Čs. ústav zahraniční loni podpořil krajanské školy, jazykové kurzy i vydávání časopisů

Školský spolek Komenský z Vídně, logo

Školský spolek Komenský ve Vídni, škola v chorvatském Daruvaru nebo České školy bez hranic v Bruselu a v Londýně – to jsou jen někteří z adresátů loňské finanční pomoci, kterou těmto krajanským organizacím poskytl Čs. ústav zahraniční. Podpořil ale i vydávání čtvrtletníku Čechoaustralan v Melbourne, nákup časopisů pro univerzitní knihovny ve Lvově, Kyjevě a Minsku nebo učebnic pro krajanské jazykové kurzy.

Největší část pomoci směřuje už tradičně do školství. ČSÚZ pravidelně podporuje vídeňskou bilingvní Školu J. A. Komenského. V loňském roce podpořil například její maturitní ples nebo nákup školních pomůcek i výtvarných potřeb. Výuka je dnes pro žáky atraktivnější i díky dvěma novým interaktivním tabulím. Finanční pomoc každoročně míří i do Daruvaru a tamní České školy. Tentokrát například do vybavení šaten mateřské školky. Ústav však rozšiřuje svou pomoc i na další školy, zejména ze sítě Českých škol bez hranic. Loni podpořil tyto školy v Belgii a ve Velké Británii. Kromě toho ale zaslal finanční pomoc i organizaci Slavic American Sokol pro jeho Českou a Slovenskou školu.

ČSÚZ podporuje ale také spolkovou činnost českých krajanů v zahraničí, ať už se jednalo o spolek Domov ve švýcarské Basileji, nebo Svaz Čechů v Republice Chorvatsko, který loni uspořádal sympozium o českém jazyce. S finanční pomoci ústavu loni v New Yorku proběhla i konference o financování vědy, kterou pořádal Komenského akademický klub. A jako každý rok, i loni ČSÚZ uspořádal třítýdenní kurz českého jazyka pro studenty českých škol v zahraničí, krajany a zahraniční bohemisty.