Nic jsem neudělal, rezignovat nehodlám, odpověděl ministr Prymula na výzvu premiéra

Deník Blesk zveřejnil snímky ministra Prymuly, jak porušuje vládní nařízení. Foto: ČTK / Vít Šimánek

Premiér Andrej Babiš (ANO) požádal ministra zdravotnictví Romana Prymulu (za ANO), aby rezignoval na svou funkci. Pokud tak neučiní, odvolá ho. Prymula rezignaci odmítl.

Chování ministra v době, kdy jsou restaurace podle nařízení vlády s ohledem na koronavirovou epidemii uzavřené, je podle Babiše šokující a katastrofální a nedá se omluvit.

Andrej Babiš,  foto: archiv Úřadu vlády ČR

"Je to pro mě absolutní šok a nechápu, když my požadujeme od lidí, aby dodržovali pravidla, aby nosili roušky, dokonce i v autě a komplikujeme život lidem tím, že jsme zavřeli restaurace, obchody, omezujeme lidi v pohybu, tak musíme jít příkladem. Taková chyba se nedá omluvit. Mě je úplně jedno, co tam pan Faltýnek s panem ministrem dělali, koho tam zvali a proč. Nemůžeme kázat vodu a pít víno a já si myslím, že právě ministr zdravotnictví by měl jít příkladem"

Premiér Babiš uvedl, že požádal ministra o rezignaci.

"V případě, že by tak neudělal, ho odvolám. Pana Faltýnka jsem požádal o rezignaci na pozici prvního místopředsedy hnutí ANO. Mě to velice mrzí, já se za to omlouvám všem. Je to nepřijatelné. Naše vláda si nemůže dovolit ztratit další důvěru. Všichni bojujeme s plným nasazením, i pan ministr bojoval. Je to bezpochyby odborník a já mu za jeho práci děkuji. Ale zkrátka tahle věc se neměla stát."

Jan Hamáček,  foto: archiv Úřadu vlády ČR

K odstoupení ministra Prymylu vyzval už ráno ministr vnitra Jan Hamáček. Podle fotografií Blesku byl ministr ve středu pozdě večer navzdory platnému zákazu v restauraci Rio's na Vyšehradě. Podle Hamáčka je to pohrdání vůči tisícům lidí v první linii, kteří pracují v boji proti pandemii a zachraňují životy.

"Navíc ignorovat nošení roušky je absolutní výsměch občanům naší republiky, je to jednoznačně neomluvitelné selhání. Je nemožné, aby vládu a vládní koalici reprezentovali lidé, kteří nerespektují vládní nařízení," uvedl Hamáček, který rozhodnutí Babiše uvítal.

"Nic jsem neudělal." Prymula rezignovat odmítl

Roman Prymula na tiskové konferenci zopakoval, že žádné nařízení neporušil a rezignovat neplánuje. Uvedl, že přes restauraci měl jen projít do soukromých prostor vyšehradské kapituly. Na místě měl být s Jaroslavem Faltýnkem a Jiřím Havrlantem z Fakultní nemocnice Ostrava.

Dodal, že když šel k automobilu, nikdo blízko nebyl a roušku tak mít nemusel. Hned jak si do něj sedl, roušku si vzal. Podle Prymuly platilo opatření o omezení shromažďování od 6:00 od rána, od odcházel před půlnocí. Na briefingu nebyly umožněny dotazy novinářů.

Zdeněk Hřib,  foto: Jessica Petrů,  archiv ČRo

Pražský magistrát povede s restaruací i fyzickými osobami správní řízení, informoval na twitteru primátor Zdeněk Hřib. "I když si zjevně někdo myslí, že někteří lidé jsou si rovnější, pravidla tady stále platí pro všechny stejně," napsal Hřib.

Jaroslav Faltýnek (ANO): Byla to moje chyba

Jaroslav Faltýnek,  foto: Filip Jandourek,  archiv ČRo

Předseda poslanců ANO Jaroslav Faltýnek se ve Sněmovně omluvil za to, že se setkal s ministrem zdravotnictví Romanem Prymulou (za ANO) v uzavřené restauraci. Uvedl, že schůzka se uskutečnila ve středu a že jde o jeho chybu. S majitelem restaurace se, jak řekl, zná.

"Omlouvám se za to, že jsem narušil důvěru, že jsem poprosil pana ministra, abychom se potkali v uzavřené hospodě," uvedl Faltýnek.

Od rána se liší výroky Faltýnka a Prymuly ohledně tématu jednání. Zatímco Faltýnek uvedl, že s Prymulou probíral vládní návrh na působení zahraničních vojenských zdravotníků v Česku, ministr Respektu řekl, že tématem jednání byla mimořádná opatření a také to, co by měl Prymula vylepšit z hlediska komunikace. Na briefingu poznamenal, že se řešila také problematika plošného testování v moravskoslezském regionu.

Vyšehradskou kapitulu schůzka v prostorách, které pronajímá restauraci, zaskočila. Kapitula o poskytnutí prostor nevěděla.

Opozice vyzývá Prymulu k odstoupení

Markéta Pekarová Adamová,  foto: ČTK / Vít Šimánek

Opoziční politici mluví v té souvislosti na sociálních sítích o pokrytectví a papalášství kvůli porušení pravidel, která kabinet vyžaduje po všech občanech kvůli epidemii koronaviru.

"Denně umírají lidé. Zdravotníci se na pokraji vyčerpání starají o nemocné. Tisíce domácností řeší, z čeho budou vůbec žít. A v takové situaci ministr zdravotnictví poruší všechna myslitelná pravidla. Pane Prymulo, rezignujte," uvedla na twitteru předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová.

Také šéf poslanců TOP 09 Miroslav Kalousek vyzval Prymulu k omluvě a okamžité rezignaci. Vláda podle něj nemůže mít důvěru lidí v koronavirové krizi, protože je evidentně součástí problému, nikoliv řešení.

Babiš předal prezidentovi jméno Prymulova nástupce

Odpoledne navrhl Babiš prezidentovi Miloši Zemanovi odvolání ministra Prymuly. Zároveň mu navrhl jeho nástupce, jehož jméno však odmítl sdělit. Pouze řekl, že má obrovské mezinárodní zkušenosti. Zeman by se s ním měl sejít v úterý.

Prymulovi, který zůstane ve funkci až do jmenování nástupce, navrhl Babiš možnost působit v expertní skupině epidemiologů.