Premiér Babiš varoval před možným lockdownem společnosti kvůli postupující epidemii

Česku hrozí lockdown společnosti v případě pokračujícího nárůstu počtu nakažených koronavirem. Prohlásil to premiér Andrej Babiš (ANO). Znamenalo by to mimo jiné omezení pohybu. Pokud lidé nebudou dodržovat vydaná nařízení, hrozí podle Babiše také zahlcení nemocnic. Vyzval lidi, aby o víkendu zůstali doma nebo byli sami v přírodě. Pro podnikatele poškozené současnými opatřeními už vláda připravuje kompenzace. Pracuje na nich ministerstvo průmyslu a obchodu, uvedl Babiš.

Ministr zdravotnictví Roman Prymula (za ANO) upozornil na to, že kapacity zdravotnictví jsou omezeny nejen počtem lůžek, ale také zaměstnanců. Vyzval zdravotníky pracující v jiných profesích, aby při epidemii pomohli. Za jediný den se covidem-19 nakazilo 85 lékařů a téměř 200 sester, řekl ministr bez uvedení celkových čísel. Podle posledních údajů zdravotníků s koronavirem přibylo za září desetinásobně na víc než 2500. Vláda podle Prymuly v pondělí projedná opatření, které umožní povolávání mediků. Lůžka by mohl uvolnit přesun hospitalizovaných ze sociálních důvodů do hotelového ubytování, takových pacientů je podle Prymuly zhruba 800.

Zástupci opozice připomněli, že Babiš koncem srpna odmítl návrh ministerstva zdravotnictví na přísnější povinnost při nošení roušek. Premiér nemá hrozit, uvedl předseda ODS Petr Fiala. "Lidé nemohou za současný stav, je to selhání vlády. Společně se z toho ale dostaneme," dodal. Jako selhání vlády a Babiše vidí nynější situaci také další šéfové opozičních stran.