„Nejvíce je mi líto věcí, o které při požáru přišly děti,“ říká Čechoameričanka z Kalifornie

Požáry v Kalifornii zanechaly velké majetkové škody

Zprávy o požárech, obětech, pohřešovaných a evakuovaných přicházejí v těchto dnech z více míst světa. Oheň pustoší také Kalifornii, ve městě Santa Rosa zničil celé čtvrti. Zasáhl i rodinu Čechoameričanky Olgy Gutteridge.

Dům, kde žila s manželem a dětmi, vyhořel, evakuovat se musela i její matka Olga Trutenková. I tak ale měli štěstí, všichni přežili. Teď sčítají škody a vzpomínají. Nejen se smutkem, ale i s humorem.

Před půlnocí zazvonil telefon. Volali jim kamarádi, že se právě evakuují. O dvě hodiny později se ke stejnému korku rozhodli i oni. Vzali s sebou elektroniku, fotky a školní batohy. Snažili se vzbudit sousedy. Zpátky už se navrátili. Byli sice pojištěni a nové bydlení jim sehnal zaměstnavatel, nicméně i tak přišli téměř o všechno. A nebyli sami, celou oblast teď čeká likvidace následků a pak se lidé budou snažit vybudovat své město znovu.

Olga Gutteridge  (vpravo) | foto: Jan Kaliba

Ve vyhořelém domě zůstaly dokumenty, veškerý nábytek, oblečení…nejvíce ale Olgu Gutteridge mrzí, že tam o své věci přišly i děti. „A taky mně vadí: já jsem pravá česká ženská, mám české boky a špatně se mi nakupuje oblečení, hlavně kalhoty. A vadí mi, že jsem ztratila, co mi sedělo. Takové blbosti. A to teď bude pořád: ztratili jsme tam to, ztratili jsme tam to...Ale nedá se nic dělat“.