Ministr: Kapacity nemocnic v Česku jsou pro aktuální vývoj nákazy dostatečné

Foto: ČTK/Šimánek Vít

Česko v posledních dnech zaznamenalo rekordní přírůstky nakažených koronavirem. Je třetí nejzasaženější zemí Evropské unie. Aktuálně registruje přes 14 a půl tisíce nakažených. Podle vládního zmocněnce pro vědu a výzkum ve zdravotnictví Romana Prymuly jde v Česku o druhou vlnu epidemie. Ministr zdravotnictví nevyloučil zavedení dalších proticovidových omezení.

Adam Vojtěch,  foto: Michaela Danelová,  ČRo

„Nemohu vyloučit, že nějaká protiepidemická opatření zavedena budou. Nemůžeme si myslet, že čísla se sníží sama od sebe,“ uvedl ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO). Opatření by podle něj měla být cílená, nikoliv plošná. Omezit by se mohly například velké akce. Bude to podle něj záviset na vývoji počtu nových případů. Zákaz vycházení dál než 500 metrů jako v Izraeli ale podle ministra Vojtěcha nyní namístě není.

Uplynulý týden byl v Česku z hlediska nárůstu potvrzených nákaz rekordní, od úterý do soboty denní přírůstky překračovaly tisícovku. Za celý týden laboratoře prokázaly nákazu u více než osmi tisíc lidí, což je podobný údaj jako za celý srpen. Více se ale testuje. Připomněl to po jednání Rady vlády pro zdravotní rizika i premiér Andrej Babiš (ANO).

„V pátek jsme provedli 18 400 testů, když to porovnáme se Slovenskem, tak ti provedou jen pět tisíc testů denně,“ uvedl Babiš.

Nemocnice jsou připravené

Foto: Michaela Danelová,  ČRo

Premiér i ministr zdravotnictví po zasedání rady označili za prioritu sledování kapacity lůžkové péče. „Fungovat musí státní nemocnice, ale i krajské a další, musí hlásit data o kapacitách o počtu pozitivních pacientů, aby se napojily příslušné služby,“ řekl ministr.

Aktuálně je přes 300 hospitalizovaných pacientů s nemocí covid-19. Podle Vojtěcha mají kapacity nemocnic v současnosti velkou rezervu. „Nemocnice jsou připravené přijmout násobně větší počty pacientů i s těžkým průběhem, než je ten aktuální počet. Každý kraj má svého koordinátora intenzivní péče, který dohlíží právě na to, aby ten systém fungoval,“ uvedl ministr.

Doplnil, že Česko má nyní více než čtvrtinu volných lůžek na ARO a JIP.

Změna pravidel pro karanténu

Foto: congerdesign,  Pixabay / CC0

Ministr zdravotnictví také oznámil změnu pravidel pro uvalení karantény. Nebude nutná za předpokladu, že pozitivně testovaný a jeho kontakt měli při setkání roušky či respirátory. A nebude nutná ani pro lidi, kteří už nemoc prodělali v posledních 90 dnech.

Od 21. září budou moci lidé urychlit proces trasování. Sebereportování umožní pozitivně testovaným vyplnit na internetu dotazník, s kým přišli v poslední době do bližšího kontaktu. Vojtěch doplnil, že od příštího pondělí by se měl spustit elektronický formulář pro příjezdy z rizikových zemí do Česka. V Evropské unii jde o cesty ze Španělska.

Ministr také informoval, že na čtvrtek svolal Ústřední epidemiologickou komisi, jejímž úkolem je předkládat vládě zprávy o vývoji epidemie a doporučovat opatření. Kvůli koronaviru se komise sešla už v únoru, předtím v roce 2014 kvůli ebole. Členem komise je také vedoucí české kanceláře WHO.

Dodržujme opatření

Andrej Babiš,  foto: ČTK/Deml Ondřej

Premiér i ministr zdravotnictví se vyjádřili také k rostoucímu trendu nenošení roušek. Ministr zdůraznil, že rouška je kromě dezinfekce a odstupů jediná prevence, kterou máme, dokud neexistuje vakcína.

Babiš připomněl, že na začátku epidemie zažilo Česko období, kdy všichni nosili roušky. „Byli jsme velice disciplinovaní, šli jsme příkladem. Teď je situace jiná a já jen můžu poprosit všechny, aby to vnímali a byli solidární,“ vyzval spoluobčany k dodržování opatření.

Apeloval také na to, aby se nařízení ministerstva zdravotnictví dodržovala zvláště v barech a klubech. Podle něj by tam měla kontrolovat situaci policie. „Nechceme lidi terorizovat, ale apelovat na jejich solidaritu, aby vnímali dopad na ekonomiku i společenský život. Když budeme mít taková čísla, bude to mít dopad na cestovní ruch,“ upozornil premiér.