Eva Fuková vystavuje v Praze fotografie New Yorku

Pábení

Až do poloviny dubna probíhá v pražské Leica Gallery výstava legendární česko - americké fotografky Evy Fukové. Výstava nazvaná Pábení přibližuje jednak snímky, které vznikaly až do roku 1964 v tehdejším Československu a při cestách Evy Fukové po Evropě. Druhá část představuje snímky z New Yorku, kam v r. 1967 úspěšná fotografka odešla se svým manželem malířem Vladimírem Fukou do exilu.

Eva Fuková patří k nejvýznamnějším osobnostem československé fotografie. Původním vzděláním je grafička a malířka, fotografovat ale začala velmi záhy. Spolu se svým manželem patřili do okruhu básníka a výtvarníka Jiřího Koláře. Díky tomu ale nemohla několik let své fotografie publikovat. Teprve od konce 50. let se její snímky začaly objevovat v časopisech i na výstavách v Praze, Berlíně, Hamburku, Stockholmu. V r. 1963 jí vyšla fotografická monografie, která byla první knihou věnovanou tvorbě ženy - fotografky u nás. Během 60. let měla možnost dvakrát pobývat ve Spojených státech a v r. 1967 tam s manželem emigrovala. Pracovala například pro Metropolitní muzeum v New Yorku. Po získání amerického státního občanství se na několik let vrátila do Evropy a žila v Západním Německu. Po smrti manžela v r. 1977 se znovu odstěhovala do USA a v příštích letech tam měla řadu výstav. Československo navštívila znovu až v r. 1989 a natočila zde dokumentární film o sametové revoluci. V roce 1992 se v pražském Mánesu zúčastnila skupinové výstavy nazvané Československá fotografie v exilu. Od té doby v Česku proběhlo několik retrospektivních výstav, Eva Fuková však nadále vystavuje i v zahraničí. Na svém kontě má i několik dalších monografií, například knihu Josefa Mouchy nazvanou jednoduše Eva Fuková, kterou vydalo nakladatelství Torst v r. 2007.

Výstava Eva Fuková - Pábení je malým průřezem (kapesní retrospektivou) tvorby této legendární fotografky. "Eva Fuková svým dílem a jeho významem patří mezi hrstku zakladatelských a průkopnických osobností české fotografie. Těch, kteří stovkám a tisícům dalších fotografů otevírají cesty, možnosti, přístupy k tvorbě. A to nejen ve fotografii ale i ve výtvarném umění," uvádí k současné výstavě v pražské Leica Gallery její kurátor Aleš Kisl.