Haškův Švejk má v ruské Samaře sochu

Socha Haškova Švejka v ruské Samaře

Bronzovou sochu dobrého vojáka Švejka v životní velikosti v pátek slavnostně odhalili v ruské Samaře. Socha z dílny Alexandra Kukleva, jeho syna Nikolaje a architektky Kristiny Ciberové stojí nedaleko bývalého hotelu San Remo, kde tvůrce slavné románové postavy Jaroslav Hašek od dubna do června 1918 pobýval. Památník byl odhalen k letošnímu 130. výročí Haškova narození.

Podnět ke vzniku Haškova pomníku dal údajně poslanec dolní komory ruského parlamentu Alexandr Chinštejn. Téměř dvoumetrová a víc než čtvrttunová socha zobrazuje Švejka s dýmkou v ruce, sedícího na sudu střelného prachu. Pomník je podle autorů inspirován Haškovou povídkou Dobrý voják Švejk učí se zacházet se střelnou bavlnou, otištěnou poprvé v roce 1911 v časopisu Dobrá kopa. Povídka popisuje, jak neohrožený Švejk plnil třaskavinou torpéda a kouřil přitom dýmku. Vojenský sklad přitom explodoval, Švejk jako jediný katastrofu přežil a dostal za to válečnou medaili. Protože po explozi vyletěl do povětří, byl zařazen do armádního vzduchoplaveckého oddílu, "kdež si počínal neméně rozšafně než v arzenále," píše v povídce Hašek.

Hašek se do Samary, milionového města na břehu Volhy, dostal v době, kdy opustil československé legie a přeběhl k Rudé armádě. Jako velitel jednotky čs. rudoarmějců se vyznamenal při obraně města. Čs. legie a bělogvardějská vojska ale město v červnu 1918 znovu dobyly. Hašek se pak dva měsíce na obsazeném území Samarské gubernie skrýval, než se přesunul do tatarské Bugulmy.

Bronzový samarský Švejk není v Rusku prvním. V roce 2003 odhalili jeho sochu v životní velikosti v Petrohradě, sochu má slavný voják rakousko-uherské armády i v sibiřském Omsku. Švejk je v Rusku velmi populární a neméně populární je i jeho tvůrce Hašek. V Moskvě, Petrohradě či Jekatěrinburgu má Hašek ulici, v Bugulmě je jeho muzeum.