Zprávy

0:00
/
0:00

Kuba chce být lídrem ODS v jižních Čechách

Úřadující předseda ODS Martin Kuba popřel, že by někdy usiloval o post lídra kandidátky ve středních Čechách. Uvedl to v zaslaném prohlášení. ČTK řekl, že chce být lídrem ve svém domovském Jihočeském kraji. Místopředseda jihočeské ODS Tomáš Jirsa v pondělí ČTK řekl, že Kubova nominace na první místo je takřka jistá. Jihočeská ODS bude o své kandidátce rozhodovat ve čtvrtek na regionálním sněmu. O podobě středočeské kandidátky jednala regionální rada toto úterý. Do čela navrhla Miroslavu Němcovou, za ní Bohuslava Svobodu a Janu Černochovou. V návrhu úplně chybí exministr Tomáš Chalupa.

VV nepůjdou do voleb samostatně, část podpoří Okamuru

Bývalá vládní strana Věci veřejné (VV) nepůjde do sněmovních voleb samostatně. Někteří členové podpoří Úsvit přímé demokracie senátora Tomia Okamury a mohli by usilovat o zvolení na jeho kandidátce. Grémium strany o tom rozhodlo na pondělním zasedání. Někteří členové strany však na listině Úsvitu kandidovat nehodlají, tři místopředsedové VV kvůli tomu rezignovali. Okamura ČTK napsal, že žádnou oficiální zprávu o podpoře Úsvitu od VV nemá. Je ochoten přijmout některé úspěšné komunální politiky VV, předvolební koalici ale s VV vytvořit nechce.

Primátor Thoma nebude na kandidátce TOP 09

Českobudějovický primátor Juraj Thoma (Hnutí Občané pro Budějovice) nebude za STAN na kandidátce TOP 09 pro předčasné parlamentní volby. Rozhodla o tom schůzka zástupců celostátního vedení obou politických subjektů. Thoma měl být na druhém místě kandidátky, což byl návrh Starostů a nezávislých. S jeho nominací však nesouhlasila TOP 09. ČTK to sdělil šéf jihočeských STAN Jaroslav Houba. Thoma je obviněn ze zneužití pravomoci při podepsání dodatku ke smlouvě o dodávce počítačového zařízení v roce 2010. Vinu ale od počátku popírá.

Krajské kandidátky bloku Hlavu vzhůru povedou Doktor a Janáčková

Krajskou kandidátku bloku Hlavu vzhůru, za kterým stojí bývalá europoslankyně Jana Bobošíková, povede v jižních Čechách exposlanec ODS Michal Doktor, v Moravskoslezském kraji pak bývalá senátorka Liana Janáčková. Blok sdružuje zástupce 11 stran či hnutí. Šéfkou a celorepublikovým lídrem bude podle očekávání Bobošíková. Zástupci bloku v minulých dnech uvedli, že je podpoří bývalý prezident Václav Klaus. Jak by podpora mohla vypadal, však neuvedli. Volební blok chce podle Bobošíkové zamezit přeměně ČR v policejní stát, šikanování občanů všech vrstev, zastavit zadlužování státu a posílit postavení rodin.

Exministr Dobeš odchází z čela hnutí Pro sport a zdraví

Exministr školství Josef Dobeš rezignuje na funkci předsedy hnutí Pro sport a zdraví. Zdůvodnil to tím, že se většina grémia rozhodla obnovit jednání o společné kandidatuře se Stranou práv občanů - zemanovců. Dobeš zemanovcům na tiskové konferenci vyčetl, že jednali za jeho zády. Chce se věnovat komunální politice. V organizaci ale zůstává, angažovat se hodlá zejména komunitně.

O státním rozpočtu bude 20. září jednat tripartita

Zástupci zaměstnavatelů, odborů a vlády, tzv. tripartita, bude jednat o státním rozpočtu na příští rok 20. září. Uvedl to prezident Svazu průmyslu a dopravy ČR Jaroslav Hanák. Svaz požaduje především vytvoření přehledného rozklikávacího rozpočtu, prioritou při sestavování rozpočtu je zejména dopravní infrastruktura. Svaz nemá námitky ani proti avizovanému zvýšení mezd ve veřejném sektoru, uvedl Hanák. Je tak pravděpodobné, že na středečním zasedání vláda návrh rozpočtu ještě neschválí. I v předchozích letech vláda vždy jednala o rozpočtu na více zasedáních. Do Poslanecké sněmovny, která je nyní rozpuštěna, musí vláda rozpočet poslat do konce září. První návrh státního rozpočtu ministra financí v demisi Jana Fischera počítá pro příští rok se schodkem 110 miliard korun. Schodek je o pět miliard korun vyšší, než pro příští rok chystala předchozí vláda Petra Nečase. Důvodem je o skoro sedm miliard korun nižší odhad daňových příjmů v příštím roce. I přes zvýšení schodků státního rozpočtu v příštích třech letech vláda počítá s udržením deficitu veřejných financí pod EU požadovanou tříprocentní hranicí HDP.

Kultura bude mít rozpočet deset miliard

Ministerstvo kultury by mělo v příštím roce hospodařit s deseti miliardami korun. Oproti letošnímu rozpočtu ve výši 8,9 miliardy korun jde o nárůst o téměř 14 procent, jeden z nejvyšších ze všech kapitol rozpočtu. "Jedná se celkové výdaje ministerstva kultury včetně výdajů spolufinancovaných EU. Příčinou zvýšení výdajů je povinnost úhrady závazků státu za majetkové vyrovnání s církvemi a náboženskými společnostmi," řekla mluvčí ministerstva Anna Ješátková. Na finanční náhradu církvím by v příštím roce mělo jít přes dvě miliardy korun, 1,4 miliardy korun půjde jako dosud každoročně na podporu činnosti církví. Zvýšení výdajů je tak podle mluvčí pouze zdánlivé. Ve skutečnosti ministerstvo financí při návrhu limitu výdajů krátilo rozpočtovou základnu ministerstva kultury o více než 300 milionů korun.

Méně peněz z EU dostane doprava, více zemědělství

Ministerstvo dopravy by mělo v r. 2014 ve srovnání s letoškem přijít ve srovnání s dalšími resorty o nejvíce peněz z EU a dalších finančních mechanismů. Naopak největší nárůst čeká zřejmě ministerstvo zemědělství. Vyplývá to z materiálu ministerstva financí.Celkově podle návrhu počítá ministerstvo příští rok z EU a dalších finančních mechanismů s příjmy a výdaji rozpočtu ve výši 96,3 miliardy korun. Pro letošek jsou tyto příjmy naplánovány na 103,8 miliardy korun. Letos může doprava vydat z peněz EU přes 17 miliard korun, příští rok by to ale mělo být necelých deset miliard. O dalších téměř 5,5 miliardy korun méně by mělo dostat ministerstvo školství, pro které se počítá příští rok s 12,3 miliardy korun. O zhruba dvě miliardy méně asi bude mít ministerstvo pro místní rozvoj a 1,6 miliardy ministerstvo životního prostředí.

ČSÚ: Česká ekonomika se dostala z recese

Česká ekonomika se po poklesu v šesti čtvrtletích v řadě dostala z recese. V letošním druhém čtvrtletí rostla mezičtvrtletně o 0,6 procenta. Ve zpřesněném odhadu, který je o 0,1 procentního bodu nižší než předběžný, to oznámil Český statistický úřad (ČSÚ). Meziročně se hrubý domácí produkt (HDP) snížil o 1,3 procenta, podle předběžného odhadu statistiků klesal o 1,2 procenta. Analytici výraznější revizi údajů neočekávali. Tuzemská ekonomika tak i po revizi vykázala jeden z nejsilnějších mezičtvrtletních růstů v regionu. Výdaje na konečnou spotřebu ve 2. čtvrtletí vzrostly meziročně o 0,8 procenta, a to zejména v důsledku nízkého loňského základu. Proti předchozímu čtvrtletí byly výdaje naopak o půl procenta nižší. U domácností, kde výdaje meziročně vzrostly o 0,5 procenta, se zájem spotřebitelů soustředil ve větší míře než loni na produkty určené k dlouhodobé spotřebě, zejména na bytové vybavení a dopravní prostředky. Naopak produkty určené k rychlé spotřebě nakupovaly domácnosti méně než před rokem. Vývoj HDP přitom podle statistiků v posledních čtvrtletích poznamenala řada mimořádných vlivů. Šlo o pokles nebo stagnaci v zemích hlavních hospodářských partnerů ČR, kvůli které zahraniční obchod přestal být dočasně zdrojem ekonomického růstu, nebo neobvykle dlouhou a chladnou zimu ovlivňující obory závislé na počasí.

Žně finišují, úroda je oproti loňsku vyšší o pětinu

Zemědělcům zbývají ke sklizení poslední dvě procenta polí s obilím. Od minulého týdne pokročily žně především u jarní pšenice a triticale. Hektarové výnosy zůstávají o více než pětinu meziročně vyšší, a jsou na úrovni rekordního roku 2004. Prakticky zcela sklizena je řepka, úroda hlavní domácí olejniny je historicky rekordní. Vyplývá to z údajů, které poskytlo ministerstvo zemědělství. Farmáři posekali 1,275 milionu hektarů základních obilovin. Z této plochy sklidili 6,95 milionu tun zrna. Zatímco na Moravě již sklizeň skončila, v Čechách k dokončení žní schází posekat ještě přibližně tři procenta ploch. Největší zpoždění má sklizeň v Plzeňském a Karlovarském kraji, kde je shodně sklizeno okolo 85 procent polí.

Rusnok: Dokončení D3 by mělo být prioritou každé vlády

Podle premiéra Jiřího Rusnoka by se mělo stát pro každou vládu jednou z priorit dokončení dálnice D3. Ta má v budoucnosti spojit Prahu s Českými Budějovicemi, momentálně je ale v provozu jen úsek dlouhý 42 kilometrů, zejména v okolí Tábora. Rusnok to řekl novinářům při své cestě po Jihočeském kraji. Připomněl, že Jihočeský kraj zůstává jediným regionem, jemuž chybí dálniční napojení na hlavní město. Premiér se v jižních Čechách mimo jiné zúčastnil i pietního aktu k 65. výročí od úmrtí druhého československého prezidenta Edvarda Beneše. Konal se v Benešově vile v Sezimově Ústí na Táborsku.

Ministerstvo musí přerušit přestavbu obchvatu Tábora na D3

Ministerstvo dopravy bude muset přerušit přestavbu obchvatu Tábora na dálnici D3. ČTK to řekl mluvčí ministerstva Tomáš Neřold. Vyplývá to z rozhodnutí soudu kvůli stížnosti provozovatelů motocentra v blízkosti dálnice. Stavební rozhodnutí na rekonstrukci pravé strany vozovky ve směru na České Budějovice není podle soudu nadále pravomocné. Informovala o tom Česká televize. Celý spor vznikl kvůli tomu, že k nemovitosti a na pozemky motocentra bylo pouze právo dočasného sjezdu. Při povolování motocentra si toho však stavební úřad ani katastr nemovitostí a další instituce nevšimly a stavba byla povolená jako trvalá. Díky tomu majitelé motocentra u soudu uspěli a požadují nový sjezd k motocentru, nebo odškodnění, protože jinak by se obchod ocitl bez přístupové cesty.

Škoda Electric dodá do Bulharska 100 trolejbusů za 1,2 mld.Kč

Plzeňská Škoda Electric dodá 100 nových trolejbusů do Bulharska, jde o kontrakt za 1,2 miliardy korun. Vozy půjdou do Burgasu, jež zakázku zastřešuje, ale dále také do Varny, Staré Zagory a Plevenu. Společnost uspěla na bulharském trhu jen nedlouho poté, co podepsala zakázku na dodávku padesáti vozidel pro hlavní město země Sofii. Nové trolejbusy budou vybaveny pomocným dieselagregátem určeným pro jízdu i mimo trakční vedení. Zvýšení komfortu cestujícím přinese výkonná klimatizace a moderní audiovizuální systém. "Během letošního léta jsme uzavřeli už čtyři významné exportní kontrakty na trolejbusy. Budou tedy k vidění nejen v Bulharsku, ale také v Lotyšsku a na Slovensku. Celkově se nám podařilo uzavřít nové kontrakty na trolejbusy za 5,4 miliardy korun a to považuji za historický úspěch," uvedl generální ředitel Škody Electric Jaromír Šilhánek. V souvislosti s tím také podnik rozšiřuje a modernizuje svůj výrobní závod na trolejbusy v Plzni, bude přijímat nové zaměstnance. Škoda Electric je v současné době největším evropským výrobcem trolejbusů. Dodává je například do maďarského Szegedu, uzbeckého města Urgenč nebo italského Říma.

Do konce srpna prohlášeno 1454 konkurzů, meziročně o 17 pct více

Celkový počet prohlášených konkurzů stoupl v Česku letos do konce srpna meziročně o 17 procent na 1454. V samotném srpnu činil počet konkurzů 165, což bylo o sedm více než před rokem. Polovina se jich v srpnu týkala živnostníků. Nejvíce konkurzů bylo stejně jako v červenci prohlášeno v odvětví velkoobchodu, maloobchodu a stavebnictví. Informovala o tom společnost Creditreform. Počet insolvenčních návrhů letos do konce srpna vzrostl o téměř třetinu na 23.431. Vývoj u spotřebitelů je v letošním roce stagnující, nárůst za stejné období činí necelých pět procent na 16.399. V srpnu bylo podáno 2906 insolvenčních návrhů. Z toho bylo 435 insolvencí u právnických osob a podnikatelů, 454 u nepodnikajících živnostníků a 2017 u spotřebitelů. Insolvenci fyzických osob je možné řešit oddlužením. V srpnu o něj požádalo 2363 osob.

O program Nová zelená úsporám má zatím zájem téměř 5000 žadatelů

Ministerstvo životního prostředí obdrželo k úterý téměř 5000 žádostí o dotace z programu Nová zelená úsporám. Celkem lidé na rekonstrukce rodinných domů žádají téměř 470 milionů korun. V první fázi program nabízí jednu miliardu korun, další peníze mají přibýt z prodeje emisních povolenek, a to zhruba 800 milionů Kč. Ministr životního prostředí Tomáš Podivínský novinářům řekl, že jedná s premiérem v demisi Jiřím Rusnokem o převodu dalších tří miliard Kč z národních zdrojů. Podle propočtu odborníků z ministerstva životního prostředí by z prodeje povolenek mohlo být i 900 milionů korun, první peníze by podle ministra měly být k dispozici do konce roku, další až příští rok.

V soutěži TOP 77 bylo hodnoceno nejvyšší známkou osm vín

Osm vín dostane letos pětihvězdičkové ocenění pro mimořádná vína v 15. ročníku soutěže TOP 77 vín České republiky. Loni jich bylo pět. Jako jediná soutěž v ČR hodnotí soutěžící vína pouze nezávislí degustátoři, mezi kterými nejsou samotní vinaři. Řekl to ředitel soutěže Dan Mádr. Hlavní cenu za nejlepší kolekci vín získaly Vinné sklepy Ledovice. Degustátoři hodnotili o více než stovku vzorků než loni, celkem se sešlo 618 vzorků od 124 výrobců.

V ČR přibylo od ledna 5 procent výrobců biopotravin, je jich 477

V Česku od začátku roku do srpna přibylo pět procent registrovaných výrobců biopotravin, jichž je nyní 477. Na tiskové konferenci to uvedl vedoucí oddělení ekologického zemědělství ministerstva zemědělství (MZe) Jan Gallas. Spotřeba biopotravin v Česku předloni po tři roky trvajícím poklesu vzrostla o 4,6 procenta na 1,67 miliardy Kč. Zatímco v letech 2005 až 2008 tuzemský trh s biopotravinami rostl každoročně o desítky procent až na 1,8 miliardy Kč, v následujících dvou letech začal v důsledku ekonomické krize stagnovat a obrat byl zhruba 1,6 miliardy korun. Během roku 2011 nastalo mírné oživení, které podle odhadů pokračovalo loni a odhaduje se i pro letošní rok.

Štefka: O schůzce Adams-Barták nevím, Tatra neuplácela

Bývalý náčelník generálního štábu Pavel Štefka údajně nevěděl, že se na zbrojařském veletrhu Idet 2009 sešli šéf automobilky Tatry Kopřivnice Ronald Adams s náměstkem ministryně obrany Martinem Bartákem. Štefka přitom tehdy pracoval pro Tatru jako jeden z vrcholných funkcionářů a na stánku firmy byl. Neví nic o tom, že by Adams nabízel Bartákovi úplatek za to, že náměstek zajistí firmě státní zakázku. Podle Štefky Tatra Kopřivnice černé fondy na úplatky nemá. Řekl to před Městským soudem v Brně, kde se koná proces s Adamsem. Bývalému šéfovi kopřivnické automobilky Adamsovi hrozí za korupci až pět let vězení. Podle obžaloby nabídl Bartákovi úplatek až 20 milionů korun v souvislosti s navýšením armádní zakázky pro Tatru. Podle záměru měla firma státu dodat okolo 500 vozidel. Šlo o investici za asi půl miliardy korun. Adams vinu popírá. Procesu se neúčastní.

Soud propustil Pancovou z vazby, Kotta zatím za mřížemi nechal

Krajský soud v Praze vyhověl někdejší ředitelce kladenské nemocnice Kateřině Pancové obžalované v kauze exposlance Davida Ratha (dříve ČSSD) a propustil ji z vazby. Jejího přítele Petra Kotta ve vězení nechal. Údajně hrozí, že by mařil proces například útěkem do ciziny. Pancová musí odevzdat cestovní doklady a být pod dohledem probačního úředníka. Žalobce Petr Jirát podal na místě stížnost. Podle něj byli Pancová, Kott a Rath "mozkem velmi sofistikované trestné činnosti", přičemž jim hrozí vysoké tresty a jsou zde důvody je ponechat ve vazbě. Pravomocně rozhodne o vazbě Vrchní soud v Praze pravděpodobně příští týden. Naposledy rozhodoval Vrchní soud o stížnosti na vazbu v případu Ratha, kterou před týdnem zamítl. Důvodem byla obava, že se bývalý politik může chtít skrývat před vysokým trestem. Hrozí mu až 12 let vězení.Obžaloba v kauze viní v 11 lidí z upravování zakázek ve stavebnictví a zdravotnictví ve Středočeském kraji a z korupce. Kromě Pancové, Kotta a Ratha jsou dalšími obžalovanými většinou manažeři firem. Hlavními pilíři obžaloby jsou policejní odposlechy a přiznání podnikatelky ve stavebnictví Ivany Salačové, které žalobce navrhuje pozici spolupracující obviněné, za což by jí mohl hrozit nižší trest.

Soud nepravomocně zprostil exministra Chmiela obžaloby

Obvodní soud pro Prahu 1 zprostil obžaloby exministra Juraje Chmiela. Byl podezřelý z toho, že se ve funkci velvyslance v Austrálii dopustil při zadávání veřejných zakázek zneužití pravomoci veřejného činitele a porušování povinnosti při správě cizího majetku. Verdikt není pravomocný, státní zástupce se proti němu může odvolat k pražskému městskému soudu. Chmiel vinu odmítá, odpovědnost za realizaci zakázek podle něj nese ministerstvo zahraničních věcí. Podle spisu se Chmiel provinil v roce 2008 v souvislosti s projektem ministerstva zahraničí na informační kampaně v Tichomoří. Projekt za téměř dva miliony korun údajně rozdělil na pět dílčích částí, čímž porušil zákon o veřejných zakázkách a další předpisy. Poté údajně zadal třem předem zvoleným firmám vypracování studií týkajících se zámoří a cestovního ruchu, které ale se zadáním schváleného projektu nesouvisely a navíc nijak nepropagovaly české společnosti v zahraničí. Státu tím měl způsobit škodu zhruba 1,5 milionu korun.

Soudní znalci se neshodli, kde stála žena sražená Janouškem

Dopravní znalci se při hlavním líčení s Romanem Janouškem neshodli na tom, kde stála žena, kterou lobbista srazil svým vozem. Podle znalce přizvaného policií byla v okamžiku střetu před pravou přední částí vozidla. Expert povolaný obhajobou tvrdí, že se jen zachytila o zpětné zrcátko. Žalobkyně Janouška viní z pokusu o vraždu a ohrožení pod vlivem návykové látky, hrozí mu až 18 let vězení. Soud má k dispozici celkem tři posudky z oboru silniční dopravy - dva od znalců a jeden od znaleckého ústavu. Vzájemně si odporují. Pozice sražené jedenapadesátileté ženy v době kolize s lobbistovým autem může být klíčová pro posouzení Janouškova skutku. Podle státní zástupkyně musel Janoušek ve chvíli, kdy se s autem rozjel, vědět, že ženu může usmrtit. Lobbista se hájí tím, že ji nesrazil úmyslně. Policisté mu při dechové zkoušce po incidentu naměřili přes dvě promile alkoholu.

Baťovi tento měsíc na Slovensku požádají o odškodné

Dědicové Jana Antonína Bati už tento měsíc na Slovensku požádají o odškodné za majetek zabavený na základě Benešových dekretů. Podle serveru Pravda.sk na Slovensko přijedou řešit majetkové záležitosti i vnuk a vnučka slavného podnikatele. Dědicové po Baťovi podle slovenského serveru v těchto dnech podají formální žádost o vyplacení odškodného. Jeho výši ale stanoví až slovenské ministerstvo financí. Právní zástupce dědiců Tomáš Pecina odhaduje hodnotu majetku na více než miliardu eur (zhruba 25,7 miliardy korun). Podle Peciny už jsou materiály o Baťově majetku zkompletované. Pod Baťův koncern patřilo na Slovensku velké množství podniků. Vybudoval tam průmyslová centra Partizánske, Svit, Nové Zámky a Bošany. Prostřednictvím akciové společnosti vlastnil i Bojnický zámek. Podle Peciny se navíc při dohledávání majetku potvrdilo, že součástí Baťova koncernu byly i objekty v obci Pravenec a letiště Poprad. V nejbližších dnech na Slovensko přijedou vnuk a vnučka Jana Antonína Bati John Nash a Maria Barrosová.

NSS: Cizinci mohou jezdit na pracovní cesty bez dalšího povolení

Cizinci, kteří jsou legálně zaměstnaní v Česku, mohou vyjíždět na časově omezené pracovní cesty bez dalšího povolování Úřadem práce. Vyplývá to z nového rozsudku Nejvyššího správního soudu (NSS), podle kterého si ministerstvo práce a sociálních věcí špatně vyložilo zákon o zaměstnanosti. Soudci se konkrétně zabývali případem ukrajinského stavebního dělníka, který měl povolení k zaměstnání na území Prahy. Zaměstnavatel jej však v roce 2012 vyslal na pracovní cestu do Chomutova, kde se podílel na rekonstrukci vojenské ubytovny. V Chomutově také dělníka našli kontroloři z inspektorátu práce. Police pak zahájila správní řízení o vyhoštění, protože cizinec neměl samostatné povolení pro práci v Chomutově, ale jen starší souhlas se zaměstnáním v Praze. Následoval soudní spor, který se nyní znovu vrátí ke Krajskému soudu v Ústí nad Labem. NSS dospěl k závěru, že zákon o zaměstnanosti počínaje rokem 2009 nijak nereguluje časově omezené pracovní cesty nebo jiné dočasné vyslání zaměstnance mimo místo výkonu práce uvedené v povolení k zaměstnání. Není proto třeba žádat o nové povolení.

Praha ruší tendr na opravu Šlechtovy restaurace

Pražští radní zrušili čtvrtmiliardový tendr na opravu Šlechtovy restaurace ve Stromovce. Radní Václav Novotný (TOP 09) už dříve řekl, že je projekt naddimenzovaný a Praha na něj nemá peníze. Bude proto hledat jinou cestu. Oprava zchátralé památky se tím ale znovu o několik let odkládá. Stav Šlechtovy restaurace je podle památkářů dlouhodobě neutěšený. Hlavní město Praha, které je majitelem památky, plánuje opravu restaurace už několik let. Budova Šlechtovy restaurace, dříve známá pod jménem Královská dvorana, je kulturní památkou. Název dostala po posledním majiteli Václavu Šlechtovi. Její nejstarší část pochází z konce 17. století, objekt byl dostavěn v polovině 19. století. V roce 1978 a o dva roky později budova vyhořela, od té doby chátrá. Poničila ji také povodeň v roce 2002.

České filmy promítají zahraniční filmové festivaly

Celkem sedm mezinárodních filmových festivalů v zahraničí prezentuje v těchto dnech českou tvorbu. Podle informací Českého filmového centra, které se věnuje podpoře a prezentaci domácí filmové tvorby v zahraničí, jde například o prestižní přehlídky v Montrealu, Torontu, Los Angeles či Miláně. V mimosoutěžním programu montrealské přehlídky, která skončila 2. září, byla vybrána komedie o lásce k hudbě a ženám Jiřího Menzela Donšajni. Mezinárodní filmový festival Toronto jako jedna z nejvýznamnějších nesoutěžních přehlídek uvede slovensko-český sociálně laděný snímek Zázrak režiséra Juraje Lehotského. V sekci Contemporary World Cinema uvede Toronto v mezinárodní premiéře i nový projekt Jana Hřebejka Líbánky a také třídílný televizní snímek HBO režisérky Agnieszky Hollandové Hořící keř. Celkem se letos Hořící keř zúčastní více než dvacítky velkých filmových festivalů, v listopadu a v prosinci bude uveden i v Českých centrech v Londýně, Moskvě, Tel Avivu, Haifě a Jeruzalémě.

Sport

Česko se bude ucházet o spolupořádání fotbalového mistrovství Evropy v roce 2020. Záměr schválil výkonný výbor fotbalové asociace. Do 12. září podá přihlášku na UEFA s tím, že má zájem být jedním z 13 hostitelů turnaje. Do dubna pak musí připravit podrobnou kandidaturu. Aby měla česká kandidatura naději na úspěch, je potřeba moderní stadion minimálně pro 30 tisíc míst. Takový ale v republice není.

Olympijští vítězové Martin Ručinský a Jiří Šlégr potvrdili, že v příští sezoně opět obléknou dres Litvínova. Šlégr se tak vrací k hokejové kariéře, kterou ukončil před rokem a pak se věnoval hlavně politice. Dvojnásobný světový šampion začal s Litvínovem trénovat již v průběhu minulé sezony, do zápasů ale nenaskočil.

Fotbalová reprezentace je před kvalifikačními zápasy o postup na mistrovství světa proti Arménii a v Itálii téměř kompletní. Na dopoledním tréninku na pražském Strahově chyběl už pouze záložník Jaroslav Plašil, který v italské Catanii vyřizoval záležitosti spojené s hostováním z Bordeaux. Plašil by měl tým ale doplnit ještě během dnešního večera. ČTK to řekl tiskový mluvčí reprezentace Jaroslav Kolář.

Mistři světa Vítězslav Veselý a Zuzana Hejnová byli nominováni na ocenění pro nejlepšího atleta a atletku Evropy za letošní rok. Oštěpařský šampion i letos neporažená česká rekordmanka v běhu na 400 metrů překážek figurují ve dvanáctičlenných výběrech, které dnes zveřejnila Evropská atletická asociace. Fanoušci mohou pro nominované závodníky hlasovat na facebooku EAA od soboty 7. září.

Fotbalisté Liberce v dohrávce 7. kola první ligy zvítězili v severočeském derby na hřišti Jablonce 2:0. V krátkém sledu po sobě se prosadili Rybalka a Pavelka. Slovan tak nadále drží krok s Plzní a Spartou, na které ztrácí ze třetího místa jediný bod. Liberec neinkasoval počtvrté za sebou.

První těžkou horskou etapu Vuelty vyhrál americký veterán Chris Horner. Na vedoucí závodníky tentokrát nestačil nejlepší z českých účastníků Leopold König, který dojel na 20. místě se ztrátou přes tři minuty. Vítěz sobotní etapy tak opustil elitní desítku průběžné klasifikace a klesl ze sedmé na jedenáctou příčku.

Vítězná daviscupová dvojice je znovu pohromadě. Tomáš Berdych a Radek Štěpánek se poprvé od loňského zisku slavné "salátové mísy" sejdou v týmu a povedou tenisty v semifinále Davisova poháru proti Argentině, které se uskuteční příští týden od 13. do 15 září v pražské O2 areně. Kapitán Jaroslav Navrátil oznámil očekávanou nominaci v úterý. V týmu jsou vedle světové pětky Berdycha a Štěpánka také Lukáš Rosol, mladík Jiří Veselý a Jan Hájek.

Tenista Tomáš Berdych bude na US Open hrát o čtvrtfinále. Pátého nasazeného čeká na kurtu Louise Armstronga Stanislas Wawrinka. Švýcara letos Berdych porazil v Davisově poháru, ale jinak s ním má negativní bilanci 5:6 a z posledních pěti duelů od roku 2010 vyhrál jenom jednou.

Hokejový útočník Jakub Klepiš bude pokračovat v Kontinentální lize v dresu Lva Praha. Mistr světa z roku 2010 po skončení minulé sezony uvažoval o návratu do NHL, jednal s Anaheimem, ale nakonec podepsal novou roční smlouvu se Lvem.

Fotbalisty Plzně posílil bývalý reprezentační stoper Roman Hubník. Do Viktorie přestoupil z Herthy Berlín, kde v této sezoně nenastupoval. Plzeň tak vyřešila problém s tím, že těsně před startem Ligy mistrů si poranil sval na noze stoper Marián Čišovský. Hubník, který v Plzni podepsal smlouvu na jeden rok, může alternovat i na pravém beku, kde má zdravotní problémy Radim Řezník.

Počasí v ČR:

Bude zpočátku oblačno až zataženo, místy slabý déšť. Během dne ustávání srážek. Nejvyšší denní teploty 19 až 23st. a na horách kolem 14.