šarapatka. Lídrem v Pardubickém kraji bude spisovatel a novinář Jaroslav Novák. V Praze to řekl šéf hnutí Úsvit Okamura. Podle Okamury byl Bárta jediným ministrem, který začal realizovat protikorupční program, doporučený odborníky Národní ekonomické rady vlády (NERV). Pomohl prý také řešit problematiku exekutorů. Bárta byl aktérem údajné korupční kauzy, v níž měl uplácet své tehdejší stranické kolegy. Odvolací soud ho ale zprostil obžaloby. Podle Okamury dostane Bárta šanci se znovu veřejně obhájit ve volbách.

NKÚ: Ministerstvo podcenilo změnu systému sociálních dávek

Nový systém úřadů práce pro vyplácení dávek je podle Nejvyššího kontrolního úřadu (NKÚ) několikanásobně dražší, než měl původně být. Cenu zvedlo osm dodatků k původní smlouvě, a to hlavně za doprovodné služby. Místo 435 milionů korun by tak resort práce měl uhradit dvě miliardy. O výsledcích kontroly informovala mluvčí NKÚ Olga Málková. Ministerstvo také podcenilo rizika spojená s přechodem na nový systém a smluvně neošetřilo testování aplikací. Dodavatel je předal a uvedl do provozu za dva dny na přelomu roku 2011 a 2012. Kontroloři se zaměřili na fungování úřadu práce, který od dubna 2011 změnil podobu a převzal část agendy od radnic. Vznikl centrální "superúřad" s krajskými pobočkami a kontaktními místy. Od ledna 2012 pak úředníci dostali nový systém pro výplatu dávek. Ministerstvo pod vedením Jaromíra Drábka (TOP 09) ho nevybralo v tendru, připojilo se jen k rámcové smlouvě resortu vnitra s firmou Fujitsu na produkty Microsoft. Vedení MPSV uvádělo, že se díky změnám ušetří. Nový systém od počátku provázejí potíže a kritika. Ministr práce v demisi František Koníček podle své mluvčí předloží vládě návrh řešení potíží se systémem v září.

Úřady si nechají systém dávek do r. 2015, smlouvu nelze vypovědět

Podle ministra práce v demisi Františka Koníčka budou úřady práce muset nynější systémy pro vyplácení dávek používat až do konce roku 2015, i když je to nákladnější než dřívější systém. Smlouvu totiž není možné vypovědět. Koníček tak reagoval na zprávu Nejvyššího kontrolního úřadu (NKÚ). Vládě chce tento týden předložit návrh dalšího postupu. Úřady práce používaly do konce roku 2011 pro vyplácení dávek OKsystem, jehož část pro určité příspěvky dál mají. Část agend od loňského ledna nahradil systém nový. Ten ministerstvo pod vedením tehdejšího ministra Jaromíra Drábka (TOP 09) nepořídilo v tendru, ale připojilo se k rámcové smlouvě resortu vnitra s dodavatelem produktů Microsoft, firmou Fujitsu. Nový systém provází od počátku kritika a potíže. Podle Koníčka je s ním agenda pracnější a úředníci jsou víc vytíženi. Řeší to většinou přesčasy. Aplikace nezajišťují pak ani statistické údaje, které jsou potřeba pro hodnocení, podotkl ministr.

Nezaměstnanost v srpnu zůstala na 7,5 procenta

Nezaměstnanost v České republice v srpnu zůstala na červencových 7,5 procenta. O zaměstnání se podle evidence Úřadu práce ČR ucházelo 551.731 lidí, z toho bylo 537.880 ve věku 15 až 64 let, kteří mohli okamžitě nastoupit do práce. Uvedlo to ministerstvo práce a sociálních věcí. Analytici stagnaci očekávali. V dalších měsících očekávají opětovný nárůst počtu nezaměstnaných. Podle mluvčí Úřadu práce ČR Kateřiny Beránkové se situace na trhu práce proti minulému měsíci výrazně nezměnila. Zvolna roste počet volných pracovních míst a dál pokračují sezonní práce, a to zejména v zemědělství a stavebnictví. Celkový počet uchazečů o zaměstnání se sice proti konci července zvýšil o 635 lidí, to je ale důsledek většího počtu absolventů škol a mladistvých, kteří se nahlásili na pracovních úřadech, uvedla mluvčí.

Spotřebitelské ceny v Česku klesly o 0,2 pct

Spotřebitelské ceny v Česku klesly v srpnu proti předchozímu měsíci o 0,2 procenta, zlevnily opět hlavně potraviny a nealkoholické nápoje. Meziroční růst spotřebitelských cen zpomalil na 1,3 procenta. Uvedl to Český statistický úřad. Analytici odhadovali, že meziroční inflace zůstane v srpnu na červencové úrovni 1,4 procenta. Meziroční inflace se tak vrátila na květnovou úroveň a zároveň na hodnoty, kde byla naposledy v polovině roku 2010.

ČSÚ: Sklizeň brambor bude o čtvrtinu nižší než loni

Letošní úroda brambor v Česku klesne meziročně o 23,7 procenta na 505.162 tun. Vyplývá to z odhadu Českého statistického úřadu (ČSÚ). Nižší úrodu již tuzemští bramboráři avizovali. Důvodem bezmála čtvrtinového poklesu má být nepříznivé počasí. Napřed škodily deště, pak červencové sucho. Farmáři začátkem srpna dostávali za kilogram brambor při prodeji ve velkém kolem sedmi korun, dvakrát více než před rokem. Nižší než loni má být také produkce cukrovky. Podle statistiků by měla meziročně klesnout zhruba o 13 procent na 3,36 milionu tun. Naopak historicky rekordní má být produkce řepky, která má oproti roku 2011 stoupnout o 28,4 procenta na 1,42 milionu tun. Na základě šetření provedeného k polovině srpna navýšili statistici odhad produkce základních obilovin bezmála o čtyři procenta. Sklizeň by tak měla dosáhnout 6,7 milionu tun a být o 19,5 procenta vyšší než v roce 2012.

Lázně mají existenční problémy, odbory budou jednat s Holcátem

České lázně mají velké existenční problémy, řekla šéfka zdravotnických odborů Dagmar Žitníková po jednání, na kterém si data porovnaly odbory, zdravotní pojišťovny a lázně. Lázním klesly příjmy od zdravotních pojišťoven, počty léčených, počty zaměstnanců i jejich platy. Příčinou je nový indikační seznam, který lázeňskou péči omezil. Odboráři dají data ministru zdravotnictví Martinu Holcátovi na schůzce 17. září, uvedla Žitníková. V roce 2009 dostaly lázně od zdravotních pojišťoven 3,2 miliardy, letos s poklesem léčených očekávají 1,4 miliardy korun. Počty léčených za pojišťovnu ve stejném období klesly ze 122.000 na 54.000. Zdravotní pojišťovny přitom potvrdily, že k omezování počtu léčených není důvod, protože peníze na lázeňství mají. Odbory žádají změnu indikačního seznamu, který omezil počty nemocí, u nichž se hradí lázeňský pobyt ze zdravotního pojištění, a zkrátil dobu pobytu v lázních. Dlouhodobě spotřebovává lázeňství dvě miliardy korun z 290 miliard, které ročně má české zdravotnictví k dispozici.

Češi platí za plyn víc než Francouzi či Britové

České domácnosti platí za plyn víc než francouzské či britské. Pokud jde o cenu plynu, v celoevropském srovnání patří Česko mezi dražší země. Naopak cena elektřiny pro domácnosti je v Česku nižší než ve většině evropských států a ČR patří v tomto ohledu mezi deset nejlevnějších zemí Evropské unie. Vyplývá to z nejnovějších údajů Evropského energetického portálu (EEP). Podle údajů EEP platí české domácnosti za megawatthodinu zemního plynu průměrně 59,34 eura (1530 korun). To řadí Česko na jedenácté místo z 34 zemí EU, jejichž údaje EEP zveřejnil. Plyn stojí v Česku zhruba polovinu proti Švédsku, kde je cena nejvyšší, a naopak více než dvojnásobek toho, kolik platí domácnosti v nejlevnějším Rumunsku. U elektřiny se Česko s cenou 150,71 eura (3900 korun) za megawatthodinu elektřiny řadí na šestnáctou příčku mezi 24 sledovanými státy. V nejdražším Dánsku jsou ceny proti českým zhruba dvojnásobné, v nejlevnějším Bulharsku platí domácnosti dvě třetiny toho, co v Česku.

Německá studie zpochybnila bezpečnost Temelína

Nový odborný posudek vypracovaný na podnět německých opozičních Zelených tvrdí, že česká jaderná elektrárna Temelín má konstrukční nedostatky, které zpochybňují její bezpečnost. Napsal to magazín Der Spiegel. Německý ministr životní prostředí Peter Altmaier však podle magazínu nevidí důvod k tlaku na Česko kvůli dalším testům. Za to si vysloužil kritiku německých odpůrců atomové energie. Posudek vypracoval bývalý vysoký úředník německého ministerstva životního prostředí Dieter Majer. Potenciální bezpečnostní riziko podle něj představují svary mezi tlakovou nádrží a primárním chladícím okruhem elektrárny. Pochybnosti o kvalitě svarových spojů mezi reaktorovou nádobou a primárním potrubím Temelína se objevily už v minulosti, jejich zkoumání českými odborníky ale žádné nedostatky neodhalilo. ČEZ i SÚJB posudek německých Zelených ohledně údajných vad v Temelíně odmítají. Kritizované svary byly opakovaně prověřeny a jsou prý bezpečné. Předsedkyně SÚJB Dana Drábová dává posudek Zelených do souvislosti s nadcházejícími německými volbami.

Inspekce zastavila demolici bývalé Setuzy v Lovosicích

Česká inspekce životního prostředí (ČIŽP) rozhodla o zastavení demolice areálu bývalé Setuzy v Lovosicích. Našly se v něm tuny nebezpečných chemikálií. Inspektoři informují krajský úřad, stavební odbor lovosické radnice i Úřad pro jadernou bezpečnost, řekla mluvčí ČIŽP Simona Cigánková. S majitelem areálu, firmou Wowitra, zahájí správní řízení o uložení sankcí. "Jsou tam tuny vysoce rizikových laboratorních chemikálií a další stovky tun látek s rizikovými vlastnostmi jako jsou tuky, oleje či zaolejovaná voda," uvedla Cigánková. Podle inspekce je proto potřeba komplexně prošetřit, jaké látky a v jakém množství se v areálu nacházejí. Podnět k šetření v areálu prostorách dala lovosická radnice. Setuza v areálu vyráběla technická mazadla a základy olejů a míchané krmné směsi.

Při nehodě armádního vozu zemřel člověk

Jeden člověk zemřel a tři utrpěli těžká zranění při nehodě vojenského terénního automobilu na 65. kilometru dálnice D11 ve směru na Prahu. Kvůli nehodě je uzavřený pravý jízdní pruh ve směru na Prahu, řekla Hana Klečalová z královéhradecké policie. Automobil krátce po půl sedmé z dosud nezjištěných příčin vyjel z dálnice a převrátil se na střechu, bližší informace o posádce vozidla policejní mluvčí neměla. Podle původních informací řidič z vozidla vypadl, další lidé zůstali uvnitř. Těžce zraněné členy posádky záchranáři transportovali do hradecké fakultní nemocnice. Na dálnici havarovalo vozidlo LR 130 Kajman chrudimského 43. výsadkového mechanizovaného praporu. Armádní speciál směřoval na cvičení ve vojenském prostoru Hradiště na Karlovarsku.

V případu muže zastřeleného na Benešovsku byli obviněni policisté

V případu zastřeleného muže, kterého objevil v srpnu na mostě přes Sázavu u Krhanic na Benešovsku kolemjedoucí řidič, byli obviněni dva policisté. Případ proto převzala Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Nyní hledá svědky, kteří mrtvého před vraždou viděli. Řekla to mluvčí inspekce Radka Sandorová.

Policie vyšetřuje únik informací v případě úmrtí žen v Egyptě

Policie vyšetřuje únik informací v případě smrti šestatřicetileté ženy a její osmileté dcery z Karvinska v Egyptě. Zjišťuje, zda důvěrné informace novinám nedal policista. Uvedla to mluvčí moravskoslezské policie Gabriela Holčáková. Mohlo by jít například o citlivé a detailní informace k výsledku pitvy těl matky a dcery v Česku. V jednom z médií se tyto informace objevily koncem minulého týdne přesto, že je policie oficiální cestou nezveřejnila. Podle zpráv v médiích soudní znalci nebyli schopni určit příčinu smrti, protože těla byla zbavena vnitřních orgánů a částečně mumifikována. Šestatřicetiletá žena a její dcera zemřely 30. července v hotelovém pokoji v Hurgadě. Našel je manžel a otec, který řekl, že všichni tři trpěli střevními a žaludečními problémy. Verzi o otravě z jídla ale zpochybnil ředitel nemocnice v Hurgadě, podle kterého měly obě mrtvé žaludky rozleptané silným jedem. Otec rodiny zůstává v Egyptě. Musí být k dispozici při vyšetřování. Výsledky pitvy, kterou provedli egyptští experti, stále nejsou k dispozici.

Němci nasazují na boj s českým pervitinem speciální týmy

Němečtí celníci vytvořili tři speciální týmy pro boj s pašováním drog, hlavně pervitinu ze sousední České republiky. Na tiskové konferenci v Norimberku to oznámil náměstek německého ministra financí Hartmut Koschyk. Kromě Norimberka sídlí vyšetřovací skupiny ve Weidenu a Drážďanech a budou například koordinovat zásahy v pohraniční s Českou republikou. Týmy fungují od začátku září a působí v nich celkem 23 speciálních vyšetřovatelů. Podle Koschyka mají úzce spolupracovat se spolkovými úřady, státními zastupitelstvími a policisty v terénu. Jedním z jejich hlavních úkolů bude slaďovat práci všech těchto složek při potírání drogové kriminality. Německo čelí stále většímu přílivu pervitinu, který se do země dostává především ze sousedního Česka, kde ho vyrábějí organizované skupiny a prodávají v pohraničních asijských tržnicích.

V Praze mají pomník tragicky zesnulí cyklisté

Na nábřeží Kapitána Jaroše v Praze je instalován pomník věnovaný propagátorovi městské cyklistiky Janu Bouchalovi. Bouchal, který byl mluvčím iniciativy Auto*Mat, zahynul v roce 2006 poté, co jej při cestě na kole v těchto místech smrtelně zranil řidič automobilu. Pomník vytvořil výtvarník Krištof Kintera a nazval ho Bike to Heaven. V soutěži o návrh pomníku původně mělo být vybráno dílo Davida Černého. Jeho návrh představoval bronzový reliéf sražené postavy a kola, který měl být umístěn do vozovky přímo na místě nehody, a vytvořil by tak zpomalovací retardér. Příslušné městské úřady ale tuto variantu nepovolily.

Ostatky Karla Högra spočinou na vyšehradském Slavíně

Ostatky jednoho z nejlepších českých divadelních a filmových herců, předního člena Národního divadla Karla Högra (1909-1977), spočinou na pražském Slavíně. Urna s jeho popelem bude na Vyšehradě uložena v sobotu 14. září v 10:00 na jedno z posledních volných míst v této hrobce, jejímž správcem je spolek Svatobor. Uvedl to předseda spolku Václav Liška. Návrh na základě žádosti manželky legendárního herce podpořilo i prezidium Herecké asociace, řekl její prezident Jiří Hromada. V kryptě Slavína spočívají ostatky takových osobností, jako byli například herci Jaroslav Marvan a Zdeněk Štěpánek, malíři Vojtěch Hynais a Alfons Mucha, pěvkyně Ema Destinnová, architekt Josef Gočár, vynálezce František Křižík, básníci Josef Václav Sládek a Jaroslav Vrchlický. Prvním pohřbeným na Slavíně byl v roce 1901 spisovatel Julius Zeyer, posledním v roce 1996 dirigent Rafael Kubelík.

Hra Benjamina Kurase Vražedný pátek má českou premiéru

Pražské Divadlo v Řeznické uvede českou premiéru hry exilového dramatika, spisovatele a publicisty Benjamina Kurase Vražedný pátek. Na scéně se v ní sejdou Stanislav Zindulka se svým synem Jakubem. Česká premiéra proběhne 12. září. Hra měla světovou premiéru v roce 1977 v londýnském divadle Soho Poly. Pozdější rozhlasové verze inscenovala BBC, Izraelský rozhlas a několik německých stanic. Děj příběhu je situován do Londýna 70. let minulého století a má prvky dokumentárního dramatu. Téma holokaustu je v něm uchopeno nekonvenčně a zdánlivě kontroverzně. Je zpovědí člověka, kterého nečekaně dostihne minulost. Kuras je autorem 20 rozhlasových a divadelních her, z nichž 17 bylo původně napsáno v angličtině a inscenováno v Anglii, Německu či Izraeli. Zlínský rodák (1944) žije od roku 1968 v Londýně. Deset let byl redaktorem české redakce BBC, několik let provozním manažerem londýnského divadla Young Vic. Od roku 1990 publikuje v českých médiích, vydal tu 27 knih.

Expozice Amerika v Náprstkově muzeu po třiceti letech končí

Expozice Amerika v Náprstkově muzeu asijských, afrických a amerických kultur v Praze po třiceti letech končí. Při revitalizaci této součásti Národního muzea zde vzniknou prostory určené pro mezinárodní výstavní projekty. Oznámila to Petra Belaňová z oddělení vnějších vztahů NM. "První tu bude představen už na jaře příštího roku a zavede návštěvníky do tajemného světa starověké Núbie," uvedla Belaňová. Objekt muzea sice projde kompletní modernizací, pro veřejnost se ale neuzavře. Lidé tu i nadále budou moci poznávat kultury Austrálie a Oceánie a svébytnou kulturu indonéského ostrova Nias, seznámit se s životem Vojty Náprstka i navštívit jedinečný historický interiér jeho knihovny. V listopadu 2013 se pro návštěvníky otevře výstava Čas zámořských objevů, která představí dobu, kdy Evropané začali odkrývat dosud nepoznaný svět.

Galerie v Liberci chystá výstavu německých umělců

Oblastní galerie v Liberci připravuje svoji poslední výstavu ve staré budově před stěhováním do zrekonstruovaných lázní. Od čtvrtka budou ve dvou patrech galerie díla německy hovořících výtvarných umělců z první republiky, kteří byli po odsunu Němců po skončení druhé světové války nenávratně vymazáni z českého povědomí. Uvedla to kurátorka výstavy Anna Habánová. "Díla až na drobné výjimky budou pro české publikum úplně nová, objevená v depozitářích Národní galerie, naší galerie i ve sbírkách depozitářů Národního památkového ústavu. Velkou část tvoří díla zapůjčená ze soukromých sbírek zcela unikátně právě pro tento projekt," řekla Habánová. Podle ní ucelená výstava zaměřená na tvorbu českých Němců z meziválečného období nebyla v Česku od roku 1994, kdy ji pořádala Městská knihovna v Praze. V Liberci bude vystaven například i obraz Oskara Kokoschky. Výstava bude v galerii přístupná až do konce roku. Prosincová dernisáž bude zároveň rozloučením se současnými prostory galerie.

V Hluboké n.V. začne filmový festival Voda-moře-oceány

Renomovaný australský filmař a držitel Emmy Awards David Hannan bude jedním z hlavních hostů Mezinárodního filmového festivalu Voda-moře-oceány. Konat se bude od 12. do 15. září v jihočeské Hluboké nad Vltavou. Diváci mohou vybírat z 31 dokumentů ze 12 zemí. Cílem přehlídky je prezentovat a ocenit filmová díla zabývající se světem sladkých i slaných vod, podněcovat tvorbu v mezinárodním měřítku a rozšiřovat zájem o problematiku ochrany této oblasti životního prostředí. Vyhlašovatelem festivalu je Nadační fond Crystal Planet. Sedm let působil v Ústí nad Labem. Jeho prezidentem je potápěč, dobrodruh a filmař Steve Lichtag, který v Hluboké bude vyprávět o práci na svých nových dokumentech.

Pražský týden módy představí luxus i práce studentů

Třetí ročník prezentace luxusní módy Prague Fashion Week (PFW) startuje v pondělí večer přehlídkou japonské návrhářky Hirono v rezidenci pražského primátora. Vedle Hirono, která tvoří od roku 2007 pod značkou Saphir East, je podle pořadatelů významným hostem týdne módy španělská modelka Eugenia Silva. V úterý a ve středu se v hotelu Boscolo uskuteční pro zvané hosty přehlídky modelů Kláry Nademlýnské, Ivany Mentlové a Taťány Kovaříkové. Veřejnou část přehlídek zahájí v pátek ve 13:00 ve stanu na Alšově nábřeží modelka Petra Němcová. Na pátek pořadatelé připravují Den britské módy s podtitulem Fashion is Great Britain. Sobota bude věnována české módě a své kolekce předvedou špičky české módní scény, ale i studenti Vysoké školy uměleckoprůmyslové a Univerzity Jana Evangelisty Purkyněho z Ústí nad Labem.

Radek Štěpánek vyhrál US Open ve čtyřhře s Paesem

Tenista Radek Štěpánek získal druhý grandslamový titul v kariéře. Čtyřiatřicetiletý český hráč spolu s Indem Leanderem Paesem porazili ve finále US Open rakousko-brazilský pár Alexander Peya, Bruno Soares 6:1 a 6:3. Z New Yorku musel Štěpánek spěchat do Prahy, aby se připojil k českému týmu v přípravě na semifinále Davisova poháru v O2 areně proti Argentině.

Dále ze sportu:

Čeští basketbalisté do osmifinále mistrovství Evropy nepostoupili. V závěrečném utkání základní skupiny C prohráli s Chorvatskem 53:70.

Česká tenistka Petra Kvitová vypadla po US Open poprvé od dubna 2011 z elitní desítky žebříčku WTA. Třiadvacetiletá reprezentantka prohrála na posledním grandslamovém turnaji sezony ve 3. kole a v aktuálním pořadí klesla na 11. místo. V deblovém žebříku si naopak mírně polepšily šampionky US Open Andrea Hlaváčková s Lucií Hradeckou. Hlaváčková je po vítězství ve Flushing Meadows sedmá, její partnerce patří deváté místo.

Česká oštěpařka Barbora Špotáková se 113 dní po porodu syna Janka vrátí k závodění. Dvojnásobná olympijská vítězka bude poprvé po mateřské pauze házet v pátek na mítinku v Domažlicích. Nápad zazávodit si ještě v letošní končící sezoně se jí zrodil v hlavě teprve nedávno, neboť se cítí výborně fyzicky připravená.

Čeští tenisté si před semifinále Davisova poháru už druhý den zvykají na nízké a rychlé odskoky míče. V pražské O2 areně mají připravený dvorec na míru a svěřenci kapitána Jaroslava Navrátila doufají, že povrch jim od pátku do neděle v duelu s Argentinou pomůže stejně jako loni ve finále proti Španělsku.

České volejbalistky zvítězily ve svém třetím utkání na mistrovství Evropy nad Bulharskem 3:2 a zajistily si účast v play off. V úterý se střetnou v Curychu od 20:30 s Francií.

Cyklista Zdeněk Štybar Vueltu nedokončí stejně jako Roman Kreuziger. Bývalý mistr světa v cyklokrosu a vítěz sedmé etapy v neděli ze závodu kvůli vyčerpání odstoupil. Vedle Štybara vzdali závod i jeho kolegové z týmu Omega Pharma-Quick Step Kristof Vandewalle a Tony Martin či mistr světa Philippe Gilbert, který vyhrál dvanáctou etapu.

Muži Dukly Praha a ženy USK Praha ovládli stejně jako v loňském roce atletický šampionát družstev. V Novém Městě nad Metují oba celky naprosto dominovaly. "Vojáci" měli téměř stobodový náskok na Univerzitu Brno, třetí skončila Hvězda Pardubice. "Vysokoškolačky" nechaly o 108,5 bodu za sebou brněnský Olymp, za nímž následovaly jeho pražské jmenovkyně. Stejné mistry má týmový šampionát třetím rokem po sobě. Výkon dvedl v koulařském sektoru Ladislav Prášil, který získal pro Duklu plný počet bodů vrhem dlouhým 20,83 metru.

Golfistka Klára Spilková obsadila na turnaji v Helsingborgu po pokaženém posledním kole dělenou 57. příčku. V závěrečné části zahrála nachlazená 81 ran a v konečném pořadí se s celkovým skóre 12 úderů nad par propadla o třicet míst. Výkonem osm ran pod normu hřiště zvítězila Australanka Rebecca Artisová o jednu ránu před domácí Caroline Hedwallovou.

Na břevnovském stadionu Markéta se dnes večer uskuteční tradiční plochodrážní závod Memoriál Luboše Tomíčka. Ve 45. ročníku se představí i čtyři domácí jezdci včetně vítěze z roku 2010 Matěje Kůse. Spolu s ním se na startu objeví i Josef Franc, Zdeněk Holub a Václav Milík. Prvenství bude obhajovat Rafal Okoniewski z Polska.

Předseda Fotbalové asociace ČR Miroslav Pelta připustil, že už nevěří v postup českých fotbalistů na mistrovství světa. Pokud reprezentace nevyhraje v Itálii a ztratí postupové naděje, je připraven svolat mimořádné zasedání výkonného výboru FAČR, které rozhodne o osudu trenéra Michala Bílka.

Čeští fotbalisté do 21 let v přípravě prohráli 1:5 s týmem prvoligové Příbrami. Trenér Jakub Dovalil tentokrát poslal do hry především členy širšího kádru a ti nenavázali na páteční vítězství nad Mladou Boleslaví. Jediný gól jednadvacítky dal Falta, za Příbram se trefili Tarczal, Švancara, Barák, Danoski a Řezníček.

Český motokrosař Martin Michek obhájil titul vicemistra světa ve třídě MX3. Od premiérového titulu jej dělilo jen šest bodů, o které byl lepší Slovinec Klemen Gerčar. Závěrečný závod devítidílného seriálu ve slovenských Šenkvicích vyhrál jiný Čech František Smola díky druhému a třetímu místu.

Počasí:

Oblačno s deštěm. Teploty 17 až 19. st. C.