Českému kaplanovi udělí Barack Obama Medaili cti

Emil Kapaun

Český kaplan Emil Kapaun dostane 11. dubna letošního roku od prezidenta Spojených států Baracka Obamy nejvyšší americké vojenské vyznamenání - Medaili cti. Získá ji ale posmrtně, potomek českých přistěhovalců v Kansasu totiž zahynul v r. 1951 v zajateckém táboře v Koreji. Obětoval se tam za své spolubojovníky v korejské válce. I to je důvod, proč Vatikán zahájil proces jeho blahořečení. O Kapaunovi obsáhle píše sobotní příloha Lidových novin Orientace.

Emil Joseph Kapaun se narodil r. 1916 v obci Pilsen v Kansasu. Jeho otec emigroval do Ameriky jako sedmiletý chlapec už v r. 1887. Odešel tam s rodiči během velké emigrační vlny, kdy se z českých zemí do Spojených států vystěhovaly desítky tisíc Čechů a Moravanů. Kapaunovi vlastnili farmu tři míle od americké "Plzně". Tu koncem 19. století založilo 46 českých rodin, které si zakoupily půdu poblíž železnice do Santá Fé, píší Lidové noviny. V r. 1914 byl v městečku položen základní kámen kostela sv. Jana Nepomuckého. Malý Emil v "Plzni" navštěvoval místní školu a v roce 1930 začal studoval na benediktinském gymnáziu ve městě Conception v Missouri. O deset let později byl vysvěcen na kněze. V r. 1943 byl jmenován pomocným kaplanem na letecké základně v Kansasu, jako kaplan pak působil u amerických vojenských jednotek v Indii a v Barmě. Po druhé světové válce působil jako pastor v další české osadě v Kansasu, v městečku Timken. Mše tu pravidelně sloužil v češtině.

Mladého kněze ale lákala služba u armády a v roce 1949 se do ní vrátil. Počátkem roku 1950 byl převelen do Japonska a v červenci se s vojáky americké armády vylodil v Pchohangu v Koreji. Právě tady se 8. jízdnímu pluku 1. jízdní divize podařilo zastavit útok komunistické Severní Koreje. Emil Kapaun přitom své vojáky doprovázel až na první linii. Ukazuje ho tak i snad nejznámější fotografie z Koreje, kdy slouží mši před improvizovaným oltářem na kapotě džípu uprostřed pole. V srpnu r. 1950 za záchranu zraněného vojáka dostal jedno z nejvyšších vyznamenání za chrabrost - Bronzovou hvězdu.

Kaplan Kapaun padl do zajetí ve chvíli, kdy v nepřehledné situaci na frontě odmítl v noci projít bojovou linií. Chtěl zůstat u zraněných vojáků. Dostal se tak zajateckého tábora Pjoktong, kde podle přeživších vojáků věnoval veškeré síly, aby pomohl ostatním. Sloužil mše, kradl pro ně jídlo, aby přežili, pral šaty nemocným úplavicí, čistil latríny. Sám na následky podvýživy, úplavice a zápalu plic zemřel 23. května 1951. Jeho ostatky byly pohřbeny do neoznačeného masového hrobu poblíž zajateckého tábora.

Pomník Emila Kapauna v jeho rodném městě Pilsen | foto: CC BY 3.0

Medaili cti, která byla od r. 1861 udělena zatím jen 3446 americkým vojákům, převezme v dubnu od amerického prezidenta Kapaunův synovec Ray Kapaun. Podle českého velvyslance v Korejské republice Jaroslava Olši dostali Medal of Honor zatím pouze dva Češi. V odborných kruzích poměrně známý pražský rodák Leopold Karpales, který byl vlajkonošem v době války Severu proti Jihu, a naopak naprosto zapomenutý William F. Lukes, který pocházel z Liberecka a proslavil se v r. 1871 ve válečném konfliktu USA na ostrově Kanghwa, kterému se tehdy rovněž říkalo korejská válka.

Vedle udělení Medaile cti probíhá i proces Kapanunova blahořečení. Podle našeho velvyslance ve Vatikánu Pavla Vošalíka postupuje poměrně rychle dopředu. V tuto chvíli Kapaunovi náleží titul "Služebník Boží". Jeho jméno kromě toho dnes nese několik sakrálních prostorů a škol na jihu Koreje, v Japonsku, Spojených státech a v Německu. Bohužel nikoliv ve vlasti jeho předků, uzavírají Lidové noviny.

Zpracováno s využitím článku Petra Zídka: Medaile cti pro českého kaplana. Lidové noviny, příloha Orientace, 23.3.2013