Češi v cizině budou moci volit do sněmovny na 103 ambasádách

Začalo druhé kolo voleb do Senátu

Češi v cizině si letos budou moci vybrat poslance na 103 zastupitelských úřadech. Jejich seznam uvedlo ministerstvo zahraničí na svém webu. Voličské seznamy se uzavírají ve středu 25. září. Češi v zahraničí budou tentokrát vybírat z kandidátek Středočeského kraje.

Volebních okrsků v zahraničí bude o pět méně než při sněmovních volbách před třemi lety. Změna se týká i Afghánistánu, kde po ukončení vojenské mise už Češi nebudou moci hlasovat v Lógaru, ale v Bagramu, kde zhruba 140 českých vojáků chrání americkou leteckou základnu. Volební místnost nebude ani v Lucemburku, místo toho ale voliči budou mít možnost hlasovat nově na konzulátu v Düsseldorfu a v arménském hlavní městě Jerevanu. Podobně v Africe se už nebude volit v Keni (Nairobi) a Kongu (Kinshasa), nově ale v Mali v Bamaku. Z asijských zemí byly bez náhrady zrušeny zastupitelské úřady v Jemenu a v Indii, tedy v Saná a v Bombaji. Z amerických států už po zrušení ambasád v Bogotě a San José nebudou moci hlasovat Češi pobývající v Kolumbii a Kostarice.

V zahraničí budou moci Češi na ambasádách hlasovat buď s voličským průkazem, o který si ve své domovské obci musí požádat buď písemně do 18. října, nebo osobně nejpozději 23. října. Další skupinu voličů tvoří Češi, kteří v cizině pobývají dlouhodobě či trvale a jsou zapsáni do zvláštního seznamu voličů.

Krajané měli možnost vybírat poslance v zahraničí již třikrát. Poprvé v roce 2002, kdy si vybírali mezi jihomoravskými kandidáty. Využilo toho asi 3800 lidí z tehdy odhadovaného počtu až 70.000 voličů. V roce 2006 přišlo mezi jihočeskými kandidáty ze zhruba 8000 lidí zapsaných do voličských seznamů vybírat přes 6700 voličů. Před třemi lety, kdy si mohli vybírat opět mezi jihočeskými kandidáty, se v cizině voleb zúčastnilo 8222 ze zhruba 10.670 voličů v seznamech. Letos si voliči v zahraničí budou moci vybírat své favority mezi středočeskými kandidáty.