Šachový velmistr Kaválek oslaví sedmdesátiny

Šachy (ilustrační foto)

Šachový velmistr Lubomír Kaválek, který se narodil právě před 70 lety, je jednou z největších osobností československého a amerického šachu. Řadu úspěchů sklízel ještě jako československý občan, poté, co po okupaci v roce 1968 emigroval, získával šachové vavříny pro Spojené státy.

Pražský rodák Kaválek studoval Vysokou školu dopravní v Žilině a žurnalistiku v Praze. Poté se živil jako redaktor sportovních rubrik českých deníků. Jako devatenáctiletý se stal poprvé šachovým mistrem Československa. Podruhé domácí titul získal v roce 1968. Podle odborníků se jednalo o nejsilněji obsazené mistrovství v dějinách země. Od roku 1965 již byl mezinárodním šachovým velmistrem. V roce 1968 odešel nejprve do Německa a o dva roky později se usadil v USA. Zde se stal šachovým profesionálem a získal občanství. Stal se trojnásobným mistrem USA a Spojené státy také reprezentoval na šachových olympiádách, kde jako vedoucí hráč týmu pomohl vybojovat jednu zlatou a pět bronzových medailí.

Kaválek se řadu let držel v první desítce světových šachistů. Kromě toho spolupracoval s předními šachisty té doby, byl mimo jiné sekundantem Bobbyho Fischera v jeho památném vítězném zápase s Borisem Spasským v Rejkjavíku v roce 1972. Kromě toho se nadále věnoval žurnalistice, například krátce pracoval pro Hlas Ameriky a později byl šachovým dopisovatelem a sloupkařem deníku The Washington Post.