Novozélandští filmaři natáčeli v Česku film o plzeňském rodákovi Lindauerovi

Roman Musil, ředitel Západočeské galerie v Plzni, a režisér dokumentu Julian Arahange, se pozdravili tradičním maorským způsobem – třením nosů

Novozélandský herec a režisér maorského původu Julian Arahanga natáčel v Česku dokument o malíři Gottfriedu Lindauerovi. Plzeňský rodák odešel v roce 1874 na Nový Zéland a proslul tam portréty maorských náčelníků. Jeho unikátní díla vystaví Západočeská galerie v Plzni. Tato výstava s velkým mezinárodním přesahem je jedním z klíčových projektů Plzně pro rok 2015, kdy se stane Evropským hlavním městem kultury.

Julian Arahanga připravuje druhou řadu dokumentárního seriálu o Lindauerovi. Seriál nazvaný Behind the Brush by měl být dokončen v průběhu října. V Plzni filmoval místo, kde stál Lindauerův rodný dům, ale například i Mikulášský hřbitov, na němž byli pochováni malířovi rodiče. Do filmu začlenil i Lindauerovy portréty plzeňských měšťanů ze Západočeského muzea, umělcův matriční záznam z archivu a další dokumenty. Nejnovější poznatky o umělci, které nebyly na Novém Zélandu dosud známy, mu poskytl ředitel Západočeské galerie Roman Musil, který se Lindauerovým životem a dílem dlouhodobě zabývá a výstavu autorsky připravuje. Podle Musila je u protinožců Lindauerovo dílo považováno za součást národního kulturního dědictví.


Západočeská galerie připravuje velkou výstavu Lindauerových děl. Po dvou letech vyjednávání získala příslib zapůjčení velké kolekce jeho prací. Soubor 45 děl jí půjčí na jaře 2015 Galerie umění v Aucklandu. V Evropě dosud kolekce vystavena nebyla. "Připravujeme vůbec první retrospektivní výstavu a publikaci věnovanou Lindauerovi. Chceme zkompletovat jeho dílo evropské periody a té novozélandské a představit ho jako zajímavého plzeňského rodáka, jenž je v Čechách téměř neznámý, zatímco na Novém Zélandu patří mezi nejpopulárnější umělce koloniálního období," řekl Musil.

Arahanga natáčel materiál pro svůj dokument i ve Valašských Kloboukách na Zlínsku. Podle mluvčí kloboucké radnice Sandry Novotné Kollerové tu Lindauer vyzdobil kapli svatých Cyrila a Metoděje. Kaple patří k nejcennějším památkám ve městě.

Gottfried  (Bedřich) Lindauer,  autoportrét | foto: Auckland Art Gallery

Gottfried Lindauer (1839 až 1926) se narodil v Plzni, vyučil se zahradníkem, ale zajímal se o kreslení. V šestnácti letech odešel do Vídně, kde se nechal zapsat na malířské akademii. Kvůli práci poté cestoval, působil v Haliči, Polsku a Rusku. Chtěl se vyhnout hrozící vojenské službě, a proto v roce 1874 odjel na Nový Zéland. Stal se tam zakladatelskou osobností výtvarného umění, je díla jsou v Galerii v Aucklandu i v soukromých sbírkách.