Před pěti lety zemřel architekt Jan Kaplický

Jan Kaplický

14. ledna 2014 to je právě pět let, kdy v Praze ve věku 71 let náhle zemřel český exilový architekt Jan Kaplický. Do Velké Británie emigroval v roce 1968 a proslavil se tam například novinářskou tribunou na londýnském kriketovém stadionu Lord’s, za kterou v roce 1999 získal prestižní Stirlingovu cenu. V Česku se mu ale nepodařilo realizovat stavu nové budovy Národní knihovny v Praze, tzv. Chobotnice. V plánu je nyní výstavba Koncertního a kongresového centra Ant. Dvořáka v Českých Budějovicích, kterému se podle jeho tvaru říká

Jan Kaplický se narodil 18. dubna 1937 v umělecké rodině, jeho otcem byl malíř, sochař, architekt a vysokoškolský pedagog Josef Kaplický. Jan Kaplický vystudoval Vysokou školu uměleckoprůmyslovou v Praze a poté krátce působil na volné noze. Před svou emigrací v roce 1968 se podílel na menších stavbách, rodinném domě v Braníku a rampě k vile scenáristy Jaroslava Dietla. Od své emigrace žil v Británii. Zde také stojí jeho nejvýznamnější realizace. Patří k nim i slavný obchodní dům Selfridges v Birminghamu nebo lávka přes Temži v Londýně. K posledním zakázkám studia Future Systems, které ve Velké Británii založil, patřil projekt nové stanice metra v Neapoli či muzeum Enza Ferrariho v Modeně, které bylo otevřeno až po Kaplického smrti v březnu 2012.

Kaplického stavby, ve kterých se inspiroval organickými přírodními tvary, často budily kontroverze a bouřlivé diskuse. To byl i případ pražské Chobotnice, která sice vyhrála mezinárodní architektonickou soutěž, narazila ale na odpor mnoha politiků a památkářů. Proti její stavbě na Letné byl i tehdejší prezident Václav Klaus. Další osud jeho návrhu dosud není jasný, Národní knihovna pro své potřeby ale v současné době rekonstruuje historický areál jezuitské koleje Klementinum u Karlova mostu, kde je její sídlo.

Jan Kaplický byl podruhé ženatý. Řadu let s ním ve studiu Future Systems spolupracovala jeho první žena, architektka Amanda Levetová, s níž má syna Josefa. Dceru Johanku mu v den jeho náhlého skonu porodila druhá manželka Eliška Kaplicky Fuchsová.