Lenka Janotová: Je třeba uchovat čistotu mateřského jazyka

Karel Schwarzenberg předává cenu Gratias agit Lence Janotové

Další oceněnou, která v Černínském paláci v Praze nedávno převzala od ministra zahraničí Karla Schwarzenberga Cenu Gratias agit, je Lenka Janotová z chorvatského Daruvaru. O početné české krajanské komunitě v Chorvatsku se říká, že je vůbec nejlépe organizovanou českou menšinou v zahraničí. Svůj podíl na tom má i dnes už téměř třicítka Českých besed, které jsou snad v každé obci s českou menšinou. Zastřešuje je Svaz Čechů v Chorvatsku se sídlem v Daruvaru a právě ředitelka tamní české školy Lenka Janotová je jeho předsedkyní. Prestižní ceny si velmi váží:

"Je to velké uznání, ale musím říct, že jsem velice šťastná, že jsme Gratias agit jako Svaz dostali už před deseti lety. To pro mne bylo uznání za společnou práci. Tentokrát jsem udělení Ceny Gratias agit přijala jako velké překvapení, protože jsem na další uznání nečekala. Já náš Svaz beru jako společnou věc a myslím, že ta předchozí cena byla už velké uznání."

Já bych to, paní Janotová, trošku upřesnila. Mimo Chorvatsko Svaz Čechů se rovná Lenka Janotová... Tak si myslím, že ta cena pro vás je po právu. Co chystáte nového a co jste pořádali v poslední době?

"Organizovali jsme sympozium o českém jazyce. Napadlo mne, že je zapotřebí upozornit na větší péči o český jazyk. Chtěla jsem zároveň zdůraznit našim krajanům a zvlášť mladé generaci, že péče o český jazyk by měla být prvořadý úkol našeho Svazu, našich škol. Byla to velice úspěšná akce. Jsem velice šťastná, že se jí zúčastnili přední jazykovědci z Karlovy univerzity a současně z filozofické fakulty ze Záhřebu a také naši krajanští jazykáři. Každý ze svého hlediska dovedl popsat a poradit, co je zapotřebí dělat v tomto směru a jak pečovat o mateřský jazyk."

Máte pocit, že se u vás v Chorvatsku o český jazyk nepečuje dostatečně? Máte mateřskou školu, základní školu, gymnázium, vydavatelství, rozhlasové vysílání. Je to pořád málo?

Lenka Janotová,  ředitelka české školy v Daruvaru | foto: Miloš Turek

"Jak se na díváme. Máme třeba hodně dětí ze smíšených manželství, a jakmile se jeden z rodičů vyjadřuje jiným jazykem, tak se v rodině český jazyk považuje za druhořadý. A my bychom chtěli prostřednictvím mateřských i základních škol docílit, aby český mateřský jazyk byl na stejné úrovni jako chorvatský jazyk. Aby se děti v rodinách chovaly k jednomu i druhému jazyku stejně, aby mluvily oběma jazyky a uchovaly čistotu obou jazyků. Stává se totiž, že právě v takových rodinách se mluví česky, jakmile si ale nemohou vzpomenout na český výraz, použijí klidně chorvatský. Ne ale v čistém znění, chorvatský výraz se jakoby počeští. A vzniká tak úplně hajdalácký jazyk. A právě tomu bychom chtěli zabránit."

Co teď chystáte? Jak to bude s dožínkami?

"Letos dožínky nemáme, konají se vždy ob rok. Náš krajanský rok je ale bohatý různými kulturními akcemi. Je před námi přehlídka dechovek, Naše jaro, folklorní slavnost dětí, které se účastní takových 450 dětí ze základních škol. Přes léto se na různých místech pořádají tzv. Dny české kultury. To znamená, že se každá beseda na svém území chce prezentovat, upozornit na svou aktivitu a kulturní činnost. Další besedy tam účinkují jako hosté. Na podzim bude přehlídka pěveckých sborů a rok končíme tzv. Voničkou, které se zúčastní všechny České besedy. Je to taková velká kulturní slavnost všech Čechů v Chorvatsku."