Zprávy

Rusnok: Pro důvěru vlády by mohlo hlasovat až 97 poslanců

Premiér Jiří Rusnok předpokládá, že při středečním hlasování bude pro jeho vládu hlasovat 96 až 97 poslanců. Premiér doufá, že jeho vláda tak důvěru Poslanecké sněmovny získá. Řekl to v diskusním pořadu České televize Otázky Václava Moravce. Jeho úřednickou vládu podle dosavadních vyjádření nechtějí podpořit strany bývalé koalice TOP 09, ODS a LIDEM. ČSSD a KSČM se rozhodnou v úterý. O podpoře uvažují VV. Aby kabinet získal důvěru, muselo by pro něj hlasovat většina z přítomných poslanců. Pokud by Rusnokova vláda získala důvěru, byl by to podle předsedy TOP 09 Karla Schwarzenberga důvod k tomu, aby TOP 09 hlasovala pro rozpuštění Sněmovny a předčasné volby. To uvítal šéf komunistů Vojtěch Filip. Podle něj poslanci KSČM uvažují o tom, že Rusnokovu vládu podpoří mimo jiné pro to, že by to mohlo přimět strany bývalé koalice k rozpuštění Sněmovny. Strany bývalé koalice tvrdí, že mají na své straně 101 poslanců, někteří poslanci se ale kvůli dovoleným nemusí jednání zúčastnit. Předseda sociální demokracie Bohuslav Sobotka uvažuje o tom, že by ČSSD na hlasování opustila jednací sál a snížila tím počet, který je k vyslovení důvěry nutný. První místopředseda ČSSD Michal Hašek ale už dříve vyzval k tomu, aby strana Rusnokovu vládu podpořila.

Schwarzenberg: Programové prohlášení má jen odvést pozornost

Programové prohlášení úřednické vlády Jiřího Rusnoka má pouze odvést pozornost od personálních změn, které kabinet provádí, a od posilování moci prezidenta Miloše Zemana. V pořadu České televize Otázky Václava Moravce to řekl předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg. Cíle obsažené v prohlášení jsou podle něho navíc vzhledem k termínu řádných voleb vlády nerealistické. "Všichni víme, co se během osmi měsíců podaří udělat a co ne," řekl Schwarzenberg. Prosazení cílů Rusnokovy vlády neočekává ani místopředseda ODS Martin Kuba. "Všichni víme, že to nestihnou," dodal. Prohlášení je podle něj jen zastírací manévr. Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka uvedl, že s většinou cílů v programovém prohlášení nejsou sociální demokraté v rozporu. "Problém je v tom, že vláda nemá reálné nástroje na to ty programové cíle realizovat. Nemá za sebou většinu v Poslanecké sněmovně," upozornil šéf nejsilnější parlamentní strany. Sobotka také opětovně vyzval k rozpuštění sněmovny a k uspořádání předčasných voleb. To ale dosud odmítají strany bývalé pravostředové koalice.

Podle většiny Čechů by vláda zatím neměla dělat personální změny

Tři pětiny veřejnosti jsou přesvědčeny o tom, že by vláda Jiřího Rusnoka neměla dělat personální změny ve vedení podniků ovládaných státem, dokud nezískala důvěru Poslanecké sněmovny. Vyplývá to z průzkumu společnosti STEM/MARK, jehož výsledky v pořadu Otázky Václava Moravce zveřejnila Česká televize. Zároveň jen 15 procent obyvatel vnímá Rusnokův kabinet jako vládu odborníků. Podle ředitele STEM/Mark Jana Tučka by ji tak označili převážně senioři a příznivci levicových stran. Největší část veřejnosti, 37 procent, kabinet považuje za vládu Zemanových přátel. S tím, že bude vláda provádět změny ve státních podnicích i bez důvěry Poslanecké sněmovny, souhlasí 39 procent lidí. Proti tomu se vyslovuje 59 procent lidí. Průzkum se uskutečnil už po odvolání Petra Žaludy z čela Českých drah, ale ještě před odvoláním Jana Buriana z čela Národního divadla a jeho následným opětovným uvedením do funkce.

Zemanovci ubírají voliče komunistům, Rusnokova vláda štěpí ČSSD

Strana práv občanů - zemanovci (SPOZ), jejímž čestným předsedou je prezident Miloš Zeman, ubírá voliče především komunistům. Různé názory na vládu Jiřího Rusnoka v ČSSD ale tuto stranu štěpí a oslabují pozici předsedy Bohuslava Sobotky. Vyplývá to z průzkumu agentury STEM/MARK, který zveřejnila Česká televize (ČT). Průzkum zkoumal, kolik lidí by v případě předčasných voleb volilo stejnou stranu jako ve sněmovních volbách v roce 2010. Nejpevnější jádro voličů mají sociální demokraté, 79 procent voličů z roku 2010 by je volilo znovu. V případě KSČM by věrných zůstalo asi 66 procent voličů a u pravicových stran jsou podíly věrných voličů nižší. Že různé postoje k úřednické vlády prohlubují krizi v ČSSD a oslabují Sobotku, si podle průzkumu myslí 57 procent lidí. Asi 39 procent lidí se domnívá, že to nemá vliv. Odlišné názory na podporu Rusnokovy vlády mají především předseda ČSSD Sobotka a první místopředseda Michal Hašek. Zatímco Hašek kabinet podporuje a vyzývá k podpoře i jako předseda Asociace krajů ČR, Sobotka zvažuje možnost, že by sociálnědemokratičtí poslanci mohli na hlasování opustit jednací sál.

Rusnok chce do zelené úsporám přesunout až dvě mld Kč z Lesů ČR

Vláda Jiřího Rusnoka chce přesunout do programu Nová zelená úsporám jednu až dvě miliardy korun z prostředků státního podniku Lesy ČR. Rusnok to prohlásil v pořadu České televize Otázky Václava Moravce. Přesunutí prostředků je podle něj nutné pro vytvoření finančního polštáře, aby program mohl účinně fungovat. Rusnok také řekl, že si není jistý, zda by pro přesun prostředků od Lesů ČR bylo nutné měnit zákon o státním rozpočtu. Pokud by to ale změnu zákona vyžadovalo, kabinet chce hledat cesty, aby bylo možné změnu prosadit v řádu týdnů.

Rath prý Středočeský kraj nijak nepoškodil

Středočeskému kraji v souvislosti s kauzou bývalého hejtmana a exposlance Davida Ratha (dříve ČSSD) obviněného z korupce údajně nevznikla žádná škoda. Vyplývá to z právního posudku, který si kraj na poslední chvíli nechal zpracovat. Uvedla to Česká televize. Postoj úřadu může podle ČT znamenat zlom v celé kauze. Ještě před půl rokem se úřad hlásil jako poškozený. Státní zástupce však trvá na tom, že důkazů o Rathově trestné činnosti má dostatek. Hlavním poškozeným zůstává v Rathově kauze stát. Ministerstvo pro místní rozvoj chce u soudu po Rathovi a dalších spoluobžalovaných 200 milionů korun. Případ ale poškozuje také řadu projektů ve středních Čechách. Kvůli kauze Rath se do pravomocného rozsudku zastavilo financování z Evropské unie, například oprava buštěhradského zámku. Případ začne Krajský soud v Praze projednávat v hlavním líčení příští týden 7. srpna.

Bouřka způsobila problémy na trati mezi Prahou a Berounem

Noční bouřka způsobila problémy na železniční trati z Prahy do Berouna. Mezi Dobřichovicemi a Řevnicemi popadaly na trať stromy a je poškozená trolej. Pro osobní vlaky byla v tomto úseku zavedena náhradní autobusová doprava, rychlíky jezdí po objízdné trase. Řekla to mluvčí Českých drah Radka Pistoriusová. Vzhledem k tomu, že je objízdná trasa pro rychlíky delší, nabírají zpoždění 20 až 30 minut. Zprůjezdnění jedné koleje se předpokládá kolem 12:00. Oprava poškozeného trakčního vedení nad druhou kolejí podle Pistoriusové však potrvá zřejmě několik dní. Noční bouřky jinak ve Středočeském kraji nenapáchaly vážnější škody. Hasiči měli podle operačního důstojníka pouze několik výjezdů kvůli popadaným stromům a jedno nebo dvě čerpání vody ze sklepů.

V americkém Wilberu vrcholí tradiční české slavnosti

Komunita potomků českých přistěhovalců ve Wilberu v americkém státě Nebraska pořádá tradiční český festival. Koná se od pátku do neděle. Letos jde už o 52. ročník. Podle místního serveru KLKN-TV slavnosti do městečka každoročně přitáhnou na 50.000 lidí. Festival připomíná české tradice, jeho součástí jsou průvody i soutěže, tančí se polka. "Je tu mnoho atrakcí pro děti, průvod je velmi zábavný a co teprve všechna ta jídla - kachny a vepřové a koláče," pochvaloval si jeden z návštěvníků Johnnie Travis. Atmosféru tří dnů zábavy dotváří zhruba stovka stánkařů a 50 kapel hrajících převážně polku. Wilber od roku platí za "české hlavní město" Nebrasky. První Češi se začali usídlovat v Nebrasce v roce 1865. Celkově jich prý přišlo na 50.000. Zabydleli se ve vesnicích Wilber, Schuyler, Clarkson a Prague.

Festival Dvorského v Jaroměřicích zahájili pěvci z USA

Americká sopranistka Janai Bruggerová a její krajan, tenorista Brian Jagded zahájili 15. ročník Mezinárodního hudebního festivalu Petra Dvorského v zámeckém parku v Jaroměřicích nad Rokytnou. Festival do 17. srpna nabízí osm koncertů, vedle Jaroměřic také v Dalešicích a ve Valči. V podání laureátů Světové operní soutěže Plácida Dominga Operalia Bruggeové a Jagdeho zazněly známé skladby z Verdiho, Puccinniho a Rossiniho oper. Druhý koncert se 6. srpna odehraje ve znamení oslav životního jubilea zakladatele, ředitele a sbormistra Českého filharmonického sboru Brno Petra Fialy. Na koncertě 8. srpna v zámku ve Valči vystoupí nevidomý slovenský tenorista Marián Bango. Výlet do historického pivovaru v Dalešicích si mohou udělat v pátek 9. srpna milovníci jazzu. Koncert maďarské zpěvačky Veroniky Harcsové nabídne večer jazzové improvizace. 10. srpna do Jaroměřic nad Rokytnou přijede Leona Machálková s originálním uskupením instrumentalistů Prague Cello Quartet. Závěrečný festivalový galavečer 17. srpna nabídne operní koncert v podání mladé sopranistky Patricie Janečkové.

K připomínce věrozvěstů vyrazili cyklisté na Velehrad

Od Arcibiskupského paláce na Hradčanech ráno vyrazilo zhruba 150 poutníků na kolech. Cílem jejich cesty bude 500 kilometrů vzdálené poutní místo Velehrad. Cyklopouť povede místy, která jsou spojena s českými světci a poutní tradicí. Projedou tak třeba Starou Boleslaví, která je spojena s postavou svatého Václava, nebo přes Jablonné v Podještědí, kde si připomenou svatou Zdislavu. U příležitosti oslav 1150. výročí příchodu věrozvěstů Cyrila a Metoděje se v sobotu v katedrále svatého Víta uskutečnila mše, kterou sloužil kardinál Dominik Duka. Pouť na kolech se letos koná už podeváté.

V Klatovech se při seskoku vážně zranil parašutista

V Klatovech se v sobotu vážně zranil při seskoku s padákem parašutista. Cizinec podle prvních informací zřejmě nezvládl manévr při dopadu a zranil se. Uvedla to krajská policejní mluvčí Ivana Telekešová. Příčiny zranění policie prošetřuje. Podle Telekešové se nyní bude prověřovat, zda za neštěstím byla chyba parašutisty nebo instruktora. Podle mluvčí krajské záchranné služby Lenky Ptáčkové byl muž s mnohočetnými zraněními letecky přepraven do plzeňské fakultní nemocnice.

Sport

Nizozemský motokrosař Jeffrey Herlings se stal v Lokti s předstihem mistrem světa ve třídě MX2. Teprve osmnáctiletý obhájce titulu vyhrál v české Grand Prix stejně jako vloni obě soutěžní jízdy a tři závody před koncem seriálu má v čele pořadí nedostižný náskok.

Dvacetiletý tenista Jiří Veselý vyhrál v Liberci už třetí letošní challenger. Ve finále porazil nasazenou jedničku Argentince Federika Delbonise po třísetové bitvě 6:7, 7:6, 6:4 a navázal na triumfy z dubna v tureckém Mersinu a z květnového challengeru rovněž na antuce v Ostravě.

Australan Samuel Spokes vyhrál cyklistický závod Vysočina, po čtyřech etapách měl náskok 20 sekund na Slováka Marka Čaneckého. Nejlepší z českých jezdců Tomáš Bucháček, předloňský vítěz závodu, skončil třetí se ztrátou 32 sekund na vítěze.

Tenista Radek Štěpánek je po dvou letech opět ve finále turnaje ve Washingtonu. Na rozdíl od roku 2011, kdy vybojoval zatím své poslední prvenství na okruhu ATP ve dvouhře, bude tentokrát usilovat o triumf v deblu. S americkým partnerem Mardym Fishem v semifinále vyřadili bulharsko-francouzskou dvojici Grigor Dimitrov, Michael Llodra, dnes je čeká závěrečný duel proti francouzsko-srbskému páru Julien Benneteau, Nenad Zimonjič.

Petra Chocová zaplavala na mistrovství světa v semifinále závodu na 50 metrů prsa český rekord 30,31 sekundy a postoupila do finále. Vlastní maximum zlepšila o plné čtyři desetiny a do nedělního boje o medaile prošla celkově pátým časem. V jejím semifinálovém závodě padl i světový rekord, Litevka Ruta Meilutyteová zlepšila maximum Rusky Julije Jefimovové z rozplaveb o tři desetiny na 29,48.

Český kajakář Josef Dostál se stal mistrem světa v kategorii do 23 let. Člen bronzového čtyřkajaku z olympiády v Londýně na šampionátu v Kanadě vyhrál kilometrový závod. Na téže trati se dařilo i juniorovi Tomáši Veselému, který vybojoval stříbro.

Debklanoisté Jonáš Kašpar a Marek Šindler se stali mistry Evropy mezi vodními slalomáři v kategorii do 23 let. Česká výprava si z kontinentálního šampionátu ve francouzském Bourg Saint Maurice odvezla v individuálních kategoriích celkem pět medailí.

Sokolov vyhrál ve druhé fotbalové lize i ve druhém kole. Západočeši porazili 2:1 Třinec, přestože na jeho stadionu hráli už od osmé minuty v oslabení. V neúplné tabulce jsou druzí o skóre za Českými Budějovicemi. Nováček Frýdek-Místek remizoval v Pardubicích 1:1, další nový tým ve Fotbalové národní lize Vltavín hrál bez branek s Mostem a zůstává bez vítězství i vstřelené branky. Totéž platí i o Zlínu po remíze 0:0 s Ústím nad Labem.

Po úvodní hladké výhře nad Portorikem české volejbalistky prohrály ve světové Grand Prix v Santo Domingu s mistryněmi Evropy Srbkami 0:3. Klíčový pro vývoj zápasu byl první set, v němž zvládl soupeř lépe vypjatou koncovku v poměru 28:26, další sady pak vyhrál 25:18 a 25:23.

Český útočník Austrie Vídeň Tomáš Jun přispěl v 3. kole rakouské ligy gólovou trefou k remíze 3:3 s Riedem. Bývalý hráč Sparty a tureckého Trabzonsporu skóroval poprvé v nové sezoně.

Roman Koudelka obsadil třetí místo v závodu Grand Prix skokanů na lyžích ve Wisle a postaral se o dosavadní nejlepší český výsledek v letošním letním seriálu.

Michal Navrátil ovládl 14. otevřené mistrovství České republiky ve skocích do vody z extrémní výšky, které po pátečním tréninku vyvrcholilo v zatopeném žulovém lomu v Hřiměždicích na Příbramsku. Nejlepší český skokan zvítězil v soutěži z šestnáctimetrové věže těsně před Rusem Iljou Šurovem, který pro změnu vyhrál skoky z dvanáctimetrové výšky. Z pětimetrové houpačky podle poroty nejlépe zaskákal tuzemský závodník Michal Boltnar.

Český reprezentační záložník Jaroslav Plašil nedosáhl s fotbalisty Girondins Bordeaux na francouzský Superpohár. Sedmý tým minulého ligového ročníku a vítěz poháru v souboji o trofej podlehl mistrovi ligy Paris St. Germain 1:2. Rozhodující branku zápasu vstřelil ve čtvrté minutě nastavení Brazilec Alex. Krátce předtím vystřídal Plašila na hřišti Jussie.

Počasí:

Bude skoro jasno až polojasno. Na horách přechodně až oblačno a ojediněle přeháňky nebo bouřky. Nejvyšší teploty 28 až 32 °C, na jihovýchodě až 35st.