Česko prověří situaci našich krajanů na Ukrajině

Předvolební speciál Martina Veselovského na téma EU, Jan Hamáček

Ministerstvo zahraničí ČR vyšle na Ukrajinu misi, která prověří situaci tamních volyňských Čechů. Část z nich požádala o to, aby se mohli vrátit do České republiky. O jejich situaci ve středu se zástupci krajanů jednal předseda Poslanecké sněmovny Jan Hamáček.

Kabinet Bohuslava Sobotky dal již dříve najevo ochotu českým krajanům na Ukrajině pomoci. S odvoláním na premiéra to sdělil mluvčí vlády Martin Ayrer. Vláda podle Sobotky chce postupovat obdobně jako v minulosti, kdy došlo k repatriaci českých krajanů. "Je důležité nyní celou situaci zmapovat, proto ministerstvo zahraničí vyšle do oblasti misi, aby se přímo na místě prověřila situace a potřeby volyňských Čechů. Na základě těchto informací přijme vláda další rozhodnutí," uvedl Sobotka v krátkém komentáři. Ve středu o situaci volyňských Čechů na Ukrajině, kteří se cítí ohroženi eskalací konfliktu s Ruskem, jednal s jejich zástupci předseda Poslanecké sněmovny Jan Hamáček (ČSSD). Situace českých krajanů podle něj vyžaduje rychlé řešení.

Na Ukrajině žije asi 20.000 Čechů. Spolek volyňských Čechů v Žitomirské oblasti se v minulých dnech obrátil na české představitele s žádostí o pomoc pro asi 40 rodin, které by se chtěly vrátit do původní vlasti. Češi se na Volyň stěhovali od druhé poloviny 19. století. Část krajanů se vrátila do vlasti po druhé světové válce, tehdy se usazovali především na území vysídlených Sudet. Ostatní, jimž se návrat z různých důvodů nezdařil, dostali novou šanci až po roce 1989. Do ČR se ve dvou vlnách vrátily necelé dva tisíce Čechů, zejména z oblastí zasažených výbuchem černobylské jaderné elektrárny.