Česko zpřísňuje opatření v lokálních ohniscích nákazy, ministr varoval před neukázněností

Foto: HM Treasury, Flickr, CC BY-NC-ND 2.0

V Česku ke konci června rekordně přibylo nakažených nemocí covid-19. Ministr zdravotnictví i epidemiologové se ale shodují na tom, že nejde o druhou vlnu nákazy. Naopak Česko podle nich zvládá pokračující pandemii velmi dobře. Za nárůstem je cílené testování lidí v ohniscích nákazy. Nejhůře postiženým krajem je Moravskoslezský, který předstihl i Prahu. 

Ladislav Dušek a Adam Vojtěch,  foto: Michaela Danelová,  ČRo

Ředitel Ústavu zdravotnických informací a statistiky Ladislav Dušek upozornil, že na většině území České republiky žádný koronavirový problém a eskalace trendů není. „Celková epidemiologická situace je velmi dobrá, plošně nedochází k nekontrolovanému šíření nákazy. Všechny nárůsty souvisí se známými lokalitami – Praha a Moravskoslezský kraj,“ uvedl.

V Moravskoslezském kraji se proto zpřísní opatření proti koronaviru. Nejtvrdší budou na Karvinsku a Frýdecko-Místecku, kde jsou největší ohniska nákazy. Informoval o tom ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO). „Jak vidíte na datech z posledních dní, tak tam ta situace není uspokojivá. Nemoc se šíří. Zdá se, že i komunitně. Musíme v tomto směru přijmout zpřísňující opatření,“ uvedl.

Foto: Adam Vojtěch,  foto: ČTK/Šulová Kateřina

Budou zakázané návštěvy v nemocnicích a sociálních zařízeních. Účast na hromadných akcích bude omezena z 500 na nejvýše 100 lidí. Účastníci navíc musí na akcích bez hlediště dodržovat dvoumetrové rozestupy. V celém Moravskoslezském kraji bude dál povinné nošení roušek ve vnitřních prostorech a v MHD. Negativní test budou muset od pracovníků z ciziny požadovat také všichni zaměstnavatelé v Moravskoslezském kraji, kteří takovým lidem dávají práci.

Vláda projednávala i uzavření celého regionu, ale podle ní to není na místě. „Nechceme k tomu přistoupit, protože jsme přesvědčeni, že ta situace je pod kontrolou. Zatím ani nepozorujeme, že by měla dopad na počet hospitalizací. Není úplně legitimizovatelné dávat region do karantény, když je tam většina lehkých průběhů,“ uvedl Vojtěch.

Virus nezmizel

Foto: Free-Photos,  Pixabay,  CC0 1.0 DEED

Odborníci ale varují, že velký počet nakažených osob v jedné lokalitě může vést k nekontrolovatelnému šíření do okolních regionů. Ministr zdravotnictví v této souvislosti upozornil na neukázněnost některých lidí.

„Nárůst pozitivních případů v posledních dnech není dán jen masivním testováním horníků v OKD, ale také neukázněností některých našich spoluobčanů. Není výjimečné, že lidé, kteří mají příznaky daného onemocnění, navštěvují různé oslavy, jiné hromadné akce, firemní večírky a podobně. Hygienici jsou následně nuceni řešit stovky kontaktů potenciálně nakažených,“ řekl Vojtěch.

„Je potřeba si uvědomit, že virus nezmizel, je tady stále s námi a je na každém z nás, abychom tu situaci zvládli,“ dodal.

Vedoucí pracovní skupiny pro uvolňování opatření Rastislav Maďar doplnil, že různé příběhy budou za ministerstvo zdravotnictví v anonymizované podobě publikovány. „Takže všichni budou mít možnost podívat se na to, kde a jak došlo ke vzniku lokálního ohniska nákazy, aby se lidé mohli podívat, jak to vypadá v jejich okolí a být případně opatrní.

Opatření v Praze

Foto: Lenka Žižková

Po Moravskoslezském kraji má druhý nejvyšší počet potvrzených případů covidu-19 a také druhý největší podíl případů na počet obyvatel od začátku epidemie Praha. Podle Duška je ale v hlavním městě situace v současné době stabilizovaná. „Není bez rizika, ale také nikam neeskaluje,“ řekl.

Přesto v Praze zůstanou i po rozvolnění opatření od 1. července povinné roušky v metru a při vnitřních hromadných akcích s účastí nad 100 lidí. „Praha je sice nyní stabilní, přesto vidíme riziko na větších akcích a v metru, proto i tady ponecháme opatření ve formě roušek,“ doplnil ministr Vojtěch.

Od 1. července budou jinak lidé ve většině republiky moci roušky odložit. Ochrana úst a nosu zůstane plošně povinná už jen ve zdravotnických a sociálních zařízeních.