Památník obětem komunismu v Ottawě

Památník obětem komunismu v Praze na Újezdě

V kanadském hlavním městě by měl vzniknout nový památník obětem komunismu. Podílejí se na něm zejména uprchlíci ze zemí střední Evropy, dvěma miliony dolarů ale přispěje i kanadská vláda. Autorkou pomníku, který bude stát na prestižním místě u kanadského parlamentu, je česká sochařka Zuzana Hahnová:

Z nejznámějších památníků obětem komunismu byl vybudován a slavnostně odhalen Pomník obětem komunismu v Praze, Na Újezdě, na úpatí Petřína, 22. května 2002. Pomník vznikl z inicitativy Konfederace politických vězňů a za přispění města Prahy a stál 7.5 milionů korun. Je dílem sochaře Olbrama Zoubka a architektů Jana Kerela a Zdeňka Hölzla. Památník tvoří zužující se schodiště, po němž kráčí 7 postav, postupně více a více zmrzačených, což obrazně připomíná utrpení muklů a jejich statečnost. Na kovových deskách je napsáno: Oběti komunismu 1948 - 1989: 205 486 odsouzeno - 248 popraveno - 4 500 zemřelo ve věznicích - 327 zahynulo na hranicích - 170 938 občanů emigrovalo. Nas bronzové plaketě je také napsáno: Pomník obětem komunismu je věnován všem obětem, nejen popraveným a vězněným, ale i všem, jejichž životy byly totalitní zvůlí zničeny.

Ve Washingtonu byl 22. května 2006 odhalen Památník obětem komunismu, který je replikou „Bohyně demokracie“ z roku 1989 z pekingského náměstí Tiananmen. Prezident George W. Bush 12. června 2007 pronesl projev u příležitosti 20. výročí proslovu „Strhněte dolů tuto zeď“ prezidenta Ronalda Reagana před Berlínskou zdí. Pomník stál US$825,000.

V roce 1989 byla na Masaryktownu v kanadském Torontě odhalena socha Znovuukřižovaný winnipežského sochaře Josefa Randy (10.3.1933 - 6.7.2005). Tento památník obětem komunismu vznikl z iniciativy zahraniční organizace vězňů K-231, na pozemku, který vlastní Masaryk Memorial Institute (MMI). Každý rok se v červnu na torontském Masaryktownu koná Český a Slovenský den. V roce 2007 se oslav zúčastnil také kanadský ministr imigrace Jason Kenney a český velvyslanec Pavel Vošalík. Bývá zvykem, že návštěvy k pomníku Znovuukřižovaného položí kytici. Ministrovi Kenneymu se socha Josefa Randy líbila a řekl, že by bylo dobré kdyby podobný památník byl také přístupný širokému okruhu Kanaďanů a turistů v Kanadě, v kanadském hlavním městě.

Projektu zprvu ublížilo špatné financování

Iniciativy se chopila výtvarnice Zuzana Hahnová, která podle informací velvyslance Vošalíka kontaktovala kancelář ministra Kenneyho. Tato iniciativa dala vznik skupině Open Book Group tvořenou charitativní organizací Hearts Open Toronto, v které se Zuzana Hahnová angažovala, kanadským Sokolem a skupinou DareTheatre. Vznikl návrh památníku ve formě Otevřené knihy, která by připomínala oběti komunismu. Byly kontaktovány některé ethnické skupiny, projekt byl rozpočtován na 1.5 milionu dolarů. Problémem bylo, že příspěvky na projekt nebyly řádně oznamovány a tak projekt vzbudil nedůvěru, i když některé akce jako představení Voices within Walls (Hlasy uvnitř zdí) měly příznivou uměleckou odezvu, ale zdá se, že finanční prostředky se ze značné části vypotřebovaly na financování produkce.

Nevím zda z těchto důvodů či prosazení vlastní konkurenční koncepce organizování sbírky, vznikla další organizace Tribute to Liberty (Hold svobodě), pod vedením Kanaďanky litevského původy Alidy Formandis. Tato si najala na organizaci projektu torontskou konzultační firmu High Park Group, která ovšem byla placena a tudíž opět čerpala prostředky určené na samotný památník. To se rovněž postupně stalo středem kritiky. Nicméně obě skupiny, tedy zakládající Open Book a Tribute to Liberty projednaly projekt s NCC (National Capital Commission), vládní kanadské organizace, která má mandát na schvalování územních projektů v kanadském hlavním městě Ottawě včetně památníků. Po dlouhých diskusích jaký bude název památníku bylo nakonec s rozhodným slovem ministra Kenneyho schváleno, že památník se bude jmenovat Památník obětem komunismu a pro památník bylo vybráno prestižní místo před budovou kanadského Nejvyššího soudu. Protože organizace nedostaly žádné vyúčtování příspěvků od skupiny Open Book, kdy po několikáté žádosti na pokladníka této organizace nepřišla žádná odpověď, další spolupráce nemohla být možná. Rovněž tak organizace Tribute to Liberty nedávala pod současným vedením dobré záruky. To bylo několikráte kriticky diskutováno v centrální radě Středoevropských a východoevropských organizací (CEEC), kde je vedení těchto organizací včetně Českého a slovenského sdružení v Kanadě (ČSSK).

Oživení s novým vedením Tribute to Liberty

Ke změně došlo teprve zvolením nového předsedy Tribute to Liberty, zkušeného finančního plánovače Ludwika Klimkowského a místopředsedy Polského kongresu, střechové organizace kanadských Poláků. Za členy byli kooptováni Markus Hess, předseda CEEC, Paul Grod, předseda Ukrajinské kanadské rady, který také jako právník bude dohlížet na právní stránku projektu. ČSSK je v Tribute to Liberty reprezentováno Robertem Tmejem, bývalým předsedou MMI. Projekt v roce 2010 dostal velkou podporu v trůnním proslovu kanadské Generální guvernérky Michelle Jean, která řekla, že vláda „podporuje vybudování Národního památníku obětem komunismu“.

Tribute to Liberty pod novým vedením zahájilo finanční sbírku na památník velmi rozhodně a ve velmi krátké době získalo od dárců na 1 milion dolarů. Dárci s příspěvkem $100 000 budou mít své jméno na bronzové desce památníku (zatím, jich je 7), dárci s příspěvkem $1 000 budou mít také jméno na památníku raději než dlaždičku na zemi, což byla počáteční úvaha, která ale pro zimní měsíce v Kanadě by byla nepraktická. Projekt je projektován maximalisticky na 4 miliony dolarů, z čehož kanadská vláda přislíbila polovinu, tedy 2 miliony dolarů. Pomník má být významnou připomínkou na 100 milionů obětí komunismu na významném místě v Ottawě na Wellington Street, kde je komplex budov kanadského Parlamentu a Nejvyššího soudu. Je to srovnatelné s Památníkem ochránců míru (Peace Keepers) na dalším prestižním místě Sussex Drive, místa budovy kanadského ministerstva zahraničí, několika velvyslanectví, rezidence kanadského generálního guvernéra i ministerského předsedy.

Domnívám se, že každý z Čechů a Slováků, který odešel v době totality do exilu nebo emigrace může podle svých finančních možností přispět na Památník obětem komunismu, protože pro každého byl komunismus důvodem proč odešel. Můžete tak učinit posláním šeku vypsaném na Tribute to Liberty a odeslat s jménem a adresou na adresu ČSSK: ČSSK, P.O. Box 1507, Manotick, ON, K4M 1L4 Každý dar bude zaregistrován a jména a celková částka (nikoliv individuálních dárců) budou publikovány. Každý dárce také od Tribute to Liberty obdrží potvrzení pro daňové účely, protože je charitativní organizací s možností vystavení těchto potvrzení.

Věřím, že naše organizace, jakož i ostatní organizace, reprezentující na 7 milionů Kanaďanů, kteří přišli z komunistických zemí pomohou vybudovat památník, na který budeme všichni hrdi.