Restaurace zavřou v osm večer, zastaví se kulturní akce, Prymula chce otestovat skoro celé Česko

Od pondělí 12. října se na dva týdny zastaví kulturní akce, řekl ministr zdravotnictví Roman Prymula (za ANO). Zákaz otevřít se týká podle něj prakticky všech kulturních událostí, zavřít se musí například divadla, kina, ale také zoologické zahrady, vyplývá podle Prymuly z rozhodnutí vlády. Opatření mají sloužit ke zpomalení šíření epidemie covidu-19. "Opatření chápeme, ale škody budou pro všechny významné," sdělil ČTK ředitel Národního divadla Jan Burian. Národnímu divadlu za uzavření scén v první vlně koronaviru chyběly výnosy 121 milionu korun. Vládní opatření dopadají na velká státní divadla i na malé, komorní soukromé scény.

Restaurace musí zavřít v osm večer, nakažení lidé se mohou izolovat v hotelích

Restaurace budou muset od pondělí na dva týdny zavírat už ve 20:00. U stolů budou moct sedět nanejvýš čtyři lidé, v jídelnách v obchodních centrech jen dva. Vláda se také dohodla, že v obchodních centrech budou muset podniky, kde se jí, vypnout wi-fi. Provoz barů a restaurací omezilo mimořádné opatření už dříve. Omezení pro restaurace prakticky ruší večerní provoz, polední přitom není valný. Asociace restaurací a hotelů restrikce chápe, ale žádá kompenzace. Restaurace a hospody mají po 20:00 zhruba 50 až 60 pct tržeb a jejich personál 80 pct spropitného.

Lidé nakažení koronavirem budou mít možnost izolovat se na deset dnů v zařízeních hotelového typu, aby se omezilo riziko rozšíření nákazy v rodině. Tato izolace bude dobrovolná, bude záležet na individuálním rozhodnutí, řekl ministr zdravotnictví Roman Prymula (za ANO). Uvítal, že hotely nabídly vládě volnou kapacitu k využití pro tento účel. Vlastní provoz hotelů a penzionů vláda nyní omezovat nehodlá. Podle Prymuly to aktuální situace nevyžaduje, protože v ubytovacích službách se nehromadí lidé, naplněny jsou kvůli podzimní sezoně i kvůli koronaviru jen z deseti až patnácti procent.

Na on-line výuku přechází střední i vysoké školy, na druhém stupni se budou děti střídat

Na druhém stupni základních škol se od pondělí bude dva týdny učit prezenčně polovina dětí. Ostatní budou mít výuku na dálku. Po týdnu se žáci vystřídají. Na pondělí 26. a úterý 27. října vyhlásí ministerstvo školství volno, a prodlouží tak podzimní prázdniny v základních a středních školách na celý týden.

Kvůli zhoršující se epidemii také přejdou na výuku on-line vysoké a střední školy v celé ČR. V některých regionech dosud fungovaly normálně. Výjimky budou dál platit pro praktickou výuku. Vyplácení ošetřovného by se mohlo kvůli koronavirové nákaze prodloužit. Lidé by ho mohli dostávat po celou dobu výuky na dálku či nařízené karantény.

Provoz úřadů se na příští dva týdny omezí na dva dny v týdnu. Pro veřejnost budou otevřené vždy na pět hodin. Omezená provozní doba úřadů platila už letos na jaře při první vlně epidemie koronaviru.

Prymula: Bez opatření by se vyčerpala kapacita nemocnic

Počty lidí nakažených novým typem koronaviru, kteří potřebují péči v nemocnici, mohou být podle ministra zdravotnictví Romana Prymuly (za ANO) bez přijetí dalších opatření za týden dvojnásobné. V současné době je hospitalizováno 1700 lidí, řekl na tiskové konferenci po jednání vlády. "Za další týden by mohla být kapacita zdravotního systému téměř vyčerpána," uvedl Prymula. Ve vážném stavu je podle posledních dat více než 350 osob. "Prudce narůstající je počet osob, které vyžadují zásadní intenzivní péči.

S praktickými lékaři se podle Prymuly jedná o projektu testování téměř všech obyvatel ČR. Mohlo by odhalit 90 až 93 procent všech nakažených. Nepoužívaly by se PCR testy, ale testy takzvanně antigenní, které není nutné provádět v laboratoři. Je podle něj ale potřeba zabezpečit dostatek testů. Vláda na dva týdny zakáže návštěvy v nemocnicích, domovech důchodců a dalších zařízeních, řekl Prymula. Většina nemocnic už je sama omezila.

Ruší se profesionální i volnočasové aktivity sportovců

Od pondělí 12. října budou zrušeny veškeré profesionální i volnočasové aktivity sportovců, venku smí sportovat nejvýš 20 osob, rozhodla vláda. Jak uvedl ministr zdravotnictví Roman Prymula (za ANO), již od tohoto pátku musí přerušit provoz posilovny, fitness centra, vnitřní bazény a koupaliště. Vyhlášená opatření mají trvat dva týdny. Prymula novinářům řekl, že od pondělí bude možné hrát fotbal či tenis, ale pouze venku a do počtu 20 osob, který platí i v jiných oblastech. "Co se týká speciálních výjimek, je možnost sehrání mezistátních zápasů, ale bez diváků a v omezeném režimu," uvedl. Provozovatelé fitness center jsou zoufalí. Opatření k jejich uzavření vláda oznámila bez dohody, jen několik hodin předem, uvedla Česká komora fitness.

Vláda podle Prymuly rozhodla o koronavirových opatřeních jednomyslně. Premiér Andrej Babiš (ANO) se tiskové konference, kde se oznamovaly kroky kabinetu, nezúčastnil.