Po volbách prezidenta by mělo jít o smíření názorů, ne o nepřátelství

Začalo druhé kolo voleb do Senátu

Volbou nového českého prezidenta žili v posledních týdnech i čeští krajané ve světě. K prvnímu kolu volby se jich na českých zastupitelských úřadech zaregistrovalo přes sedm tisíc. Ve druhém kole voleb, ze kterých vzešel vítězně Miloš Zeman, přišlo více voličů, nežli v kole prvním. Většina z nich by jako novou hlavu státu volila současného ministra zahraničí Karla Schwarzenberga. Krajané, které oslovilo Radio Praha, však oceňují i dlouholetou politickou zkušenost Miloše Zemana. Zahraniční Češi pozorně sledovali i průběh prezidentské kampaně. Jedním z těch, kdo se k ní vyjádřil, byl i Jaroslav Havelka ze Švýcarska:

"Já jako občan Švýcarska v první řadě, a potom samozřejmě i Československa, jsem informován. Ale nevidím ten výsledek tak, jak je to emotivně a emocionálně komentováno v médiích v České republice. Je to výsledek voleb, lid tak rozhodl. Lidé tak rozhodli s vědomím toho, co jim přednesl tisk nebo jak byli popsáni kandidáti, a lidé tak volili podle svého rozhodnutí. Takže já v tom nevidím žádnou katastrofální situaci, jak je to často komentováno."

Jak probíhaly volby na zastupitelském úřadu ve Švýcarsku nebo tam, kde čeští občané ve Švýcarsku mohli volit?

"Byli tam kolegové, krajané. Jeli volit. My zde bychom volili pana Schwarzenberga. Já osobně bych jej volil též."

Byl zájem o volby mezi krajany ve Švýcarsku?

"Byl o to zájem, samozřejmě. Ale zájem dostavit se k volbám je jiná záležitost. Lepší výsledky by byly, kdyby konečně došlo ke korespondenční volbě. Nejenom ve prospěch nás, krajanů v zahraničí, ale i lidí v České republice. Účast by byla zcela určitě daleko větší jak v republice, tak i u nás. Snad to ale budoucnost jednoho dne vyřeší."

Já bych se ale přeci jen ještě vrátila k samotné prezidentské kampani. Sledoval jste i její průběh? Tady se hodně píše o tom, že v ní došlo i na lži a různé podpásové údery. Vidíte to taky tak?

Jaroslav Havelka | foto: Barbora Němcová

"Ano, vidím. A pokud se zmiňujete o tom, že byl do diskuse přivolán i prezident Beneš se svými dekrety, tak já si myslím, že je to naprosto podpásové. Je ale otázka, od koho. Jestli to není od žurnalistů! V tomto bodě já vidím velkou slabinu ve vysvětlení Benešových dekretů lidem. Tady i na západě se hovoří o Benešových dekretech jako o vině. Jsou kritizovány, ty dekrety si ale přeci nevymyslel on! A nikdo ze žurnalistů, profesionálů, neřekne lidem, že tyto dekrety byly tvořeny na základě rozhodnutí velmocí v Postupimi. Tam tato politika byla rozhodnuta a Beneš provedl prováděcí předpisy pro Českou republiku. V sousedních státech, v Polsku a v Maďarsku, řešili jejich političtí funkcionáři své dekrety. To je ale rozhodnutí velmocí, nikoliv Beneše. A proč se u nás pořád jen ukazuje negativně na Beneše? On vykonal to, co rozhodly velmoci."

Zeptám se ještě na jednu věc. Tady se hodně mluví o tom, že právě průběh prezidentské kampaně ještě prohloubil rozpory uvnitř české společnosti. Vidíte to taky tak? A podaří se podle vás v dohledné době tento příkop nějak zahladit?

"S přiměřeným úsilím médií se to může zahladit. Já mám dojem, že lidé si uvědomují hodnoty pana Schwarzenberga, který může České republice prospět ve světě ve své současné funkci možná ještě víc, než v té prezidentské. Prezidentská funkce je reprezentativním oceněním, ale pracovně on může přispět možná ještě víc na místě ministra zahraničí. Oba mají své renomé a pan Schwarzenberg má jiný obraz v zahraničí, nežli má pan Zeman. Někde pozitivnější a někde negativnější. Záleží na tom, o které území jde. Lid ale zvolil takto a já myslím, že to není katastrofální situace, pokud se z toho nebudou dělat emotivní problémy. Jde o smíření názorů, a nikoliv o nepřátelství."