Týden v ČR 26/2018

53. ročník Mezinárodního filmového festivalu Karlovy Vary, foto: Eva Turečková
0:00
/
0:00

Česko má po pěti měsících vyjednávání novou vládu. Miroslav Poche se novým ministrem zahraničí nestal. Lidé si připomněli justiční vraždu Milady Horákové. A začíná Mezinárodní filmový festival v Karlových Varech. To jsou jen některé z událostí tohoto týdne v České republice.

Prezident jmenoval novou vládu


Česká republika má novou vládu. Ministry menšinového kabinetu premiéra Andreje Babiše /ANO/ jmenoval prezident Miloš Zeman na Pražském hradě ve středu 27. června. Jde o druhý Babišův pokus, první vláda pod jeho vedením nedostala důvěru v Poslanecké sněmovně. Současnou vládu hnutí ANO a ČSSD by při hlasování o důvěře měli podpořit komunisté. Definitivně se k tomu vyjádří v sobotu 30. června. O důvěru chce premiér Babiš poslance požádat v červenci.

Hned po jmenování představil premiér Babiš priority nového kabinetu. „Naše vláda bude především bojovat za bezpečnost našich lidí. Budeme bojovat proti ilegální migraci, za naše zájmy v Evropě. Naše vláda bude bojovat proti korupci, plýtvání a byrokracii. Naše vláda udělá všechno pro to, aby naši lidé měli lepší život. Máme na to, abychom se vrátili na špičku Evropy. Tam, kde jsme byli za Masaryka.“

Opozice novou menšinovou vládu kritizuje. Lidovci, starostové nebo Piráti nesouhlasí s tím, že se kabinet bude opírat o hlasy komunistů. Předsedovi SPD Tomiu Okamurovi zase vadí, že hnutí ANO bude spolupracovat s ČSSD, která podle něj v minulosti měla hodně skandálů. Podle Jiřího Pospíšila z TOP 09 bude zásadním problémem nové vlády to, že nemá plnohodnotného ministra zahraničí.

Poche členem nové vlády není, prezident ho nejmenoval


Právě to, kdo bude novým ministrem zahraničí, do poslední chvíle jmenování nové vlády ohrožovalo. Sociální demokracie navrhla, aby se šéfem resortu stal europoslanec Miroslav Poche. Prezident Miloš Zeman však dal najevo, že Pocheho do funkce nejmenuje. Nelíbí se mu jeho postoj k migrační krizi a k Izraeli. Sociální demokraté však na své nominaci trvali.

Europoslanec Miroslav Poche | foto: Filip Jandourek

Podle serveru Aktuálně.cz premiér Babiš předložil prezidentu Zemanovi dva seznamy se jmény kandidátů na post ministra zahraničí. Na jednom byl Poche a na druhém místopředseda vlády a nově jmenovaný ministr vnitra Jan Hamáček. Babiš ale zpočátku trval na tom, že odevzdal pouze jeden dokument. Babišovo tvrzení potvrdil i šéf ČSSD Hamáček nebo předseda poslaneckého klubu ČSSD Jan Chvojka.

Prezident však ve čtvrtek v Televizi Barrandov prohlásil, že mu premiér předložil seznam ministrů, na kterém byli dva kandidáti ČSSD na post šéfa resortu zahraničí „Navrhoval dva ministry zahraničí. Nejprve Miroslava Pocheho a v případě, když ho nepřijmu, navrhoval Jana Hamáčka. Tomuto druhému návrhu jsem vyhověl,“ uvedl prezident v TV Barrandov.

Postup Hamáčka v celé kauze kritizuje pražské vedení sociální demokracie. Situací se bude zabývat grémium ČSSD. Podle místopředsedy sociálních demokratů Martina Netolického Hamáček o vyškrtnutí Pocheho ze seznamu věděl. ČSSD by si však podle něj za svým kandidátem na ministra měla stát.

Jan Hamáček je pověřen vedením resortu zahraničí jen dočasně. Neví však, jak dlouho v této funkci zůstane. ČSSD chce podle Hamáčka nového ministra zahraničí navrhnout během několika týdnů nebo měsíců.

Podle Babiše byl summit EU o migraci obrovským úspěchem


Premiér Andrej Babiš se zúčastnil čtvrtečního summitu Evropské unie v Bruselu, který se zabýval otázkou imigrace. Šéfové unijních zemí se na něm dohodli na zřízení záchytných středisek pro migranty na severoafrickém pobřeží i na území těch členských států, které se na tomto projektu chtějí dobrovolně podílet. V centrech by se mělo rychle rozhodnout, zda konkrétní lidé mají nárok na azyl, nebo by se jako ekonomičtí migranti měli vrátit do svých zemí. Dosaženou dohodu označili za úspěch německá kancléřka Angela Merkelová, francouzský prezident Emmanuel Macron, český premiér Andrej Babiš i představitelé dalších unijních států. Podle Babiše je důležité i to, že všichni opustili téma přerozdělování migrantů podle kvót. Dohoda totiž předpokládá, že budoucí reforma unijního azylového systému je podmíněna souhlasem všech zemí bloku.

Kabinet Andreje Babiše už vyrovnal rekord vlády Mirka Topolánka,  co se týče doby vládnutí v demisi | foto: vlada.cz

Rozhovor s premiérem Andrejem Babišem otiskl francouzský deník le Figaro. Babiš v něm mimo jiné prohlásil, že Češi nejsou uvyklí multikulturalismu a že on sám si Evropu představuje jako jasně ohraničenou vesnici Astérixe a Obélixe - vesnici 27 států, kde konečně začne fungovat volný pohyb zboží, služeb, kapitálu a osob. Poznamenal rovněž, že sankce proti Rusku nefungují.

Česká ekonomika zpomaluje


Růst české ekonomiky v 1. čtvrtletí meziročně zpomalil. Z pěti procent v předchozím kvartálu se snížil na 4,2 procenta. Zpřesněný odhad zveřejnil v pátek Český statistický úřad. Hrubý domácí produkt mezičtvrtletně vzrostl o půl procenta.

Česká národní banka zvýšila úrokovou sazbu o čtvrt procentního bodu. Teď je základní sazba jedno procento. O zvýšení rozhodli členové bankovní rady ČNB. Ta sazby naposledy zvýšila na začátku února. Výše základní úrokové sazby ovlivňuje výši úroků u vkladů v bankách nebo u úvěrů.

Policejní razie v nemocnicích


Policie ve čtvrtek zasahovala v pražských nemocnicích a zdravotnických firmách. Vyšetřovatelé zadrželi ředitele nemocnice Na Františku Františka Nováka. Prověřovali taky advokátní kanceláře i kancelářský komplex na pražském Chodově, kde sídlí zdravotnická firma B Braun Medical. Kvůli podezření z přijímání úplatků, podplácení a manipulace se zakázkami policisté stíhají celkem pět lidí. Potvrdila to pražská vrchní státní zástupkyně Lenka Bradáčová.

Celkový pohled na Staroměstskou Prahu,  Nemocnice Na Františku a Žižkovská TV věž | foto: Khalil Baalbaki

Nováka, který dříve v nemocnici pracoval jako náměstek, do funkce ředitele jmenoval letos v květnu ministr zdravotnictví Adam Vojtěch za hnutí ANO. Podle něj teď bude nutné vypsat nové výběrové řízení.

Imoba vrátila miliony za Čapí hnízdo


Výbor Regionálního operačního programu Střední Čechy ve čtvrtek schválil dohodu s firmou Imoba z holdingu Agrofert o vrácení padesátimilionové dotace na stavbu farmy Čapí hnízdo. Podle mluvčího Agrofertu Karla Hanzelky firma dál trvá na tom, že dotaci dostala v souladu se všemi podmínkami.

Pro podezření z dotačního podvodu kvůli sporné dotaci čelí stíhání premiér Andrej Babiš (ANO) a další lidé, včetně Babišových příbuzných. Vrácení dotace by na jejich stíhání nemělo mít vliv. Imoba se rozhodla peníze dobrovolně vrátit, jelikož podle ní nelze v dohledné době čekat nezávislé a spravedlivé posouzení případu soudem.

Rath odsouzen na 8,5 roku


Krajský soud v Praze poslal tuto středu exposlance a bývalého hejtmana Středočeského kraje Davida Ratha znovu na 8 a půl roku do vězení. Podle soudu ovlivňoval spolu s dalšími 10 obžalovanými veřejné zakázky a přijímal úplatky. Stejný soudce Robert Pacovský rozhodoval ve stejném případu už v roce 2015. Věc mu následně vrátil kvůli odposlechům odvolací pražský Vrchní soud.

Exhejtman David Rath u soudu | foto: Michaela Danelová

Rozsudek není pravomocný. Rath se proti němu odvolal už v úterý, tedy den před jeho vynesením. Bývalý politik totiž tvrdí, že věděl předem, jaký verdikt soud vynese. Odvoláním tak chce dokázat, že o jeho vině soud rozhodl na objednávku.

Soud potrestal taky manžele Kottovy, kteří podle obžaloby machinace s tendry na modernizace středočeských nemocnic nebo opravy zámku v Buštěhradu na Kladensku organizovali. Dostali trest sedm a půl roku ve vězení.

Pieta za Miladu Horákovou


Ve středu 27. června se veřejnost připomněla výročí popravy političky a právničky Milady Horákové. Ta byla odsouzena ve vykonstruovaném procesu před osmašedesáti lety. Její památku si v areálu pankrácké věznice i na dalších místech připomněli zástupci politických stran, církve a justice. Bývalý politický vězeň František Šedivý řekl, že Milada Horáková je dodnes vzorem pro dospělé i mládež:

Výročí justiční vraždy Milady Horákové se od roku 2004 připomíná jako Den památky obětí komunistického režimu. Společně s Horákovou byli popraveni ještě další tři lidé. O trestech ale nerozhodoval soud, ale vedení komunistické strany a sovětští poradci.

Začíná filmový festival v Karlových Varech


V pátek 29. června byl v karlovarském hotelu Thermal zahájen už 53. ročník Mezinárodního filmového festivalu. Cenu prezidenta festivalu Jiřího Bartošky získal Robert Pattinson. Zahajovací večer byl poctou režisérovi Miloši Formanovi. Na úvod zazněla hudba z jeho filmů Hoří, má panenko nebo Přelet nad kukaččím hnízdem. Festival potrvá do 7. července a nabídne asi 180 filmů a tři soutěžní sekce. Česko na něm představí celkem devět světových premiér. Obzvlášť silná je tentokrát soutěž dokumentů.

53. ročník Mezinárodního filmového festivalu Karlovy Vary,  foto: Eva Turečková

UNESCO jedná o zápisu Žatce na Seznam světového dědictví


V Bahrajnu v těchto dnech zasedá Výbor světového dědictví UNESCO. Jedná o nových památkách, které by mohly být zařazené na Seznam světového dědictví. V nominacích je mimo jiné i český Žatec. Ten je nominován s unikátním souborem více než 60 staveb, které souvisejí s pěstováním a zpracováváním chmele. Výbor by měl také projednat rozšíření další české zapsané památky, a to Židovské čtvrti a Baziliky svatého Prokopa v Třebíči. Nově by měl k té památce patřit také zrekonstruovaný zámek.

Univerzita Karlova získala vzácné listiny ze 14. století, které se vážou k jejímu založení. Oba dokumenty jsou z roku 1347 a předcházejí vzniku školy, kterou založil o rok později císař Karel IV. První písemností je souhlas papeže Klimenta VI. s vybudováním pražského učení a druhou notářský opis tohoto souhlasu s podpisy svědků. Listiny v pátek vedení univerzity představilo na tiskové konferenci.

Lebku svaté Ludmily jako součásti Svatovítského pokladu budou moci lidé uctít při letošních Dnech lidí dobré vůle na Velehradě na Uherskohradišťsku. Cyrilometodějské slavnosti, na které tradičně míří desetitisíce lidí, letos připomenou také sté výročí založení republiky i 25 let od zasvěcení českého národa Panně Marii na Velehradě. Slavnosti se uskuteční 4. a 5. července.

Svatá Ludmila | foto: Zuzana Plíšková

Sport


Dvojnásobná vítězka Wimbledonu a jedna z favoritek londýnského grandslamového turnaje Petra Kvitová se v 1. kole utká s Běloruskou Aleksandrou Sasnovičovou, ve čtvrtfinále může hrát s jedničkou Simonou Halepovou z Rumunska. Sedmá nasazená tenistka Karolína Plíšková se střetne s domácí Harriet Dartovou, Barbora Strýcová narazí na zkušenou Rusku Světlanu Kuzněcovovou.