Škola na Praze 6 nese jméno chicagského starosty Antonína Čermáka

Antonín Čermák

Jedna ze škol na Praze 6 se dosud jmenovala Základní škola Interbridágy. Od 9. května t.r. ale nese jméno jednoho z nejznámějších Čechoameričanů, legendárního starosty Chicaga Antonína Čermáka. Slavnostního přejmenování školy se kromě zástupců městské části zúčastnil i velvyslanec Spojených států v Praze Norman Eisen a Čermákův vnuk Anton Cermak Kerner z USA.

Datum 9. května nebylo vybráno náhodně. Právě toho dne roku 1873 se totiž Antonín Čermák narodil. Jeho rodina tehdy žila na Kladně, kde jeho otec pracoval jako horník. Malému Antonínovi byl právě rok, když se se svými rodiči přestěhoval do Spojených států. A jako tisíce dalších českých rodin se Čermákovi usadili na Středozápadě, ve státě Illinois. Antonín tu ale do školy chodil jen krátce, už ve dvanácti letech spolu se svým otcem fáral do dolů v Braidwoodu. Pro neshody s vedením byl ale po třech letech propuštěn. Začal podnikat a během let se z něj stal úspěšný byznysmen. A také politik, už na počátku 20. století byl za Demokratickou stranu zvolen do Sněmovny státu Illinois a v r. 1931 se stal starostou Chicaga. V té době tam žila velmi početná česká a slovenská menšina. Chicago bylo po Praze a Vídni třetím největším "českým" městem na světě. Jako starosta byl Čermák velmi populární a úspěšný. Zasazoval se mimo jiné o ukončení prohibice a právě za jeho mandátu se podařilo dostat do vězení i šéfa chicagské mafie Al Capona. To ale mohl být důvod, proč se Čermák stal obětí atentátu. V r. 1933 doprovázel v Miami na Floridě nově zvoleného prezidenta Fr. D. Roosevelta. Kulky z revolveru ale právě tak mohly být určeny prezidentovi. Zraněný Čermák měl při převozu do nemocnice pronést: "Jsem rád, že jsem to byl já, a ne vy, pane prezidente." Na následky zranění zemřel a je pochován na Českém národním hřbitově v Chicagu. Právě proto, že ochránil prezidenta Roosevelta, je Čermák v Americe dodnes legendou.


To vše ve svém vystoupení při slavnostním přejmenování školy zdůraznil nejen velvyslanec Eisen, ale také Čermákův vnuk Anton Kerner. Ten také připomněl, že jeho dědeček se přátelil s prezidentem Tomášem Garrigue Masarykem. Seznámili se při jedné z cest TGM do Spojených států, kde budoucí prezident ještě před první světovou válkou pořádal přednášková turné pro krajany a získával je pro myšlenku samostatného státu Čechů a Slováků. V Chicagu ho také v květnu r. 1918, při návratu ze sibiřské anabáze s československými legionáři, vítalo na dvě stě tisíc Čechů a Slováků. Starostka Prahy 6 Marie Kousalíková zase připomněla, že Antonín Čermák rád navštěvoval Československo a právě v Praze 6 se mu jako chicagskému starostovi a představiteli amerického Sokola dostalo velmi vřelého přijetí.