Zprávy

Václav Klaus vetoval antidiskriminační zákon

Prezident Václav Klaus vetoval antidiskriminační zákon. Považuje ho za zbytečný, kontraproduktivní a nekvalitní a jeho dopady za velmi problematické, sdělil Hrad. Návrh zákona, který po Česku vyžaduje Evropská unie, tak znovu projednají poslanci. Ministryně pro menšiny a lidská práva Džamila Stehlíková (SZ) doufá, že sněmovna Klausovo veto přehlasuje a dlouho odkládaný zákon znovu schválí. Pokud by se to nepodařilo, hrozí podle ní České republice žaloby a následné finanční sankce ze strany EU.

Podle Klause není ospravedlněním pro přijetí zákona to, že příslušnou směrnici navrhla a schválila Evropská komise pro povinné přijetí v členských zemích. Evropské směrnice jsou podle něj politicko-právními nástroji, které vyjadřují zájem na dosažení určitých cílů EU v členských zemích. "Jsou závazné jen co do výsledku, zatímco formy a metody realizace těchto cílů zůstávají na rozhodnutí jednotlivých členských států," napsal Klaus v dopise adresovaném předsedovi Poslanecké sněmovny Miloslavu Vlčkovi. Nelíbí se mu také, že při posuzování diskriminace má být v občanském soudním řádu přeneseno důkazní břemeno ze strany žalující na stranu žalovanou. Připadá mu to absurdní a v rozporu s evropskými právními tradicemi. Obává se také, že ustanovení může přinášet nové křivdy a nespravedlnosti. Sporné je podle Klause rovněž přenesení odpovědnosti za provádění zákona na ombudsmana. Šlo by podle něj o radikální změnu role veřejného ochránce práv, který by tak mohl vstupovat i do soukromoprávních vztahů.

Cílem antidiskriminačního zákona je pomoci zajistit rovný přístup mimo jiné ke vzdělání, práci, zdravotnické péči či například sociálním výhodám bez ohledu na věk, rasu, národnost, sexuální orientaci, zdravotní postižení, pohlaví, náboženství a světový názor. "Zákon neobsahuje nic, co by bylo pro české právo zásadně nové," soudí hlava státu. Podle Klause je zákaz diskriminace obsažen ve stávajících českých právních normách počínaje Ústavou a Listinou základních práv a svobod až po konkrétní zákony. "Tento zákon je - ve své podstatě - spíše jakousi naučnou antidiskriminační příručkou, shrnující obsah dalších zákonů a mající cíl především ideologický, a nikoli právní. K tomu však zákony určeny nejsou. Ty jsou určeny k tomu, aby přesně stanovily práva a povinnosti, nikoli k šíření osvěty," napsal Klaus.

Strana zelených chce kvůli prezidentovu vetu antidiskrimačního zákona svolat koaliční jednání. Vládní strany by se podle zelených měly dohodnout na tom, že Klausův krok "napraví" a zákon, jehož přijetí koalice slíbila, ve sněmovně definitivně prosadí. Prezident Václav Klaus podle zelených svým rozhodnutím útočí na vládní politiku a její proevropské zaměření. V tiskovém prohlášení to uvedl předseda zelených Martin Bursík a ministryně pro menšiny a lidská práva Džamila Stehlíková.

V Limě se koná summit EU a Latinské Ameriky, za účasti Topolánka

V peruánské metropoli se koná pátý summit zemí EU a Latinské Ameriky, na který se sjela více než padesátka šéfů států a vlád včetně českého premiéra Mirka Topolánka. Hlavním tématem summitu by měl být boj proti chudobě a globální oteplování. Dá se ale očekávat, že pozornost na sebe spíše strhnou rozepře některých latinskoamerický lídrů či spor o biopaliva. Český premiér bude na summitu předsedat jednomu ze čtyř pracovních stolů. Předmětem diskuse bude chudoba a společenská nerovnost. Kromě toho Topolánka čeká několik dvoustranných schůzek: sejde se například s prezidenty Brazílie, Mexika a Kostariky.

Od června armáda spustí kritizovaný radar NATO u Slavkova

Armáda od 1. června spustí ve zkušebním provozu nově vybudovaný páteřní radar protivzdušné obrany NATO na slavkovském bojišti nedaleko Brna. Jeho vybudování přišlo alianci na více než půl miliardy korun. Nyní se instaluje technika v novém zařízení, řekl Jan Pejšek z tiskového oddělení ministerstva obrany. Výstavba radaru vyvolala vlnu nevole. Odpůrci radaru tvrdí, že slavkovské bojiště je pietní místo, na němž podobná technika nemá co dělat. Všechny soudní spory v kauze ale prohráli. Dosáhli jen odsunutí výstavby zařízení o několik let. Vadí jim nejen to, kde je radarová věž umístěna, ale i její vzhled. Radar je 25 metrů vysoký. Na jeho vrcholu je kopule, která má 18 metrů v průměru. Podle některých názorů radar narušuje krajinný ráz bojiště.

Nedaleko radaru stojí Mohyla míru - památník připomínající 23.700 obětí slavkovské bitvy, která je nejslavnějším bojovým střetem, který se kdy na území Moravy odehrál. "Vzdálenost radaru od Mohyly míru je 850 metrů. Přímá viditelnost mezi oběma objekty ale není - dělí je totiž les," vysvětlil Pejšek. Nový páteřní třídimenzionální radar protivzdušné obrany nahradí tři sovětské vysílače nainstalované v této lokalitě v padesátých letech. Pejšek zdůraznil, že výstavbou radaru plní Česko své závazky plynoucí z dohod se Severoatlantickou aliancí. Radar by měl především zvýšit obranyschopnost republiky.

Češi budou muset na místě radaru provést pyrotechnické vyčištění

Češi budou muset před případnou stavbou radaru provést na místě pyrotechnické vyčištění. Podle ministerstva obrany to vyplývá z hlavní smlouvy o výstavbě americké základny ve vojenském újezdu Brdy. Asanace by však začala až poté, co parlament schválí hlavní dohodu i propojený dokument SOFA o pobytu vojsk. Ministerstvo však nepředpokládá, že by místo pro radar bylo zamořeno velkým množstvím nebezpečné munice.

Hospodářské noviny: Schwarzenberg na audit Čunkova majetku najal detektivy z USA

Ministr zahraničí Karel Schwarzenberg si na prověrku původu majetku vicepremiéra a lidoveckého předsedy Jiřího Čunka najal americkou detektivní kancelář Kroll. Napsaly to Hospodářské noviny (HN). Pokud audit této největší světové detektivní kanceláře Čunkovy rodinné finance neobjasní, Schwarzenberg na protest odejde z vlády. Schwarzenberg se s Čunkem na auditu dohodl už začátkem dubna. Jak bude audit vypadat a kdo ho provede, zatím tajil. Zaplatí ho ze svých peněz. Sazby Krollu jdou v podobných případech podle HN do milionů korun. Schwarzenbergovu zakázku potvrdil i šéf evropské pobočky Krollu Tommy Helsby, který bude mít případ na starosti. Připustil, že je velmi neobvyklé, aby ministr nechal vyšetřovat vicepremiéra, a ten aby souhlasil, že bude spolupracovat. Jiří Čunek v dubnu slíbil, že auditorům vyjde plně vstříc.

Filip: Kandidaturu nechám na rozhodnutí sjezdu

Předseda KSČM Vojtěch Filip odmítl výtky k práci vedení strany, kterými ho tento týden zahrnul jeho dlouholetý předchůdce v čele komunistů Miroslav Grebeníček. K jeho výzvě, aby ani Filip stejně jako on na předsedu nekandidoval, předseda komunistů uvedl, že to nechá na rozhodnutí delegátů nadcházejícího královéhradeckého sjezdu KSČM. Grebeníček v dopise vyčetl Filipovi volební neúspěch, osobní ambice i pletichy a otrávenost komunistů z praktik současného vedení. "Mám větší problémy navazovat kontakty se současným vedením KSČM než s plejádou závojenek olovových," napsal Grebeníček v dopise Filipovi. Předseda KSČM tyto výhrady ve svém dopise, jehož text zveřejnily Haló noviny, odmítl.

Soud uložil Čunkovi pokutu ve výši 20.000 korun a vzápětí ji zrušil

Přerovský soud uložil vicepremiérovi Jiřímu Čunkovi pokutu ve výši 20.000 korun. Čunek odepřel svědeckou výpověď v kauze zlínského podnikatele Romana Vaškůje a Petra Šmiřáka s odvoláním na svůj senátorský mandát. Podle soudu jde však o účelový postoj předsedy KDU-ČSL. Čunek proti rozhodnutí soudu podal stížnost a ze soudu, který se zabývám pokusem o ovlivňování korunní svědkyně v jeho korupční kauze, okamžitě odešel. Podle obžaloby se Vaškůj a Šmiřák snažili uplatit bývalou Čunkovu sekretářku Marcelu Urbanovou, aby změnila výpověď. Žena vypověděla, že Čunek ještě jako starosta převzal půlmilionový úplatek. Soud vzápětí pokutu zrušil. Soudce uvedl, že si neuvědomil, že Čunek má senátorskou imunitu. Trvá však na tom, že neměl důvod nevypovídat.

Učitelé rozhodli, že budou 9. června stávkovat

Učitelé budou 9. června stávkovat, rozhodli o tom na mimořádném předsednictvu školských odborů. ČTK to řekl jejich předseda František Dobšík. Vláda minulý týden přislíbila, že na platy učitelů letos přidá půl miliardy, příští rok pak další čtyři miliardy. Odbory však už letos chtěly tři miliardy korun navíc. Ministerstvo školství trvá na tom, že stávka další peníze učitelům nepřinese. Dobšík řekl, že původně odboráři plánovali třídenní stávku. Potom, co jim vláda na letošní rok slíbila alespoň půl miliardy, ustoupili a uspořádají pouze jednodenní protest. "Vyzveme školy a školská zařízení, aby zrušily výuku," řekl.

"Z pohledu ministerstva školství, tělovýchovy a mládeže není pro stávku důvod," sdělila mluvčí ministerstva Kateřina Böhmová. Zdůraznila, že se ministrovi Ondřeji Liškovi (SZ) podařilo na jednání s ekonomickými ministry navýšit finanční prostředky pro pedagogické pracovníky na následující období 18 měsíců o celkem 4,5 miliardy korun. Liška již dříve také prohlásil, že se ještě v tomto roce pokusí získat finanční prostředky na učební pomůcky. "Stávka se proto jeví jako neracionální. Z vyjádření ministra odboráři dobře vědí, že stávka k dalšímu navyšování finančních prostředků nepovede," dodala Böhmová. Protest připadne na pondělí 9. června. Datum odboráři vybrali s ohledem na plánovaný termín zasedání vlády. Odboráři pro letošek žádali navýšení rozpočtu regionálního školství o tři miliardy. Argumentují vysokou inflací, kvůli které pracovníkům škol platy reálně klesají. Tvrdí, že ani čtyři miliardy, které jsou přislíbeny na příští rok, nesplňují jejich požadavky. Dobšík také zopakoval, že pro odboráře je nepřijatelné zvyšování mezd pouze pro pedagogy. Zvýšení platů nepedagogického personálu na školách se ministrovi školství na vládě nepodařilo vyjednat.

Langer vyzval Čechy, aby si stěžovali na šikanu v zahraničí

Ministr vnitra Ivan Langer (ODS) vyzval občany cestující do Rakouska a Německa, aby v případě šikany ze strany cizí policie posílali podněty českým úřadům. Kdyby se prokázalo, že při plošných kontrolách Rakušané a Němci selektivně sledují Čechy, přistoupil by Langer k protiopatřením, která nechtěl předjímat. O stoupajícím počtu stížností na časté kontroly za hranicemi mluvil Langer v Praze na pracovní snídani se svým rakouským protějškem Güntherem Platterem. Novinářům později řekl, že ministerstvo nezaznamenalo výrazný počet podnětů od Čechů cestujících po Rakousku. Naopak se sešly desítky podnětů od lidí, kteří překročili hranici do Německa. Nepřichází v úvahu, aby hraniční kontroly byly nyní skryté pod kontrolami ve vnitrozemí, shrnul výhrady Česka Langer.

Záhřeb: Cesty dětí bez rodičů - seznam CK nebo ověřený formulář

Záhřeb zavádí novinky pro cesty dětí bez rodičů, podle české diplomacie ale zmírnil své požadavky. Pokud dítě bude cestovat například s babičkou, nebudou chorvatské úřady vyžadovat soudní překlad povolení rodičů k cestě, postačí vyplněný formulář s ověřeným podpisem rodiče. Je k dispozici na www.mzv.cz. V případě organizovaných dětských zájezdů bude organizátor povinen předložit jmenný seznam účastníků v angličtině nebo chorvatštině. Seznam nemusí být ověřen, musí ale být opatřen razítkem organizátora zájezdu, například cestovní kanceláře, sdělilo ministerstvo zahraničí. Matky s odlišným příjmením, než mají děti, musí mít u sebe svůj oddací list a rodný list dítěte. Pěstouni musí mít u sebe soudní rozhodnutí o svěření do pěstounské péče. Tyto dokumenty nemusí být při vstupu do země přeloženy.

Ministerstvo financí začalo hledat poradce pro privatizaci Českých aerolinií

Ministerstvo financí začalo hledat takzvaného velkého poradce pro privatizaci Českých aerolinií. Stát se chce zbavit svého více než 90procentního podílu v ČSA v příštích měsících; nový majitel by mohl převzít firmu počátkem příštího roku. Jde již o druhou fázi procesu odstátnění firmy. ČSA, které se v roce 2005 dostaly až do půlmiliardové ztráty, nyní prochází ozdravnou kůrou. Její součástí je například prodej nákladového terminálu a stravování. Za loňský rok vykázala firma po letech ztrát zisk 111 milionů a analytici ji považují za zachráněnou. Hodnota ČSA se odhaduje na pět miliard korun. Zájem o českého dopravce předběžně vyjádřil například ruský Aeroflot či Air France. Ještě větší sousto představuje pro investory privatizace pražského letiště, která běží téměř současně.

Škrty evropských dotací pro české farmy mají být daleko menší

Nedávný návrh Evropské komise na seškrtání zemědělských dotací pro velké farmy, který pobouřil české zemědělce, doznal značných změn. Vyplývá to legislativního návrhu, který příští týden představí Evropská komise a jejž má ČTK k dispozici. Čeští zemědělci by tak nakonec měli přijít o daleko méně finančních prostředků, než Brusel původně navrhoval, byť by se jich dotkly o rok dříve.

Vývoz mléka od vstupu do EU vzrostl na stonásobek

Vývoz konzumního mléka z České republiky se od jejího vstupu do Evropské unie zvýšil stonásobně. V roce 2003 čeští výrobci vyvezli necelé dva miliony litrů, loni už to bylo téměř 200 milionů. Vývoz konzumního mléka tak tvoří přibližně čtvrtinu celkového vývozu mléčných výrobků. Přes 40 procent vyvezeného mléka míří na Slovensko, třetina do Německa, menší množství se vyváží ještě do Polska a Maďarska. Vyplývá to z údajů Českomoravského svazu mlékárenského. Podle ředitele svazu Michala Němce nárůst vývozu není způsoben ani tak nižšími cenami mléka v Česku, jako spíše zavedením volného trhu. "Je to samozřejmě otázka působení nadnárodních obchodních řetězců, které obchodují bez ohledu na hranice", řekl Němec.

Hospodářská komora bude mít nového prezidenta, Drábek končí

Hospodářská komora bude mít od 29. května nového prezidenta. Na sněmu komory budou volit nového šéfa tři stovky delegátů z okresních hospodářských komor a živnostenských společenstev. Dosavadní prezident Jaromír Drábek se rozhodl již znovu nekandidovat. ČTK to řekla mluvčí komory Viktorie Plívová.

Ceny průmyslových výrobců v dubnu meziročně o 4,7 pct vyšší

Tempo růstu cen průmyslových výrobců v dubnu zpomalilo. Meziročně se ceny průmyslových výrobců v dubnu zvýšily o 4,7 procenta, když v předchozích třech měsících rostly o více než pět procent. Informoval o tom Český statistický úřad. Nejvýznamnější vliv na úroveň cenové hladiny měly ceny potravin, nápojů a tabáku. Meziměsíčně se ceny průmyslových výrobců nezměnily. " Statistika jen potvrzuje, že je inflace na ústupu. Proti tomu však stojí velmi rychlý růst mezd ve stavebnictví a v průmyslu, jež signalizuje rekordní růst mezd v ekonomice v prvním kvartále. Mnozí centrální bankéři proto mohou pošilhávat po zvýšení úrokových sazeb," uvedl analytik Next Finance Vladimír Pikora. Za celý letošní rok očekává průměrný růst cen v průmyslu kolem 4,6 procenta, loni to bylo 4,1 procenta.

Chebští radní schválili dohodu o umístění německého hřbitova

Chebští radní schválili dohodu o umístění německého válečného hřbitova v Chebu. V textu však udělali ještě dvě drobné změny. Pokud německá strana nebude mít výhrady, měla by být konečná smlouva podepsaná 26. května, řekl mluvčí chebské radnice Tomáš Ivanič. Úpravami městského hřbitova podmínila chebské radnice uložení ostatků německých vojáků, kteří padli na českém území. Za 24,6 milionu by mělo být vybudováno odvodnění, oplocení, rozšíření kaple a komunikační sítě, aby vojenské pohřebiště zapadlo do celkového kontextu hřbitova. V Chebu by měly být na náklady německé strany uloženy ostatky asi 4000 německých vojáků.

Rada vlády chce, aby nebezpečné pronásledování bylo trestné

Rada vlády pro rovné příležitosti žen a mužů vládě doporučí, aby se nebezpečné pronásledování (stalking) stalo trestným činem. Po zasedání rady to řekla ministryně pro lidská práva a menšiny Džamila Stehlíková. Nebezpečné pronásledování je trestné již v několika zemích EU, potýkají se s ním například oběti domácího násilí po rozchodu s násilnickým partnerem či partnerkou. Stalkingem se nazývá opakované a stupňované obtěžování, které může mít řadu různých forem a různou intenzitu. Pronásledovatel svou oběť například bombarduje textovými zprávami, maily, telefonáty či "dárky", jež oběť nechce. Někteří lidé naopak ničí věci své oběti, třeba jí poškrábou auto. Konflikt doprovázejí výhrůžky, často naplněné; výjimkou proto nebývají fyzické výpady. Nejhorší případy již vyústily ve fyzické napadení oběti i její usmrcení.

Policie prošetřuje vydání rasistické knihy

Další knihou vydanou v České republice se začala zabývat policie. Po Hitlerově Mein Kampfu, který vyšel v roce 2000, se nyní na knihkupecké pulty dostal další titul vztahující se k nacismu a rasismu. Knihu Turnerovy deníky napsal stoupenec neonacismu William Luther Pierce. Podle mluvčí kriminální policie Pavly Kopecké vydání knihy monitorovali odborníci na extremismus. Policisté budou prověřovat, zda se vydavatel nedopustil trestného činu. Česko je pravděpodobně jedinou zemí, kde se Turnerovy deníky prodávají, dosud oficiálně kniha vyšla zřejmě jen ve Spojených státech, například v Německu je zakázána. Románová fikce popisuje povstání, po kterém bílá rasa převezme vládu v USA a pak na celém světě. Podle politologa Zdeňka Zbořila se kniha opírá o silný bílý rasismus a antisemitismus a je v ní velký obdiv k nacismu. Nebezpečné je na ní to, že míří na systém jako na celek, říká Zbořil.

Turnerovy deníky vydala firma Kontingent Press, která podle údajů v obchodním rejstříku vznikla letos 16. dubna. Její zástupce v tisku uvedl, že právě Turnerovy deníky byly impulzem, proč nakladatelství založil. Popírá ale, že by chtěl neonacismus propagovat. Naopak tvrdí, že chce společnost upozornit na nebezpečí, které jí od radikálů hrozí. O knihu je v obchodech zájem. Po českém vydání Hitlerova Mein Kampfu policie stíhala jeho editora Michala Zítka. Po pěti letech byl ale obžaloby zproštěn.

Soudce Nagy, který fingoval jednání, rezignoval

Mladoboleslavský soudce Pavel Nagy, který si před časem vymyslel soudní líčení, které se oficiálně nekonalo, rezignoval na post soudce. ČTK to potvrdila mluvčí ministerstva spravedlnosti Zuzana Kuncová. Vrchní soud v Praze soudci loni kvůli prohřešku odejmul talár. Nejvyšší soud začátkem března ale jeho rozhodnutí zrušil a namísto toho mu na půl roku o čtvrtinu snížil plat.

Soud poslal Půtu a Šuleje o vazby

Středočeský krajský soud poslal do vazby dva údajně nebezpečné členy takzvaného Berdychova gangu Tomáše Půtu a Maroše Šuleje. Oba muži byli v roce 2006 zadrženi v Irsku na základě eurozatykače. Nejvyšší soud v Dublinu minulý týden rozhodl o tom, že mohou být vydáni k trestnímu stíhání do České republiky. Půta a bývalý příslušník slovenské policejní zásahové jednotky Šulej byli původně v procesu s šestatřicetičlenným gangem kolem Davida Berdycha a elitních policistů stíháni jako uprchlí. Půta za účast na šesti loupežích, na jedné krádeži a za porušování domovní svobody, Šulej za účast na třech loupežích a jedné krádeži.

Členové Berdychova gangu mají podle obžaloby na svědomí loupeže, únosy a vydírání bohatých podnikatelů, které prý mnohdy přepadli a unesli v přestrojení za policisty. Největší případ organizovaného zločinu v historii české kriminalistiky je přitom ojedinělý propojením podsvětí s elitními detektivy, kteří měli s organizovaným zločinem bojovat.

Vysoké školy mají jednotný systém proti plagiátorům

Celkem 17 českých vysokých škol může ode dneška používat program na odhalování plagiátorů. Software vyvinuli odborníci brněnské Masarykovy univerzity. Na vytvoření programu získaly školy deset milionů korun od ministerstva školství. Univerzity nyní připravují podmínky pro vkládání prací do systému, řekla mluvčí Masarykovy univerzity Tereza Fojtová. Program umožňuje učitelům kontrolovat, zda studenti při psaní prací neopisovali. Porovnává, zda se věty či odstavce studentských prací neshodují s dříve napsanými studiemi. Podle mluvčí srovnatelný systém, který by vytvářel národní fond závěrečných prací a umožňoval vyhledávat plagiátory, nikde jinde neexistuje. Mluvčí Univerzity Karlovy Václav Hájek řekl, že vstup do projektu zatím zvažují.

Hřbitov v Terezíně budou hlídat kamery

Památník v Terezíně, který v dubnu dvakrát poškodili vandalové, bude mít brzy vlastní kamerový systém. Ministerstvo kultury na něj ze svého rozpočtu uvolní přibližně dva miliony korun. Informoval o tom server Aktuálně.cz. Další peníze ministerstvo mimořádně uvolnilo na současnou ostrahu. Památník teď hlídá bezpečnostní služba. Zloději v dubnu ukradli z hrobů na Národním hřbitově v Terezíně 824 jmenovek, které pak policie našla ve sběrně v Nehasicích u Žatce. Všechny byly rozbité. Policisté zadrželi jednoho zloděje, případ stále vyšetřují. První část ukradených bronzových jmenovek z hrobů na Národním hřbitově v Terezíně nahradí památník v sobotu. Destičky už nebudou z bronzu, ale z pryskyřice s příměsí bronzu.

V Berlíně dávali německý dokument o bratrech Mašínových

S činy, za které letos bratři Mašínové dostali od premiéra Mirka Topolánka v USA čestnou plaketu, se mohli seznámit návštěvníci Dokumentačního centra berlínské zdi v německé metropoli. Promítal se tu totiž německý dokumentární film Válka v Luckau - Útěk do západního Berlína, jenž zachycuje útěk skupiny mladých lidí kolem Mašínů přes východní Německo na vysněný Západ. Bratři Ctirad a Josef Mašínovi hranici s NDR překročili v říjnu 1953. Byli součástí původně pětičlenné skupinky mladých lidí, kteří se rozhodli utéct z komunistického Československa. Byli však brzy odhaleni a pronásledováni vojsky a příslušníky bezpečnostních sil. Tehdy bylo na pátrání po českých uprchlících nasazeno až 15.000 východoněmeckých policistů a sovětských vojáků a šlo údajně do té doby o největší akci východoněmecké policie. Konání kontroverzní Mašínovy skupiny, při jejichž akcích přišlo o život šest lidí, vnímají rozporuplně politici i česká veřejnost. Nejvíce kritizují, že Mašínova skupina zabila při přepadu policejní stanice bezvýznamné policisty a také pokladníka, který vezl výplaty. V tehdejší NDR však byli během akce proti Mašínům zastřeleni nejméně dva policisté.

Ve filmu, který už uvedla v roce 2001 německá veřejnoprávní televize, nechali režiséři Ulrike Bönnenová a Gerald Endres promlouvat samotné Mašíny a svědky jejich útěku z řad tehdejších německých policistů, ale i venkovanů, kteří Čechoslováky ze sympatie v závěrečných fázích jejich útěku schovávali ve svých domech a stodolách. Endres po projekci filmu řekl, že na tuto historickou látku narazil náhodou, když hledal vhodný příběh pro německý televizní cyklus Velké kriminální případy. Mašínové prý byli velmi otevření spolupráci - pod podmínkou, že film nebude zařazen do příslušného cyklu. O tom, zda byli Mašínové zločinci nebo hrdinnými bojovníky za svobodu, diskutovalo v Berlíně několik desítek zájemců o historii z řad Němců i českých emigrantů. Tak jako česká společnost nedospěli k jednoznačnému závěru.

Ministerstvo kultury plánuje zrevidovat seznam kulturních památek

Ministerstvo kultury plánuje zrevidovat celý seznam kulturních památek, které dosud spravuje Národní památkový ústav. Plán je součástí věcného záměru památkového zákona, který ministerstvo představilo novinářům. Přezkoumat se má zhruba 40.000 nemovitých památek a přibližně 50.000 památek movitých. Úřad to chce stihnout za deset let. Nové evidence památek se obávají někteří památkáři, podle kterých by tímto způsobem mohla Česká republika o mnoho památek přijít.

Liják zkrátil vzpomínku na položení základního kamene ND

Liják přinutil organizátory z Národního divadla v Praze, aby podstatně zkrátili rekonstrukci slavnosti, při níž byly v květnu roku 1868 položeny základní kameny "zlaté kapličky". Už za prudkého deště nakonec zrychleným krokem odnesli podle plánu repliku základního kamene do bezpečí ve foyer historické budovy. Přitom začátek komponovaného programu začal hodinu předtím téměř idylicky a zhruba stovku diváků u pódia na piazzetě vedle divadla přenesl do doby před 140 lety. David Prachař byl moderátorem scénky herců v historických kostýmech. Názorně divákům představila události předcházející položení základního kamene. Ke slovu se měly dostat i postavy předsedy Sboru pro zřízení Národního divadla Karla Sladkovského a "otce národa" Františka Palackého, ale stále se zhoršující počasí jim to znemožnilo. I členové sboru Hlahol zapěli zhruba polovinu připraveného repertoáru.

Vedení české první scény oslovilo starosty míst, z nichž základní kameny pocházejí. A bylo symbolické, že slavnost doplnili členové sboru Svatobor, dětského sboru Včelky ze Sušice, pěveckého spolku Prácheň, Mužského sboru Folklorního studia Buchlovice a Národopisného souboru Doudleban. Obyvatelé z Radhoště dokonce poslali dvoukilového "vnuka" svého kamene. Prý aby se podíval, proč se "děda" tak dlouho nevrací. Mnozí z diváků i účastníků slavnosti využili možnost prohlédnout si v podzemí divadla jeho památné základy. Ve "zlaté kapličce", kde byla instalována i výstava o historii české první scény, jich od rána podle mluvčího činohry Tomáše Staňka přivítali více než tři tisíce.

Nové vozy pražské záchranky nesou jména známých českých lékařů

Jméno objevitele krevních skupin Jana Janského nebo známého lékaře Josefa Thomayera nesou nové vozy, které převzala pražská záchranná služba. Sedm nových mercedesů bude v hlavním městě zajišťovat rychlou lékařskou službu. Nahradí 11 až 13 let staré vozy, které mají najeto více než 200.000 kilometrů, řekl ředitel pražské záchranky Zdeněk Schwarz. Osobnosti, jejichž jména nové vozy nesou, tvoří podle Schwarze významné mezníky v historii české medicíny. Kromě Janského a Thomayera bude za pacienty jezdit automobil "Josef Švejcar", nazvaný podle legendárního českého pediatra, nebo "baron Päumann", pojmenovaný podle zakladatele záchranné služby. Sedmičku jmen doplňují objevitel významu buněk Jan Evangelista Purkyně, zakladatel ústavu pro tělesně postižené Rudolf Jedlička a první česká lékařka Anna Honzáková.

Opravená Fürstenberská zahrada pod Hradem se otevře v červnu

Nákladně opravená Fürstenberská zahrada pod Pražským hradem se veřejnosti otevře od června. Zahrada, která patřila v metropoli k nejkrásnějším, byla nepřístupná desítky let. Na její rekonstrukci za zhruba 200 milionů korun přispěla hlavnímu městu Evropská unie i stát. Slavnostního otevření se strmé prostranství s řadou teras, na kterém byla historicky vinice, dočkalo už v pátek. Zahradníci vysadili v areálu několik tisíc květin, dřevin a přes dva tisíce růží. Přibyla řada laviček. Nejsložitější při stavebních pracích bylo ochránit stavební prvky zahrady, nebylo možné ani použít těžkou techniku.

Při rekonstrukci se podle primátora Pavla Béma (ODS) vycházelo z Langweilova modelu města z první poloviny 19. století. "Říká se, že kdo chce být šťastný den, nechť se opije. Kdo chce být šťastný rok, nechť se ožení. A kdo chce být šťastný celý život, nechť si pořídí zahradu. My jsme si pořídili zahradu," řekl Bém. Zahrada se rozkládá mezi Valdštejnskou ulicí a Starými zámeckými schody, odkud do ní budou lidé vstupovat. Terasovitou zahradu založil v 18. století Václav Kazimír Netolický potom, co byly zrušeny vinice. Ve 20. letech 19. století koupili palác a zahradu Fürstenberkové. Po druhé světové válce je zkonfiskoval stát.

V sobotu se koná Den otevřených dveří v Českém rozhlase

V sobotu 17. května 2008 se koná Den otevřených dveří v Českém rozhlase. Od 8.00 do 18.00 hodin si mohou návštěvníci přijít prohlédnout rozhlasová studia, setkat se se známými osobnostmi rozhlasového vysílání, podívat se jak se zařazují příspěvky do vysílání, jak se natáčejí a mnoho dalšího. Poprvé mohou návštěvníci projít novou budovou Českého rozhlasu v Římské 15, kterou rozhlas zakoupil vloni na jaře. Časové vstupenky na prohlídku se budou rozdávat v sobotu 17. května od 7.50 hodin.

Zklamaní hokejisté se vrátili domů, řada jich zůstala v zámoří

O několik dní dříve, než si přáli, do Prahy přiletěli čeští hokejisté z mistrovství světa v Québeku. Tým kolem kapitána Tomáše Kaberleho stejně jako před rokem nepostoupil do bojů o medaile a dějiště šampionátu opustil ještě před koncem turnaje. Na tvářích hokejistů bylo ještě stále patrné zklamání po středeční čtvrtfinálové porážce od Švédska. "Cesta byla smutná a ještě dlouho smutná zůstane," řekl trenér Alois Hadamczik novinářům po přibližně desetihodinovém letu. "Po velkém úsilí se nám povedlo sestavit výborný tým. Nebylo jednoduché skončit v NHL 6. dubna a připravovat se až na mistrovství. Bylo to hodně kvalitní mužstvo, ale dostávali jsme hodně gólů, více než jsme očekávali," uvedl odcházející kouč. Do Prahy se nakonec vrátila jen část týmu. Řada hráčů, kteří působí v NHL, z Kanady odletěla do svých zámořských domovů.

Počasí

V sobotu očekávejte oblačno až polojasno. Mohou se vyskytnout přeháňky, bouřky, kroupy nebo přívalové srážky. Teploty 20 až 26 stupňů Celsia.