ČR přišla o status země bez spalniček. Nepodléhejte dezinformacím o očkování, apelují odborníci

Ilustrační foto: Dave Haygarth on Foter.com / CC BY 2.0

Česká republika už oficiálně není zemí, kde se spalničky považují za vymýcené. Nově tento status Česku a dalším třem zemím odebrala Světová zdravotnická organizace. ČR v posledních letech trápí výrazný nárůst nákazy této infekční choroby. Podle údajů českého ministerstva zdravotnictví onemocnělo v republice spalničkami od začátku letošního roku přes 580 lidí.

Ilustrační foto: Dave Haygarth on Foter.com / CC BY 2.0

Adam Vojtěch,  foto: archiv Ministerstva zdravotnictvi ČR
Ještě v roce 2010 přitom v Česku nebyl hlášený jediný případ onemocnění spalničkami. O 4 roky později ale vypukla první epidemie spalniček v Ústeckém kraji. Loni pak bylo za celý rok hlášeno celkem 207 případů onemocnění spalničkami, letos je to už téměř 600 lidí.

Nejhorší situace byla letos v březnu, kdy ve dvou týdnech zaznamenali lékaři bezmála šest desítek nových případů spalniček. Na Trutnovsku dokonce musela být kvůli tomu omezena výroba v některých podnicích. Od poloviny května ale nových nemocných výrazně ubylo.

„Myslím si, že se teď situace poměrně výrazně vylepšila. Na začátku roky byl výskyt spalniček velký, v posledních týdnech je v zásadě nulová incidence, nejsou prakticky žádné nové případy," uvedl ministr zdravotnictví Adam Vojtěch za hnutí ANO.

Důvodem vyššího výskytu nemoci v posledních dvou letech je podle odborníků snižující se proočkovanost a také import nemoci ze zahraničí. Zejména z Ukrajiny, kde se potýkají s velkou epidemií, ale i ze západních zemí. Například v Pardubickém kraji ve třech případech infekci přivezli z Francie.

Pokles proočkovanosti české populace

Světová zdravotnická organizace vyzývá k posílení očkování proti spalničkám. Pravidelné očkování proti této infekční chorobě bylo v Československu zahájeno před 50 lety, 1. září 1969. Před jeho zavedením patřily spalničky a příušnice k nejzávažnějším infekčním chorobám dětského věku postihující až 50 tisíc osob ročně a způsobující několik desítek úmrtí. Díky očkování pak postupně klesl počet případů onemocnění na nejvýše jednotky ročně.

Roman Prymula,  foto: David Němec,  archiv ČRo
Od roku 2013 je však zaznamenán pokles proočkovanosti české populace. Odborníci přitom upozorňují, že se může nemoc velmi rychle šířit, pokud nefunguje takzvaná kolektivní imunita. Ta znamená, že je proočkovanost alespoň 95 procent. Česko ji naposledy splnilo v roce 2014. O tři roky později podle statistik ministerstva zdravotnictví klesla proočkovanost proti spalničkám na necelých 84 procent.

Někteří lidé totiž očkování odmítají a část rodičů ho odkládá do vyššího věku dítěte. Podle náměstka ministra zdravotnictví Romana Prymuly jsou za poklesem proočkovanosti i dezinformace na internetu.

"To je skoro zásadní příčina stavu, který tady je. Na sociálních sítích se šíří různé dezinformace, které vedou k poklesu proočkovanosti. Měli bychom se opravdu zamyslet, jaká opatření provádět, zintenzivnit, jak zvýšit proočkovanost. Protože je to signál, že se nedaří toto onemocnění kontrolovat."

V Česku jsou děti povinně očkovány proti devíti nemocem. Zákon umožňuje za nedodržení očkovací povinnosti uložit pokutu až 10 tisíc korun. I povinné očkování lze ale za určitých podmínek odmítnout. Důvodem může být podle Ústavního soudu náboženství a v mimořádných případech i svoboda svědomí v širším smyslu. Jde například o situaci, kdy rodiče zaznamenali negativní účinky u jednoho potomka a poté by měli umožnit očkování druhého.