Baťovi od Slováků náhradu zatím nedostanou

Prodejna značky Baťa na Václavském náměstí v Praze

Příbuzní českého podnikatele Jana Antonína Bati zatím nedostanou odškodné za majetek, který byl po druhé světové válce na Slovensku zabaven koncernu Baťa. Slovenské ministerstvo financí oznámilo, že rozhodování o žádosti Baťových o vyplacení náhrady přerušilo. Slovenský úřad žádá od Baťovy rodiny další doklady. Zatím tedy není jasné, kdy by ministerstvo mohlo v případu rozhodnout.

S žádostí o kompenzaci se na slovenské ministerstvo v září obrátili čtyři Baťovi příbuzní. Rozhodnutí o samotné výši náhrady přenechali úřadům. Baťův vnuk John Nash minulý měsíc v Bratislavě odhadl, že hodnota Baťova majetku na Slovensku dosáhla několik miliard eur. Pod Baťův koncern patřila na Slovensku řada podniků. V zemi vybudoval průmyslová centra Partizánske, Svit, Nové Zámky a Bošany, součástí Baťova impéria byl i Bojnický zámek.

Žádost o odškodnění podali Baťovi na Slovensku poté, co slovenská justice očistila Baťovo jméno. Bratislavský soud letos na jaře zrušil trest dlouholetého vězení a propadnutí majetku, který československý soud v roce 1947 Janu Antonínu Baťovi v nepřítomnosti uložil. V České republice se Baťa dočkal rehabilitace už v roce 2007. Podle dřívějších informací se Baťovi příbuzní domáhají u českého soudu přiznání náhrady ve výši několika desítek milionů korun za nemovitý majetek, jenž byl podnikateli znárodněn po válce.