Plzeň vystaví díla svého slavného rodáka z Nového Zélandu

Gottfried (Bedřich) Lindauer, autoportrét

Západočeská galerie v Plzni připravuje výstavu děl Gottfrieda Lindauera. Plzeňský rodák odešel roku 1874 na Nový Zéland a proslavil se tam portrétováním tehdejších maorských náčelníků. Kolekce obrazů, které Nový Zéland považuje za součást svého národního kulturního dědictví, dosud nebyla v Evropě vystavena. Soubor 45 děl z Galerie umění v Aucklandu bude do Plzně zapůjčen na jaře roku 2015.

Vyjednávání o cenné zápůjčce trvalo podle ředitele plzeňské galerie Romana Musila dva roky. "Připravujeme vůbec první retrospektivní výstavu a publikaci věnovanou Lindauerovi. Chceme zkompletovat jeho dílo evropské periody a té novozélandské a představit ho jako zajímavého plzeňského rodáka, jenž je v Čechách téměř neznámý, zatímco na Novém Zélandu patří mezi nejpopulárnější umělce koloniálního období," uvedl.

Lindauer vystudoval na vídeňské akademii, v Plzni měl ateliér a živil se portrétním uměním. Na Novém Zélandě začal portrétovat maorské náčelníky. "Zachytil nejvýznamnější maorské osobnosti, které v koloniálním období od roku 1840 do konce století hrály mimořádně důležitou roli v rámci novodobých novozélandských dějin. Řadu náčelníků portrétoval i na základě fotografií, zachytil tak svět, který postupně vymíral," uvedl Musil.

Hlavní slovo, zda obrazy do Čech vůbec půjdou, měla maorská správní rada aucklandské galerie, kterou tvoří zástupci jednotlivých maorských kmenů. Rada rozhoduje o všem, co souvisí s maorským uměním, bez jejího souhlasu by výstava nebyla možná."Že by kolekce jeho obrazů měla odcestovat, je pro ně velká událost," dodal. Sbírka se do aucklandské galerie dostala roku 1915 darem od Lindauerova mecenáše Henryho Partritge, od té doby se půjčovaly jen jednotlivé položky v rámci severního a jižního ostrova, díla nikdy neopustila Nový Zéland. Západočeská galerie má na výstavu zatím přislíbeny tři miliony z projektu EHMK, hledá i další podpůrné finanční zdroje.

Lindauerovy obrazy v Auckland Art Gallery - zprava kurátorka maorského umění Ngahiraka Mason,  Roman Musil,  Aleš Filip a Eva Reitspiesová | foto: Západočeská galerie v Plzni