František Matouš Klácel se narodil před 205 lety

František Matouš Klácel

Přítel Boženy Němcové, buditel, filozof, básník, publicista, utopický socialista a nekonformní kněz - to byl František Matouš Klácel. Zdejší poměry mu příliš nepřály, a proto roku 1869 odjel do Ameriky. Snažil se tam vytvořit ideální společnost, ani to se mu ale příliš nepovedlo. Přesto byl jedním z nejvýznamnějších českých krajanů v Americe v 70. a 80. letech 19. století. Zemřel v Belle Plaine v Iowě 17. března 1882.

František Matouš Klácel se narodil 7. dubna 1808 v České Třebové. Vystudoval gymnázium v Litomyšli a bohoslovecký seminář v Brně. Pocházel z chudé rodiny, a aby vůbec mohl studovat, vstoupil do tamního augustiniánského kláštera. Roku 1833 byl vysvěcen na kněze a o dva roky později začal vyučovat filozofii na biskupském ústavu v Brně. Se svými volnomyšlenkářskými názory ale u církevní hierarchie často narážel. Byl zbaven profesury a možnosti učit. Nesl to velmi těžce.

V roce 1848 se účastnil revolučních událostí v Praze, byl delegátem Slovanského sjezdu. V roce 1849 se podílel na založení Národní jednoty svatého Cyrila a Methuda, která se roku 1855 změnila na Matici moravskou. Velmi se zajímal i o publicistiku, vedl Moravské noviny, ani v tom se mu ale příliš nedařilo. Zklamaný Klácel se proto vrátil zpět do kláštera. Pak už se věnoval jenom psaní. Je autorem řady knih, patří mezi ně například Bajky Bidpajovy, Dobrověda nebo Slovník pro čtenáře novin, v němž se vysvětlují slova cizího původu.

Klácel měl řadu přátel mezi národními buditeli, spisovateli a umělci. Spolu s Janem Helceletem a dalšími se na Moravě pokoušel uskutečnit ideály společenství, založeného na vzájemné lásce, porozumění a spolupráci. Mezi těmi, s nimiž si dopisoval, byla i autorka Babičky Božena Němcová.

V roce 1869 odjel Klácel do Ameriky. Nejprve pracoval jako redaktor Slovana Amerikánského v Iowě. Poté vydával ještě Hlas Jednoty svobodomyslných a Hospodáře amerického, psal i knihy, ty ale zůstávaly ležet na skladě a Klácel trpěl velkou bídou. Nedařilo se mu ani naplnit jeho volnomyšlenkářské ideály. Chtěl realizovat svoji představu ideální společnosti bratrských obcí, založených na lásce lidí a jejich dobročinnosti. Jejich členové se oslovovali bratře a sestro a říkali si nemýlenci. Až na konci života se ho ujal úspěšný český podnikatel František Záleský, u něhož Klácel dožil až do své smrti. Zemřel v Belle Plaine v Iowě 17. března 1882. Tam je i pochován, svůj pomník má ale i v Chicagu.

Zůstalo po něm i jeho heslo: "Osmělme se zmúdřeti".