Hugo Haas se do Československa ze svého exilu vrátil jen jedinkrát

Hugo Haas v roce 1963

Letos to je rovných padesát let, co se do vlasti ze svého exilu alespoň na jedinou krátkou návštěvu vrátil slavný filmový a divadelní herec Hugo Haas. Přijel sem v roce 1963, při příležitosti oslav 80. výročí otevření Národního divadla. Při setkání s diváky tehdy zavzpomínal na své začátky v exilu v letech druhé světové války i na své divadelní a filmové role ve Spojených státech. Záznam z toho setkání je uložen v archivu Českého rozhlasu:

Když slavný filmový a divadelní herec Hugo Haas v dubnu roku 1939 prchal z Československa obsazeného nacisty, nejspíš netušil, že se do vlasti vrátí až po 24 letech. Před svým odchodem do exilu natočil tři desítky filmů, které se ještě dnes promítají v cyklech pro pamětníky. Stačí připomenout jen Muže v offsidu, Ať žije nebožtík nebo Mravnost nade vše. Vystupoval ale také v dlouhé řadě divadelních inscenací. K jeho nejznámějším patřila například role doktora Galéna v Čapkově Bílé nemoci, kterou uvádělo pražské Národní divadlo. Právě odtud ale byl ihned po okupaci Československa z rasových důvodů vyhozen. Se svou ženou Bibi pak utekl přes Francii do Spojených států doslova na poslední chvíli. Musel tu dokonce nechat malého synka, své rodiče i staršího bratra, hudebního skladatele Pavla Haase. Ten pak zahynul v koncentračním táboře.

Hugo Haasovi se ale v emigraci podařilo brzy najít uplatnění. Nejprve ovšem v Americe hrál pro české krajany v Chicagu. Teprve později prorazil v New Yorku nebo Hollywoodu. Velkým problémem pro něj zpočátku byla cizí řeč, jako jeden z mála českých herců v exilu však nakonec v Americe skutečně uspěl. Mohl se dokonce vrátit i k divadelním rolím, které hrál v Praze, například v Čapkově RUR. Pod režijním vedením Bertolta Brechta si zahrál i v jeho hře Galileo. Vedle divadla se ale Haas v Americe věnoval i filmu. Dokonce jich dlouhou řadu sám natočil jako režisér, často podle vlastních námětů a scénářů. V letech 1944 až 1964 jich bylo víc než čtyřicet. V 60. letech se z Ameriky přestěhoval zpátky do Evropy, nejprve do Itálie a nakonec se usadil ve Vídni. I zde se pokoušel natočit sérii televizních filmů, koncem roku 1968 ale v rakouské metropoli zemřel.