Týden v Česku 21/2018

Rudolf Slánský během procesu
0:00
/
0:00

Začalo vnitrostranické referendum o vstupu ČSSD do vlády. Sněmovna výroky prezidenta Zemana o novičoku neprojednávala, zabránili tomu komunisté. A Český rozhlas zveřejnil na svém webu unikátní nahrávky z procesu s Rudolfem Slánským.

Začalo vnitrostranické referendum o vstupu ČSSD do vlády


V pondělí začalo vnitrostranické referendum, ve kterém se členové sociální demokracie rozhodují, zda chtějí vstoupit do koaliční vlády s hnutím ANO. Hlasování se bude konat do 14. června a právo vyjádřit se bude mít více než 17 500 straníků. Předseda ČSSD Jan Hamáček vysvětluje, proč hlasování nebude elektronické, jak vedení strany původně plánovalo.

„Bohužel se nám tam protnul termín referenda a termín registrace našich stanov. A v době, kdy ústřední výbor vyhlašoval referendum, nebyly ještě naše nové stanovy registrovány ministerstvem vnitra. Takže to nebylo možné. Z mého pohledu je tento postup demokratický a i z hlediska nákladů je asi nejpříznivější pro sociální demokracii.“

Výsledky referenda strana oznámí 15. června. ČSSD je v názoru na účast ve vládě Andreje Babiše rozdělena. Členové vedení proto očekávají těsný výsledek hlasování. Pokud se v referendu nevysloví alespoň čtvrtina členů, rozhodne o vstupu strany do menšinového kabinetu ústřední výkonný výbor ČSSD.

Prezident Miloš Zeman jmenuje premiéra v demisi Andreje Babiše (ANO) znovu předsedou vlády bez ohledu na výsledek referenda o účasti ČSSD ve vládě. Uvedl to na středečním Žofínském fóru. Opět se přitom vyslovil proti předčasným volbám. Zeman věří tomu, že vláda bude sestavena do prázdnin. A pokud ne, několik týdnů zpoždění podle něj není problém.

Kauza s Peroutkovým nenalezeným článkem se vrací na začátek


Na Žofínském fóru prezident také uvedl, že považuje za chybu, že citoval článek novináře Ferdinanda Peroutky, který se nemůže najít. U jiných Peroutkových článků by podle něj problém nevznikl. Jako příklad uvedl článek „Češi, Němci a židé", který je podle Zemana „odporně antisemitský". Podle prezidenta byl Peroutka bezesporu velký novinář, který ale v určité fázi podlehl nacistické ideologii.

Nejvyšší soud vrátil spor o omluvu za výroky prezidenta Miloše Zemana na adresu novináře Ferdinanda Peroutky Obvodnímu soudu pro Prahu 1 k novému projednání. Uvedla to Peroutkova vnučka Terezie Kaslová. Řekla také, že se chce o omluvu dál soudit.

„Zatím ani můj právník ani já jsme ten rozsudek, jehož odůvodnění je prý velmi dlouhé, ještě nečetli. Další detaily budu vědět, jakmile vše přečtu. Pokud se to vrací k novému projednání, tak do toho samozřejmě půjdu s panem doktorem Vyskočilem znovu.“

V rozsudku je mimo jiné uvedeno, že pokud prezident při výkonu své funkce někomu způsobí újmu, lze žalovat stát a žádat náhradu. Podle verdiktu však žalovanou stranou neměla být Kancelář prezidenta republiky.

Sněmovna výroky prezidenta Zemana o novičoku neprojednávala


V úterý začala další schůze dolní komory. Poslanci na ní měli projednávat i výroky prezidenta Miloše Zemana v kauze novičok. Navrhovaný bod ale Sněmovna z předběžného programu vyřadila z podnětu KSČM. Šéf komunistů Vojtěch Filip považuje jeho projednávání na plénu za útok proti prezidentovi.

„Odmítáme schůzi zatěžovat náhradními tématy. Vnímám to spíše tak, že navrhovatelům tohoto bodu nejde ani tak o to, aby se lidem dostaly další informace, ale spíše o jejich boj s prezidentem republiky, protože se cítí uraženi, že jejich kandidát nevyhrál.“

Zařazení tohoto bodu na jednání schůze zamítli také poslanci hnutí ANO i SPD Tomia Okamury. Výsledek hlasování Sněmovny kritizuje předseda poslanců ODS Zbyněk Stanjura:

„My jsme pracovně nazvali tuto vládu hnutí ANO, SPD a komunistů polokomunistickou. Ale s tímto přístupem je opravdu komunistická. Protože pokud názor na zahraniční politiku KSČM vítězí v Poslanecké sněmovně, tak to silou svých patnácti mandátů nejsou schopni prosadit a potřebují k tomu své skutečné koaliční partnery. A těmi jsou ANO a SPD.“

Pravice proto požádala o svolání mimořádné schůzce. Ta se bude konat příští týden ve čtvrtek.

Prezident Miloš Zeman nedávno řekl, že se nervová látka novičok vyráběla v malém množství v Česku. Odvolal se přitom na zprávy tajných služeb. Podle šéfa zahraničního výboru Sněmovny Lubomíra Zaorálka z ČSSD ale tajné služby a ministerstvo obrany na uzavřeném jednání výboru potvrdily, že se novičok v Česku nikdy nevyráběl, ani neskladoval.

„V jisté fázi dokonce Ruská federace tvrdila, že Česká republika vyráběla novičok. A to myslím nikdy nebyla pravda. A na té debatě, kterou jsme měli, jsme si opravdu ověřili fakta. Můžeme tak stoprocentně vyloučit, že nikdy nebyl žádný záměr vyrábět ani skladovat novičok. Ani se o to nikdo nepokusil.“

K podobnému závěru, tedy že se jed v Česku nevyráběl ani neskladoval, dospěl i senátní výbor pro zahraničí, obranu a bezpečnost. Podle něj nemluvil prezident Miloš Zeman o výrobě jedu novičok v Česku pravdu. Navíc měl podle usnesení zveřejněním údajů od tajných služeb ohrozit bezpečnostní zájmy státu. Prezident kritiku odmítl.

Vláda odmítá zvýšení příspěvků na péči jen těžce hendikepovaným lidem


Vláda na svém středečním zasedání neschválila návrh senátorů, kteří chtějí zvýšit příspěvky na péči u těžce postižených lidí. Podle kabinetu by byla vhodnější celková novela, která tyto dávky navýší u všech skupin hendikepovaných. Ministerstvo práce a sociálních věcí chce návrh připravit do konce roku. Autor senátní novely Vladimír Plaček z ČSSD však doufá, že opatření začne platit nejpozději v roce 2020.

„Pokud to bude komplexní návrh, který bude komplexně řešit všechny čtyři stupně příspěvků na péči, nic nebrání tomu, aby návrh byl v průběhu příštího roku projednán. Je možné, že by se účinnost mohla pohybovat nejpozději od 1. ledna 2020. S tím se dá souhlasit, musí to ale být v tomto časovém rozpětí, protože jinak to postrádá smysl.“

Ministryně práce Jaroslava Němcová z hnutí ANO zatím nechtěla odhadovat, kolik by zvýšení příspěvků na péči stálo. Dílčí senátní návrh odhaduje náklady na necelé 2 miliardy korun ročně.

Vláda chce rovněž zachovat pokuty pro vodáky pod vlivem alkoholu. Ministři nedoporučili návrh Pirátské strany na jejich zrušení. Podle premiéra v demisi a předsedy hnutí ANO Andreje Babiše kabinet připraví vlastní novelu, která by umožnila pití alkoholu v rozumné míře nejen pro vodáky, ale i cyklisty nebo lyžaře.

„Je potřeba to řešit podle vzoru jiných zemí Evropské unie. Chápeme, že lidé mají v rozumné míře chuť na pivo, a proto to chceme předložit v akceptovatelné formě.“

Piráti oznámili, že i přes odmítavý názor vlády budou hledat pro svůj návrh podporu v Poslanecké sněmovně. Pod předlohou je podepsaných víc než 50 poslanců ze všech politických stran s výjimkou ČSSD. Proti jakékoli toleranci alkoholu na vodě se postavil ministr dopravy Dan Ťok za hnutí ANO. Stejný názor má třeba Svaz vodáků.

Ministryně obrany kritizuje armádní zakázky svého předchůdce


V souvislosti se zakázkou na mobilní radary za několik miliard korun pro českou armádu inspekce ministerstva obrany zjistila „extrémně závažné nálezy". Uvedla to ministryně obrany v demisi Karla Šlechtová (za ANO). Obrátila se proto na Vojenskou policii. Kontaktovala ji i v souvislosti s dalšími zakázkami ministerstva obrany z minulosti. Ministryně naznačila, že problémy týkající se velkých zakázek mohou souviset s „mediálními útoky" proti ní z posledních týdnů.

Ministryně také uvedla, že chce mít připravenu zásobu projektů, které ministerstvo obrany zadá v případě zpoždění jiných zakázek. Má tak v úmyslu předejít každoročnímu nedočerpání rozpočtu. Očekává, že ministerstvu zbydou nevyčerpané miliardy i letos.

Premiér v demisi Andrej Babiš (ANO) chce probrat pochybnosti kolem armádních zakázek na schůzce předsednictva Bezpečnostní rady státu, která se bude konat 4. června. Smlouvu měl původně podepsat předchůdce Šlechtové, současný ministr zahraničí Martin Stropnický z ANO. Právě on požádal o svolání předsednictva Bezpečnostní rady, říká premiér:

„My jsme to řešili na popud pana ministra Stropnického, který požádal o svolání Bezpečnostní rady státu. Takže tuto problematiku ohledně zakázek na ministerstvu obrany chceme řešit na úrovni předsednictva BRS.“

Česko stojí o pečovatelky z Ukrajiny


Česko by mohlo mít speciální program pro získávání pečovatelek z Ukrajiny. Cílem tohoto programu je, aby se do země dostaly snadněji a rychleji. V republice totiž chybí několik tisíc pracovnic, které by se staraly o seniory, postižené a další potřebné. Hospodářská komora to vítá. Stěžuje si na dlouhé vyřizování povolení.

Současná epidemie spalniček přišla do Česka ze zahraničí, většina případů pocházela z Ukrajiny. Řekl to náměstek ministra zdravotnictví Roman Prymula. Ministerstvo kvůli rostoucímu počtu onemocnění zvažuje změnu očkovacího kalendáře. Od ledna do minulého pátku bylo v Česku zaznamenáno 126 případů spalniček, loni méně než 150 za celý rok.

Maturanti opět neuspěli u testů z matematiky


U maturity z češtiny i matematiky uspělo letos méně studentů než loni. Didaktický test z češtiny nezvládlo 10,4 procent maturantů, z matematiky propadlo 22,3 procenta. Přibývá tak středoškoláků, kteří tuto zkoušku napoprvé nezvládnou. Podle Jiřího Zíky z organizace Cermat, která testy připravuje, však nejde o žádné dramatické zhoršení. Na výsledcích se podle něj projevila nepřipravenost žáků už ze základních škol:

„Ta čísla jsou určitě varující, je na místě diskuse, jakým způsobem se k matematice v rámci vzdělávání postavit, a to podle mého soudu zejména na druhém stupni základní školy.“

Na více než 300 místech po celé zemi se ve čtvrtek konal happening ZUŠ Open. Akce chtěla upozornit na význam uměleckého vzdělávání i práci pedagogů. Své aktivity žáci ZUŠ představili zejména na veřejných prostranstvích. Iniciátorem 2. ročníku ZUŠ Open byl opět Nadační fond Magdaleny Kožené.

Rozhlas zveřejnil unikátní nahrávky z procesu se Slánským


Laureátem mezinárodní literární Ceny Franze Kafky pro rok 2018 se stal český básník Ivan Wernisch. Informoval o tom Jakub Haubert ze Společnosti Franze Kafky, která cenu udílí. O udělení ceny dnes rozhodla mezinárodní porota, ocenění se tradičně předává koncem října v Praze.

Český rozhlas převedl všech 183 nalezených magnetofonových pásků se záznamem procesu s Rudolfem Slánským do digitální podoby. Tento týden rozhlas vysílal výběr některých momentů z vykonstruovaného procesu s někdejším generálním tajemníkem Ústředního výboru Komunistické strany Československa. Na svém webu nabízí kompletní materiály, které čítají celkem 60 hodin zvukového záznamu.

Obraz Emila Filly Hráči (šachu) se na středeční aukci v Praze prodal za vyvolávací cenu 14,5 milionu korun. Obraz z roku 1908 se tak stal pátým nejdražším dílem autora na tuzemských aukcích. Nejdražším Fillovým obrazem dosud zůstává Zátiší s lahví Cherry, prodané v roce 2010 za 19,5 milionu korun.

Národní technické muzeum zahájilo výstavu 90 let Harley-Davidson Clubu Praha. Na akci představuje dějiny nejstaršího bez přestávky fungujícího Harley-Davidson (H-D) klubu na světě.

Ze sportu


Brankář Petr Čech podvanácté ovládl novinářskou anketu Zlatý míč o nejlepšího českého fotbalistu sezony. Šestatřicetiletý gólman londýnského Arsenalu získal ve 22. ročníku 919 bodů a udržel vedení po podzimní části. Výsledky dvoukolové ankety, v níž se sčítají hlasy za podzim a jaro, byly v úterý vyhlášeny v Praze.