Vláda nepodpořila novelu zákona o českých školách v cizině

Školní třída

Kabinet Jiřího Rusnoka dal na svém úterním zasedání záporné stanovisko k předloze skupiny poslanců, kteří chtějí podpořit české školy v zahraničí. Vláda novele školského zákona vytkla, že se zaměřuje jen na přiznání konkrétních výhod pro vzdělávací instituce.

Podle navrhované novely školského zákona by české školy v zahraničí měly mimo jiné zaručené financování z českého státního rozpočtu. „Vzdělávací zařízení v zahraničí“, jak tyto školy návrh zákona definuje, by měla statut právnické osoby a jejich cílem by bylo udržení českého kulturního dědictví v cizině. Jejich činnost by byla z poloviny financována ze státního rozpočtu podle výdajů v předchozím roce. V případě, že by vznikla nová škola, stát by jí nemusel přispívat první rok jejího provozu. Novelu předložili poslanci napříč politickým spektrem.

Už předběžné stanovisko pro jednání vlády ale upozorňovalo na to, že přímé financování těchto škol by založilo nerovnost mezi soukromými zřizovateli. Kabinet předloze rovněž vytknul, že se nezabývá právními poměry žáků, ale soustřeďuje se na přiznání výhod konkrétním vzdělávacím institucím. Předběžné stanovisko dále zpochybnilo zařazení žáků pobývajících dlouhodobě v zahraničí mezi žáky se sociálním znevýhodněním. Stanovisko vlády je však pouze doporučující. O předloze by měl rozhodnout Parlament.

České školy v cizině koordinuje sdružení Česká škola bez hranic. Je jich nyní podle důvodové zprávy devět. Jsou financovány z darů i ministerstvem školství, česká centra a zastupitelské úřady jim poskytují prostory.