Česko vyvíjí vakcínu proti Covid-19

Ilustrační foto: Pete Linforth, Pixabay / CC0

Čeští vědci vyvíjí vakcínu proti nemoci Covid-19. Zatím je v první, laboratorní fázi. O vývoj vakcíny se snaží v mnoha zemích, ve fázi studií je i příprava léku. "Vývoj nemoci může být takový, že nás čeká druhá nebo třetí vlna. Je lepší být připraven,"řekl ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO).

Ilustrační foto: Pete Linforth,  Pixabay / CC0

Roman Prymula,  foto: ČTK / Roman Vondrouš
Jak dodal, Česko se díky svému špičkovému odbornému zázemí řadí do pelotonu několika málo států světa, které se o vývoj vakcíny pokoušejí. Nejprve bude testovaná na myších a potkanech.

Testování na lidech bude trvat přes 18 měsíců, předpokládá náměstek ministra zdravotnictví Roman Prymula:

"Aby bylo možné vyhodnotit, jestli tam jsou nějaké nežádoucí účinky, jaká by měla být dávka, jakým způsobem by se měla zjistit imunogenita (schopnost tvořit protilátky) a potom jestli je ta vakcína v praxi účinná."

Kdyby bylo testování v prvních fázích úspěšné, je podle Prymuly možné, že se jeho doba zkrátí. Ve světě se vyvíjí přes 80 vakcín, některé z nich by se mohly testovat i v Česku. Účinnost svých preparátů zkouší vědci v Číně, ve Spojených státech, v Británii nebo Německu.

Prověřený lék zatím není

Remdesivir,  foto: archiv Všeobecné fakultní nemocnice v Praze
Na nemoc covid-19 zatím neexistuje prověřený lék. Několik pacientů v Česko dostalo ve stadiu pokročilé nemoci lék remdesivir. Začátkem dubna dostaly pražské Nemocnice Na Bulovce a Všeobecná fakultní nemocnice po deseti dávkách léčebné kúry. Teď by měly další várku léku dostat taky v Motole a ve Fakultní nemocnici Svaté Anny v Brně, uvedla ředitelka Státního ústavu pro kontrolu léčiv Irena Storová:

"Přes víkend Fakultní nemocnice u sv. Anny a Fakultní nemocnice Motol finalizovaly všechny potřebné smlouvy tak, aby hned začátkem týdne mohly remdesivir fyzicky obdržet."

Přípravek remdesivir, který vyvinula americká firma Gilead pod vedením českého biochemika a virologa Tomáše Cihláře, je antivirotikum, které zabraňuje množení viru. Původně měl být používán proti ebole.

"Pořád se musíme mít na pozoru. Je to experimentální lék, probíhají klinická hodnocení. Předjímat jakýkoliv výsledek je v tuto chvíli předčasné, zvlášť když vidíme, že ty soubory pacientů, u kterých data byla sledována, nejsou příliš velké, a každý den dochází k nějaké nové informaci, něco nového se zjišťuje," dodala Irena Storová.

Lékaři používají také japonský lék favipiravir. Dodávku pro zhruba 80 až 100 pacientů distribuuje Všeobecná fakultní nemocnice. Lékaři zkoušejí také plazmu, kterou odebírají od lidí, kteří už nemoc prodělali.