Kalendárium

0:00
/
0:00

Kalendárium připomene výročí tří osobností české vědy a kultury: Zdeňka Sklenáře, Františka Dvořáka nebo Viléma Mathesia.

Před sto lety se narodil malíř Zdeněk Sklenář veřejnosti známý především jako ilustrátor Petiškových Starý řeckých bájí a pověstí. Prohlédnout si jeho dílo je nyní možné v Galerii hlavního města Prahy, kde probíhá výstava Zdeněk Sklenář/Deset tisíc věcí - deset tisíc let. Ve své tvorbě se Sklenář často nechal inspirovat Čínou a některé jeho ilustrace budou také moci vidět i návštěvníci českého pavilonu na EXPO 2010 v Šanghaji.


Devadesáti let se v těchto dnech dožívá historik umění František Dvořák. Autor ceněných studií o Janu Zrzavém, Cyrilu Boudovi či televizního cyklu o Karlově mostě, je známý také svou spoluprácí s jiným slavným kunsthistorikem V.V. Štechem. Na to, jak se poprvé setkali, vzpomínal v roce 1990 ve vysílání Československého rozhlasu.

František Dvořák,  foto: Úřad vlády
"Já jsem studoval dějiny umění po válce na Karlově univerzitě a měl jsem jako seminární práci nástěnné malby na Karlštejně a jako horlivej kluk jsem tu práci udělal tak velkou, že jsem to četl celý semestr, každý pátek dopoledne, seminární hodiny byly na dvě hodiny a já jsem to měl takhle roztažený...nechal jsem toho potom, škoda, že jsem v tom nepokračoval. A jednou před takovýmhle seminářem se profesor Matějček potkal někde ráno se Štechem a říkal: ´Pojď si poslechnout, já tam mám kluka, kterej se tam pustil do maleb na Karlštejně, pojď si ho poslechnout.´ Já jsem tam najednou měl Štecha, který ovšem na tohle potom zapomněl, jenom si velice živě připomínal, že tam vznikl nový konflikt mezi ním a Matějčkem kvůli slovu naturalismus. Já jsem u mistra Theodorika řekl, že je to pojetí v podstatě naturalistické, že se opírá o skutečnost. Kdežto Štech proti tomu řekl: Heleďte naturalismus, to je epocha, to je konec 19. století. Vy nemůžete přenášet to, co vidíme pod slovem naturalismus, do gotiky. Uplynulo několik, já jsem vystudoval a hledal jsem místo. Za půl roku jsem dostal od Matějčka korespondenční lístek, že Štech dostane asistenta a že mě doporučil, ať se jdu ke Štechovi představit. A tak jsem byl od roku 50 Štechovým asistentem."

V úterý 13. dubna ocenil ministr kultury Václav Riedlbauch Františka Dvořáka za šíření dobrého jména české kultury vyznamenáním Artis Bohemiae Amicis. A co na to sám oceněný?

"Abych se nevytahoval...Já jsem jaksi někde jinde. Mě to samozřejmě teší, ale že bych celou svou existencí byl upnutý k tomu, abych byl za něco vyznamenaný, to mi v životě nepřišlo na mysl. Já se sám na sebe tady dnes dívám jako divák, sám se divím, kde jsem se to octnul, v takovém prostředí."


Vilém Mathesius
A nakonec připomeneme ještě výročí týkající se českého jazykovědce a významného anglisty Viléma Mathesia. Jeden ze zakládajících členů Pražského lingvistického kroužku, stojící i u zrodu české anglistiky, zemřel v dubnu roku 1945.