Týden v Česku 18/2018

Zahájení výstavy Slovanské epopeje Alfonse Muchy
0:00
/
0:00

O účasti ČSSD ve vládě rozhodnou sociální demokraté v referendu. Česko nadále zůstává čistým příjemcem unijních dotací. A v Brně bude k vidění část Slovanské epopeje Alfonse Muchy. To jsou některé z hlavních dálostí tohoto týdne v Česku.

Novičok se podle Zemana vyráběl i v Česku


Prezident Miloš Zeman ve čtvrtek v TV Barrandov uvedl, že v České republice se v malém množství vyráběl a testoval jed novičok. Po testování byl však zničen. "Víme, kdy a kde to bylo... Je pokrytectví předstírat, že se nic takového nedělo," prohlásil český prezident. Podle svých slov přitom vycházel ze zprávy vojenských zpravodajců.

Podle Kremlu představují slova Miloše Zemana o výrobě novičoku v Česku "výmluvnou ilustraci" k tomu, že kritické stanovisko Velké Británie vůči Rusku v kauze Skripal je neudržitelné. Uvedl to mluvčí ruského prezidenta Dmitrij Peskov. Mluvčí ruské diplomacie Marija Zacharovová použila Zemanovo vyjádření o výrobě novičoku v Česku jako argument k obvinění, že britská vláda klame. Londýn z otravy dvojitého agenta Sergeje Skripala obviňuje Rusko, Moskva nařčení kategoricky odmítá.

Podle zástupců pravicových stran Zeman těmito slovy pomáhá ruské propagandě. Jeho výroky o výrobě nervově-paralytického jedu novičok v Česku neslouží zájmům České republiky ani bezpečnosti země. Řekl to šéf ODS Petr Fiala. Podle předsedy hnutí STAN Petra Gazdíka se Zeman chová jako aktivní agent Kremlu. Zemana se zastal předseda SPD Tomio Okamura a šéf KSČM Vojtěch Filip.

Oslavy 1. máje i osvobození


Letošní první máj se obešel bez větších demonstrací a incidentů. Na tradičních prvomájových shromážděních se sešli jak politici, studenti či odboráři, tak i radikálové a další aktivisté. Policisté museli zasáhnout u drobného konfliktu na shromáždění protiimigračních stran v Plzni. Na setkání komunistů v Praze řešil antikonfliktní tým slovní přestřelky a drobné potyčky mezi příznivci a odpůrci KSČM.

Demonstrace Bloku proti islámu na 1. máje | foto: Filip Jandourek

V Plzni tento čtvrtek začaly Slavnosti svobody, největší oslavy konce druhé světové války v ČR. Čtyřdenní oslavy vyvrcholí v neděli 6. května pietním aktem u památníku Díky, Ameriko! Ten byl slavnostně odhalen právě tento čtvrtek. Před dvěma lety nechalo město původní žulové pylony z poloviny 90. let minulého století odstranit kvůli trhlinám v kameni. Znovu byly vztyčeny na konci letošního dubna.

ČSSD o účasti ve vládě rozhodne v referendu


Pokračují jednání o možné vládní koalici mezi hnutím ANO a ČSSD. V úterý se sešlo předsednictvo hnutí ANO a posuzovalo podmínky, které si pro případný vstup do vlády stanovili sociální demokraté. Ti chtějí, aby politik, který bude prvoinstančně odsouzen, z kabinetu odešel. To ale šéf hnutí ANO a předseda vlády v demisi Andrej Babiš zatím odmítá. ČSSD chce také provést některé změny ve vedení Sněmovny, a to na úkor Tomia Okamury a jeho SPD. O podmínkách sociální demokracie bude v pátek jednat Babiš s předsedou ČSSD Janem Hamáčkem.

Místopředseda ANO Jaroslav Faltýnek po jednání výboru ANO prohlásil, že koaliční smlouva s ČSSD by mohla být hotová do konce týdne. Oběma stranám se podařilo najít shodu na zhruba šedesáti až sedmdesáti procentech bodů. Faltýnek upřesnil, že její detaily dořeší zástupci obou stran.

Jaroslav Faltýnek. Předvolební debata,  9.10.2017 | foto: Khalil Baalbaki

„Předpokládáme, že do konce tohoto týdne by se měl potkat pan místopředseda Brabec s panem místopředsedou Zimolou a doladit ty poslední nuance koaliční smlouvy. Následně bychom chtěli na jednání poslaneckého klubu také informovat o výsledcích jednání, která máme za sebou.“

O tom, zda sociální demokracie nakonec vstoupí do vlády s ANO, rozhodnou její členové v referendu. Vedení ČSSD by otázku, na kterou budou odpovídat, mohlo formulovat příští pátek. Oznámil to místopředseda ČSSD Jiří Zimola. Stanovit by mohlo být taky případný termín hlasování. Výsledek by pak mohl být jasný na přelomu května a června. Podle Zimoly ČSSD udělala velký ústupek, když souhlasila, že vláda daně zvyšovat nebude.

„S našimi sedmi procenty jsme logicky ustoupili hnutí ANO jako vítězi voleb. Pokud by se však ukázalo, že například na zvyšování důchodů nebo mezd ve veřejném sektoru peníze prostě nebudou, pak se musíme bavit o tom, co dál. A případně přijít i s našimi návrhy, to znamená sektorovou nebo progresivní daní.“

Ve středu zahájila Babišova vláda v demisi dvoudenní návštěvu v Jihomoravském kraji. Ministři se mimo jiné zabývali stěhováním hlavního brněnského nádraží. Jeho přesun by stál kolem 45 miliard korun, tato částka se však premiéru Babišovi zdá příliš vysoká. Vyžádal si proto další informace. Ministři také navštívili místo u Mikulova, kde se zatím zastavila stavba dálnice mezi Brnem a Vídní. Rakouští stavitelé se již blíží ke společné hranici, chybí jim postavit zhruba deset kilometrů dálnice. Na české straně však chybí víc než dvojnásobek.

Opata v čele armády nahradil Bečváře


Do funkce náčelníka generálního štábu Armády ČR k 1. květnu nastoupil Aleš Opata. Někdejší velitel 4. brigády rychlého nasazení tak na postu vystřídal Josefa Bečváře, který stál v čele armádního štábu tři roky a v uniformě letos končí. Opata chce dokončit změny systému velení, dotáhnout velké zakázky a vybudovat nové součásti armády.

Generálporučík Aleš Opata  (53 let),  nový šéf Armády ČR | foto: Fotobanka Profimedia - mediální skupina MAFRA,  Petr Topič

„Moje osobní výzva je dokončení změn v systému velení a řízení Armády ČR, přechod na třístupňový systém a výstavba Ředitelství pro kybernetické operační informace. Chci vybudovat třetí manévrový prvek pravděpodobně v rozsahu výsadkového pluku.“

Prezident Miloš Zeman Opatu oficiálně jmenoval minulý týden.

Česko nadále zůstává čistým příjemcem unijních dotací


Evropská komise jednala tento týden o rozpočtu unie na období let 2021 až 2027. Návrh rozpočtu je pro Česko příznivý a celkově neznamená podstatné změny. I když se sníží objem unijních dotací, Česko nadále zůstává čistým příjemcem. To znamená, že z rozpočtu unie získá víc, než do něj samo zaplatí.

V letošním i příštím roce tempo růstu české ekonomiky zpomalí. Ve své jarní prognóze to uvedla Evropská komise. Letos se má hrubý domácí produkt zvýšit o 3,4 procenta, příští rok o 3,1 procenta. I dále by měla být hlavním důvodem růstu domácí poptávka. Komise také upozornila, že v České republice je teď nejnižší míra nezaměstnanosti v zemích Evropské unie. Právě rostoucí nedostatek pracovní síly by mohl zbrzdit ekonomický růst v nejbližší budoucnosti.

Eura v řeckém Volosu často nepoužívají  (ilustrační foto) | foto: public domain,  Anssi Johansson

Nezaměstnanost v Česku přitom znovu klesla. V březnu byla podle statistiků na úrovni 2,2 procenta. Oproti loňskému březnu se snížila o víc než jeden procentní bod. Klesá i dlouhodobá nezaměstnanost v Česku. Podobné je to i v ostatních evropských zemích. Nejvíc zaměstnaných mají severské státy, nejhorší je situace v Řecku.

Od pátku 4. května můžou obce žádat až o třímilionovou dotaci od ministerstva životního prostředí na opatření proti suchu. Peníze je možné využít třeba na stavbu vodovodů nebo hlubinných vrtů. Stát tak rozdělí 600 milionů korun. Dotace by měly pomoct lidem až z pěti set obcí. Ministerstvo podobný dotační program vypsalo i loni. Lepší zásobování pitnou vodou díky němu má podle něj víc než 100 tisíc lidí asi z 300 obcí.

Řemeslníci, právníci a třeba taxikáři začnou elektronicky evidovat služby nejdřív v polovině příštího roku. Třetí a čtvrtá vlna elektronické evidence tržeb se tak odkládá. Potvrdila to ministryně financí v demisi za ANO Alena Schillerová. Vláda teď podle Schillerové pracuje na novele zákona o EET a předložila ji k připomínkovému řízení:

registrační pokladna | foto: Zeto Lublin

„Je to politická záležitost. Já předpokládám, že v té době už budeme mít vládu s důvěrou a podporu v Poslanecké sněmovně, kterou pro tento návrh určitě budu hledat. Vezměte si, že standardní legislativní proces u nás je zhruba rok, tak bych to v optimistickém modu viděla v polovině příštího roku. Necháme tam nějakou legislativní lhůtu, ale ne příliš dlouhou.“

Zavedení dalších vln EET pozastavil v polovině prosince Ústavní soud. Argumentoval tím, že vláda dostatečně nezvážila, jaké konkrétní dopady by měly na různé skupiny podnikatelů. EET kritizuje pravicová opozice, snaží se celý zákon zrušit.

Na Letišti V. Havla se už nesmí kouřit

U Křemže na Českokrumlovsku se tento čtvrtek srazily dva osobní vlaky. Na místě zasahovali záchranáři, hasiči a policisté. Zranilo se 14 lidí. Podrobnosti přidává mluvčí Drážní inspekce Martin Drápal.

„Jeden z vlaků jel z Volar do Českých Budějovic a druhý z Budějovic do Černého Kříže. Celkově se škoda odhaduje kolem pěti až šesti milionů korun.“

Řidiči společnosti Uber budou muset splňovat stejné podmínky jako běžní taxikáři. Počítá s tím memorandum, které firma podepsala s vládou. Řidiči Uberu tak budou muset mít licence, taxametry nebo zkoušky z místopisu. Společnost taky slíbila, že bude používat elektronickou evidenci tržeb. Běžné taxislužby firmy jako Uber nebo Taxify kritizují - vadí jim, že tyto společnosti můžou vozit lidi bez licence nebo taxametru. Taxikáři kvůli tomu na začátku letošního roku několikrát blokovali dopravu v Praze.

Přepravní služba Uber | foto: Wikimedia Commons,  CC BY-SA 3.0,  Diablanco

Od prvního května ruší letiště Václava Havla v Praze vnitřní místnosti pro kuřáky. Ti si budou moci zapálit naposledy před vstupem do kterékoli budovy letiště. Platí to i pro elektronické cigarety. Potvrdila to mluvčí letiště Marika Janoušková.

„Letiště Praha jde tímto rozhodnutím vstříc modernímu zdravému trendu, který zavedly stovky jiných letišť. A zároveň reaguje na zpětnou vazbu od cestujících, kteří si na kuřárny stěžovali. Jsme letiště s minimálním počtem přestupujících cestujících, které může jejich kuřácké požadavky řešit venkovními prostory.“

V Česká dál přibývají pacienti se spalničkami


Tento týden začaly zápisy do mateřských škol. Od letoška musí spádová zařízení povinně přijmout i tříleté děti. Některé mateřské školy hlavně v obcích kolem velkých měst ale nemají dostatek míst. O umístění dalších dětí, které mají na školku nárok, se musí podle zákona postarat obec. I to ale může být problematické. Podle odhadů ministerstva školství by do školek mělo od září chodit asi 355 tisíc dětí, z toho asi třetina bude právě tříletých. Zápisy do mateřských škol potrvají do 16. května.

Mateřská škola Kaliště  (Jihlavsko) | foto: Daniel Zach

V Česku přibývá nakažených spalničkami. Od začátku roku je má už 102 lidí. Nejvíce případů je dál v Praze a ve Středočeském kraji. Přibližně čtvrtina lidí se podle hlavní hygieničky nakazila v zahraničí. Očkování všem zaměstnancům nemocnic a záchranky doporučila třeba Bezpečnostní rada Středočeského kraje. Podle pražské hygienické stanice se nechalo proti spalničkám mimořádně očkovat na 250 zdravotníků. Další stovky očkování teprve čeká. Kvůli šíření spalniček uzavřela Fakultní nemocnice Motol lůžkovou část urgentního příjmu do příštího víkendu.

V Česku přibývá diabetiků, počet nových případů každý rok roste o 3 tisíce. Nemocných je teď podle odhadů České internistické společnosti zhruba milion. Každý třetí má i diabetickou neuropatii - komplikaci, při které dochází k poškození nervů, nejčastěji u nohou. Pacient v nich ztrácí cit, aniž by si toho sám všiml.

V Brně bude vystavena Slovanská epopej


Papež František jmenoval kardinála Dominika Duku svým zvláštním legátem na oslavy 1050. výročí prvního biskupského stolce na polském území. Budou se konat v Poznani 22. až 24. června. Legát je vyslancem a reprezentantem papeže, který ho zmocňuje, aby jednal v jeho jménu. Legátem je dnes mimo jiné také papežský nuncius, tedy vyslanec s diplomatickým posláním.

Arcibiskup pražský Dominik Duka | foto: Filip Jandourek

Ve věku 87 let zemřel ve Francii veterán francouzské cizinecké legie Pavel Knihař. Zprávu o jeho úmrtí oznámil jeho prasynovec Petr Kos. Knihař se jako 17letý mladík zapojil po puči v únoru 1948 do protikomunistického odboje v Československu. V září téhož roku utekl na západ a dal se do služeb francouzské armády. V elitní Cizinecké legii prošel boji v tehdejší Indočíně, Alžírsku nebo na Madagaskaru. Pavel Knihař dostal ve Francii řadu ocenění, byl taky jmenován komandérem Řádu čestné legie, což je jedno z nejvyšších francouzských vyznamenání. Ve své vlasti získal jediné ocenění - Cenu Václava Bendy od Ústavu pro studium totalitních režimů.

Na brněnském výstavišti bude od 26. května až do konce letošního roku k vidění část Slovanské epopeje Alfonse Muchy. Lidé si devět pláten poprvé prohlédnou při zahájení festivalu Re:publika, který připomene 100 let od vzniku Československa. Zájemci kromě epopeje mimořádně uvidí i kolekci Muchových plakátů. Vstup na výstavu bude zpoplatněný a ve zvláštním režimu, dodává generální ředitel Veletrhů Brno Jiří Kuliš.

„Vstup bude zásadní oddělený, bude tam on-line předprodej nebo rezervační systém, takže návštěvníci veletrhů budou v jiném režimu, než bude na této výstavě. Sem bude přednostně vstup z Pavilonu G, který je přímo napojen na pavilon H.“

Depozitáře Národního muzea v Praze 150 let ukrývaly zkamenělinu šesticentimetrového stonku suchozemské rostliny staré 432 milionů let. Jedná se o nejstarší makroskopický rostlinný zbytek nalezený na světě. Vědci z Národního muzea, Přírodovědecké fakulty Univerzity Karlovy a Geologického ústavu Akademie věd ČR, kteří se na objevu podíleli, zároveň tvrdí, že je důkazem toho, že tehdejší suchozemská flóra už byla schopna produkovat kyslík a musela mít tedy zelenou barvu. Vědci o tom informovali ve vědeckém časopise Nature Plants.

Fosílie rostliny objevená v Národním muzeu | foto: Národní muzeum Praha

Sucho se v Česku projevuje čím dál zřetelněji. Jednou z příčin, proč v potocích, řekách i v některých nádržích ubývá vody, je počasí posledních týdnů. Duben totiž patřil k nejteplejším za posledních padesát let. Potvrzuje to koordinátor týmu Intersucho Miroslav Trnka z Ústavu výzkumu globální změny Akademie věd.

„Sucho má vždy okamžitou příčinu, a tou je nedostatek srážek oproti obvyklým hodnotám. Případně v kombinaci s vyššími teplotami a slunečním zářením, které vodu z krajiny v podstatě vysaje. Nemůžeme ale přehlédnout, že poslední roky jsou výjimečné oproti předchozím padesáti letům.

Nejméně vody v půdě je podle Trnky v jižních Čechách a v Moravskoslezském kraji.

A jaké je aktuální počasí:

Polojasno až oblačno, místy přeháňky nebo bouřky. Nejvyšší teploty 6 až 22 stupňů, na východě Moravy až 29 stupňů Celsia.