Přehled tisku

Foto: Ministerstvo obrany ČR
0:00
/
0:00

Deníky si všímají také toho, že vláda začíná vést úvahy o tom, co nahradí stíhačky Gripen v české výzbroji, až stávajícím vyprší pronájem.

Foto: Ministerstvo obrany ČR
Deníky si všímají také toho, že vláda začíná vést úvahy o tom, co nahradí stíhačky Gripen v české výzbroji, až stávajícím vyprší pronájem. Hospodářské noviny píšou: „Asi není výraznějšího korupčního symbolu v Česku nad letouny Gripen. Korunu mu nasadil exministr Kavan, když prohlásil před zkoprnělými švédskými novináři: ‚Peníze měnily příjemce a řada úplatků byla vyplacená.' Když teď vláda připravuje tendr na nové stíhačky, stojí za to být ve střehu. Úplatkářská rapsodie se může opakovat. Tentokrát v modrém. Už teď poletují vzduchem varování, že přechod na jiný typ strojů by byl dražší než další pronájem či odkup gripenů. Jak to kdokoliv může vědět? Vždyť netušíme nic o účastnících tendru, jejich nabídkách. Tyhle poletující úvahy až příliš připomínají kypření půdy pro zavedené stíhačky. A skrytou výzvu všem účastníkům soutěže: připravte si, pánové, nějaké drobné. Deník uzavírá připomenutím: Zemanovu vládu při nákupu Gripenů velení NATO varovalo, že v Evropě přeplněné bojovými letouny je pro nás stíhací letectvo zbytečný luxus. To si ale nepřipouští ani Nečasova vláda. Zřejmě touží po svém velkém gripenovském příběhu," uzavírá autor úvahu.


Petr Fejk
Petr Fejk zřejmě skončí ve funkci ombudsmana Českých drah (ČD), za niž údajně dostával plat čtvrt milionu korun měsíčně. Post ombudsmana ČD bude pravděpodobně zrušen. Ministr dopravy Radek Šmerda to řekl v rozhovoru pro úterní Mladou frontu Dnes. Na Fejkovy odměny si stěžovali odboráři, kritizoval je i předseda ČSSD Bohuslav Sobotka. Premiér Petr Nečas před dvěma týdny uvedl, že se tímto případem bude zabývat. Přezkoumány budou také platy ostatních manažerů ČD. "České dráhy nebudou mít ombudsmana, nebude jím ani pan Fejk. Je to těsně před podpisem. Pan Fejk se rozhodl, že nechce s touto nálepkou pro dráhy pracovat,"řekl Šmerda. Dodal, že minulý týden byl ustanoven takzvaný orgán pro odměňování, který se bude zabývat všemi platy managementu Českých drah. Podle předsedy Svazu odborářů služeb a dopravy Jaromíra Duška, který před časem vedl železniční odbory, je funkce ombudsmana drah trafikou od bývalého ministra dopravy Víta Bárty. Fejk podle deníku pobírá k uváděnému platu ještě 80.000 Kč odměn. Přesto Fejk patří k nejhůře odměňovaným členům managementu ČD, řekl Dušek v pořadu Impulsy Václava Moravce.


Foto: Archiv Radia Praha
Komentář Lidových novin se zamýšlí nad ohlášeným dalším zvyšováním sazby DPH. "Koalice se chaoticky dohaduje na sazbě DPH a dospěje ke kulatému číslu 17,5 procenta. Pak přijde deus ex machina řecké krize a je tu přízrak 19 procent. A vzácně bezešvá shoda premiéra s ministrem financí dává tušit, že to není číslo do diskuse. Prostě to tak bude, a přít se s tím bude stejně marné jako s počasím," píše komentátor. "Je to příznak otrockého postavení, do něhož globální kapitalismus dohnal politiku? Kdepak, je to naopak. V základech toho, co v tuto chvíli vypadá jako ekonomický diktát, jsou konkrétní politická rozhodnutí. Kdybychom byli Estonsko, které má tak malé dluhy, že Eurostat ani neumí změřit jeho úrokovou míru, nemusela by nás cena dluhové obsluhy tolik znervózňovat. Snadnost, s jakou politická moc dokáže, když na to přijde, zvýšit daně, je ovšem děsivá. A chaos kolem Řecka ? I ten je politický - Řecko zkouší, kolik snese Unie, Unie zkouší, kolik snesou Řekové a dluhopisové trhy. Hrají si s ohněm, protože, jak nás dnes přesvědčují, řecký bankrot ani odchod z eura by nic nevyřešil. Je to stav totální bezmoci před vrtochy finančních bohů." Konstruování společné měny podle autora znamená "zamknout dveře a zahodit klíč".


Zpěvačka Helena Vondráčková přenese svůj spor s českým státem o odškodné ve výši 14,5 milionu korun do Spojených států. Informovala o tom Mladá fronta Dnes. Vondráčková odškodné požadovala kvůli údajné nečinnosti policistů v jejích konfliktech s médii. České soudy zpěvaččiny nároky vloni zamítly, podle nich jí tak vysoká škoda nevznikla. Vondráčková také podá stížnost k Ústavnímu soudu. "Dokončujeme jednání s jednou americkou firmou, která nejpozději k 1. září vstoupí do naší agentury a bude v Americe vymáhat škodu po českém státu. Helena této firmě svou pohledávku předá,"řekl listu zpěvaččin manžel a jednatel agentury Martin Michal. Která firma spor převezme, oznámí do dvou měsíců. Vondráčková s českým státem vede spor kvůli tomu, že ji v letech 2004 a 2005 policie a soudy neuchránily před škodou, kterou jí údajně způsobily bulvární časopisy, když podle ní vylhanými články ničily její pověst, a tím i kariéru. Michal již dříve uvedl, že za více než 24 měsíců nebyl proveden ani jeden vyšetřovací úkon. Vondráčková žádala o náhradu škody za ušlý zisk. Nic ve věci podle Michala neudělalo ani ministerstvo spravedlnosti, které manželé žádali, aby odstranilo průtahy ve vyšetřování. Česká popová hvězda se v této záležitosti obrátila i na Evropský soud pro lidská práva ve Štrasburku, nyní chystá stížnost k Ústavnímu soudu. "Předem tušíme, jak dopadne," uvedl pro Mladou frontu Dnes Michal.