Vláda: k pomoci volyňským Čechům teď není důvod

Obec Malinovka na Ukrajině, v níž žijí čeští krajané

Vláda nyní neplánuje rozsáhlou pomoc pro volyňské Čechy na Ukrajině. Po jednání Bezpečnostní rady státu to uvedl ministr zahraničí Lubomír Zaorálek (ČSSD). Zástupci krajanů ze Žitomyru minulý týden požádali český stát o návrat do původní vlasti, česká diplomatická mise podle Zaorálka na místě ale nezjistila, že by jim hrozilo nebezpečí. Snahy části volyňských Čechů o repatriaci jsou motivovány spíše ekonomicky a sociálně, řekl šéf diplomacie. Nevidí proto ani důvod vyslat do oblasti zmocněnce ministerstva zahraničí pro krajany Karla Kühnla, jak úřad původně plánoval.

Ministerstvo zahraničí vyslalo o víkendu do ukrajinské oblasti obývané českou komunitou tři pracovníky zastupitelského úřadu v Kyjevě. "Nechceme vůbec podceňovat tu situaci. Pocit ohrožení tam může být vyšší," uvedl ministr. Zástupci jeho úřadu ale přímo v Žitomyru a jeho okolí zjistili, že policie funguje a bezpečnost krajanů není ohrožená. Vyloučili přitom, že by volyňští Češi byli terčem útoků dalších obyvatel Ukrajiny. Vláda proto neplánuje, že by nyní přistoupila k rozsáhlým programům pomoci. Pouze pokud by došlo k zásadní eskalaci situace, mohl by kabinet své stanovisko přehodnotit, shrnul Zaorálek stanovisko vlády.

Za žádosti krajanů o přesídlení do Česka vidí spíše ekonomické a sociální důvody. Řada volyňských Čechů se podle něj domnívala, že stále ještě funguje program z 90. let minulého století na pomoc obětem katastrofy jaderné elektrárny v Černobylu. V jeho rámci Praha na počátku 90. let minulého století uvolnila prostředky na to, aby volyňští Češi získali v Česku zaměstnání a bydlení. Podle ministra vnitra Milana Chovance české úřady neevidují v souvislosti s krizí na Ukrajině žádný zásadní nárůst žádostí o víza z této východoevropské země. "V jedenáctém týdnu to bylo celkem 1388 žádostí o víza a bylo uděleno 892 víz. Opravdu se neděje žádné drama," prohlásil Chovanec. Stejná situace v tomto ohledu podle něj panuje i v sousedních státech.

Na Ukrajině žije asi 20.000 Čechů. Spolek volyňských Čechů v Žitomyrské oblasti se v minulých dnech obrátil na české představitele s žádostí o pomoc pro asi 40 rodin, které by se chtěly vrátit do historické vlasti. Svou žádost krajané odůvodňovali nárůstem kriminality a obavami o život.